Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(81)
Forma i typ
Książki
(80)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Pliki i bazy danych
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(84)
tylko na miejscu
(64)
nieokreślona
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(53)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(33)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(65)
Autor
Tauber Roman Dawid (1945- )
(10)
Mucha-Szajek Ewa
(9)
Siwiński Wiesław (1934- )
(9)
Witkowski Czesław
(6)
Kruczek Zygmunt
(4)
Werner Zbigniew T
(4)
Meyer Beata
(3)
Milewska Mariola
(3)
Nowakowski Marian
(3)
Włodarczyk Bogdan
(3)
Błaszczuk Waldemar
(2)
Dominik Piotr
(2)
Kachniewska Magdalena
(2)
Klementowski Kazimierz
(2)
Mikuta Beata
(2)
Oparka Sylwia
(2)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(2)
Sala Józef
(2)
Szostak Daniel
(2)
Turkowski Marek
(2)
Wolak Grzegorz
(2)
Świątkowska Monika
(2)
Adamowicz Jakub
(1)
Alejziak Bożena
(1)
Bednarzak Justyna
(1)
Bergier Józef (1952- )
(1)
Biczysko Władysław
(1)
Bocho Witold
(1)
Borkowski Stanisław (1945- )
(1)
Błądek Zenon (1926- )
(1)
Cetner Jan
(1)
Christou Evangelos
(1)
D'Amico Vito
(1)
Drogoń Witold
(1)
Dziedzic Ewa
(1)
Gołębiewska Barbara
(1)
Gretzel Ulrike
(1)
Grontkowska Barbara
(1)
Górska Grażyna
(1)
Górska-Warsewicz Hanna
(1)
Gąska Stefan
(1)
Hyski Marcin
(1)
Jagusiewicz Andrzej
(1)
Jalinik Mikołaj
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Klepacki Bogdan
(1)
Knowles Tim
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Kowalski Tomasz
(1)
Kozierkiewicz Roman
(1)
Krajewska Sylwia
(1)
Kucharczyk Małgorzata
(1)
Kwiatkowski Wacław
(1)
Martin William B
(1)
Merski Janusz
(1)
Mikułowski Bogdan
(1)
Mitura Elżbieta
(1)
Moskała Jerzy
(1)
Mrozowicz Kazimierz
(1)
Nalazek Mirosław
(1)
Nawrocka Elżbieta
(1)
Nowicka Teresa
(1)
Piasta Jacek
(1)
Pląder Dorota
(1)
Puczkowski Benedykt
(1)
Puorto Simone
(1)
Raciborski Jerzy
(1)
Rouba Rafał
(1)
Sancewicz-Kliś Anna
(1)
Sawicka Beata
(1)
Sigala Marianna
(1)
Sikora Krzysztof
(1)
Sojak Sławomir (1952- )
(1)
Travaglini Armando
(1)
Tulibacki Tadeusz (1922- )
(1)
Werner Zbigniew
(1)
Werner Zbigniew Tymoteusz (1939- )
(1)
Wszendybył Ewa
(1)
Ziaja Waldemar W
(1)
Łopaciński Krzysztof
(1)
Łucki Zbigniew
(1)
Świstak Ewa
(1)
Żbikowski Jarosław (1958- )
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(16)
2000 - 2009
(62)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(80)
Massachusetts (USA)
(1)
Język
polski
(80)
angielski
(1)
Odbiorca
Hotelarze
(3)
Menedżerowie
(1)
Organizatorzy obsługi turystycznej
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
HOTELARSTWO
(76)
TURYSTYKA
(26)
GASTRONOMIA
(14)
KULTURA FIZYCZNA
(8)
ODPOCZYNEK
(8)
Hotelarstwo
(5)
PILOCI WYCIECZEK
(5)
PODRĘCZNIKI
(5)
PRZEWODNICTWO TURYSTYCZNE
(5)
SCHRONISKA TURYSTYCZNE
(3)
SŁOWNIKI TERMINOLOGICZNE
(3)
Turystyka
(3)
USŁUGI
(3)
WYCIECZKI
(3)
AGROTURYSTYKA
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
OBIEKTY i URZĄDZENIA TURYSTYCZNE
(2)
OBSŁUGA KLIENTA
(2)
PRZEDSIĘBIORSTWO TURYSTYCZNE
(2)
SŁOWNIKI ANGIELSKO-POLSKIE
(2)
SŁOWNIKI POLSKO-ANGIELSKIE
(2)
ZAMKI i PAŁACE
(2)
BIUROWOŚĆ
(1)
CONTROLLING
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DOKUMENTY ELEKTRONICZNE
(1)
DWORY
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
INNOWACJE
(1)
INTERNET
(1)
KADRY
(1)
KALKULACJA KOSZTÓW
(1)
KOMUNIKACJA INTERPERSONALNA
(1)
Marketing elektroniczny
(1)
Media społecznościowe
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
PRZEDSIĘBIORSTWO WIELONARODOWE
(1)
Piloci wycieczek
(1)
Podróże
(1)
Przewodnictwo turystyczne
(1)
RACHUNKOWOŚĆ ZARZĄDCZA
(1)
Schroniska turystyczne
(1)
SŁOWNIKI POLSKIE
(1)
TURYSTYKA ZDROWOTNA
(1)
Usługi turystyczne
(1)
WYCHOWANIE FIZYCZNE
(1)
Wycieczki
(1)
ZARZĄDZANIE
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
ZNAKI TOWAROWE
(1)
Temat: czas
2001-0
(3)
2001-
(2)
1901-2000
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Europa
(1)
Gatunek
Podręcznik
(13)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(7)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(4)
DANE STATYSTYCZNE
(3)
PODRĘCZNIKI
(2)
Dane statystyczne
(1)
KORESPONDENCJA HANDLOWA
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
PORADNIKI
(1)
Poradnik
(1)
SŁOWNIKI ANGIELSKO-POLSKIE
(1)
SŁOWNIKI POLSKO-ANGIELSKIE
(1)
SŁOWNIKI TERMINOLOGICZNE
(1)
ĆWICZENIA i ZADANIA
(1)
Dziedzina i ujęcie
Podróże i turystyka
(3)
Zarządzanie i marketing
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Słowo kluczowe
hotelarstwo
(23)
turystyka
(9)
Polska
(6)
baza noclegowa
(6)
gastronomia
(6)
ruch turystyczny
(6)
hotel
(5)
przedsiębiorstwo turystyczne
(5)
agroturystyka
(3)
rekreacja
(3)
usługi turystyczne
(3)
czas wolny
(2)
kultura fizyczna
(2)
marketing
(2)
piłka nożna
(2)
piłka ręczna
(2)
sport
(2)
turystyka kulturowa
(2)
usługi hotelarskie
(2)
zarządzanie
(2)
Internet
(1)
aerobik
(1)
aktywność ruchowa
(1)
animacja czasu wolnego
(1)
baza gastronomiczna
(1)
controlling
(1)
dieta
(1)
dwór
(1)
fast food
(1)
fitness
(1)
globalizacja
(1)
golf
(1)
gospodarka turystyczna
(1)
gry rekreacyjne
(1)
hokej
(1)
hokej na trawie
(1)
hospitality
(1)
hotel systemowy
(1)
hotelarstwo systemowe
(1)
infrastruktura turystyczna
(1)
jakość życia
(1)
język angielski
(1)
język polski
(1)
konkurencyjność
(1)
konsumpcjonizm
(1)
korespondencja handlowa
(1)
korespondencja służbowa
(1)
leisure industry
(1)
marka
(1)
marketing internetowy
(1)
marketing mobilny
(1)
marketing usług
(1)
media społecznościowe
(1)
mobbing
(1)
obiekt noclegowy
(1)
obsługa klienta
(1)
odpoczynek
(1)
organizacja hotelarska
(1)
organizacje hotelarskie
(1)
pałac
(1)
pilot wycieczek
(1)
podaż turystyczna
(1)
praca biurowa
(1)
przestrzeń turystyczna
(1)
recepcja
(1)
revenue management
(1)
rezydencja
(1)
rozwój zrównoważony
(1)
rynek turystyczny
(1)
service quality
(1)
siatkówka
(1)
social media
(1)
streetmovement
(1)
strona WWW
(1)
struktura organizacyjna
(1)
survival
(1)
słownik
(1)
taniec
(1)
tourism
(1)
turystyka medyczna
(1)
turystyka przyjazdowa
(1)
turystyka uzdrowiskowa
(1)
usługi
(1)
wegetarianizm
(1)
wychowanie fizyczne
(1)
zabytki architektury
(1)
zamek
(1)
zarządzanie marketingowe
(1)
zarządzanie strategiczne
(1)
żeglarstwo
(1)
żywienie turystów
(1)
żywność funkcjonalna
(1)
81 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Słownik terminów hotelowo-turystycznych zawiera ponad 8000 haseł związanych z terminologią turystyczną i hotelową stosowaną w świecie. Znaczna liczba haseł została zilustrowana prostymi przykładami ich użycia w codziennych okolicznościach, z jakimi spotykają się turyści i goście hotelowi. W słowniku przedstawiono szereg przykładów korespondencji hotelowej, obejmującej różne aspekty działalności hotelu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7221.I.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(New Directions in Tourism Analysis)
Includes bibliographical references and index.
Social media is fundamentally changing the way travellers and tourists search, find, read and trust, as well as collaboratively produce information about tourism suppliers and tourism destinations. Presenting cutting-edge theory, research and case studies investigating Web 2.0 applications and tools that transform the role and behaviour of the new generation of travellers, this book also examines the ways in which tourism organisations reengineer and implement their business models and operations, such as new service development, marketing, networking and knowledge management. Written by an international group of researchers widely known for their expertise in the field of the Internet and tourism, chapters include applications and case studies in various travel, tourism and leisure sectors.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17489 [Magazyn 1], P.17488 [Magazyn 1], P.17487 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18192.XX.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18191.XX.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opracowanie jest poświęcone problematyce stanu zasobów turystycznej bazy noclegowej w Polsce, zdolności recepcyjnej i jej wykorzystania oraz wielkości i struktury rejestrowanego ruchu turystycznego. Przedmiotem prezentowanych analiz są zwłaszcza: wielkość i struktura rodzajowa zasobów turystycznej bazy noclegowej, zdolność recepcyjna i jej wykorzystanie, wielkość, struktura rodzajowa i sezonowość rejestrowanego ruchu turystycznego, zróżnicowanie turystów według obywatelstwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.1243.XX.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 88-90.
Opracowanie może być pewnego rodzaju pomocą i przewodnikiem metodycznym, przeznaczonym w dużej mierze dla studentów hotelarstwa i gastronomii oraz dla praktyków tych specjalności. Podręcznik zawiera w sobie tylko wybrane zagadnienia teoretyczne i praktyczne z zakresu kalkulacji cenowej działalności hotelarsko - gastronomicznej oraz dotyczące szeroko rozumianej turystyki i rekreacji. Przedstawione w nim liczne przykłady dotyczące kalkulacji cenowej świadczonych usług, należy traktować tylko jako rozwiązania modelowe, gdyż ceny związane ze świadczeniem tychże usług ulegają ciągłym zmianom. Ponadto sam zakres omawianych usług jest bardzo zróżnicowany i uzależniony od wielu czynników zależnych. Wobec powyższego, każda osoba zajmująca się obecnie lub w przyszłości działalnością gospodarczą, zobligowana jest do zaznajomienia się z tym zagadnieniem. Winna potrafić samodzielnie skalkulować cenę danej usługi, w tym także dowolnej usługi hotelarsko - gastronomicznej i turystycznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4032.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4488.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Streszcz. ang. przy pracach.
Bibliogr. przy pracach.
Publikacja prezentuje wyniki badań prowadzonych w różnych ośrodkach akademickich, dotyczących form i roli czynników mających wpływ na różne gałęzie gospodarki turystycznej. Książka jest miejscem prezentacji różnych zagadnień z zakresu branży turystycznej (agroturystyki, ekoagroturystyki, produktu turystycznego, hotelarstwa, instytucji i organizacji wspomagających rozwój turystyki). Należy mieć nadzieję, że publikacja przyczyni się do wzbogacenia wiedzy teoretycznej i praktycznej odnoszącej się do innowacji i innowacyjności w branży turystycznej. Należy podkreślić, że szczególne miejsce odgrywają innowacje i innowacyjność w działalności turystycznej. Każda nowoczesność, wynalazczość, czyli wprowadzanie czegoś nowego, przyciąga turystów i zachęca ich do częstszego odwiedzania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9802.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Druk dwuszp.
S. tyt.: Kserowanie to kradzież praw autorskich!
Słownik (ok. 40 tysięcy haseł) zawiera hasła związane z turystyką i obsługą ruchu turystycznego, hotelarstwem, gastronomią, żeglarstwem, dziedzictwem historycznym i kulturowym Europy i świata, a ponadto, w kontekście turystyki, także transportem, prawem, medycyną i ubezpieczeniami. Z myślą o przewodnikach, pilotach wycieczek oraz rezydentach biur podróży, w słowniku zamieszczono także pojęcia z architektury, sztuk pięknych, historii sztuki, zoologii, botaniki, geografii oraz historii powszechnej. W słowniku zawarte zostały również francuskie nazwy stanowisk w gastronomii, funkcjonujące w tym języku na całym świecie, a zwłaszcza w hotelach i restauracjach wysokiej klasy. z opisami w wersji polskiej i angielskiej). Zamieszczony na końcu Suplement zawiera wykaz skrótów angielskich stosowanych w terminologii hotelarskiej i turystycznej, wykaz nazw krajów, ich mieszkańców oraz walut, przykładowe oferty hotelowe zamieszczane na stronach internetowych obiektów, jak również wykaz terminów gastronomicznych zawierający nazwy artykułów spożywczych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych, przypraw, potraw oraz sposobów ich przygotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13970.I.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Głównym celem autorów niniejszej monografii było przedstawienie w jednej publikacji aspektów zarządzania i usług w obszarze kultury fizycznej i turystyki oraz hotelarstwa i gastronomii. W książce przeważają artykuły napisane w języku polskim, znaleźć można również napisane w języku rosyjskim i angielskim. Książkę należy potraktować jako lekturę dla studentów uczelni kształtujących menedżerów kultury fizycznej, turystyki rekreacji, hotelarstwa i gastronomii oraz dla innych osób związanych z tą branżą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6126.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.1897.XX.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.1894.XX.6 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 884.XX.7 [Magazyn 2], 74.XX.7 [Magazyn 2], 885.XX.7 [Magazyn 2] (3 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456 ; 5)
Tekst cz. w jęz. ang.
Bibliografia przy art.
Monografię przygotowano z nadzieją, że zainteresuje osoby przyczyniające się do świadomego i systematycznego uczestnictwa w turystyce i rekreacji, traktowanych jako prozdrowotna potrzeba organizmu na każdym etapie rozwoju oraz jako ekostrategia w zarządzaniu firmą hotelarsko-gastronomiczną. Opublikowana praca może być pomocna w dydaktyce ze studentami na kierunku studiów turystyka i rekreacja, którzy przygotowują się do zawodu w branży turystyczno-rekreacyjnej i hotelarsko-gastronomicznej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9505.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 35.
Dane statystyczne zawarte w publikacji obejmują całą bazę żywieniową działającą w Polsce oraz placówki gastronomiczne mieszczące się w turystycznych obiektach noclegowych. Zasadnicza część analiz zawartych w tekście wykorzystuje wtórnie dane ze sprawozdawczości oraz wyniki badań systematycznie prowadzonych w ramach statystyki publicznej i gromadzonych w zbiorach GUS.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. B.1242.XX.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 173-178.
Zakres tematyczny pracy obejmuje funkcję hotelarską ogólnodostępnych i otwartych obiektów zlokalizowanych w dworach i pałacach oraz zamkach. Tematyka ta ściśle nawiązuje do zagadnień związanych z metodami ochrony i ratowania dóbr kultury poprzez nadawanie im nowej funkcji, w tym przypadku adaptację na potrzeby obsługi ruchu turystycznego. Istotna część rozważań dotyczy zmian dokonujących się pod wpływem funkcji hotelarskiej w przestrzeni geograficznej wokół badanych obiektów. Autor porusza również zagadnienia dotyczące: określenia najbardziej pożądanych elementów lokalizacji dla prowadzenia działalności hotelarskiej w pałacach, dworach i zamkach, analizy czynników determinujących relacje badanego obiektu z otoczeniem, poszukiwania mozliwości podnoszenia efektywności ekonomicznej przedsięwzięć w sektorze hotelarstwa w pałacach, dworach i zamkach. Temat podjętej pracy jest szeroki i interdyscyplinarny, dlatego też autor korzysta z dorobku nauk geograficznych, historycznych, ekonomicznych oraz ochrony i opieki nad zabytkami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12409.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 9)
"Autorzy artykułów w niniejszej monografii opisują różnorodne typy jakości usług turystycznych, rekreacyjnych i hotelarsko-żywieniowych w oparciu o piramidę potrzeb psychologicznych człowieka. Do czynników umożliwiających walidację jakości usług zaliczyli: komfort, wygodę i reaktywność, pewność, niezawodność, zgodność, relację, aprobatę i zrozumienie, poczucie wartości, uprzejmość i akceptację, rozwój i dbałość o sprawiedliwość społeczną, innowacje i uczenie się, opisy poziomu doznań i uznanie. Uzupełnieniem takiego pojmowania jakości jest kategoria jakości oczekiwanej i doświadczanej (rzeczywistej)." (z Wprowadzenia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13289.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hotelarstwo : usługi, zarządzanie, procesy koncentracji / Józef Sala. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2019. - 300 stron : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 287-300.
Motywem napisania niniejszej książki było dążenie do prezentacji roli hotelarstwa na rynku turystycznym, ukazanie kierunków zmian zarówno w jego systemie zarządzania, jak i rozwoju, głównie wymuszanych przez zmiany zachodzące w jego otoczeniu. Książka składa się z ośmiu rozdziałów. W rozdziale 1 scharakteryzowano istotę hotelarstwa, kryteria klasyfikacji hoteli oraz rolę hotelarstwa w obsłudze ruchu turystycznego. W rozdziale 2 zaprezentowano podstawowe rodzaje współczesnej turystycznej bazy noclegowej. Rozdział 3 prezentuje składniki głównej, cząstkowej usługi hotelowej, tj. usługi zakwaterowania. Kolejny rozdział 4 przedstawia m.in. istotę gastronomii i jej rolę w hotelarstwie, zakres usług gastronomicznych w hotelach i kierunki ich rozwoju. W rozdziale 5 scharakteryzowano główne usługi dodatkowe w hotelach. Rozdział 6 przedstawia specyfikę zarządzania przedsiębiorstwem hotelarskim. Rozdział 7 ukazuje funkcje głównych służb hotelu. Końcowy rozdział 8 prezentuje procesy koncentracji i integracji w hotelarstwie. Praca jest wynikiem wieloletnich zainteresowań naukowych Autora.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17560 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 18566.XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18565.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456)
Bibliogr. przy ref.
Książka podejmuje tematykę hotelarstwa, gastronomii, rekreacji i turystyki w procesie integracji europejskiej w kontekście szerokich związków rynkowo-konsumpcyjnych - Tematy prac opublikowane w niniejszej książce to ważne przedsięwzięcie naukowe, a także istotny element edukacyjny ze względu na potrzebę uświadamiania następujących zmian usługowych związanych z hotelarstwem, gastronomią, kulturą fizyczną, turystyką i podejmowaniu w tym zakresie racjonalnych decyzji - Przyjęta przez Autorów struktura opracowania oraz koncepcja ujęcia tematu z natury rzeczy eksponuje tematykę usług hotelarsko-gastronomicznych, turystykę w warunkach integracji europejskiej oraz czas wolny, kulturę fizyczną i rekreację Publikacja ta ma charakter studium teoretyczno-empirycznego przewidzianego dla studentów różnych uczelni oraz osób interesujących się tą problematyką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4490.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 8)
Bibliogr. przy pracach.
"Książka ma charakter monografii naukowej, ale zawarte w niej treści mogą być przydatne dla osób zajmujących się zarówno teorią, jak i praktyką zarządzania turystyką, rekreacją, sportem, hotelarstwem, technologią żywienia, itp. Porządkuje ona bowiem wiedzę dotyczącą aktualnych problemów współczesnej turystyki, rekreacji i sportu masowego oraz zagadnienia związane z hotelarstwem i żywieniem w świetle badań własnych przeprowadzonych przez autorów. Jednocześnie treści w niej zawarte dotyczą zarówno doświadczeń europejskich, jak i polskich wynikających z badań przeprowadzonych w ostatnich latach, dzięki czemu mogą być wykorzystane do poprawy funkcjonowania zarządzeń wynikających z ustaw o kulturze fizycznej, sporcie, turystyce i gospodarce hotelarsko-żywieniowej w warunkach globalizacji." (ze Wstępu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13183.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 7)
Bibliogr. przy pracach.
Celem publikacji jest przedstawienie funkcjonowania i rozwoju usług gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych w warunkach globalizacji. Mają one charakter ekonomiczny, demograficzny, społeczny i gospodarczy. Książka zapoznaje także czytelnika z oceną ruchu turystycznego i formami turystyki. Pozycja przydatna jest dla uczniów i studentów kierunków turystycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12873.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1640-1298.)
Czas wolny - Rekreacja - Turystyka - Hotelarstwo - Żywienie - wyniki badań naukowych na temat poziomu i sytuacji wychowania fizycznego , sportu , rekreacji ruchowej , rehabilitacji modele funkcjonowania stylu kierowania przedsiębiorstwami turystyczno-rekreacyjnymi i hotelarsko-gastronomicznymi. Książka zawiera zbiór opracowań, które powstały w latach 2000— 2003 w ramach prowadzonych badań empirycznych przez Członków Polskiego Stowarzyszenia Naukowego Animacji Rekreacji i Turystyki oraz przez nauczycieli akademickich Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu i innych uczelni polskich i zagranicznych zajmujących się kulturą fizyczną, turystyką, hotelarstwem, gastronomią, ich wpływem na kształtowanie stylu życia, zdrowia i sprawności fizycznej społeczeństwa. Zaprezentowano tu niektóre wybrane zagadnienia mieszczące się w ramach kultury fizycznej, turystyki, hotelarstwa i gastronomii. Opublikowane wyniki badań spełniają przede wszystkim rolę inspirującą: pokazują szereg możliwości prowadzenia dalszych badań w tej dziedzinie, zachęcają do systematycznego ich prowadzenia w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 6675.XIX.2 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6630.XIX.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu ISSN 1895-1456 ; T.1)
Celem niniejszej książki jest wprowadzenie na polski i zagraniczny rynek monografii, która mogłaby zostać wykorzystana przez menedżerów zarządzającymi placówkami turystyczno-rekreacyjno-hotelarsko-gastronomicznymi, zarówno tymi dotowanymi przez państwo, jak i prywatnymi. Autorzy mają również nadzieję, że po książkę tą sięgną też specjaliści i studenci interesujący się zagadnieniami zarządzania i marketingu (w sektorze prywatnym i publicznym), ekonomiki i pedagogiki kultury fizycznej, rekreacji, turystyki, hotelarstwa i gastronomii, problematyką kontraktów menedżerskich, a także lokalnej administracji państwowej i samorządowej. Niniejsze opracowanie ma dwa główne cele: zastosowanie zasad o kulturze fizycznej i nauk ekonomicznych do rynków turystyczno-rekreacyjnych i hotelarsko-gastronomicznych oraz naszkicowanie zakresu umiejętności menedżerskich potrzebnych w zarządzaniu ośrodkami i firmami działającymi na tych rynkach. Przykłady, jakimi posiłkuje się książka, dotyczą różnych środowisk lokalnych polskich i zagranicznych, ale rozdziały dotyczące kultury fizycznej, turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii odwołują się także do innych realiów społeczno-ekonomicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4489.XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej