Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(51)
IBUK Libra
(1)
Forma i typ
Książki
(51)
Publikacje dydaktyczne
(8)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(69)
tylko na miejscu
(43)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(23)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(27)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(43)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(10)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(10)
Autor
Bender David A
(5)
Berg Jeremy Mark
(5)
Botham Kathleen M
(5)
Jarmołowski Artur
(5)
Kennelly Peter J
(5)
Weil P. Anthony
(5)
Dabert Mirosława
(4)
Hames B. D
(4)
Kmita Hanna
(4)
Kokot Franciszek (1929- )
(4)
Stryer Lubert (1938- )
(4)
Tymoczko John L. (1948- )
(4)
Ziemnicki Kazimierz
(4)
Antos-Krzemińska Nina
(3)
Deckert Joanna
(3)
Gatto Gregory J
(3)
Goździcka-Józefiak Anna
(3)
Granner Daryl K
(3)
Jarmuszkiewicz Wiesława
(3)
Karachitos Andonis
(3)
Kicińska Anna (biolog)
(3)
Koj Aleksander
(3)
Kozieł Agnieszka (biolog)
(3)
Leśniewicz Krzysztof
(3)
Mayes Peter A
(3)
Murray Robert K. (1932- )
(3)
Olejniczak Mikołaj
(3)
Poręba Elżbieta
(3)
Raczyńska Katarzyna Dorota
(3)
Rodwell Victor W
(3)
Rodwell Victor W. (1929- )
(3)
Smoleński Ryszard T
(3)
Sobczak Krzysztof (biolog)
(3)
Szweykowska-Kulińska Zofia (1956- )
(3)
Wojtaszek Przemysław (1962- )
(3)
Wojtkowska Małgorzata (biolog)
(3)
Woyda-Płoszczyca Andrzej
(3)
Bańkowski Edward (1942- )
(2)
Gburek Jakub
(2)
Harper Harold A. (1911-1988)
(2)
Hooper N. M
(2)
Hooper Nigel M. (1961- )
(2)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(2)
Pasternak Kazimierz
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Rodwell Victor William (1929- )
(2)
Augustyniak Halina
(1)
Bartkowiak Jacek (nauki medyczne)
(1)
Baum Karin
(1)
Bańkowski Edward
(1)
Bednarek Ilona
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Ciepiela Antoni Piotr (1953- )
(1)
Clarke Neil D
(1)
Cooper Alan
(1)
Davidson Victor L
(1)
Dembińska-Kieć Aldona
(1)
Dullin Piotr
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Galbas Mariola
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Glanc Paweł
(1)
Gleeson Michael (1956- )
(1)
Grajeta Halina
(1)
Greenhaff Paul L
(1)
Grimm Peter
(1)
Hames David
(1)
Hooper Nigel
(1)
Hryniewiecka Lilla
(1)
Hübner-Woźniak Elżbieta
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Koolman Jan
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Krzywański Zenon
(1)
Kwiatkowska-Korczak Janina (1926- )
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Kłyszejko-Stefanowicz Leokadia (1923-2017)
(1)
Leszczyński Bogumił
(1)
Ligor Magdalena M
(1)
Maughan Ron J (1951- )
(1)
Meisenberg Gerhard
(1)
Naskalski Jerzy W. (1932- )
(1)
Nowak Zbigniew
(1)
Nowitzki-Grimm Susanne
(1)
Ozimek Irena
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Pilch Wanda
(1)
Poprzęcki Stanisław
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Ryan Monique (1962- )
(1)
Röhm Klaus-Heinrich
(1)
Simmons William H
(1)
Sittman Donald B
(1)
Sobiech Krzysztof Andrzej (1945- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(24)
2000 - 2009
(20)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
Kraj wydania
Polska
(47)
Stany Zjednoczone
(4)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(47)
angielski
(5)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(7)
Technolodzy żywności
(1)
Temat
Biochemia
(21)
BIOCHEMIA
(19)
SPORT
(5)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(5)
FIZJOLOGIA PATOLOGICZNA
(4)
PRZEMIANA MATERII
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
BIOLOGIA MOLEKULARNA
(3)
ODŻYWIANIE
(3)
Żywność
(3)
ROŚLINY
(2)
SPORTOWCY
(2)
TRENING SPORTOWY
(2)
ANALIZA LEKARSKA
(1)
ANKIETA
(1)
Analiza lekarska
(1)
BIOFIZYKA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biologia molekularna
(1)
CHEMIA FIZYCZNA
(1)
CHOROBA WIEŃCOWA
(1)
CHROMATOGRAFIA
(1)
CZAS WOLNY od PRACY
(1)
Chemia analityczna
(1)
DEGRADACJA ŚRODOWISKA
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
ECHOKARDIOGRAFIA
(1)
ELEKTROKARDIOGRAFIA
(1)
KREW
(1)
MIÓD
(1)
Odżywianie
(1)
PRZECIWUTLENIACZE
(1)
PŁYNY USTROJOWE
(1)
RYZYKO ZDROWOTNE
(1)
RÓWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA
(1)
TOKSYKOLOGIA ŚRODOWISKOWA
(1)
ZWIĄZKI BIOLOGICZNIE CZYNNE
(1)
ĆWICZENIA I ZADANIA DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Podręcznik
(25)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(8)
PODRĘCZNIKI
(2)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Ćwiczenia i zadania dla szkół wyższych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(13)
Chemia
(12)
Biologia
(11)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
biochemia
(31)
białka
(23)
aminokwasy
(18)
enzymy
(17)
metabolizm
(15)
węglowodany
(14)
lipidy
(13)
peptydy
(11)
komórka
(9)
witaminy
(9)
hormony
(8)
kwasy nukleinowe
(8)
DNA
(6)
biochemistry
(5)
składniki mineralne
(5)
tłuszcze
(5)
biosynteza
(4)
metabolism
(4)
sport
(4)
żywienie
(4)
bioenergetyka
(3)
chromatografia
(3)
cukry
(3)
magazynowanie energii
(3)
physiology
(3)
żywność
(3)
RNA
(2)
badania laboratoryjne
(2)
białka pokarmowe
(2)
biology
(2)
elektroforeza
(2)
enzymes
(2)
exercises
(2)
fotosynteza
(2)
hemoglobina
(2)
krew
(2)
proteins
(2)
przeciwciała
(2)
przemiana materii
(2)
równowaga kwasowo-zasadowa
(2)
składniki pokarmowe
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej
(2)
amoniak
(1)
analiza sensoryczna
(1)
athlete
(1)
biochemia kliniczna
(1)
biologia molekularna
(1)
biomolekuły
(1)
chemia fizyczna
(1)
choroby endokrynologiczne
(1)
choroby nerek
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby układu immunologicznego
(1)
clinical biochemistry
(1)
czerwonokrzew
(1)
diagnostyka hematologiczna
(1)
diagnostyka laboratoryjna
(1)
diagnostyka toksykologiczna
(1)
enzymy wewnatrzmięśniowe
(1)
exercise
(1)
fizjologia
(1)
fizjologia roślin
(1)
genetic
(1)
genetyka molekularna
(1)
gospodarka wodno-elektrolitowa
(1)
herbata
(1)
hydrodynamika
(1)
jarmuż
(1)
karotenoidy
(1)
kinetyka
(1)
koenzymy
(1)
kwas mlekowy
(1)
kwas moczowy
(1)
kwasy
(1)
leki
(1)
medycyna żywienia
(1)
miód
(1)
mocznik
(1)
nadciśnienie tętnicze
(1)
niedokrwienie
(1)
nutrition
(1)
odwodnienie
(1)
polifenole
(1)
przeciwutleniacze
(1)
przewodnienie
(1)
reakcja biochemiczna
(1)
rolnictwo
(1)
serologia
(1)
skład chemiczny
(1)
spektrometria
(1)
spektroskopia
(1)
substancje biologicznie czynne
(1)
surowce roślinne
(1)
synteza
(1)
system antyoksydacyjny
(1)
szpinak
(1)
termodynamika chemiczna
(1)
test
(1)
52 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Jest to tłumaczenie 30 wydania nalężącego do najlepszych na świecie i najnowocześniejszych podręczników biochemii dla studentów medycyny, farmacji, biologii i kierunków pokrewnych. W zwięzłej, przystępnej i interesującej formie przedstawiono w nim podstawy biochemii. Ogromnym atutem publikacji jest doskonały materiał ilustracyjny. Na koniec każdej części zamieszczono pytania sprawdzające. Obecne wydanie kontynuuje ideę szybkiego, zintegrowanego aktualizowania wiedzy, z dużym naciskiem na związek podstaw biochemicznych z rozwojem chorób genetycznych, klinicznymi objawami zaburzeń i ich leczeniem. Zamieszczono nowe kolorowe ilustracje i tabele oraz opis licznych przykładów klinicznych, które stanowią jasne i całościowe podsumowanie najważniejszych zagadnień. Zrozumienie tych tematów jest kluczowe, aby student mógł z powodzeniem kontynuować naukę na uczelni medycznej. Poza zaktualizowaniem wiedzy w bieżącym wydaniu w znacznym stopniu zmieniono kolejność prezentowanych zagadnień. 58 rozdziałów podzielono na jedenaście części, a w poszczególnych rozdziałach szczególny nacisk położono na korelację informacji dotyczących biochemicznego podłoża chorób z praktyką kliniczną.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22119.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.184 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.189 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], P.186.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], P.182.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], P.187.XVIII.9 [Wypożyczalnia B], P.190 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], P.185.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (6 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.191.XVIII.9 [Czytelnia B], P.183.XVIII.9 [Czytelnia B], P.188 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W podręczniku zostały opracowane najważniejsze zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowieka. W doborze tematów kierowano się przede wszystkim tym, aby uczyły zasad oceny wartości odżywczej i zdrowotnej produktów żywnościowych, a także dawały podstawę do poznania zasad prawidłowego odżywiania. Podany na końcu każdego rozdziału spis piśmiennictwa umożliwia samodzielne poszerzanie wiedzy z danego tematu. Dołączone załączniki to aktualne normy żywienia dla ludności w Polsce oraz wykaz dozwolonych substancji dodatkowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17288 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17597.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17596.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Oxford medical publications)
Bibliogr. Index.
This book provides a broadly based intoduction to those aspects of biochemistry relevant to exercise science. For students of biochemistry, physiology and sport science, this book will help to develop a solid undersanding of the fundamentals of biochemistry. Throughout, the focus is on physiological chemistry, dealing with those biochemical processes that determine the metabolic response to exercise, and the way in which these responses are influenced by training. The authors have taken account of the rapid advances being made in the field of physiological chemistry, and by providing a broad understanding of the fundamental concepts, the reader should be able to integrate these future developments with their existing knowledge of the area.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14404.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biochemia żywności : (metody, zadania i testy) / Jerzy Dziuba, Henryk Kostyra, Marta Dziuba. - Wydanie 3 poprawione i poszerzone - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2012. - 299 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Bibliografia strony 121-122.
Rozwój biochemii i związany z tym napływ informacji wymuszają ciągłe doskonalenie warsztatu dydaktycznego. Podręcznik zawiera teoretyczne i praktyczne podstawy nowoczesnych metod badawczych oraz zbiór testów i zadań rachunkowych. Zamieszczone w nim zagadnienia nie wyczerpują całościowo problematyki biochemicznej, stanowią jednak przykład określonego ujęcia informacji, które mogą pomóc studentowi w kształtowaniu umiejętności analitycznego myślenia. Dla prowadzącego zajęcia podręcznik może być źródłem inspiracji do nierutynowego i problemowego ujmowania wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17280 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17533.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17532.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 193.
Kompletny i nowoczesny podręcznik z biochemii laboratoryjnej zawiera wszystkie potrzebne informacje z zakresu biochemii ogólnej. Oprócz wiadomości podstawowych zawiera także informacje na temat współczesnego zastosowania omawianych biocząstek w medycynie i farmacji, wykorzystywanych w badaniach laboratoryjnych. Każde ćwiczenie poprzedzone blokiem tematycznym, składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej podano podstawowe informacje niezbędne do zrozumienia badanego problemu. W części doświadczalnej podano wskazówki i objaśnienia oraz instrukcje do praktycznego ich wykonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13367 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.13366.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14366.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona 193.
Kompletny i nowoczesny podręcznik z biochemii laboratoryjnej zawiera wszystkie potrzebne informacje z zakresu biochemii ogólnej. Oprócz wiadomości podstawowych zawiera także informacje na temat współczesnego zastosowania omawianych biocząstek w medycynie i farmacji, wykorzystywanych w badaniach laboratoryjnych. Każde ćwiczenie poprzedzone blokiem tematycznym, składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej podano podstawowe informacje niezbędne do zrozumienia badanego problemu. W części doświadczalnej podano wskazówki i objaśnienia oraz instrukcje do praktycznego ich wykonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.906.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.908.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.907.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.905.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19052.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19051.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Zakres książki obejmuje kurs podstawowy biochemii oraz kursy specjalistyczne i magisterskie. Może też służyć początkującym pracownikom naukowym. W podręczniku omówiono wszystkie ważne metody i techniki stosowane w badaniach biochemicznych i laboratoriach, dotyczące głównych grup związków występujących w materiale organicznym oraz analizę płynów ustrojowych, a także wyodrębnienie struktur subkomórkowych. Pozycja zawiera także dane teoretyczne potrzebne do zrozumienia zasad wykonywanych eksperymentów. Grupy ćwiczeń poprzedzono zwięzłymi wprowadzeniami dotyczącymi metodyki badań - od sporządzania roztworów i obliczeń statystycznych po DODATEK, zawierający tabele statystyczne i przepisy sporządzania buforów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22904.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22903.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 76-78.
Znajomość podstaw biochemii wysiłku fizycznego jest niezmiernie potrzebna studentom kierunków wychowania fizycznego do poznania zasad fizjologicznych funkcji organizmu podczas pracy fizycznej. W książce przedstawiono ogólne zasady metabolizmu, podstawowe substancje energetyczne oraz ogólne zasady żywienia. Sklasyfikowano procesy dostarczające energię do pracy mięśni w warunkach tlenowych i beztlenowych. Tak krótki zarys biochemii powinien przybliżyć studentom I stopnia zrozumienie reakcji zachodzących w organizmie człowieka podczas wysiłku fizycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13359 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13358.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14362.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o żywieniu człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, ścisle związaną z chemią, biochemią, fizjologią, anatomią i ekotrofologią. Podręczny atlas żywienia obejmuje w formie zwięzłej, ale kompletnej i przejrzystej całość, według dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotyczącej podstaw wiedzy o żywieniu człowieka. Tekst ilustrują liczne tabele i wykresy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13470.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.
Opracowanie obejmuje podstawowy kurs fizjologii roślin. W sposób zwięzły przedstawiono w nim aktualny stan wiedzy w tej dziedzinie. Umożliwi ono przyswojenie podstaw fizjologii roślin oraz ułatwi zrozumienie fenomenu funkcjonowania roślin w otaczającym środowisku. W podręczniku uwypuklono te działy, które szczególnie interesują studiujących agronomię bądź ogrodnictwo, zważywszy, iż znajomość fizjologii roślin stanowi niezbędną podstawę teoretyczną dla niektórych przedmiotów zawodowych. Podręcznik zawiera także zbiór prostych eksperymentów możliwych do wykonania bez skomplikowanej aparatury. Zamieszczony przy każdym zadaniu cel doświadczenia ułatwi zrozumienie jego istoty i pozwoli na wyciągnięcie na podstawie uzyskanych rezultatów ogólnych wniosków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7344 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 8308.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8307.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.
Skrypt zawiera materiał teoretyczny stanowiący integralną część jednosemestralnego kursu z "Biochemii i toksykologii środwiska" dla studentów kierunku biologia, specjalizujących się w biologii środowiskowej. Może być tez wykorzystywany przez studentów kierunku chemia, rolnictwo, oraz ochrona środowiska, zainteresowanych problematyką oddziaływań środowiskowych na poziomie molekularnym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8654.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sports nutrition for endurance athletes / Monique Ryan. - 3rd ed. - Boulder, Colo. : VeloPress, 2012. - IX, 422 s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. Index.
Sports Nutrition for Endurance Athletes makes high-performance nutrition simple for running, cycling, triathlon, and swimming. Weighing in at 432 pages, this newly updated third edition is the most comprehensive resource on nutrition from the most experienced and highly qualified nutritionist in endurance sports. Ryan offers clear answers to the most fundamental questions in endurance sports nutrition - what should I eat, how much, and when - based on the latest research and experience from her 30-year career advising elite and age-group athletes and pro sports teams. She offers fine-tuning strategies for training and racing, optimal recovery, weight loss, and boosting strength-to-weight ratio. Citing rigorous and reputable studies, Ryan busts myths about ergogenic aids and supplements and offers a dose of reality to practices like fat loading and glycogen-depleted workouts. This complete guide addresses a wide variety of special nutrition considerations for younger and older athletes, diabetics, vegetarians, pregnant women, and those with celiac disease or gluten intolerance. Sports Nutrition for Endurance Athletes also offers six appendixes of reference material including glycemic index, a vitamin and mineral glossary, an up-to-date comparison of sports nutrition products, and sample menus.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14412.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Monografie / Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie ; nr 110)
Bibliogr. s. 102-122, wykaz publ. aut. s. 123-124.
Skrypt dla studentów AWF i osób zajmujących się tematyką fizjologii wysiłku fizycznego. W pracy przedstawiono wybrane metody stosowane w ocenie zaburzeń metabolicznych wywołanych jednorazowym wysiłkiem i w bieżącej kontroli treningu, kładąc nacisk na biochemiczne wskaźniki wykorzystywane do tego celu. Omówienie poprzedzono informacjami o poszczególnych składnikach płynów ustojowych, ich syntezie i przemianach w komórce oraz o czynnikach decydujących o indukowanym wysiłkiem kierunku i wielkości zaburzeń ich metabolizmu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13369 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13368.XIX.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14367.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Lekarza Praktyka, ISSN 1428-4413 ; 15)
Bibliogr. s. 205-208. Indeks.
Jest to drugie, uaktualnione wydanie monografii, w której autor wyczerpująco przedstawił praktyczne informacje na temat patofizjologii, diagnostyki i leczenia zaburzeń wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej, a także jednostek chorobowych z zaburzeniami tej gospodarki. Autor kładzie nacisk na takie zjawiska, jak rozmaite postaci odwodnienia i przewodnienia (m.in. obrzęki) oraz metabolizm podstawowych dla życia pierwiastków chemicznych; wiele miejsca poświęca różnego typu kwasicom i zasadowicom; szczegółowo omawia rolę układów i narządów w gospodarce kwasowo-zasadowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13472.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14430.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Rozprawa Habilitacyjna / Uniwersytet Mikołaja Kopernika)
Bibliogr. s. 13-14, 147-164.
Książka prezentuje wyniki badań dotyczących analiz ekstraktów roślinnych oraz produktów naturalnych. Określono zawartość wybranych związków biologicznie aktywnych oraz dokonano oceny ich aktywności przeciwutleniającej. Autorka, opracowując metodyki wyodrębnianiai oznaczania karotenoidów, polifenoli, w tym flawanoidów, poszukiwała najbardziej efektywnych sposobów rozdzielenia i identyfikacji oznaczanych związków z uwzględnieniem technik chromatograficznych (TLC, OP TLC, LC/MS). Szczegółowo scharakteryzowano związki o udowodnionej aktywności biologicznej. W opracowaniu uwzględniono występowanie, budowę, mechanizmy biosyntezy oraz właściwości biologiczne karotenoidów i polifenoli. Podjęto także próbę wyjaśnienia mechanizmu działania przeciwutleniaczy oraz okreslenia wpływu wolnych rodników na organizmy roślinne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14946.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15776.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Celem podjętych przez Autora badań była analiza przydatności wybranych trzech najbardziej powtarzalnych i najczęściej wykorzystywanych w praktyce kwestionariuszy aktywności ruchowej dla oceny związku pomiędzy aktywnością ruchową a tolerancją wysiłkową parametrami hemodynamicznymi serca czynnikami ryzyka oraz ryzykiem wczesnego wystąpienia powikłań sercowo-naczyniowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6512.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Krótkie wykłady Biochemia, wydanie czwarte, to publikacja dla studentów poszukujących zwięzłego wprowadzenia do tematu lub podręcznika do nauki do wykorzystania przed egzaminami. Każdy temat zaczyna się od podsumowania podstawowych faktów - listy kontrolnej powtórki – po którym następuje opis tematu, który koncentruje się na podstawowych informacjach, z jasnymi, prostymi diagramami, które są łatwe do zrozumienia i przypomnienia. Krótkie wykłady Biochemia obejmuje tematy takie jak: • Komórki • Aminokwasy i białka • Badanie białek • Enzymy • Błony i sygnalizacja komórkowa • Budowa i replikacja DNA • Synteza i dojrzewanie RNA • Synteza białka • Metabolizm węglowodanów • Metabolizm lipidów • Oddychanie i energia • Metabolizm azotu
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej