Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(64)
IBUK Libra
(8)
Forma i typ
Książki
(62)
Publikacje fachowe
(16)
E-booki
(10)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Publikacje naukowe
(6)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Dostępność
dostępne
(79)
tylko na miejscu
(54)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(31)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(43)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(55)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(5)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(5)
Autor
Jarosz Mirosław (1957- )
(6)
Przygoda Beata
(5)
Charzewska Jadwiga
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Grzymisławski Marian (1947- )
(3)
Iwanow Krystyna
(3)
Jamroz Dorota
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Nadolna Irena
(3)
Rychlik Ewa
(3)
Szostak-Węgierek Dorota
(3)
Wolnicka Katarzyna
(3)
Albrecht Piotr
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(2)
Bazańska Marta
(2)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(2)
Bieńko Natalia
(2)
Boniecka Iwona
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(2)
Cięszczyk Paweł
(2)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(2)
Domańska-Senderowska Daria
(2)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(2)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(2)
Frączek Barbara
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Gacek Maria
(2)
Gawrecki Andrzej
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grabowska Izabela
(2)
Gronowska-Senger Anna
(2)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Hamułka Jadwiga
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(2)
Jegier Anna
(2)
Klimek Andrzej (1968- )
(2)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(2)
Kolarzyk Emilia
(2)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(2)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Krysztofiak Hubert
(2)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(2)
Książek Anna
(2)
Kurach Dariusz
(2)
Kłęk Stanisław
(2)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(2)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(2)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(2)
Mamcarz Artur
(2)
Marlicz Wojciech
(2)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(2)
Mazur-Kurach Paulina
(2)
Mikulski Tomasz
(2)
Moszak Małgorzata
(2)
Nowacka Estera
(2)
Orysiak Joanna
(2)
Pachocka Lucyna
(2)
Palma Joanna
(2)
Parol Damian
(2)
Pięta Aleksandra
(2)
Podgórski Tomasz
(2)
Podkowska Jagoda
(2)
Pokrywka Andrzej
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Pysz Mirosław
(2)
Respondek Wioleta
(2)
Sajór Iwona
(2)
Sawczuk Marek
(2)
Schlegel-Zawadzka Małgorzata
(2)
Siderek Marek
(2)
Sińska Beata
(2)
Somow Urszula
(2)
Stachowska Ewa
(2)
Staszewska-Kwak Anna
(2)
Strzetelski Juliusz
(2)
Szajewska Hanna
(2)
Szczepanek Kinga
(2)
Szczygieł Bruno (1928- )
(2)
Słowińska-Lisowska Małgorzata
(2)
Tomaszewski Piotr
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Ukleja Anna
(2)
Wełnicki Marcin
(2)
Woś Halina
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Zagrodna Aleksandra
(2)
Zembroń-Łacny Agnieszka
(2)
Zep Wojciech
(2)
Ziemba Andrzej
(2)
Zozulińska-Ziółkiewicz Dorota (1966- )
(2)
Łoniewski Igor
(2)
Śliż Daniel
(2)
Allen Mark (1958- )
(1)
Andrysiak Anna
(1)
Beszterda-Buszczak Monika
(1)
Bogusz-Kaliś Wioletta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(19)
2010 - 2019
(34)
2000 - 2009
(17)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(33)
Kraj wydania
Polska
(70)
Missouri (USA)
(1)
Stany Zjednoczone
(1)
Język
polski
(70)
angielski
(2)
Odbiorca
Lekarze
(10)
Dietetycy
(8)
Szkoły wyższe
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Sportowcy
(2)
Chorzy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Osoby z niepełnosprawnością
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Studenci
(1)
Zawody medyczne
(1)
Temat
Żywienie chorych
(12)
Żywienie
(11)
ODŻYWIANIE
(10)
DZIECKO
(9)
Dietetyka
(7)
Leczenie żywieniowe
(7)
Zdrowe żywienie
(7)
Żywność
(7)
Leczenie dietą
(6)
Odżywianie
(5)
Wartość odżywcza
(5)
Żywienie pozajelitowe
(5)
Suplementy diety
(4)
Wysiłek fizyczny
(4)
Żywienie sportowców
(4)
Choroby przewlekłe
(3)
Niedożywienie
(3)
POTRAWY dla DZIECI
(3)
SPORTOWCY
(3)
Żywienie dojelitowe
(3)
Dzieci
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Nowotwór
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Pasza
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Prawo medyczne
(2)
Sportowcy
(2)
TURYSTYKA
(2)
Trening sportowy
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
ŻYWIENIE ZBIOROWE
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
CIĄŻA
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dieta
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Drób
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko chore
(1)
Enterostomia
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
Gazy jelitowe
(1)
Interakcje leków
(1)
Jelita
(1)
KOBIETA CIĘŻARNA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Koń
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Ludzie starzy
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Noworodek
(1)
Oddziały intensywnej opieki medycznej (OIOM)
(1)
Otyłość
(1)
PASZA
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Przeżuwacze
(1)
RZESZÓW (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
SPORT
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sport
(1)
Sporty
(1)
Sprawność fizyczna
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Trening wytrzymałościowy
(1)
Trzustka
(1)
UCZNIOWIE SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Układ trawienny
(1)
Wydolność fizyczna
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
ŻYWIENIE
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
2001-0
(1)
Gatunek
Podręcznik
(11)
Poradnik
(6)
Wydawnictwa popularne
(5)
Opracowanie
(4)
Tablice i wzory
(4)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(4)
PODRĘCZNIKI
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Praca zbiorowa
(3)
PORADNIKI
(2)
Standardy i procedury medyczne
(2)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Wytyczne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(27)
Kultura fizyczna i sport
(4)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Biologia
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(31)
dzieci
(10)
dieta
(8)
składniki odżywcze
(6)
żywienie pozajelitowe
(6)
żywność
(5)
chorzy
(4)
leczenie żywieniowe
(4)
ludzie starzy
(4)
otyłość
(4)
układ pokarmowy
(4)
dietetyka
(3)
kobieta ciężarna
(3)
przewód pokarmowy
(3)
wartość odżywcza
(3)
żywienie dojelitowe
(3)
aktywność fizyczna
(2)
baza gastronomiczna
(2)
dietetyka kliniczna
(2)
dietetyka sportowa
(2)
dom
(2)
epidemiologia
(2)
gastronomia
(2)
infrastruktura turystyczna
(2)
karmienie piersią
(2)
medycyna sportowa
(2)
niedożywienie
(2)
nutrition
(2)
onkologia
(2)
opieka długoterminowa
(2)
opieka paliatywna
(2)
sport
(2)
starzenie się
(2)
stomia
(2)
suplementacja
(2)
suplementy diety
(2)
zwierzęta gospodarskie
(2)
żywienie osób starszych
(2)
żywienie zwierząt
(2)
Polska
(1)
alergia pokarmowa
(1)
alkohol
(1)
anoreksja
(1)
athlete
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
biochemia
(1)
bulimia
(1)
celiakia
(1)
choroba nowotworowa
(1)
cukry
(1)
cukrzyca
(1)
diet therapy
(1)
dieta niskofenyloalaninowa
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dietoterapia
(1)
dodatki paszowe
(1)
dziecko chore
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
edukacja żywieniowa
(1)
exercise
(1)
fenyloketonuria
(1)
fizjologia żywienia
(1)
gazy jelitowe
(1)
genetyka
(1)
herbata
(1)
jadłospis
(1)
kalorie
(1)
kawa
(1)
kobieta karmiąca
(1)
koń
(1)
leki
(1)
metabolizm
(1)
mikrobiom
(1)
miód
(1)
mięso
(1)
mięśnie
(1)
mleko
(1)
młodzież
(1)
nadwaga
(1)
nawyki żywieniowe
(1)
niemowlę
(1)
nowotwór
(1)
obiekt noclegowy
(1)
odżywianie
(1)
opieka dietetyczna
(1)
osoby starsze
(1)
otyłość dziecięca
(1)
pacjenci
(1)
pasza
(1)
physiology
(1)
poradnik
(1)
powikłania
(1)
produkt turystyczny
(1)
profilaktyka przeciwnowotworowa
(1)
profilaktyka zdrowotna
(1)
przeżuwacze
(1)
ryby
(1)
równowaga ekologiczna
(1)
równowaga hormonalna
(1)
równowaga kwasowo-zasadowa
(1)
72 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21730.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21729.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(World Review of Nutrition and Dietetics ; 105)
Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia przy pracach. Indeksy.
W ostatnim czasie znacznie zmienił się profil pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Są to obecnie osoby coraz starsze, cierpiące na więcej niż jedną chorobę ostrą i przewlekłą, często po wielu zabiegach operacyjnych. Mimo tego, dzięki nowym osiągnięciom naukowym, zaangażowaniu w proces terapeutyczny systemów komputerowych i zaawansowanych technologii udaje się jednak stale poprawiać ich wyniki leczenia. Gigantyczny postęp dotyczy również leczenia żywieniowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18320.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20580.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20579.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 229-246.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17846.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Opracowanie zawiera analizę ilosciową, strukturalną i przestrzenną bazy gastronomicznej i urządzeń sportowo-rekreacyjnych funkcjonujących w turystycznych obiektach noclegowych. Wyposażenie w urządzenia pokazano także według właścicieli tych obiektów. W analizach wykorzystano dane GUS.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1891.XX.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W książce także ISBN oryginału.
Bibliografia, netografia na stronach 461-485.
Większość osób regularnie praktykujących aktywność fizyczną stosuje dietę i używa suplementów diety w celu poprawy swojej sprawności, znajdując na rynku szeroką ofertę produktów, spośród których nie zawsze łatwo dokonać wyboru. W niniejszej książce przedstawiono sposoby służące poprawie wydolności, bazując na mocnych danych naukowych i w sposób w pełni bezpieczny. W odniesieniu do wszystkich rodzajów aktywności fizycznej, począwszy od siłowni aż do kolarstwa poprzez crossfit, przedstawiono sugestie dotyczące najbardziej odpowiednich sposobów żywienia i suplementacji, bez jednoczesnego pomijania potrzeb szczególnych grup osób uprawiających sport, takich jak seniorzy, osoby chorujące na cukrzycę czy weganie. Przedstawiono zatem, w ponad 60 szczegółowych punktach, cechy i właściwości wszystkich suplementów diety mogących wspomagać nasz organizm w uzyskaniu poprawy sprawności fizycznej i wydolności sportowej. W celu ułatwienia wyboru każdemu suplementowi diety przyporządkowano punktację odnoszącą się do jego skuteczności w poprawie poszczególnych rodzajów sprawności wchodzących w skład wydolności sportowej (siła, wydolność, masa, wytrzymałość, odchudzanie, koncentracja).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18595.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22016.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22015.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Frączek, Jarosław Krzywański, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Bazańska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bieńko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Paweł Cięszczyk, dr nauk med. Daria Domańska-Senderowska, dr n. o zdr. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Frączek, prof AWF, dr inż. Ewa Fürstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr inż. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o żyw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o żyw. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW, mgr Łukasz Jaśkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jarosław Krzywański, dr inż. Anna Książek, dr n. med. Igor Łoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr inż. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pięta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podgórski, mgr inż Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr inż. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przysławski, dr inż Mirosław Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Małgorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Małgorzata Słowińska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel Śliż, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyrała, dr n. med. Marcin Wełnicki, dr hab. inż., lek. Dariusz Włodarek, dr inż. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembroń-Łacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2019 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Autor
Odbiorca
Gatunek
Do udostępniania na czytniku e-book
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijających się nauk żywieniowych. Skupia się na badaniu wpływu diety lub określonego sposobu żywienia na kondycję i wytrzymałość osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się również opracowaniem i implementacją strategii żywieniowych mających na celu poprawę ogólnego stanu zdrowia, wydolności fizycznej i składu ciała. W książce znajdują się wszystkie niezbędne informacje służące min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzględniając również okres startowy oraz często celowe wahania masy ciała), potrzeby wynikające z występowania problemów zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia odżywiania). Nie zabrakło również wskazówek potrzebnych do planowania jadłospisu względem rodzaju uprawianej dyscypliny, odżywiania w czasie podróży, doboru suplementacji uwzględniającej jej skuteczność, legalność oraz bezpieczeństwo stosowania. Publikacja jest niezbędnym źródłem wiedzy dla dietetyków sportowych, pomocą dydaktyczną dla studentów i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla osób aktywnych fizycznie wyjaśni najważniejsze aspekty dietetyki sportowej i wskaże prawidłowe zasady sposobu odżywiania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.42.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20175.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20174.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 133-145. Indeks.
Transformacja demograficzna nie pozostawia żadnych wątpliwości, populacja ludzi starszych dynamicznie zwiększa się na całym świecie. Prognozuje się, iż w 2050 roku osoby w wieku 65 lat i więcej będą stanowiły nawet 30% polskiej populacji. Wy­musza to konieczność szerszego spojrzenia na tę grupę osób w kontekście wielochorobowości, wielolekowości, większego obciążenia czynnikami ryzyka niedożywienia, sarkopenii, a także zróżnicowanych potrzeb żywieniowych. Poniższe opracowanie systematyzuje wiedzę dotyczącą postępowania dietetycznego w grupie osób starszych w ujęciu wielodyscyplinarnym, stanowiąc źródło informacji dla wielu specjalistów sprawujących opiekę nad pacjentem geriatrycznym. Publikacja stanowi rekomendacje Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN w zakresie żywienia osób starszych w której zostały uwzględnione najnowsze wyniki badań w opisywanej dziedzinie, a także aktualne zalecenia towarzystw naukowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.678.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.677.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.679.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.676.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The big book of endurance training and racing.
Indeks.
Każda książka Phila Maffetone’a to wiedza w czystej postaci i doświadczenie jednego z najwybitniejszych umysłów w sportach wytrzymałościowych. Jego geniusz polega na ponownym odkryciu dawnej mądrości, która mówi, że ludzkie ciało nie musi cierpieć, a ból to tylko kara, jaką się płaci za ignorowanie sygnałów wysyłanych przez mózg. Lektura tej książki i wracanie do niej to najlepsza rada, jakiej można udzielić każdemu sportowcowi bez względu na poziom jego zaawansowania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22358.XIX.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22357.XIX.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022. - XXI, [1], 431, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka. Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych. Publikacja porusza zagadnienia dotyczące żywienia w zaburzeniach mikrobioty jelitowej. Są one kluczowe w terapii pacjentów i wprowadzeniu odpowiednich diet o charakterze klinicznym, diet antyzapalnych, diety śródziemnomorskiej. W książce przedstawiono również tak ważny kliniczny aspekt zaburzeń mikrobioty jelitowej, które mogą prowadzić do chorób zapalnych jelita, zespołu jelita drażliwego, niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, SIBO, chorób nowotworowych czy zaburzeń psychicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22008.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22007.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Streszcz. ang.
Bibliogr. s. 102-126. Indeksy.
Celem pracy jest okreslenie trendu występowania nadwagi i otyłości u dzieci szkolnych z regionu rzeszowskiego oraz zależności między otyłością a wybranymi czynnikami biologicznymi, a także ustalenie wpływu wybranych czynników socjalnych na ryzyko rozwoju otyłości u dzieci szkolnych w latach 1998-2008.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11537.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie i Opracowania / Akademia Wychowania Fizycznego J. Piłsudskiego w Warszawie. Zamiejscowy Wydział Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej ; nr 1)
Celem pracy było określenie wpływu wybranych czynników demograficznych i socjoekonomicznych na sposób żywienia, stan odżywiania i aktywność fizyczną dzieci i młodzieży z regionu bialskiego. Na przykładzie wybranych populacji starano się wykazać istnienie związków między aktywnością fizyczną, sposobem żywienia oraz cechami somatycznymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6875.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości. Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Odzwierciedleniem aktualnych trendów – z perspektywy teoretycznej, metodycznej i praktycznej – są podejmowane zagadnienia badawcze zaprezentowane w kolejnych rozdziałach. Należą do nich: tematyka związana z analizą aktywności antyoksydacyjnej surowców, fortyfikacja żywności, modulowanie składu białka czy finalnie – projektowanie nowych produktów spożywczych. Omawiane są w nich również aspekty dotyczące modyfikacji bakterii probiotycznych zwiększającej ich adhezję do nabłonka jelitowego, jakości i bezpieczeństwa produktów regionalnych, jak również tzw. produktów typu borderline, powszechnie występujących w obrocie farmaceutycznym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka. Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Długo oczekiwany podręcznik z anestezjologii i intensywnej terapii przygotowany przez autorów z różnych ośrodków akademickich w kraju. Opisuje najważniejsze tematy z tej dziedziny medycyny – w tym zagadnienia obowiązujące do PES. Autorzy omawiają najnowsze wiadomości i wytyczne z anestezjologii i intensywnej terapii wraz z praktycznymi wskazówkami i uwagami. To wiarygodne źródło wiedzy dla młodych adeptów medycyny. Od wydania ostatniego podręcznika „Anestezjologia i intensywna terapia” pod redakcją naukową prof. Bogdana Kamińskiego i prof. Andrzeja Küblera minęło wiele lat. Od tego momentu dokonał się istotny postęp w naukach medycznych oraz w samej anestezjologii i intensywnej terapii. Za namową Pani Profesor Ewy Mayzner-Zawadzkiej, za co serdecznie Jej dziękuję, PZWL zwróciło się do mnie z propozycją wydania nowego podręcznika dla studentów wydziałów lekarskich. Wiele osób z większości ośrodków akademickich w Polsce podjęło trud napisania książki, którą trzymacie Państwo w swoich rękach. Mam nadzieję, że przyczyni się ona do zgłębienia tajników tej niezwykle ciekawej i podstawowej z punktu widzenia funkcjonowania ochrony zdrowia specjalności. Radosław Owczuk
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
II uaktualnione i rozszerzone wydanie publikacji o ugruntowanej pozycji na rynku wydawniczym. Publikacja będzie doskonałym źródłem wiedzy dla członków interdyscyplinarnego zespołu opieki paliatywnej, a szczególnie pielęgniarek, które w tym zespole odgrywają ważną rolę, niejednokrotnie lidera. Przedstawiona wiedza dostarczy im narzędzi do sprawowania profesjonalnej opieki nad chorym i jego rodziną oraz pozwoli na kształtowanie właściwych postaw i systemu wartości. Publikacja niezbędna dla praktyków, pielęgniarek opieki paliatywnej, a także edukatorów, studentów pielęgniarstwa oraz profesjonalistów innych specjalności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej