Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(93)
Forma i typ
Książki
(88)
Publikacje fachowe
(15)
Poradniki i przewodniki
(13)
Publikacje dydaktyczne
(10)
Publikacje naukowe
(8)
E-booki
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Dostępność
dostępne
(107)
tylko na miejscu
(73)
wypożyczone
(12)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(51)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(63)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(74)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(3)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(3)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(13)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(5)
Przysławski Juliusz
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Gawęcki Jan (1944- )
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Rychlik Ewa
(4)
Wolnicka Katarzyna
(4)
Włodarek Dariusz
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Ostrowska Lucyna
(3)
Przygoda Beata
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Sajór Iwona
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Barker Helen M
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Charzewska Jadwiga
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Ciechaniewicz Wiesława
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Frączek Barbara
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Kolarzyk Emilia
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Magiera Leszek
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Payne Anne
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Podgórski Tomasz
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Poniewierka Elżbieta
(2)
Pysz Mirosław
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Sawczuk Marek
(2)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(2)
Siderek Marek
(2)
Somow Urszula
(2)
Stachowska Ewa
(2)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(2)
Tomaszewski Piotr
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Walaszek Robert
(2)
Wełnicki Marcin
(2)
Zagrodna Aleksandra
(2)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(2)
Zep Wojciech
(2)
Ziemba Andrzej
(2)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(2)
Łoniewski Igor
(2)
Śliż Daniel
(2)
Allen Mark (1958- )
(1)
Andruszko Robert
(1)
Andrysiak Anna
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bałanda-Bałdyga Agnieszka
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Bień Agnieszka
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(26)
2010 - 2019
(53)
2000 - 2009
(14)
Okres powstania dzieła
2001-
(52)
Kraj wydania
Polska
(91)
Missouri (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(90)
angielski
(3)
Odbiorca
Lekarze
(9)
Dietetycy
(8)
Szkoły wyższe
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(5)
Studenci
(3)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Sportowcy
(2)
Diabetolodzy
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Temat
Dietetyka
(25)
ODŻYWIANIE
(14)
Odżywianie
(13)
Zdrowe odżywianie
(12)
Leczenie dietą
(11)
Leczenie żywieniowe
(7)
Żywienie
(6)
DIETETYKA
(5)
Potrawy dietetyczne
(5)
Zdrowy styl życia
(5)
Żywienie chorych
(5)
Aktywność fizyczna
(4)
Nowotwór
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
Żywność
(4)
FIZYKOTERAPIA
(3)
Higiena
(3)
Składniki odżywcze
(3)
Wysiłek fizyczny
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Żywienie sportowców
(3)
CUKRZYCA
(2)
Celiakia
(2)
Choroby ludzi
(2)
Choroby serca
(2)
Ciąża
(2)
Cukrzyca
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Dzieci
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
Leczenie
(2)
MASAŻ SPORTOWY
(2)
Nadciśnienie tętnicze
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
PIELĘGNIARSTWO
(2)
Pielęgniarstwo
(2)
Położnictwo
(2)
Starość
(2)
Suplementy diety
(2)
Trening sportowy
(2)
URAZY
(2)
Uczucia
(2)
Układ trawienny
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Alergia
(1)
Artretyzm
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Badania naukowe
(1)
Bromatologia
(1)
CHOROBY
(1)
CHORZY
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby żołądka
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Dieta
(1)
Dieta DASH
(1)
Dieta FODMAP
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta bezglutenowa
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
Dna moczanowa
(1)
Dwunastnica
(1)
Dziecko chore
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
EPIDEMIOLOGIA
(1)
Enterostomia
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gazy jelitowe
(1)
HOTELARSTWO
(1)
INSULINA
(1)
Insulinooporność
(1)
Jakość życia
(1)
KOSMETYKA LEKARSKA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Kinezjologia edukacyjna
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Ludzie starzy
(1)
MEDYCYNA
(1)
Macierzyństwo
(1)
Makijaż medyczny
(1)
Młodzież
(1)
NIEDOŻYWIENIE
(1)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(1)
Niepłodność
(1)
Niewydolność serca
(1)
Nowotwory
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(18)
Poradnik
(14)
Wydawnictwa popularne
(10)
Przepisy kulinarne
(6)
Monografia
(5)
Opracowanie
(5)
PODRĘCZNIKI
(5)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
Książka kucharska
(2)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Publikacja bogato ilustrowana
(2)
Jadłospis
(1)
LITERATURA
(1)
MEDYCYNA
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(45)
Kulinaria
(4)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Styl życia, moda i uroda
(3)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Słowo kluczowe
dieta
(62)
żywienie
(39)
dietetyka
(23)
otyłość
(12)
żywność
(9)
cukrzyca
(8)
leczenie żywieniowe
(7)
odżywianie
(7)
składniki odżywcze
(7)
witaminy
(7)
zaburzenia odżywiania
(7)
zdrowie
(7)
dietoterapia
(6)
aktywność fizyczna
(5)
dzieci
(5)
nawyki żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
nutrigenetyka
(5)
odżywianie się
(5)
składniki mineralne
(5)
suplement diety
(5)
tłuszcze
(5)
udar mózgu
(5)
węglowodany
(5)
bulimia
(4)
choroby układu krążenia
(4)
ciąża
(4)
dietoprofilaktyka
(4)
elektroterapia
(4)
epidemiologia
(4)
opieka paliatywna
(4)
profilaktyka
(4)
zatrucie pokarmowe
(4)
HIV
(3)
bezpieczeństwo
(3)
białka
(3)
bioterroryzm
(3)
borowina
(3)
choroby
(3)
choroby nowotworowe
(3)
choroby przewlekłe
(3)
choroby serca
(3)
choroby tarczycy
(3)
choroby układu pokarmowego
(3)
choroby wątroby
(3)
dietetyka kliniczna
(3)
edukacja żywieniowa
(3)
fizjoterapia
(3)
jadłowstręt psychiczny
(3)
laseroterapia
(3)
leczenie
(3)
leczenie dietetyczne
(3)
ludzie starzy
(3)
masaż
(3)
mierniki zdrowotne
(3)
niedożywienie
(3)
nowotwór
(3)
odnowa biologiczna
(3)
pielęgniarstwo
(3)
przemiana materii
(3)
psychodietetyka
(3)
składniki pokarmowe
(3)
sport
(3)
stomia jelitowa
(3)
układ pokarmowy
(3)
ultradźwięki
(3)
wegetarianizm
(3)
zdrowie publiczne
(3)
żywienie dojelitowe
(3)
żywienie pozajelitowe
(3)
żywność funkcjonalna
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
AIDS
(2)
anoreksja
(2)
białka pokarmowe
(2)
celiakia
(2)
cewnikowanie
(2)
chorzy
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
depresja
(2)
dermatologia
(2)
dieta eliminacyjna
(2)
dieta ketogenna
(2)
dietetyka sportowa
(2)
diety
(2)
farmakoterapia
(2)
fitness
(2)
ginekologia
(2)
indeks glikemiczny
(2)
insulinooporność
(2)
jadłospis
(2)
krioterapia
(2)
kąpiele solankowe
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
magnetoterapia
(2)
medycyna sportowa
(2)
młodzież
(2)
nadciśnienie tętnicze
(2)
niemowlę
(2)
niewydolność serca
(2)
93 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Tyt. oryg.: Nutrition essentials and diet therapy.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Celem podręcznika jest przekazanie aktualnej wiedzy o żywieniu człowieka, opartej na najnowszych wynikach badań naukowych. Zawiera zalecenia, zasady postępowania oraz porady żywieniowe dla osób zdrowych i chorych. Opisuje leczenie dietetyczne w cukrzycy, chorobach układu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotworów, otyłości oraz postępowanie profilaktyczne. Zawiera ciekawe opisy przypadków, wskazówki dydaktyczne, pytania sprawdzające. Publikacje wzbogacają tabele, ryciny i zestawienia ułatwiające zrozumienie i zapamiętanie przekazywanych treści.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12882.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Leczenie za pomocą pożywienia jest obok farmakologii ziół najważniejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z którym niewiele wspólnego mają lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzględniające energetyki narządowej. Lekarze nie posiadający dogłębnej wiedzy na temat odżywiania i zagubieni pacjenci najczęściej poszukują rozwiązań metodą prób i błędów. W książce „Odżywianie dla zdrowia”, zarówno specjaliści jak i laicy, znajdą rzetelną wiedzę o prawidłowym odżywianiu i jego istotnym wpływie na zdrowie. Pozycja ta zasługuje na miano obowiązkowego podręcznika nie tylko dla studentów medycyny i lekarzy, ale również dla każdego, kto świadomie chce wpływać na własne zdrowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17950 [Magazyn 1], P.17951 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19474.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19473.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Prawidłowe odżywienie zdrowych oraz chorych to podstawa profilaktyki chorób przewlekłych i ich powikłań, podstawa efektu terapeutycznego prowadzącego do remisji objawów lub wyzdrowienia. Bezpośrednio przekłada się także na aspekty ekonomiczne związane z postępowaniem medycznym. Pomysł napisania podręcznika wynika z tego, że współczesna medycyna nie może być odizolowana od żywienia również dlatego, że w wielu przypadkach żywienie jest ważnym elementem leczenia choroby. W związku z powyższym lekarz ma obowiązek posiadania podstawowej wiedzy z tego zakresu, przekazując pacjentowi podstawowe zalecenia żywieniowe, zanim skieruje go do dietetyka. W kwestii żywienia lekarz i dietetyk powinni mówić jednym głosem, aby uniknąć nieprawidłowości, które w sposób istotny mogą wpłynąć na stan zdrowia pacjenta. Elżbieta Poniewierka
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15195 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16374.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16373.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka oparta na dowodach / pod redakcją Elżbiety Poniewierki. - Wrocław : MedPharm Polska, copyright 2016. - V, [1], 261 s. : illustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliogr., netogr. przy rozdz.
Inspiracją do powstania tej książki był z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodzących skomplikowanego związku żywienia ze zdrowiem i z rozwojem chorób, a z drugiej - pojawianie się mnóstwa nieudokumentowanych naukowo doniesień na ten temat, opartych głównie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane są na łamach kolorowej prasy i w Internecie, a także - co uważam za najgorsze - w gabinetach lekarzy i dietetyków. Kiedyś uważałam, że osoba zdrowa może eksperymentować ze swoim żywieniem, dziś wiem, że eksperymenty takie to również eksperymenty ze zdrowiem. A przecież wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposobów żywienia jest zalecanych także osobom chorym. Książka ta - o nieco prowokacyjnym tytule - nie jest podręcznikiem dietetyki, nie traktuje też o diecie, lecz ma przedstawić problemy żywienia człowieka w aspekcie naukowym, dokumentując aktualną wiedzę leżącą u podstaw żywienia człowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zachęcam osoby zawodowo interesujące się tą tematyką: lekarzy, dietetyków, pielęgniarki, przedstawicieli innych zawodów medycznych oraz studentów kierunków medycznych, a także osoby niezwiązane z medycyną - każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15203 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16480.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16479.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od ostatniego wydania skryptu do ćwiczeń z bromatologii minęło prawie 30 lat. To znakomite opracowanie, przygotowane pod redakcją Profesora Henryka Gertiga, przez wiele lat było często dla kolejnych pokoleń farmaceutów jedynym źródłem wiedzy o metodach badań wartości odżywczej żywności. Poprzez swoją unikatowość opracowanie to doczekało się licznych wznowień. Korzystali z niego nie tylko studenci farmacji -wszystkich kierunków, lecz także osoby studiujące na innych uczelniach, które w ramach obowiązujących programów nauczania realizowały - często pod zmienionym tytułem - przedmiot tematycznie związany z wartością odżywczą żywności i żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17200 [Magazyn 1], P.17199 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17170.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17169.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Anna Rudnicka ; współpr. Artur Ciborowski. - Wydanie IV, rozszerzone i uatualnione. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2019. - 670, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony : 659-660. Indeks.
Książka składa się z czterech części: podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, żywienie w wybranych chorobach, żywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu książki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu żywienia człowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: żywienie sportowców, żywność funkcjonalna, żywność genetycznie modyfikowana, bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa, edukacja żywieniowa, żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, żywienie w wybranych chorobach neurologicznych, żywienie w chorobach nowotworowych, zakażeniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano według najnowszych zaleceń. Książka ta będzie pomocna w pracy dietetyków, zywieniowców, lekarzy i nauczycieli.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18347.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20786.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 15623.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20785.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Słowo kluczowe: nutrition diet therapy
Learn the latest nutrition and diet therapies for treating common diseases. Williams' Essentials of Nutrition & Diet Therapy, 12th Edition offers a solid foundation in the fundamental knowledge and skills you need to provide effective patient care. It addresses nutrition across the lifespan and includes the 2015 Dietary Goals for Americans as well as MyPlate for Older Adults. This exceptionally reader-friendly text features evidence-based information, real-world case scenarios, colorful illustrations, boxes, and tables to help you learn how to apply essential nutrition concepts and therapies in clinical practice.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17518 [Magazyn 1], P.17516 [Magazyn 1], P.17517 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18212.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 8)
Bibliogr. przy pracach.
"Książka ma charakter monografii naukowej, ale zawarte w niej treści mogą być przydatne dla osób zajmujących się zarówno teorią, jak i praktyką zarządzania turystyką, rekreacją, sportem, hotelarstwem, technologią żywienia, itp. Porządkuje ona bowiem wiedzę dotyczącą aktualnych problemów współczesnej turystyki, rekreacji i sportu masowego oraz zagadnienia związane z hotelarstwem i żywieniem w świetle badań własnych przeprowadzonych przez autorów. Jednocześnie treści w niej zawarte dotyczą zarówno doświadczeń europejskich, jak i polskich wynikających z badań przeprowadzonych w ostatnich latach, dzięki czemu mogą być wykorzystane do poprawy funkcjonowania zarządzeń wynikających z ustaw o kulturze fizycznej, sporcie, turystyce i gospodarce hotelarsko-żywieniowej w warunkach globalizacji." (ze Wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13183.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.16040 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12343 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], P.12341.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12342.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13500.XVIII.10 [Czytelnia B], 13501.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta low-FODMAP / Stróżyk Agata. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie : Wydawnictwo Naukowe PWN S.A., 2023. - XVI, 263 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Dieta z ograniczeniem węglowodanów łatwo fermentujących (low-FODMAP) polega na ograniczeniu porcji produktów o wysokiej zawartości FODMAP, niektóre produkty są ograniczane do bardzo małych ilości lub eliminowane (stąd często nazywa się ją dietą eliminacyjną). Koncepcja diety z ograniczeniem FODMAP opiera się na założeniu, że redukcja ich spożycia prowadzi do zmniejszenia efektu osmotycznego w jelicie cienkim oraz intensywności fermentacji przez drobnoustroje jelitowe w jelicie grubym. W konsekwencji te zmiany mogą łagodzić nasilenie bólu brzucha u pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22551.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 22550.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21730.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21729.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12064 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [303].
Poradnik dla chorych na cukrzycę oraz ich bliskich, napisany przez wybitnych specjalistów w dziedzinie diabetologii. Przedstawiono w nim m.in.: objawy cukrzycy, metody jej rozpoznawania i sposoby leczenia, ostre i przewlekłe powikłania oraz szczególne problemy życiowe chorych na cukrzycę. Skuteczne leczenie cukrzycy wymaga od pacjenta wiedzy, motywacji, nakładu czasu, wypełniania zaleceń lekarzy, starannego przeprowadzania samokontrolnych badań stężenia glukozy we krwi, a także samodyscypliny w utrzymywaniu prozdrowotnego i higienicznego stylu życia oraz żywienia. Osoba z cukrzycą jest zatem aktywnym partnerem w procesie leczenia, wręcz uczestnikiem zespołu leczącego. W poradniku omówiono właściwy styl życia osób chorych na cukrzycę, niezwykle ważny w łagodzeniu skutków choroby i utrzymaniu dobrej kondycji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11016.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11992.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The autoimmune paleo cookbook : an allergen - free approach to managing chronic illness.
Bibliografia na stronie 340.
Dieta Paleo i protokół autoimmunologiczny dowiedz się, jak skutecznie pokonać choroby przewlekłe Całkowity brak energii, ospałość, stałe odczuwanie zimna i zmęczenia, wypadanie włosów, bóle, stany zapalne i alergie, słaba odporność, depresja. Jeśli chorujesz na którąkolwiek z chorób autoagresywnych, doskonale wiesz, o czym mowa. Choroba Hashimoto, celiakia, łuszczyca, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, bielactwo, toczeń, sarkoidoza to tylko niektóre z chorób autoimmunologicznych, jakie są często diagnozowane. I to u coraz młodszych osób! Medycyna konwencjonalna nie znalazła jeszcze na nie skutecznego lekarstwa. Jak miliony ludzi na świecie, pewnie także i Ty zadajesz sobie pytanie: co mogę zrobić, aby poczuć się lepiej? Powinieneś przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Uwierz, że jedzenie ma znaczenie. Dzięki tej książce przekonasz się, jaki dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie będzie miało przejście na dietę Paleo oraz to, że zastosujesz protokół autoimmunologiczny, który pomoże w wyleczeniu jelit. Eksperci od zdrowego ożywiania coraz częściej wskazują bowiem na związek chorób autoimmunologicznych z kondycją jelit, ich przepuszczalnością czy dysbiozą. Zdrowe odżywianie i zmiana stylu życia prostsze niż kiedykolwiek! Podstawą uzdrowienia chorób przewlekłych jest dieta naszych przodków, czyli popularna i sprawdzona dieta Paleo. Jakie są zasady diety Paleo? W skrócie: wyrzucasz ze swojej lodówki i spiżarni wszystkie produkty zbożowe, rafinowany cukier, oleje roślinne, nabiał, gotowe dania, żywność wzbogacaną chemicznie. Stawiasz na mięso zwierząt pochodzących z wolnego wypasu, ryby poławiane w ich naturalnym środowisku, podroby, bulion kostny, sfermentowaną żywność, warzywa i owoce. Autorka, która wygrała z chorobą Hashimoto i celiakią, w tej książce przekona Cię, że warto pójść o krok dalej i zastosować protokół autoimmunologiczny. Polega on na wykluczeniu z jadłospisu także jajek, orzechów, nasion i warzyw psiankowatych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22053.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22052.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy pracach.
Ósma publikacja z serii „Badania naukowe w pielęgniarstwie i położnictwie” prezentująca wyniki kilkudziesięciu badań naukowych przeprowadzonych przez pielęgniarki i położne z różnych ośrodków w Polsce. Redaktorzy mają nadzieję, że przedstawione wyniki posłużą jako źródło inspiracji do aktywnego udziału w rozwoju medycyny opartej na dowodach naukowych. Książka składa się z 44 rozdziałów, których autorzy – zdobyli swoje doświadczenia w praktyce pielęgniarskiej lub położniczej, a dodatkowo pogłębili je pracą naukowo-badawczą oraz podczas pełnienia funkcji nauczyciela akademickiego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17871 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19266.XVIII.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19265.XVIII.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobach nowotworowych / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 231 stron : ilustracje ; 15x21 cm.
Bibliografia strony 224-225. Indeks.
Sposób, w jaki się odżywiamy, ma ogromny wpływ na nasz organizm. Dotyczy to także układu odpornościowego. Nieprawidłowo dobrane składniki odżywcze, nieodpowiedni sposób przyrządzania potraw lub zbyt bogata w tłuszcze dieta - powodują osłabienie naszej naturalnej odporności. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posiłków, uwzględniając potrzeby osób, które zmagają się z chorobami nowotworowymi. Główną część książki stanowią przepisy na potrawy, które wspomagają układ odpornościowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17208 [Magazyn 1], P.17207 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17194.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17193.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.904.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.902.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.903.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.901.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietoterapia / Dariusz Włodarek, Ewa Lange, Lucyna Kozłowska, Dominika Głąbska. - Wydanie 1, 1 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - XIII, [1], 446, [1] strona : illustracje ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Nowoczesna publikacja dotycząca podstaw żywienia człowieka, a także żywienia w różnych schorzeniach z uwzględnieniem dietoprofilaktyki. W książce uwzględniono aktualny stan wiedzy dotyczącej zapotrzebowania energetycznego, roli węglowodanów, białka, tłuszczów, witamin i mikroskładników w żywieniu człowieka oraz ich znaczenie w terapii chorób. Omówiono również aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby związane z rozwojem miażdżycy, nadciśnienie tętnicze, przewlekła choroba nerek, kamice układu moczowego, niedokrwistość, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa przełyku, choroba wrzodowa, zespół jelita drażliwego i przewlekłe zapalenie trzustki. Publikacja będzie doskonałym źródłem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla osób profesjonalnie zajmujących się dietetyką, studentów dietetyki i pielęgniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych tą tematyką.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14488 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20027.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 20028.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.14487.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15432.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Wydawnicza Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy.)
Na książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliogr. przy pracach.
W pracy poszczególni autorzy nawiązują do podstawowych regulacji, wybranych kontekstów teoretycznych i praktycznych oraz badań i opracowań dotyczących różnorodnych uwarunkowań sytuacji społeczno-ekonomicznej osób z niepełnosprawnościami. Monografia zawiera 18 artykułów. Problematyka poszczególnych artykułów wpisuje się w nurt aktualnych, standardowych badań i rozważań nad różnorodnymi kontekstami funkcjonowania osób z niepełnosprawnościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16937.VI.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13803 [Magazyn 2] (1 egz.)
Pozostałe zbiory
CD
W koszyku
Mój komputerowy dietetyk ; Fitness dla Ciebie. - Świlcza : L.K.Avalon, [2013]. - CD ROM : dźwiek, kolor. ; 12 cm.
(Zdrowie i Uroda)
Program pozwala komponować, rejestrować i kontrolować posiłki oraz aktywność fizyczną. Niezastapiony dla stosujących diety oparte na kontroli: kalorii, białka, tłuszczów, węglowodanów, indeksu glikemicznego, wymiennika ww. Idealny dla odchudzających się, diabetyków, sportowców oraz stosujących diety lecznicze. Drugi program to pakiet ćwiczeń pozwalających poprawić swój wygląd, sprawnosć i kondycję a przez to samopoczucie i pewność siebie. Ćwiczenia opracowane i demonstrowane przez doświadczonych fachowców-praktyków na co dzień prowadzących zajęcia ruchowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. CD.350.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej