Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(4)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Bandoła Katarzyna
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Mazur Marcel
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Pokrzywa Piotr
(1)
Potocki Artur (chemia)
(1)
Seweryn Michał
(1)
Siemiński Marek
(1)
Sygit Marian (1948- )
(1)
Szkolnicka Beata
(1)
Szot Wojciech M
(1)
Zając Joanna (dietetyka)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Temat
ODŻYWIANIE
(1)
Toksykologia
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
zanieczyszczenie żywności
(4)
zdrowie
(3)
zagrożenia środowiskowe
(2)
zanieczyszczenie środowiska
(2)
AIDS
(1)
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
(1)
Państwowa Inspekcja Sanitarna
(1)
SARS
(1)
Unia Europejska
(1)
alergia
(1)
alkoholizm
(1)
anoreksja
(1)
astma
(1)
badania epidemiologiczne
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
bulimia
(1)
choroba
(1)
choroba Alzheimera
(1)
choroby cywilizacyjne
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby zakaźne
(1)
cukrzyca
(1)
czynniki szkodliwe
(1)
czynniki środowiskowe
(1)
dieta
(1)
długowieczność
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
gerontologia
(1)
grzyby
(1)
jakość żywności
(1)
krwiodawstwo
(1)
ludzie starzy
(1)
medycyna pracy
(1)
medycyna uzdrowiskowa
(1)
metale ciężkie
(1)
metody statystyczne
(1)
narkomania
(1)
nieletnie matki
(1)
nikotynizm
(1)
odpady
(1)
odżywianie
(1)
opieka geriatryczna
(1)
orzecznictwo lekarskie
(1)
otyłość
(1)
pestycydy
(1)
polityka zdrowotna
(1)
produkty spożywcze
(1)
profilaktyka
(1)
promieniowanie elektromagnetyczne
(1)
promieniowanie ultrafioletowe
(1)
promocja zdrowia
(1)
przemoc
(1)
ratownictwo medyczne
(1)
sanatorium
(1)
składniki odżywcze
(1)
starzenie się
(1)
szok termiczny
(1)
telefon komórkowy
(1)
zachowania zdrowotne
(1)
zagrożenia zdrowia
(1)
zanieczyszczenie powietrza
(1)
zdrowie psychiczne
(1)
zdrowie publiczne
(1)
środowisko
(1)
środowiskowe zagrożenia zdrowia
(1)
świadczenia zdrowotne
(1)
żywność
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
"Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej." Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.18610.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22096.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22095.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie, żywność a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wrocław : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywność)
Bibliogr.
Prawidłowe odżywianie się jest warunkiem zdrowia i przeżycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest także jedną z głównych przyjemności życia. Książka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotyczące żywienia i żywności. Opisuje co tak naprawdę ludzie jedzą (omówienie poszczególnych grup produktów spożywczych), jakie składniki odżywcze są niezbędne do życia, w jaki sposób pożywienie może wpływać na zdrowie i urodę, jakie zanieczyszczenia i dodatki do żywności mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przykładami diet zalecanymi w terapii różnych schorzeń. Omawia również dobre i złe aspekty odmiennych sposobów odżywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomości o żywieniu i żywności zawarte w tej książce są niezbędne dla dietetyków i żywieniowców, ale mogą być przydatne także dla pielęgniarek, lekarzy i farmaceutów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 5046.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Środowiskowe zagrożenia zdrowia / Marek Siemiński. - Wyd. 1, 2 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. - 659, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Środowisko)
Bibliogr. przy rozdz.
Podręcznik przedstawia środowiskowe zagrożenia zdrowia ludzi powodowane przez różne szkodliwe czynniki: biologiczne, geologiczne, chemiczne i fizyczne. Zwykle są one związane z określonymi formami aktywności ludzkiej, jak spożywanie posiłków, spędzanie czasu w zamkniętych pomieszczeniach, przebywanie na ulicy, wypoczynek, pobyt na wsi, podróżowanie, itp. Nie są to problemy nowe, istniały zawsze, nie stanowiły jednak wyodrębnionej wiedzy, lecz wchodziły w zakres medycyny, toksykologii, ochrony środowiska. Książka ta jest pierwszą publikacją traktującą odrębnie i całościowo ten temat. Szczególnym jej walorem jest interdyscyplinarność ujęcia i inspirujący sposób wykładu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12452 [Magazyn 1], P.12969 [Magazyn 1], P.12453 [Magazyn 1], P.12454 [Magazyn 1], P.11489 [Magazyn 1], P.12968 [Magazyn 1], P.11774 [Magazyn 1] (7 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowie publiczne / Marian Sygit. - Warszawa : Wolters Kluwer Polska Sp. z o.o., 2010. - 631, [1] s. : il. ; 24 cm.
E.25
Bibliogr. s. 617-623. Indeksy.
Prezentowana książka jest swoistym kompendium wiedzy z zakresu zdrowia publicznego. W podręczniku omówiono m.in. wybrane problemy z epidemiologii i badań epidemiologicznych, testy statystyczne, stan opieki zdrowotnej w państwach Unii Europejskiej, szpitalnictwo i lecznictwo sanatoryjne i psychiatryczne, zagadnienia ratownictwa medycznego, opieki pediatrycznej i opieki nad człowiekiem w wieku poprodukcyjnym, problemy Państwowej Inspekcji Sanitarnej, problemy ubezpieczeń zdrowotnych i społecznych, zagadnienia medycyny pracy i orzecznictwa lekarskiego, zagrożenia śrorowiskowe zdrowia i życia oraz używki. Dobór treści był wynikiem kompromisu między zakresem tematów określonych w minimum programowym dotyczącym zdrowia publicznego a oczekiwaniami studentów i osób specjalizujących się w dziedzinie zdrowia publicznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12172 [Magazyn 1], P.12173 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11495.XVIII.12 [Wypożyczalnia B], P.9832.XVIII.12 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11370.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej