Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(73)
Forma i typ
Książki
(73)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(80)
tylko na miejscu
(69)
wypożyczone
(2)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(31)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(52)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(70)
Autor
Czarny Bogusław (1957- )
(3)
Durlik Ireneusz (1931- )
(3)
Harasim Adam
(3)
Budnikowski Adam (1948- )
(2)
Domański Stanisław Ryszard
(2)
Grzebisz Witold
(2)
Jasińska Zofia
(2)
Kotecki Andrzej (agronomia)
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Varian Hal R
(2)
Zalega Tomasz
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Bac Stanisław (1929- )
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bednarska Hanna
(1)
Begg David K. H
(1)
Bisaga Anna
(1)
Blajer-Gołębiewska Anna
(1)
Bobrowicz Jan
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Burda Michael C
(1)
Bławat Franciszek
(1)
Błażej Janina
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Daniłowska Alina
(1)
Dembińska-Cyran Izabela
(1)
Dobicki Wojciech (1960- )
(1)
Domański Piotr Julian (1952- )
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Duraj Jan (1943- )
(1)
Feledyn-Szewczyk Beata
(1)
Fertsch Marek
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Galar Zbigniew
(1)
Gaworski Marek
(1)
Golinowska Stanisława
(1)
Goszczyński Wojciech (1983- )
(1)
Grabiński Jerzy (rolnictwo)
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Gąsiorowska Barbara (1954- )
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Houszka Hanna
(1)
Jankowska Ewa
(1)
Jarmołowicz Wacław (1944- )
(1)
Jasek Stanisław (1943- )
(1)
Jaskulska Iwona
(1)
Jaskulski Dariusz
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Jeżewska-Witkowska Grażyna
(1)
Kajak-Siemaszko Katarzyna
(1)
Kamińska Teresa (1950- )
(1)
Kaplan Robert S
(1)
Klimczak Bożena (ekonomia)
(1)
Kmiecik Dominik
(1)
Kocot Ewa
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Kopiński Jerzy
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Korpysz Krzysztof
(1)
Korzeniowska-Ginter Renata
(1)
Kotecki Andrzej (1952- )
(1)
Kowalczuk Iwona (rolnictwo)
(1)
Kowalska Anna (1977- )
(1)
Krasowicz Stanisław
(1)
Krawczyk Stanisław
(1)
Krugman Paul R
(1)
Księżyk Marianna
(1)
Kubiński Wiktor
(1)
Kuc Piotr (rolnictwo)
(1)
Kupiec Leszek (1936- )
(1)
Kuś Jan (agrotechnika)
(1)
Latoch Agnieszka
(1)
Lewandowski Jerzy (1948- )
(1)
Lockyer Keith G
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Madej Andrzej
(1)
Mansfield Edwin
(1)
Michałek Jan Jakub (1953- )
(1)
Mossakowska Ewa ( -2009)
(1)
Motyka Mariusz
(1)
Muhlemann Alan P
(1)
Niziński Stanisław (1937- )
(1)
Norton David P. (1941- )
(1)
Nowakowski Piotr (1954- )
(1)
Oakland John S
(1)
Olszańska Anna
(1)
Pisz Iwona
(1)
Piwowar Arkadiusz
(1)
Plinta Dariusz
(1)
Podleśny Janusz (1962- )
(1)
Polechoński Ryszard (1956- )
(1)
Przybylski Wiesław
(1)
Przysiecki Piotr
(1)
Rapacki Ryszard (1949- )
(1)
Rembisz Włodzimierz
(1)
Rojek Miłosz
(1)
Roman Adam (1966- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(46)
2000 - 2009
(21)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(73)
Język
polski
(73)
Odbiorca
Technikum
(2)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
MIKROEKONOMIA
(13)
ROLNICTWO
(8)
PRODUKCJA
(6)
PRZEDSIĘBIORSTWO
(5)
LOGISTYKA GOSPODARCZA
(4)
ROŚLINY
(4)
EKONOMIA
(3)
EKOROZWÓJ
(3)
GOSPODARSTWO ROLNE
(3)
LOGISTYKA
(3)
ROLNICTWO EKOLOGICZNE
(3)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(3)
AGROTECHNIKA
(2)
GOSPODARKA
(2)
MAKROEKONOMIA
(2)
MIĘDZYNARODOWE STOSUNKI GOSPODARCZE
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Towaroznawstwo
(2)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
AGROBIZNES
(1)
Agrotechnika
(1)
Automatyzacja
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
CERTYFIKACJA ZGODNOŚCI
(1)
DOBRO WSPÓLNE
(1)
DOCHÓD NARODOWY
(1)
EKONOMIA MATEMATYCZNA
(1)
GOSPODARKA ŻYWNOŚCIOWA
(1)
Gastronomia
(1)
Hodowla roślin
(1)
INNOWACJE
(1)
KONKURENCJA
(1)
Kucharstwo
(1)
Logistyka gospodarcza
(1)
Mikroekonomia
(1)
NAUKI EKONOMICZNE
(1)
Nawożenie
(1)
OZNACZENIE CE
(1)
Ochrona roślin
(1)
POLSKA
(1)
PRODUKT GLOBALNY
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO HANDLOWE
(1)
PRZEMYSŁ MATERIAŁOW BUDOWLANYCH
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Przemysł farmaceutyczny
(1)
RACHUNKOWOŚĆ
(1)
REGIONALIZACJA GOSPODARCZA
(1)
ROZWÓJ REGIONALNY
(1)
ROZWÓJ SPOŁECZNY
(1)
RYNEK PRACY
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Sterowanie
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
TECHNIKA
(1)
Technologia
(1)
Technologia żywności
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
Uprawa roślin
(1)
WIEŚ
(1)
ZARZĄDZANIE
(1)
ZOOTECHNIKA
(1)
Zarządzanie ryzykiem
(1)
Zootechnika
(1)
Łańcuch dostaw
(1)
ŚRODKI PRODUKCJI
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1989-
(4)
2001-
(2)
2001-0
(1)
Temat: miejsce
KRAJE UNII EUROPEJSKIEJ
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(24)
Podręcznik
(8)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(3)
ĆWICZENIA i ZADANIA dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(3)
PODRĘCZNIKI
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
INSTRUKCJE
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Opracowanie
(1)
PORADNIKI
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(5)
Edukacja i pedagogika
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Chemia
(1)
Kulinaria
(1)
Transport i logistyka
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
produkcja
(44)
popyt
(17)
mikroekonomia
(15)
podaż
(15)
monopol
(14)
produkcja roślinna
(12)
rolnictwo
(12)
rynek
(11)
rynek pracy
(11)
oligopol
(10)
przedsiębiorstwo
(10)
konkurencja doskonała
(9)
konsument
(9)
wzrost gospodarczy
(9)
produkcja rolna
(8)
produkcja zwierzęca
(8)
rolnictwo ekologiczne
(8)
dystrybucja
(7)
ekonomia
(7)
gospodarka rynkowa
(7)
bezrobocie
(6)
dobrobyt
(6)
logistyka
(6)
zarządzanie
(6)
inflacja
(5)
konsumpcja
(5)
rozwój zrównoważony
(5)
uprawa roślin
(5)
zaopatrzenie
(5)
gospodarstwo rolne
(4)
konkurencja niedoskonała
(4)
pieniądz
(4)
polityka fiskalna
(4)
polityka handlowa
(4)
rynek kapitałowy
(4)
system produkcyjny
(4)
uprawa roli
(4)
zarządzanie jakością
(4)
żywność
(4)
bilans płatniczy
(3)
budżet
(3)
cena
(3)
cykl koniunkturalny
(3)
dobra publiczne
(3)
handel międzynarodowy
(3)
handel zagraniczny
(3)
infrastruktura
(3)
konkurencyjność
(3)
makroekonomia
(3)
marketing
(3)
planowanie
(3)
proces produkcyjny
(3)
przedsiębiorstwo produkcyjne
(3)
równowaga rynkowa
(3)
teoria gier
(3)
zachowania konsumenckie
(3)
zysk
(3)
Polska
(2)
agrobiznes
(2)
analiza ekonomiczna
(2)
czynniki wytwórcze
(2)
cło
(2)
dochód narodowy
(2)
ekonomika
(2)
eksport
(2)
gleba
(2)
gospodarstwo ekologiczne
(2)
inwestycje
(2)
jakość
(2)
kapitał ludzki
(2)
koszty
(2)
kraje rozwijające się
(2)
kryzys finansowy
(2)
kurs walutowy
(2)
melioracje wodne
(2)
migracje
(2)
międzynarodowe stosunki gospodarcze
(2)
mięso
(2)
mleko
(2)
modele ekonomiczne
(2)
nasiennictwo
(2)
nawożenie
(2)
obsługa klienta
(2)
ochrona roślin
(2)
podejmowanie decyzji
(2)
polityka pieniężna
(2)
produkcja żywności
(2)
produkcja żywnościowa
(2)
produkt krajowy brutto
(2)
protekcjonizm
(2)
przetwórstwo
(2)
płodozmian
(2)
ryby
(2)
rynek finansowy
(2)
rynek walutowy
(2)
strategia
(2)
ubóstwo
(2)
wynagrodzenie
(2)
zarządzanie produkcją
(2)
środki trwałe
(2)
73 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Podstawy ekonomii / Bogusław Czarny. - Wyd. 3. zm. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2011. - 691 s. : il. ; 24 cm.
Indeks.
"Podstawy ekonomii" to znany i ceniony podręcznik, w którym są przedstawione współczesne zagadnienia mikroekonomii (np. procesy rynkowe, zachowania podmiotów rynkowych, czynniki produkcji, ryzyko i funkcjonowanie państwa w gospodarce) i makroekonomii (np. pomiar dochodu narodowego, funkcjonowanie rynku dóbr, pieniądza i pracy, inflacja, wzrost gospodarczy). Poza wykładem podstawowych zasad ekonomii Czytelnik zapozna się z bieżącymi zagadnieniami dotyczącymi polskiej gospodarki oraz "ramami instytucjonalnymi", w których odbywa się gospodarowanie w naszym kraju. Treść podręcznika wzbogacają liczne zadania w formie pytań, testów i zadań problemowych, które pomogą Czytelnikowi w aktywnym utrwaleniu zdobytej wiedzy. Odpowiedzi do wybranych zadań, zamieszczone na końcu podręcznika, na pewno będą cenną wskazówką w procesie uczenia. Uzupełnieniem zagadnień zawartych w podręczniku jest serwis edukacyjny www.podstawyekonomii.pl.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11308 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 12444.VIII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12443.VIII.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podręczniki / Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu)
Bibliogr. s. 159-160.
Podręcznik stanowi istotną pomoc merytoryczną dla studentów z zakresu mikro- i makroekonomii. Jego lektura może przyczynić się do lepszego poznania teoretycznych podstaw funkcjonowania gospodarki rynkowej, jej podmiotów, instytucji i mechanizmów, a także do większego zrozumienia otaczającej nas rzeczywistości. Jest to szczególnie istotne w okresie zmian w gospodarce i polityce gospodarczej Polski, jej przechodzenia od gospodarki centralnie planowanej do rynkowej, integracji w ramach Unii Europejskiej i globalizacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11287.VIII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12395.VIII.2 [Czytelnia C], 12394.VIII.2 [Czytelnia C] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15003 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14954.VIII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15849.VIII.2 [Czytelnia C], 15785.VIII.2 [Czytelnia C] (2 egz.)
Książka
W koszyku
( Prace Naukowe / Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego. Wydział Ekonomiczno-Rolniczy. Katedra Polityki Agrarnej i Marketingu ; nr 38)
Na stronie tytułowej, w wyrazie "agricuture" jest błąd
Zakres tematyczny książki obejmuje zagadnienia dotyczące zrównoważonego rozwoju wsi i rolnictwa. Publikacja została podzielona na dwie części. W pierwszej zamieszczono prace ogólne i podstawowe dla koncepcji rozwoju zrównoważonego zawierające zarówno aspekty teoretyczny jak i praktyczny. Część ta nie stanowi pełnej teorii zrównoważonego rozwoju wsi i rolnictwa, ale stara się ilustrować problematykę tego rozwoju w wymiarze ogólnym i w odniesieniu do obszarów wiejskich. Część druga dotyczy zagadnień bardziej szczególowych i konkretnych rozwoju rolnictwa, funkcjonowania gospodarstw rolnych i procesów produkcji, gospodarowania ziemią.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13618 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.5539.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.5538.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik obejmuje wiadomości o podstawowych czynnikach siedliska, klimatycznych i glebowych, oraz głównych zabiegach poprawiających siedlisko, a więc z zakresu uprawy roli, melioracji, nawożenia i ohcrony roślin. Czytelnicy znajdą tu również zagadnienia dotyczące hodowli roślin i produkcji nasiennej, a także podstawowe wiadomości o zmianowaniu i płodozmianach, czyli podstawy organizacji produkcji roślinnej w gospodarstwie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12447.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Kompendium jest kompleksowym opracowaniem obejmującym nie tylko zasady produkcji roślinnej i zwierzęcej w gospodarstwie ekologicznym, ale także przetwórstwo płodów rolnych, marketing oraz uwarunkowania prawne. Dużo uwagi poświęcono znaczeniu ekosystemów trawiastych i polnych w zachowaniu bioróżnorodności oraz wpływowi rolnictwa ekologicznego na środowisko przyrodnicze.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 14465.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18443.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18442.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
"[...]Książka jest adresowana do studentów kierunków związanych z gastronomią i hotelarstwem, technologią żywności i żywieniem człowieka, żywieniem człowieka i oceną żywności oraz dietetyką, jak również do pracowników zakładów gastronomicznych, zainteresowanych uzupełnianiem posiadanej wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej. Autorami poszczególnych rozdziałów są pracownicy naukowi Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach i Akademii Morskiej w Gdyni. [...]" Ze wstępu
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19020.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19019.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zwierzęta towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Proces ich udomowiania rozpoczął się ok. 10 tys. lat temu. Człowiek udomowił łącznie ponad 90 gatunków zwierząt, choć część z nich obecnie występuje tylko w stanie wolnym. Proces udomowienia jednak trwa nadal, gdyż w przyrodzie ciągle odkrywamy gatunki zwierząt o unikatowych właściwościach, które mogą być wykorzystane w produkcji żywności, ale również jako zwierzęta towarzyszące w poprawie dobrostanu życia człowieka. Największe zmiany cech użytkowych zwierząt udomowionych nastąpiły w XX wieku. W tym czasie wprowadzono genetykę populacji, genomikę, poznano procesy fizjologicznych przemian w organizmach zwierząt, opracowano systemy wartościowania pasz, określono ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, poznano możliwości produkcyjne, ale też genetyczne i środowiskowe uwarunkowanie ich zdrowia i produkcji. Wydajność zwierząt zwiększyła się wielokrotnie, w tym wydajność mleka, liczba znoszonych jaj, tempo przyrostów i wykorzystanie paszy. Zmieniły się także relacje z człowiekiem. Zoopsychologia pozwala odkrywać ciągle nowe unikatowe cechy i właściwości zwierząt, co pozwala lepiej zrozumieć ich zachowanie i potrzeby. Są to informacje wykorzystywane do poprawy dobrostanu życia zwierząt, warunków ich utrzymania i hodowli. Obecnie, obok tradycyjnych form użytkowania zwierząt (praca, produkcja mleka, mięsa, jaj, miodu itp.) coraz większego znaczenia nabierają alternatywne formy ich wykorzystania (towarzyszenie człowiekowi, animaloterapia, sport, rekreacja itp.). A zatem, zwierzęta nie tylko dostarczają pracy i pokarmu, ale w coraz szerszym zakresie towarzyszą człowiekowi, poprawiają jego zdrowie i komfort życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19587.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19586.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 225-228.
Książka obejmuje problematykę marketingu produktów żywnościowych ze szczególnym uwzględnieniem branż: mleczarskiej, przetwórstwa mięsa i owocowo-warzywnej. Autorzy skupili uwagę na: teoretycznych aspektach marketingu żywności, strategiach wykorzystania środków unijnych przez polskich producentów, zmianach w wymianie handlowej Polski po wejściu do UE, konkurencyjności polskich produktów żywnościowych na rynku europejskim, przykładach strategii producentów i dystrybutorów na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13401.IX.16 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14384.IX.16 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik rolnik (technika i szkoły policealne). W części drugiej przedstawiono zagadnienia mechanizacji prac w produkcji zwierzęcej. Omówiono rozwiązania techniczne stosowane w budynkach i pomieszczeniach inwentarskich pod kątem możliwości zmechanizowania prac z wykorzystaniem maszyn i urządzeń technicznych oferowanych przez producentów krajowych i zagranicznych. Budowę maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej opisano w takim zakresie, jaki jest niezbędny do poznania zasad ich obsługi, konserwacji, przechowywania. W końcowej części zawarto informacje, dotyczące właściwej i bezpiecznej obsługi urządzeń oraz konserwacji sprzętu. Każdy rozdział zawiera pytania kontrolne i zadania do wykonania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11582.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 260-272.
Książka prezentuje, na przykładzie kilku krajów europejskich, w tym Polski, próby budowania nowych, alternatywnych sieci łączących rolnictwo z konsumentami, sprzyjających tworzeniu systemu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności. Praca została w dużym stopniu poświęcona kształtowaniu ruchów społecznych związanych z wytwarzaniem i dostarczaniem żywności. Autor opisuje doświadczenia państw europejskich w tym zakresie, m.in. Austrii, Francji i Wielkiej Brytanii oraz nieliczne przypadki alternatywnych działań w Polsce. Poza częścią analityczno-opisową, w publikacji znajduje się wiele interesujących rozważań o kondyscji współczesnej socjologii wsi i rolnictwa oraz o nowych nurtach teoretycznych w niej występujących. (z Przedmowy)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14912.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; z. 44(18))
Bibliogr. przy pracach.
Zeszyt zawiera bardzo zróżnicowaną tematykę dotyczącą produkcji roślinnej. Obejmuje ona zarówno zagadnienia dotyczące oceny wybranych elementów produkcji roślinnej prowadzonej w gospodarstwach rolnych, zróżnicowanych pod względem obszaru i kierunku produkcji, jak również prace ukierunkowane na wskazanie najlepszych rozwiązań technologicznych stosowanych w konkretnych warunkach siedliska i przy określonym poziomie agrotechniki. W znacznej części poruszany jest problem jakości płodów rolnych, który obok zagadnień dotyczących racjonalnego wykorzystania zasobów środowiska przyrodniczego stanowi ważny element integrowanej produkcji roślinnej. W ninejszym zeszycie znajdują się również opracowania dotyczące produkcji energii na gruntach ornych oraz problemu emisji gazów cieplarnianych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15187 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16268.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i policealnych kształcących w zawodzie technik rolnik. Ze względu na obszerny zakres materiału podręcznik został opracowany w trzech częściach. Część I obejmuje zagadnienia związane z wpływem czynników środowiska, tj. klimatu i gleby na wzrost, rozwój i plonowanie roślin uprawnych. Omówione zostały również podstawowe wiadomości z zakresu melioracji, które są niezbędne do wytworzenia i utrzymania w glebie właściwych stosunków powietrzno-wodnych, oraz tematy związane z uprawą roli i zmianowaniem.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7392 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 8364.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8365.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 334-344.
Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część V podręcznika obejmuje zagadnienia związane z hodowlą i nasiennictwem roślin, nawożeniem oraz ochroną upraw rolniczych zgodnie z obowiązującymi w Unii Europejskiej zasadami integrowanej ochrony roślin.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18139.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19992.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19991.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; 32 (6))
Na s. tyt. i okł.: Program Wieloletni 2011-2015 - Wspieranie działań w zakresie kształtowania środowiska rolniczego i zrównoważonego rozwoju produkcji rolniczej w Polsce. Na grzb. wyłącznie tyt. serii. Częśc. materiały konferencyjne.
Bibliogr. przy pracach.
Książka prezentuje ocenę wybranych aspektów i możliwości zrównoważonego rozwoju rolnictwa, specjalizacji gospodarstw w produkcji rolniczej oraz regionalnego zróżnicowania rolnictwa. W ocenie uwzględniono kryteria ekologiczne i ekonomiczne w ujęciu krajowym i regionalnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14636.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; 43(17))
Bibliogr. przy pracach.
Produkcja rolnicza składa się z szeregu działów i gałęzi, w tym ogrodnictwa jako wyspecjalizowanego działu produkcji roślinnej obejmującego uprawę roślin sadowniczych, warzywnych i odzobnych, oraz gałęzi produkcji nastawionych na uprawę roślin specjalnych, m.in. chmielu i tytoniu. Oprócz wymienionych zagadnień dotyczących produkcji ogrodniczej oraz uprawy chmielu i tytoniu w niniejszym zeszycie przedstawiono wybrane elementy technologii produkcji roślinnej (płodozmian, uprawa roli) i wpływ pogłowia zwierząt na wielkość puli azotu pochodzącego z nawozów naturalnych, a także problem dóbr publicznych związanych z rolnictwem i obszarami wiejskimi.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.15186 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 16267.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; z. 40(14))
Bibliogr. przy rozdz.
W warunkach nasilającej się konkurencji coraz bardziej widoczne są procesy specjalizacji, koncentracji i intensyfikacji produkcji rolniczej, wynikające z dążenia do poprawy efektywności i dochodowości gospodarowania w zmieniających się warunkach otoczenia. Relatywnie zwiększył się wpływ warunków ekonomiczno-organizacyjnych, a ograniczeniu uległo znaczenie warunków przyrodniczych. W ramach Wspólnej Polityki Rolnej rolnictwo polskie uzyskało znaczące wsparcie finansowe w formie różnych funduszy (płatności i dopłat) związanych z priorytetami rozwoju rolnictwa i obszarów wiejskich. Z założeń Wspólnej Polityki Rolnej wynika, że rolnictwo ma opierać się na zasadach zrównoważonego rozwoju, a zwiększanie jego konkurencyjności musi iść w parze z właściwym wykorzystywaniem zasobów naturalnych, utrzymywaniem pożądanego poziomu produkcji, dbaniem o ekosystemy oraz poprawę jakości życia na obszarach wiejskich.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15559.XVII.5 [Czytelnia C], 16264.XVII.5 [Czytelnia C] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Szczegółowa uprawa roślin : praca zbiorowa. T. 1 / pod red. Zofii Jasińskiej i Andrzeja Koteckiego. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Wrocław : Wydaw. Akademii Rolniczej, 2003. - 510 s. : fot. kolor., mapy, rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. przy częściach.
Podręcznik obejmuje wszystkie aktualne gatunki roślin, które mają znaczenie w uprawie polowej. Cechą specyficzną tego podręcznika jest szerokie uwzględnienie podstaw biologicznych omawianych roślin w aspekcie ich potrzeb życiowych i rozszerzenie liczby gatunków o takie, jak trawy i ich mieszanki w uprawie polowej, rośliny zielarskie oraz mało znane gatunki roślin oleistych i włóknistych. Poza zagadnieniami typowymi dla szczegółowej uprawy, jak pochodzenie poszczególnych gatunków roślin upraw polowych, historia ich uprawy, systematyka użytkowa i botaniczna, znaczenie gospodarcze, skład chemiczny i cechy jakościowe, właściwości botaniczne oraz przechowywanie zebranych plonów, treść podręcznika poszerzona jest o bardzo istotną część dotyczącą procesów fizjologicznych, które decydują o planowaniu i warunkach hodowli roślin. Uwzględniono także najnowsze tendencje w kierunkach odmian i ochronie roślin oraz znaczenia gospodarczego pewnych modyfikacji w systemach uprawy w oparciu o osiągnięcia w tej dziedzinie przedstawione w najnowszej literaturze światowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12317.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13462.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szczegółowa uprawa roślin : praca zbiorowa. T. 2 / pod red. Zofii Jasińskiej i Andrzeja Koteckiego. - Wyd. 2 popr. i uzup. - Wrocław : Wydaw. Akademii Rolniczej, 2003. - 690, [1] s. : fot. (gł. kolor.), mapy, rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. przy częściach.
Podręcznik obejmuje wszystkie aktualne gatunki roślin, które mają znaczenie w uprawie polowej. Cechą specyficzną tego podręcznika jest szerokie uwzględnienie podstaw biologicznych omawianych roślin w aspekcie ich potrzeb życiowych i rozszerzenie liczby gatunków o takie, jak trawy i ich mieszanki w uprawie polowej, rośliny zielarskie oraz mało znane gatunki roślin oleistych i włóknistych. Poza zagadnieniami typowymi dla szczegółowej uprawy, jak pochodzenie poszczególnych gatunków roślin upraw polowych, historia ich uprawy, systematyka użytkowa i botaniczna, znaczenie gospodarcze, skład chemiczny i cechy jakościowe, właściwości botaniczne oraz przechowywanie zebranych plonów, treść podręcznika poszerzona jest o bardzo istotną część dotyczącą procesów fizjologicznych, które decydują o planowaniu i warunkach hodowli roślin. Uwzględniono także najnowsze tendencje w kierunkach odmian i ochronie roślin oraz znaczenia gospodarczego pewnych modyfikacji w systemach uprawy w oparciu o osiągnięcia w tej dziedzinie przedstawione w najnowszej literaturze światowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12318.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13463.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zarządzanie.)
Bibliogr. s. 369-370, wykaz aktów prawnych s. 370-371. Indeks.
Książka jest kompleksowym opracowaniem problematyki związanej z zarządzaniem bezpieczeństwem żywności. Autorzy omawiają zwłaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jakości żywności, w tym zagrożenia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa żywnościowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jakości i zarządzania nią w przetwórstwie żywności, w tym funkcje laboratoriów. Przedstawione zagadnienia teoretyczne zostały poparte przez Autorów licznymi przykładami z praktyki gospodarczej. Na końcu książki zamieszczono dwa aneksy zawierające przykładowe księgi: HACCP dla zakładu przetwórczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zakładu gastronomicznego. Publikacja jest przeznaczona zarówno dla wykładowców, doktorantów i studentów uczelni wyższych na kierunkach technologii żywności, żywienia człowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o żywności, jak i dla wszystkich tych, którzy zajmują się przetwórstwem i dystrybucją żywności w praktyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15118 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 16082.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16081.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej