Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(79)
IBUK Libra
(5)
Forma i typ
Książki
(77)
Publikacje dydaktyczne
(15)
Publikacje naukowe
(8)
E-booki
(7)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje informacyjne
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(103)
tylko na miejscu
(61)
wypożyczone
(4)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(45)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(52)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(61)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Gawęcki Jan (1944- )
(6)
Staroszczyk Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(5)
Kunachowicz Hanna
(5)
Nadolna Irena
(5)
Przygoda Beata
(5)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Korczak Józef (1951- )
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Czapski Janusz (1946- )
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grajeta Halina
(2)
Kowalczyk Stanisław (1956- )
(2)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Mitek Marta
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Moszak Małgorzata
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(2)
Adamowicz Mieczysław (1939- )
(1)
Ball Stefan
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Baum Karin
(1)
Bertrandt Jerzy
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Domański Tomasz (1953- )
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gertig Henryk (1924-2011)
(1)
Gil Marian
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
Górecka Danuta
(1)
Górecka Danuta (1956- )
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Harasim Elżbieta
(1)
Helbin Jadwiga
(1)
Hryniewiecka Ewa (internista)
(1)
Hydzik Piotr
(1)
Hęś Marzena
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jasiulewicz Anna
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kaczmarek Mirosława
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Kler Paweł
(1)
Kmiołek-Gizara Anna
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kompanowska Mieczysława
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Kwiatkowski Cezary (1967- )
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Leszczyński Krzysztof (technologia żywności)
(1)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Mazur Marcel
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Myszkowska Dorota
(1)
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (1949- )
(1)
Nierzwicki Witold
(1)
Nogala-Kałucka Małgorzata
(1)
Nowak Dorota
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(16)
2010 - 2019
(43)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(5)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
Kraj wydania
Polska
(82)
Wielka Brytania
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(82)
angielski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(13)
Technolodzy żywności
(3)
Lekarze
(2)
Technikum
(2)
Licea
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Szkoły branżowe I stopnia
(1)
Szkoły średnie
(1)
Temat
Żywność
(35)
ŻYWNOŚĆ
(30)
ODŻYWIANIE
(15)
Bezpieczeństwo żywności
(6)
Chemia
(6)
Odżywianie
(6)
Technologia żywności
(6)
Towaroznawstwo
(6)
Jakość żywności
(5)
Zdrowe żywienie
(5)
GASTRONOMIA
(4)
Biochemia
(3)
HANDEL ZAGRANICZNY
(3)
KUCHARSTWO
(3)
Wartość odżywcza
(3)
ZIEMIOPŁODY
(3)
Żywność prozdrowotna
(3)
Bromatologia
(2)
Chemia analityczna
(2)
DIETETYKA
(2)
Gastronomia
(2)
Przemysł rolno-spożywczy
(2)
Rolnictwo ekologiczne
(2)
SPORTOWCY
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Substancje dodatkowe do żywności
(2)
Surowce roślinne
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
ZNAKI TOWAROWE
(2)
Zanieczyszczenia żywności
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Żywienie chorych
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
Automatyzacja
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOCHEMIA
(1)
BUDŻETY RODZINNE
(1)
Bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
CEFTA
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dietetyka
(1)
Drobnoustroje
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Epidemie
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
Handel
(1)
Jakość produktu
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kucharstwo
(1)
Leczenie dietą
(1)
Logistyka wojskowa
(1)
Margaryna
(1)
Marketing
(1)
Mikrobiologia
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Oleje roślinne
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
Owoce
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Prawo wspólnotowe europejskie
(1)
Prawo żywnościowe
(1)
Produkcja żywności
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przepisy o żywności
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
ROLNICTWO
(1)
Rośliny
(1)
Rośliny jadalne
(1)
SPORT
(1)
SPOŻYCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Sterowanie
(1)
Suplementy diety
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Technologia
(1)
Toksykologia
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Turystyka
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Wojsko
(1)
Wojsko Polskie (1944- )
(1)
Temat: czas
2001-
(5)
1989-
(2)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Francja
(1)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
Gatunek
Podręcznik
(22)
Podręczniki akademickie
(7)
Opracowanie
(4)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(4)
PORADNIKI
(3)
Tablice i wzory
(3)
Monografia
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Materiały pomocnicze
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport z badań
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(30)
Rolnictwo i leśnictwo
(17)
Chemia
(14)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(3)
Biologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(2)
Inżynieria i technika
(2)
Kulinaria
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(2)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(1)
Transport i logistyka
(1)
Słowo kluczowe
żywność
(36)
żywienie
(15)
składniki odżywcze
(9)
witaminy
(8)
białka
(7)
wartość odżywcza
(7)
chemia
(6)
bezpieczeństwo żywności
(5)
dieta
(5)
składniki mineralne
(5)
bezpieczeństwo żywnościowe
(4)
marketing
(4)
suplement diety
(4)
tłuszcze
(4)
woda
(4)
zdrowie
(4)
alergeny
(3)
barwniki roślinne
(3)
gastronomia
(3)
jakość żywności
(3)
leki
(3)
lipidy
(3)
owoce
(3)
pieczywo
(3)
rodniki
(3)
ryby
(3)
sacharydy
(3)
technologia żywności
(3)
toksyny
(3)
warzywa
(3)
węglowodany
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
alkohol
(2)
bromatologia
(2)
dietetyka
(2)
eksport
(2)
herbata
(2)
higiena żywności
(2)
kasze
(2)
kawa
(2)
konsument
(2)
makarony
(2)
mięso
(2)
mleko
(2)
mąki
(2)
nutrition
(2)
odżywianie się
(2)
oleje jadalne
(2)
produkcja żywnościowa
(2)
produkty spożywcze
(2)
przemysł spożywczy
(2)
przyprawy
(2)
racjonalne żywienie
(2)
rolnictwo ekologiczne
(2)
towaroznawstwo
(2)
turystyka
(2)
wegetarianizm
(2)
Białoruś
(1)
CEFTA
(1)
Francja
(1)
GMO
(1)
Polska
(1)
Yin-Yang
(1)
aktywność fizyczna
(1)
analiza laboratoryjna
(1)
analiza sensoryczna
(1)
athlete
(1)
automatyzacja
(1)
badania
(1)
białka pokarmowe
(1)
biochemia
(1)
chromatografia
(1)
cukier
(1)
cukry
(1)
człowiek
(1)
diet
(1)
disease
(1)
dzieci
(1)
długowieczność
(1)
economic aspects
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
elektroforeza
(1)
energia
(1)
epidemiologia
(1)
exercise
(1)
fermentowane napoje winiarskie
(1)
fizjologia żywienia
(1)
food
(1)
food supply
(1)
genetyka
(1)
globalizacja
(1)
grzyby
(1)
grzyby uprawne
(1)
handel detaliczny
(1)
handel zagraniczny
(1)
health
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
koncentraty spożywcze
(1)
konserwanty
(1)
84 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku opisano procesy technologiczne przetwórstwa wybranych surowców pochodzenia roślinnego. Zamieszczone blokowe schematy technologiczne pozwalają na prześledzenie kolejności operacji jednostkowych i roli, jaką pełnią w procesie przetwarzania i utrwalania żywności. Różnorodność gatunków i odmian surowców roślinnych oraz kierunków ich przetwarzania powoduje, że opisywane w podręczniku procesy technologiczne muszą być indywidualnie dostosowane do surowca. Wpływ na to ma także m.in. sezonowość podaży tych surowców w skali roku, znaczne zróżnicowanie cech technologicznych wynikające z rozproszenia terytorialnego upraw oraz dużej liczby producentów rolnych. W podręczniku opisano również zagadnienia związane z metodologią oceny parametrów jakości oraz bezpieczeństwa żywności pochodzenia roślinnego oraz ocenę towaroznawczą surowców i produktów gotowych. Wskazano również na znaczenie aspektów żywieniowych w procesie przetwarzania surowców i produkcji żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19011.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19010.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podjęte przez autora obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów, organizacja żywienia w różnych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11341.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12525.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 409-412.
Jedyna na rynku publikacja z dziedziny pomiarów i automatyki, która jest dostosowana do praktyki pracy technologów pracujących przy produkcji żywności. Szybki rozwój nowoczesnej techniki pomiarowej i regulacyjnej w wielu gałęziach przemysłu spożywczego wymaga od technologów zapoznania się z podstawami metrologii przemysłowej i automatyzacji produkcji. Postęp techniczny nie może być bowiem dokonywany bez udziału użytkowników nowej techniki, znających najlepiej fizyczną i chemiczną stronę procesów zachodzących w urządzeniach technologicznych. Z drugiej strony, technolog musi znać możliwości i wymagania automatyki, aby wspólnie z automatykiem projektować nowe układy pomiarowo-regulacyjne i właściwie je wykorzystać. W pierwszej części książki autorzy szeroko omówili zagadnienia związane z pomiarami parametrów procesów technologicznych w produkcji żywności – rodzaje i właściwości czujników pomiarowych, przetworników i urządzeń wyjściowych układu pomiarowego. W drugiej części opisane zostały statyczne i dynamiczne właściwości obiektów regulacji automatycznej, właściwości regulatorów i urządzeń wykonawczych, rodzaje analogowych, dyskretnych i mikroprocesorowych układów regulacyjnych oraz sposoby regulacji podstawowych parametrów procesów technologicznych. Książkę uzupełniono spisem literatury oraz wykazem przepisów normalizacyjnych. Omówiona w książce problematyka pomiarów i automatyzacji procesów jest dostosowana do profilu wykształcenia absolwentów kierunków technologicznych uczelni technicznych i rolniczych – technologów, zatru¬dnia¬nych w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, cukrowniczym, chłodniczym, skrobiowym, czy ochronie środowiska.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19076.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19075.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 387-407.
Praca składa się z trzech rozdziałów. Pierwszy rozdział dotyczy zagadnień terminologicznych, jak również zawiera omówienie stanu wiedzy na podstawie literatury przedmiotu. W swym charakterze przyjmuje profil teoretyczny i stanowi kontekst uzasadnienia problemu. W rozdziale drugim skupiono się na przedstawieniu własnych badań empirycznych wśród sprzedawców produktów regionalnych i ekologicznych. Uczyniono to w dwu próbach, obejmujących kierowników sklepów spożywczych w Polsce i przedstawicieli specjalistycznych punktów sprzedaży detalicznej we Francji. Ponadto ukazano studia przypadku czterech firm specjalizujących się w dystrybucji produktów regionalnych i ekologicznych we Francji na podstawie wywiadów pogłębionych i analizy zawartości ich stron internetowych. Ostatni rozdział pracy poświęcony jest prezentacji własnych wyników badań w dwu próbach konsumentów: reprezentatywnej dla dorosłych mieszkańców Polski i złożonej z młodych i wykształconych konsumentów. Na podstawie analizy danych uzyskanych w pierwszej z nich przeprowadzono weryfikację hipotez badawczych dotyczących zależności między kluczowymi zmiennymi. W aneksie omówiono europejskie oznaczenia jakości produktów regionalnych i ekologicznych, jak również wybrane oznaczenia nadawane przez instytucje krajowe, szczególnie w Polsce i we Francji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18447.XIII.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18446.XIII.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 229-246.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17846.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 75-90.
Prawidłowe odżywianie ma istotny wpływ na zdrowie i rozwój człowieka, a także utrzymanie dobrostanu. W dobie żywności wysoko przetworzonej, do­ starczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych bywa trudne, mimo powszechnie występującej nadkonsumpcji. Spożywanie żywności wysoko przetworzonej może prowadzić do niedoboru wielu składników odżywczych, a w szczególności do niedoboru substancji aktywnych biologicznie. Nieodpowiednie zachowania żywieniowe prowadzą do powstawania schorzeń i dysfunkcji na wielu poziomach funkcjonowania organizmu, co­ raz częściej nazywanych chorobami cywilizacyjnymi, tj. m.in. otyłość, cukrzyca, miażdżyca, a także alergie, pseudoalergie i nietolerancje pokarmowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17608 [Magazyn 1], P.17607 [Magazyn 1], P.17606 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18929.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18928.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Poradnik Eksportera Artykułów Rolno-Spożywczych)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.240 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autor
Słowo kluczowe: CEFTA
CEFTA została powołana w celu wspierania rozwoju wzajemnej współpracy i stabilizacji sytuacji gospodarczej w krajach Europy Środkowej. Jest układem handlowym podpisanym w 1992 roku przez Czechy, Węgry, Słowację i Polskę. W kolejnych latach dołączyły do tego ugrupowania Słowenia, Rumunia i Bułgaria. Układ zawiera istnienie strefy wolnego handlu dotyczącej głównie artykułów przemysłowych i stopniową liberalizację handlu artykułami rolno-spożywczymi. Celem pracy jest zbadanie wpływu układu o wolnym handlu na wymianę towarową artykułów rolno-spożywczych, jej rozwój i strukturę, zbadanie konkurencyjności polskich produktów rolno-żywnościowych w porównaniu z tymi produktami z pozostałych krajów CEFTA, jak również zdolność wejścia produktów żywnościowych z krajów CEFTA na rynek Unii Europejskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2851.XI.4 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2852.XI.4 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
A study on food brand / Joanna Szwacka-Mokrzycka. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011. - 122, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 115-116.
Celem publikacji jest przedstawienie problemów marki żywności w jej otoczeniu rynkowym. Tematyka książki obejmuje podstawowe pojęcia związane z marką żywności, instrumenty budowania wizerunku i strategii marki, fazy jej rozwoju oraz zagadnienie badania poziomu nasycenia rynku. Prezentuje wyniki badań dotyczących zapotrzebowania na żywność pod względem ekonomicznym, socjologicznym i psychologicznym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12069 [Magazyn 1], P.12070 [Magazyn 1] (2 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Poradnik Eksportera Artykułów Rolno-Spożywczych)
Publikacja powstała w wyniku realizacji Projektu Phare PL "Analiza możliwości rozwoju eksportu artykułów rolno-spożywczych na rynki poza Unią Europejską". Przy realizacji opracowania wykorzystano materiały przygotowane przez BRH na Białorusi. Praca zawiera między innymi zagadnienia związane z zasadami działania ugrupowania, rolnictwem i handlem zagranicznym oraz instrumentami polityki handlowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.239 [Magazyn 2] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Poradnik Eksportera Artykułów Rolno-Spożywczych)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.238 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Logistyka Wojskowego)
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy pracach.
Niniejsza publikacja ma swojego adresata, ponieważ może służyć oczekiwaniom środowisk naukowych, naukowo - dydaktycznych nie tylko wojskowych wyższych uczelni oraz instytucji, w których gestii spoczywa bezpieczeństwo żywnościowe. Książka może być także użyteczna nie tylko dla studentów, ale i podmiotów gospodarczych. Fragment recenzji prof. dr. hab. Lecha Kościeleckiego
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21929.X.6 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21036.X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Studia i Monografie / Instytut Ekonomiki Rornictwa i Gospodarki Żywnościowej ISSN 0239-7102)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.446 [Magazyn 2] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Kraj pochodzenia produktu należy obok jakości i ceny do najważniejszych kryteriów wyboru przy podejmowaniu przez konsumenta decyzji zakupowych artykułów spożywczych, a w kontekście negatywnych skutków pandemii COVID-19 kupowanie żywności made in Poland zyskuje na znaczeniu, stając się praktycznym działaniem na rzecz wspierania rodzimych producentów. W monografii usystematyzowano stan wiedzy na temat zjawiska patriotyzmu konsumenckiego oraz zidentyfikowano postawy i czynniki determinujące nabywanie przez konsumentów polskich produktów żywnościowych. Ponadto na podstawie wyników badań empirycznych dokonano typologii konsumentów z trzech generacji wiekowych – X, Y i Z – w kontekście postaw wobec tych produktów, a zwłaszcza triady ich cech, tj. pochodzenia, ceny i jakości. W konsekwencji stwierdzono występowanie znaczących różnic międzypokoleniowych i odmienne, nie zawsze pozytywne podejście do zakupu polskiej żywności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości. Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka. Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej