Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(4)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
E-booki
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Autor
Bryl Wiesław
(2)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława (1945- )
(2)
Krauss Hanna
(2)
Adamiak Mateusz
(1)
Ancyperowicz Monika
(1)
Bąk Karolina
(1)
Deptuła Wiesław Mieczysław (1949- )
(1)
Działo Joanna (biolog)
(1)
Herberg Małgorzata
(1)
Herbot Marta
(1)
Hukowska-Szematowicz Beata
(1)
Kaczmarczyk Magdalena (biolog)
(1)
Mamcarz Bożena
(1)
Matoszka Natalia
(1)
Miller Tymoteusz
(1)
Mękal Agata
(1)
Niedźwiedzka-Rystwej Paulina
(1)
Noczyńska Anna (1950- )
(1)
Pawlikowska-Warych Małgorzata
(1)
Pisarski Ryszard K. (1952- )
(1)
Prandecka Dorota
(1)
Tokarz-Deptuła Beata (1958- )
(1)
Trzeciak-Ryczek Alicja
(1)
Wierzbicka-Woś Anna
(1)
Zubkiewicz-Kucharska Agnieszka
(1)
Śliwa-Dominiak Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Lekarze
(3)
Dietetycy
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Temat
Dietetyka
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Układ pokarmowy
(2)
CHIRURGIA PLASTYCZNA
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Immunologia
(1)
KOSMETYKA LEKARSKA
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Opracowanie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(3)
Biologia
(2)
Słowo kluczowe
tkanka tłuszczowa
(5)
aktywność fizyczna
(2)
fizjologia żywienia
(2)
przewód pokarmowy
(2)
układ immunologiczny
(2)
układ pokarmowy
(2)
depilacja
(1)
diagnostyka
(1)
fizjologia człowieka
(1)
immunologia
(1)
infekcja
(1)
insulinooporność
(1)
komórka
(1)
laser
(1)
leczenie
(1)
medycyna estetyczna
(1)
oko
(1)
otyłość
(1)
prawo
(1)
skóra
(1)
układ oddechowy
(1)
układ odpornościowy
(1)
wirus
(1)
wątroba
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Dwutomowa praca zawiera najistotniejsze zagadnienia z dziedziny medycyny estetycznej, zebrane w formie praktycznych informacji. Celem pracy jest kompleksowe opracowanie technik stosowanych w medycynie estetycznej. W praktyce lekarze specjalizujący się w tej dziedzinie napotykają problemy przy wyborze metod leczenia. Zawarte w książce dokładne opisy zabiegów, dokumentacja zdjęciowa, praktyczne wskazówki i zalecenia umożliwią wybór najlepszej z nich oraz prawidłowe przeprowadzenie zabiegu. Ponadto nieodłącznym aspektem praktyki lekarskiej są kwestie prawne, dlatego nie mogło zabraknąć rozdziału poświęconego także temu zagadnieniu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12117.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Otyłość wieku rozwojowego / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Anna Noczyńska, dr n. med. Agnieszka Zubkiewicz-Kucharska. - Wydanie I, 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2021. - XXI, [1], 356 stron : fotografie, ilustracje ; 24 cm.
(Praktyka Pediatry)
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Od kilkudziesięciu lat eksperci alarmują, że nadmierna masa ciała to jeden z największych problemów zdrowotnych naszych czasów. Szczególnie niepokojące jest tempo w jakim przyrasta liczba otyłych dzieci – Polska jest jednym z krajów w których liczba ta zwiększa się najszybciej. Dziś nie ma wątpliwości, że nadwaga i otyłość to przyczyna wielu chorób, a problem ten coraz częściej staje się poważnym wyzwaniem w pracy lekarzy wszystkich specjalności. Szczególne wyzwanie stoi przed pediatrami – profilaktyka oraz rozpoczęcie leczenia na wczesnym etapie jest warunkiem skutecznego zatrzymania rozwoju nadwagi i otyłości u dziecka. To niezwykle ważne zadanie, bo nadmierny przyrost ilości komórek tłuszczowych w dzieciństwie jest procesem nieodwracalnym i przyczyną otyłości w kolejnych latach życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18603.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22034.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22033.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17571 [Magazyn 1], P.17584 [Magazyn 1], P.17582 [Magazyn 1], P.17583 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18725.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 18724.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Fizjologia żywienia / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Hanna Krauss ; [recenzenci: prof. dr hab. n. med. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska, prof. dr hab. n. med. Wiesław Bryl]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XVIII, 409, [1] strona : ilustracje, wykres ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała. Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia. Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.58.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona [394].
Opracowanie jest zbiorem wcześniejszych publikacji, traktujących o immunologii ssaków w aspekcie ich zdrowia i odporności na choroby. Prace te to autorski zbiór danych i opis zjawisk tyczących układu immunologicznego człowieka i zwierząt domowych, który jako jedyny układ – jak wynika z etymologii słowa immunitas – jest wolny od obciążeń, niezależny i występujący „wszędzie” w organizmie. Układ immunologiczny zapewnia zdrowie, a człowiekowi ponadto – dobre samopoczucie i urodę. Monografia ta, prezentuje prace dotyczące znanych i mało znanych faktów z zakresu odporności, uzupełniając niedostatek informacji z zakresu immunologii na krajowym rynku wydawniczym. Adresatami monografii są wszyscy zajmujący się szeroko pojętym zdrowiem człowieka: lekarze medycyny, immunolodzy, biolodzy, biotechnolodzy, specjaliści z zakresu zdrowia publicznego, pielęgniarstwa, ratownictwa medycznego, a także kosmetologii czy dietetyki. W zamyśle jest to także kompendium wiedzy dla specjalistów ratujących zdrowie zwierząt – lekarzy weterynarii.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19856.XVIII.1.7 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16934.XVIII.1.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej