Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(59)
Forma i typ
Książki
(59)
Publikacje informacyjne
(3)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(57)
dostępne
(49)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(14)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(34)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(57)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(1)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(1)
Autor
Kunachowicz Hanna
(7)
Iwanow Krystyna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Uziębło Aldona
(3)
Dobiegała-Korona Barbara
(2)
Doligalski Tymoteusz
(2)
Engelhardt Juliusz (1955- )
(2)
Filipiak Marian (1935- )
(2)
Kotowska Beata
(2)
Sitko Jacek
(2)
Adamkiewicz Marek (1953- )
(1)
Anzenbacher Arno (1940- )
(1)
Białas Marcin (pedagog)
(1)
Budzyński Wojciech (nauki ekonomiczne)
(1)
Chlipała Paweł
(1)
Chrobak Stanisław (1961- )
(1)
Czapka Mirosław
(1)
Darowski Roman (1935- )
(1)
Daszkiewicz Magdalena
(1)
Daszykowska Jadwiga
(1)
Dudycz Tadeusz (1961- )
(1)
Dworak Janusz
(1)
Falencikowski Tadeusz
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Frączek Zofia
(1)
Hull John (1946- )
(1)
Jajuga Krzysztof (1956- )
(1)
Jajuga Teresa (1954- )
(1)
Jaworski Jacek
(1)
Kiełtyka Leszek (1953- )
(1)
Korpus Joanna
(1)
Kossecki Paweł (1976- )
(1)
Kowalak Robert
(1)
Kowalczyk Stanisław (1932- )
(1)
Kupidura Adrianna
(1)
Kupidura Przemysław (nauki techniczne)
(1)
Kwiatkowska Grażyna Ewa (1957- )
(1)
Manteuffel Szoege Henryk
(1)
Maćkowiak Ewa
(1)
Mielcarz Paweł
(1)
Muszyński Wojciech (socjolog)
(1)
Nita Bartłomiej
(1)
Orechwa-Maliszewska Elżbieta (1952- )
(1)
Paszczyk Paweł
(1)
Paszkowski Jerzy
(1)
Patena Wiktor
(1)
Pluta Wiesław
(1)
Przecławski Krzysztof (1927- )
(1)
Przychodzeń Wojciech Kamil
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Pukała Ryszard
(1)
Rewera Mirosław
(1)
Rogoziński Kazimierz
(1)
Sałbut Bartosz
(1)
Skoczylas Wanda
(1)
Szczepankowski Piotr
(1)
Szymczyk Jan
(1)
Taranowicz Iwona
(1)
Urbanek Grzegorz
(1)
Wrona Sylwia (ekonomia)
(1)
Ziajka Stefan
(1)
Zychowicz Juliusz
(1)
Zygmunt Justyna
(1)
Łuczewski Michał
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(38)
2000 - 2009
(21)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
Kraj wydania
Polska
(59)
Język
polski
(59)
Temat
PRZEDSIĘBIORSTWO
(20)
WARTOŚĆ EKONOMICZNA
(8)
WARTOŚĆ
(7)
ZARZĄDZANIE
(5)
ODŻYWIANIE
(4)
Żywność
(4)
Wartość odżywcza
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
ŻYWNOŚĆ
(3)
ANTROPOLOGIA FILOZOFICZNA
(2)
ETYKA
(2)
MARKETING PARTNERSKI
(2)
OBSŁUGA KLIENTA
(2)
PERSONALIZM
(2)
RODZINA
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
TURYSTYKA
(2)
WIZERUNEK PRZEDSIĘBIORSTWA
(2)
ZARZĄDZANIE WIEDZĄ
(2)
ANALIZA WARTOŚCI
(1)
ANTROPOLOGIA SPOŁECZNA
(1)
ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU
(1)
AUTORYTET
(1)
BIOETYKA
(1)
BUDOWNICTWO
(1)
DIETETYKA
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
FINANSE
(1)
FUZJA PRZEDSIĘBIORSTW
(1)
Fizjoterapia
(1)
INSTYTUCJE FINANSOWE
(1)
Inwestycje
(1)
Jakość życia
(1)
KAPITAŁ INTELEKTUALNY PRZEDSIĘBIORSTWA
(1)
KRAJOBRAZ
(1)
KULTURA
(1)
KULTURA ORGANIZACYJNA
(1)
Kształcenie
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
MEDYCYNA
(1)
Mleczarstwo
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
Odżywianie
(1)
PAPIERY WARTOŚCIOWE
(1)
PEDAGOGIKA
(1)
POSTAWY
(1)
POSTMODERNIZM
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWA MAŁE i ŚREDNIE
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO INTERNETOWE
(1)
PRZEJĘCIE PRZEDSIĘBIORSTWA
(1)
PRZYDATNOŚĆ ZAWODOWA
(1)
Przedsiębiorstwo
(1)
Psychoterapia
(1)
RACHUNKOWOŚĆ
(1)
RACHUNKOWOŚĆ ZARZĄDCZA
(1)
RUCHY SPOŁECZNE
(1)
RYNEK FINANSOWY
(1)
RYNEK KAPITAŁOWY
(1)
RYZYKO INWESTYCYJNE
(1)
SPOŁECZNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ BIZNESU
(1)
STRUKTURA SPOŁECZNA
(1)
Terapia logopedyczna
(1)
Terapia zajęciowa
(1)
USŁUGI
(1)
WARTOŚĆ DODANA
(1)
WIEŚ
(1)
WOLNOŚĆ
(1)
ZARZĄDZANIE RYZYKIEM
(1)
ZARZĄDZANIE STRATEGICZNE
(1)
ŚWIADOMOŚĆ SPOŁECZNA
(1)
Temat: czas
2001-0
(4)
1989-
(1)
Temat: miejsce
PODKARPACKIE, województwo
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(11)
Podręcznik
(10)
PODRĘCZNIKI
(3)
Tablice i wzory
(3)
ĆWICZENIA i ZADANIA dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(2)
Praca zbiorowa
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Edukacja i pedagogika
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Psychologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
Słowo kluczowe
wartość przedsiębiorstwa
(23)
przedsiębiorstwo
(19)
wartość
(19)
wycena
(11)
wartość odżywcza
(10)
żywność
(8)
składniki odżywcze
(7)
konkurencyjność
(5)
socjologia
(5)
klient
(4)
koszt kapitału
(4)
rentowność
(4)
zarządzanie ryzykiem
(4)
analiza finansowa
(3)
finanse
(3)
finanse przedsiębiorstw
(3)
fuzja
(3)
inwestycje
(3)
kapitał obrotowy
(3)
młodzież
(3)
projekt inwestycyjny
(3)
rodzina
(3)
społeczna odpowiedzialność biznesu
(3)
zarządzanie
(3)
zarządzanie wartością
(3)
zarządzanie wiedzą
(3)
antropologia filozoficzna
(2)
budżetowanie
(2)
dieta
(2)
ekonomika
(2)
etyka
(2)
historia
(2)
innowacyjność przedsiębiorstw
(2)
instrumenty finansowe
(2)
kapitał ludzki
(2)
konsumpcjonizm
(2)
kultura
(2)
kultura organizacyjna
(2)
lojalność konsumentów
(2)
marka
(2)
marketing relacji
(2)
małe i średnie przedsiębiorstwa
(2)
moralność
(2)
normy moralne
(2)
obsługa klienta
(2)
odżywianie
(2)
otoczenie przedsiębiorstwa
(2)
planowanie finansowe
(2)
podatek
(2)
rozwój zrównoważony
(2)
rynek pracy
(2)
satysfakcja klienta
(2)
sprawozdawczość finansowa
(2)
stopa procentowa
(2)
strategia
(2)
styl życia
(2)
transfer technologii
(2)
turystyka
(2)
wartość dodana
(2)
wartość społeczna
(2)
wiarygodność
(2)
wizerunek
(2)
wolność
(2)
zarządzanie zapasami
(2)
zarządzanie zasobami ludzkimi
(2)
śmierć
(2)
środki pieniężne
(2)
CRM
(1)
Internet
(1)
New Age
(1)
Solidarność
(1)
akcje
(1)
aksjologia
(1)
aktywa obrotowe
(1)
aktywność fizyczna
(1)
amortyzacja środków trwałych
(1)
antropologia kulturowa
(1)
autorytet
(1)
bank organów
(1)
banki
(1)
bankowość
(1)
bhp
(1)
białka
(1)
białka pokarmowe
(1)
bilans finansowy
(1)
bioetyka
(1)
budżet zadaniowy
(1)
cielesność
(1)
cnota
(1)
crowdsourcing internetowy
(1)
czas pracy
(1)
człowiek
(1)
deficyt budżetowy
(1)
destrukcja
(1)
dochód
(1)
dorośli
(1)
duchowość
(1)
działalność badawczo-rozwojowa
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
59 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.635.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.634.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.633.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.632.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9858.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.9857.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11426.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12657 [Magazyn 1], P.12656 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12654.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.12655.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13465.XVIII.10 [Czytelnia B], P.12653.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych. Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych. Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.782.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17342 [Magazyn 1], P.17344 [Magazyn 1], P.17343 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17912.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17911.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 195-200.
Współczesne przedsiębiorstwa nastawione są przede wszystkim na maksymalizację swojej wartości, a co za tym idzie - także dochodu dla właścicieli. Ważne jest więc stosowanie jednoznacznego wskaźnika, który umożliwiałby obiektywną ocenę kondycji finansowej firmy, a jednocześnie byłby podstawą podejmowania decyzji nastawionych na maksymalizację tego właśnie wskaźnika. Rolę taką może spełniać EVA - ekonomiczna wartość dodana (zwana też skorygowanym zyskiem ekonomicznym). Autorka kompleksowo przedstawiła koncepcję ekonomicznej wartości dodanej, pokazując możliwości i sposoby jej wdrożenia w polskich warunkach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9089 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8794.VIII.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10267.VIII.2 [Czytelnia C], 10711.VIII.2 [Czytelnia C] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 235-241.
We współczesnej gospodarce rynkowej trwa stałe poszukiwanie nowych, uwzględniających rosnącą konkurencję, metod zarządzania przedsiębiorstwem ukierunkowanych na maksymalizację jego wartości, a uściślając - maksymalizację kapitału własnego. Osiąganiu tak sformułowanego celu służy rozwój nurtu zarządzania określanego jako zarządzanie wartością przedsiębiorstwa. Prezentowana książka stanowi próbę ujęcia w sposób zwarty podstawowych problemów z tego obszaru, a celem Autora jest przybliżenie najważniejszych koncepcji wykorzystywanych w kreowaniu wartości przedsiębiorstwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8807.VIII.4.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10280.VIII.4.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
We współczesnej gospodarce podstawowym celem działalności organizacji, uwzględniającym zarówno korzyści właścicieli, jak również innych interesariuszy, jest maksymalizacja jej wartości w długim okresie Decyduje to o randze zarządzania wartością, jako procesu kluczowego dla przetrwania i rozwoju organizacji. Zarządzanie wartością organizacji zyskuje nowy wymiar w dobie globalizacji poprzez przenikanie różnorodnych rozwiązań m. in. w międzynarodowych przedsiębiorstwach o odmiennych kulturach organizacyjnych, działających w różnych krajach.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9260.VIII.4.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(FFF. Inwestycje)
Bibliografia strony: 237-[241].
"Głównym przesłaniem pracy nie jest prowadzenie wykładu o podstawach analizy finansowej projektów inwestycyjnych, lecz wyjaśnienie uwarunkowań stosowania w praktyce narzędzi do oceny projektów gospodarczych, interpretacji uzyskiwanych wyników i w końcu określenie przydatności tych narzędzi do oceny procesów kreowania wartości. Takie podejście do tematu jest stosunkowo oryginalne, nie znajdujące odpowiedników na polskim rynku wydawniczym." (z recenzji prof. Politechniki Wrocławskiej dr hab. Tadeusza Dudycza) Książka ma przede wszystkim charakter aplikacyjny, jest oparta na doświadczeniu doradczym autorów, jednak równocześnie jest osadzona w klasycznej teorii zarządzania wartością przedsiębiorstwa. Każdy poruszany problem jest ilustrowany przykładem lub studium przypadku. Dzięki temu czytelnik ma możliwość przeanalizowania sposobów wykorzystania opisywanych narzędzi w praktyce. Wszystkie prezentowane przykłady są także dostępne w formie modeli w plikach MS Excel na stronie www.analizyinwestycji.pl.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18222 VIII.4.4 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14111.VIII.4.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14976.VIII.4.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
CD
W koszyku
Do książki dołączona jest płyta CD o tej samej sygnaturze. Płyta zawiera model DCF - uproszczoną wersję modelu używaną przez autora w praktyce gospodarczej.
Publikacja przedstawia konkretny model wyceny przedsiębiorstwa DFC, pozwalającego na połączenie w całość wszystkich etapów procesu wyceny, począwszy od wyboru metody, na weryfikacji skończywszy. Rozdział pierwszy przedstawia koncepcję wartości przedsiębiorstwa, cele dokonywania wyceny i stosowane definicje. Rozdział drugi omawia standardy wyceny istniejące na świecie i w Polsce. W rozdziale trzecim znajduje się przegląd metod wyceny i ich klasyfikacje. Problemom wyboru metody przez wyceniających poświęcony został rozdział czwarty. Kolejne stanowią prezentacje poszczególnych metod: podejścia dochodowego, majątkowego, porównawczego oraz opartego na stosowaniu opcji realnych. Określeniu ostatecznej wartości z przedziału wyznaczonego poprzez stosowanie kilku metod poświęcono rozdział ósmy. Książkę tę wyróżnia, oprócz prezentacji spójnego modelu wyceny opartego na technikach iteracyjnych, praktyczne podejście do wyceny. Może ona służyć jako przewodnik objaśniający krok po kroku, jak dokonać wyceny przedsiębiorstwa. Niemal w każdym rozdziale znajduje się studium przypadku lub przykład ilustrujący opisaną metodę. Do książki dołączono model DCF na CD - uproszczoną wersję modelu używanego przez autora w praktyce gospodarczej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12496.VIII.4.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 155-156.
Współczesne przedsiębiorstwa, dostosowujące działalność do dynamicznych zmian zachodzących w gospodarce, są nastawione na zwiększanie swojej wartości. Oznacza to, że ich podstawowym celem stało się maksymalizowanie bogactwa właścicieli firmy. Wybór strategii, dzięki której ten cel będzie osiągnięty w największym stopniu i ustalenie wartości firmy wymagają rozległej wiedzy, obejmującej m.in. takie zagadnienia jak: finansowa charakterystyka decyzji, analiza zarządzania przez wartość, fazy życia firmy, prognozowanie przyszłych przychodów ze sprzedaży, sposoby szacowania stopy dyskontowej, zastosowanie zmodyfikowanego modelu MVA w zarządzaniu firmą.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8813.VIII.4.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10286.VIII.4.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 223-247.
Książka prezentuje metody efektywnego wbudowywania koncepcji trwałego rozwoju w strategię przedsiębiorstwa prowadzące do kreacji dodatkowej wartości dla akcjonariuszy. Autor wskazuje również na wieloaspektowość i złozoność wzajemnych relacji między wdrożeniem koncepcji zrównoważonego przedsiębiorstwa a możliwymi do osiągnięcia przewagami konkurencyjnymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14180.VIII.4.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Od ostatniego wydania skryptu do ćwiczeń z bromatologii minęło prawie 30 lat. To znakomite opracowanie, przygotowane pod redakcją Profesora Henryka Gertiga, przez wiele lat było często dla kolejnych pokoleń farmaceutów jedynym źródłem wiedzy o metodach badań wartości odżywczej żywności. Poprzez swoją unikatowość opracowanie to doczekało się licznych wznowień. Korzystali z niego nie tylko studenci farmacji -wszystkich kierunków, lecz także osoby studiujące na innych uczelniach, które w ramach obowiązujących programów nauczania realizowały - często pod zmienionym tytułem - przedmiot tematycznie związany z wartością odżywczą żywności i żywienia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17200 [Magazyn 1], P.17199 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17170.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17169.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia ma na celu przybliżenie zagadnień związanych z funkcjonowaniem podmiotów gospodarczych oraz jednostek samorządu terytorialnego w zmieniających się warunkach rynkowych. Zawarte w niej wielopłaszczynowe analizy problemowe pozwalają na poszerzenie wiedzy oraz mogą być inspiracją do prowadzenia dalszych badań własnych." ( ze Wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13846.IX.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ekonomia i Zarządzanie / Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne)
Bibliogr. s. 227-231.
Maksymalizacja wartości jest coraz częściej wymieniana jako główny cel działalności przedsiębiorstwa. Trzeba jednak umieć ją zmierzyć i poznać czynniki na nią wpływające. W książce przedstawiono : - istotę zarządzania wartością przedsiębiorstwa, - źródła informacji na potrzeby tego zarządzania, - mierniki wartości przedsiębiorstwa, - tworzenie modeli do badania determinant wartości przedsiębiorstwa, - ocenę przydatności modeli, - niefinansowe czynniki tworzenia wartości przedsiębiorstwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8804.VIII.4.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10277.VIII.4.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(FFF / Wydawnictwo Naukowe PWN. Przedsiębiorstwo)
Bibliogr. s. 378-383. Indeks.
Głównym celem podręcznika jest przedstawienie, rozwinięcie i usystematyzowanie teoretyczno-metodologicznej koncepcji wyceny i kreowania wartości przedsiębiorstwa oraz określenie na tym gruncie ram ich praktycznej aplikacji w systemie strategicznego zarządzania podmiotem gospodarczym, szczególnie - długoterminowego zarządzania finansami. Aktualne tendencje w rozwoju i ewolucji działalności inwestycyjnej oraz finansowej przedsiębiorstw stwarzają obiektywne zapotrzebowanie na analizę i interpretację procesu wyceny czy oceny strategii maksymalizacji wartości.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 10417.VIII.4.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [191]-196.
Książka w sposób kompleksowy prezentuje zagadnienia związane z istotą, tworzeniem oraz pomiarem zasobów niematerialnych i kompetencji, a także ich wykorzystaniem do tworzenia wartości przedsiębiorstwa. Autor książki udziela w niej odpowiedzi na następujące zasadnicze pytania: jakie czynniki leżą u podstaw pozycji konkurencyjnej firmy, w jaki sposób zidentyfikować kluczowe zasoby i kompetencje firmy, w jaki sposób dokonywać pomiaru zasobów niematerialnych i opartych na nich kluczowych kompetencji, jaka jest rola kluczowych zasobów i kompetencji w tworzeniu wartości? W odróżnieniu od innych pozycji dostępnych na rynku, a odnoszących się do podobnej tematyki, autor łączy wątki z obszarów finansów, zarządzania strategicznego, marketingu i zarządzania wiedzą, oferując unikatowe, szerokie spojrzenia na prezentowane w książce zagadnienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12757.IX.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Prace Naukowe Młodych Ekonomistów Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku, ISSN 2299-9582 ; t. 1/2013)
(Prace Naukowe Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku)
Bibliogr. przy pracach.
Zarządzanie współczesnym przedsiębiorstwem, definiowanym poprzez jego dynamiczność, innowacyjność i zdolność do szybkich i efektywnych przeobrażeń, to obszar interesujący zarówno w aspekcie teoretycznym, jak i empirycznym. Zarządzanie taką jednostką nakłada na kadrę menedżerską, głównych decydentów i pracowników szereg wymagań, którym nie każdy potrafi sprostać. Idealny menedżer powinien bowiem łączyć w swej pracy znajomość teorii i umiejętność praktycznego zastosowania wiedzy z rachunkowości, finansów i analizy finansowej, ale także z bankowości, psychologii czy socjologii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14111.IX.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mleczarstwo. 1 / pod redakcją Stefana Ziajka. - Wydanie 2, poprawione i uzupełnione - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2008. - 388 stron : ilustracje ; 25 cm.
Dla studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego.
Bibliografia przy rozdziałach
Oto drugie wydanie Mleczarstwa, które ukaże się w trzech tomach. Podręcznik poszerzono o treści, uwzględniające aktualny stan wiedzy z zakresu pozyskiwania i przetwórstwa mleka. W pierwszym tomie zawarto podstawową wiedzę o mleku i procesach przetwórczych. Dodatkowo zamieszczono rozdział „Białka mleka jako źródło bioaktywnych peptydów”, mając na uwadze żywność funkcjonalną, która zapewne będzie niebawem produkowana na skalę¬ przemysłową. Rozwój wiedzy o żywności funkcjonalnej stanowi jeden z ważnych przyszłościowych kierunków badań podstawowych i aplikacyjnych z zakresu mleczarstwa. W tomie drugim przedstawiono zagadnienia technologiczne głównych grup produktów mleczarskich z uwzględnieniem podstawowej, aktualnej wiedzy. W tomie trzecim podjęto następujące zagadnienia: opakowalnictwo, zagospodarowanie produktów ubocznych, mycie i dezynfekcja, wyposażenie techniczne, gospodarka energią, opracowywanie nowych wyrobów, systemy zarządzania jakością, marketing. Podręcznik jest adresowany do studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, a także do personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego itp. Studenci i wszyscy zainteresowani, pragnący specjalizować się w zakresie przetwórstwa mleka, powinni traktować informacje zawarte w niniejszym podręczniku akademickim jako punkt wyjścia do dalszego, bardziej dogłębnego studiowania szybko zmieniającej się wiedzy o mleku i mleczarstwie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19078.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19077.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Skrypt / Politechnika Opolska, ISSN 1427-9932 ; nr 296)
Bibliogr. s. 227-230.
Głównym celem skryptu jest przedstawienie podstawowych metod pozwalających na przeprowadzenie wyceny współczesnego przedsiębiorstwa. Szczególną uwagę zwrócono na taką prezentację poszczególnych metod, aby w praktyce wybór konkretnej metody był dostosowany do warunków funkcjonowania wycenianego przedsiębiorstwa, skali i zakresu jego działania. w pierwszych trzech rozdziałach opisano teoretyczne aspekty dotyczące szacowania wartości przedsiębiorstwa. Kolejne rozdziały poświęcone zostały szczególowej charakterystyce poszczegolnych metod wyceny. Książka zawiera liczne przykłady z rozwiązaniami i zadania do samodzielnego rozwiązania oraz słownik pojęć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14860.IX.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej