Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(40)
IBUK Libra
(4)
Forma i typ
Książki
(34)
Publikacje fachowe
(12)
Publikacje dydaktyczne
(11)
Publikacje naukowe
(10)
E-booki
(9)
Poradniki i przewodniki
(1)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Dostępność
dostępne
(55)
tylko na miejscu
(30)
wypożyczone
(4)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(27)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(28)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(31)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Ciborowska Helena (1944- )
(4)
Ostrowska Lucyna
(4)
Ciborowski Artur
(3)
Jarosz Mirosław (1957- )
(3)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Barker Helen M
(2)
Bryl Wiesław
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Chojnacki Cezary
(2)
Chojnacki Jan
(2)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława (1945- )
(2)
Gawęcki Jan
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Grzymisławski Marian (1947- )
(2)
Krauss Hanna
(2)
Payne Anne
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Szostak-Węgierek Dorota
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Badora Aleksandra
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bhargava Alok
(1)
Celińska-Löwenhoff Magdalena
(1)
Cymerys Maciej
(1)
Czapla Michał
(1)
Czech Anna
(1)
Drążek Oliwia
(1)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Godziemba-Maliszewska Ewa
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Głąbska Dominika
(1)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Jankowski Piotr (kardiolog)
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Kozłowska Lucyna
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Lange Ewa
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Majewska Dorota (technolog żywności)
(1)
McGregor Renee
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Orywal Karolina
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Pitchford Paul
(1)
Poniewierka Elżbieta
(1)
Respondek Wioleta
(1)
Roszkowski Wojciech F
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rychlik Ewa
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Sajór Iwona
(1)
Schlenker Eleanor D
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Sobocki Jacek (1973- )
(1)
Stefańska Ewa (biologia medyczna)
(1)
Szawłowski Andrzej Wiktor (1949- )
(1)
Słodkowski Maciej
(1)
Tatoń Jan (1930- )
(1)
Waszkiewicz Napoleon
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Witkowska Magda
(1)
Wolnicka Katarzyna
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(17)
2010 - 2019
(21)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(24)
Kraj wydania
Polska
(42)
Missouri (USA)
(1)
Wielka Brytania
(1)
Język
polski
(42)
angielski
(2)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(10)
Lekarze
(9)
Dietetycy
(6)
Dietetycy i żywieniowcy
(6)
Studenci
(3)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Psychiatrzy
(1)
Psycholodzy
(1)
Temat
Dietetyka
(32)
Odżywianie
(10)
Leczenie żywieniowe
(8)
DIETETYKA
(7)
ODŻYWIANIE
(6)
Zdrowe odżywianie
(4)
Higiena
(3)
Leczenie dietą
(3)
Żywienie chorych
(3)
Choroby przewlekłe
(2)
Fizjologia człowieka
(2)
Osoby w wieku starszym
(2)
Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Uczucia
(2)
Układ pokarmowy
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(1)
CUKRZYCA
(1)
Choroby serca
(1)
Choroby układu krążenia
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Choroby żołądka
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dwunastnica
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
INSULINA
(1)
Jakość życia
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
Leczenie
(1)
Nadwaga
(1)
Nowotwory
(1)
Nowotwór
(1)
Ortoreksja
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Psychoterapia
(1)
Stłuszczenie wątroby
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Ćwiczenia siłowe
(1)
Żywienie
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(13)
Monografia
(4)
Opracowanie
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Poradnik
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Jadłospis
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(26)
Psychologia
(3)
Biologia
(2)
Styl życia, moda i uroda
(1)
Słowo kluczowe
dieta
(17)
żywienie
(15)
dietetyka
(14)
otyłość
(7)
dietoterapia
(6)
choroby układu krążenia
(5)
leczenie żywieniowe
(5)
normy żywienia
(5)
nutrigenetyka
(5)
tłuszcze
(5)
witaminy
(5)
zaburzenia odżywiania
(5)
aktywność fizyczna
(4)
choroby układu pokarmowego
(4)
cukrzyca
(4)
dietoprofilaktyka
(4)
nawyki żywieniowe
(4)
układ pokarmowy
(4)
węglowodany
(4)
białka
(3)
choroby tarczycy
(3)
choroby wątroby
(3)
edukacja żywieniowa
(3)
odżywianie się
(3)
przemiana materii
(3)
psychodietetyka
(3)
składniki mineralne
(3)
składniki odżywcze
(3)
starzenie się
(3)
suplement diety
(3)
żywność modyfikowana genetycznie
(3)
HIV
(2)
białka pokarmowe
(2)
bulimia
(2)
choroby nowotworowe
(2)
choroby serca
(2)
choroby układu moczowego
(2)
chorzy
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
diety
(2)
dzieci
(2)
fizjologia żywienia
(2)
indeks glikemiczny
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
leczenie
(2)
niedożywienie
(2)
nutrition
(2)
opieka paliatywna
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promocja zdrowia
(2)
przewód pokarmowy
(2)
psychologia odchudzania
(2)
składniki pokarmowe
(2)
tkanka tłuszczowa
(2)
udar mózgu
(2)
układ immunologiczny
(2)
układ krążenia
(2)
wegetarianizm
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zdrowie psychiczne
(2)
zdrowie publiczne
(2)
żywienie dojelitowe
(2)
żywienie osób starszych
(2)
żywienie pozajelitowe
(2)
żywność funkcjonalna
(2)
Yin-Yang
(1)
biochemia
(1)
celiakia
(1)
choroba
(1)
choroby metaboliczne
(1)
choroby nerek i dróg moczowych
(1)
choroby przemiany materii
(1)
choroby przewodu pokarmowego
(1)
choroby reumatyczne
(1)
choroby układu endokrynnego
(1)
choroby układu oddechowego
(1)
choroby żołądka
(1)
diagnostyka laboratoryjna
(1)
diagnostyka różnicowa
(1)
diet
(1)
diet therapy
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dietetyka kliniczna
(1)
disease
(1)
dwunastnica
(1)
długowieczność
(1)
economic aspects
(1)
fitness
(1)
food
(1)
food supply
(1)
health
(1)
insulina
(1)
jadłospis
(1)
leczenie dietetyczne
(1)
leczenie dietą
(1)
mikroelementy
(1)
nadwaga
(1)
44 wyniki Filtruj
E-book
W koszyku
Forma i typ
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne to trzeci tom wielokrotnie wznawianegopodręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości. Książka Żywienie człowieka a zdrowie publiczne przeznaczona jest dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu to pierwszy tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka zdrowego i chorego oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem pierwszy tom prezentuje kompleksowo ujęte podstawowe wiadomości z zakresu nauki o żywieniu człowieka. Jest to jedyny na polskim rynku podręcznik akademicki prezentujący aktualną wiedzę z zakresu nauki o żywieniu człowieka, wykorzystywany przez studentów wielu kierunków studiów związanych z żywnością, żywieniem i zdrowiem. Jej autorami jest szerokie grono najwybitniejszych krajowych nauczycieli akademickich i specjalistów reprezentujących różne dyscypliny nauki związane z odżywianiem się człowieka. Książka Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu przeznaczona jest dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. to drugi tom wielokrotnie wznawianego podręcznika akademickiego poświęconego problematyce żywienia człowieka. Pozostałe tomy podręcznika to Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu oraz Żywienie a zdrowie publiczne. Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych. Książka Żywienie człowieka zdrowego i chorego jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców, technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej