Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(40)
Forma i typ
Książki
(39)
Publikacje dydaktyczne
(11)
Publikacje fachowe
(4)
Publikacje naukowe
(4)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(45)
tylko na miejscu
(33)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(19)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(21)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(33)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(3)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(3)
Autor
Markiewicz Zdzisław (1945- )
(6)
Baj Jadwiga (1951- )
(4)
Bulanda Małgorzata (medycyna)
(4)
Kowal Krystyna
(4)
Libudzisz Zdzisława
(4)
Żakowska Zofia
(4)
Borowski Jerzy (1929- )
(3)
Heczko Piotr Bogumił (1942- )
(3)
Nicklin J
(3)
Pietrzyk Agata
(3)
Szewczyk Eligia
(3)
Graeme-Cook K
(2)
Killington R
(2)
Salyers Abigail A. (1942- )
(2)
Schlegel Hans G. (1924- )
(2)
Szostek Sława
(2)
Whitt Dixie D
(2)
Wróblewska Marta (mikrobiolog)
(2)
Zaremba Maria Lucyna (1942- )
(2)
Adamiec Janusz
(1)
Adamiec Janusz (chemik)
(1)
Ala'Aldeen Dlawer (1960- )
(1)
Anthikad Jacob
(1)
Anusz Zbigniew (1925- )
(1)
Baker Simon
(1)
Balcerczak Ewa
(1)
Bardowski Jacek
(1)
Bienz Kurt A
(1)
Boswell Tim
(1)
Britton Robert
(1)
Błaszczyk Mieczysław K
(1)
Collier Leslie (1921- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Eckert Johannes
(1)
Gospodarek Eugenia
(1)
Griffiths Caroline
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Gupte Satish
(1)
Irving William
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kayser Fritz H
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Kwaśna Hanna
(1)
Lamb Peter
(1)
Mikucka Agnieszka (nauki medyczne)
(1)
Murray Patrick R
(1)
Oxford John
(1)
Pfaller Michael A
(1)
Pfaller Michael A. (1950- )
(1)
Rabsztyn-Anioł Magdalena
(1)
Robak Małgorzata
(1)
Rosenthal Ken S
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Rymowicz Waldemar
(1)
Różalski Antoni (1952- )
(1)
Spicer W. John
(1)
Sriprakash Kadaba S
(1)
Stempniewicz Regina
(1)
Sumanaswini P
(1)
Trafiałek Joanna
(1)
Winn Washington C
(1)
Wojtatowicz Maria
(1)
Yong Ed (1981- )
(1)
Zaremba Maria lucyna
(1)
Zielińska Dorota (technolog żywności)
(1)
Zinkernagel Rolf M
(1)
Łuczak Mirosław
(1)
Żarowska Barbara
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(15)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(14)
Kraj wydania
Polska
(35)
Indie
(2)
Stany Zjednoczone
(2)
Język
polski
(35)
angielski
(5)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(11)
Mikrobiolodzy
(4)
Diagności laboratoryjni
(2)
Biolodzy
(1)
Biotechnolodzy
(1)
Diagności laboratoryjni
(1)
Lekarze
(1)
Studenci
(1)
Temat
Mikrobiologia
(15)
MIKROBIOLOGIA
(9)
MIKROBIOLOGIA LEKARSKA
(7)
Mikrobiologia lekarska
(6)
Parazytologia
(5)
Bakterie
(3)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(3)
Epidemiologia
(3)
Bakteriologia
(2)
Drobnoustroje
(2)
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
(2)
Mikrobiologia przemysłowa
(2)
Wirusy
(2)
ANALIZA LEKARSKA
(1)
Antybiotykoterapia
(1)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Biologia molekularna
(1)
CHOROBY WIRUSOWE
(1)
Choroby
(1)
DNA (kwas)
(1)
Dezynfekcja
(1)
Diagnostyka medyczna
(1)
Immunologia
(1)
Infekcje
(1)
Jakość żywności
(1)
KOSMETYKA LEKARSKA
(1)
Leki przeciwbakteryjne
(1)
Leki przeciwwirusowe
(1)
Medycyna
(1)
Mikrobiom
(1)
Mykologia
(1)
Oczyszczanie ścieków
(1)
Sterylizacja
(1)
Techniki bakteriologiczne
(1)
Technologia żywności
(1)
WIRUSY
(1)
Zakażenia bakteryjne
(1)
Zakażenie
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Gatunek
Podręcznik
(21)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(9)
Podręczniki akademickie
(3)
PODRĘCZNIKI
(2)
Opracowanie
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(13)
Biologia
(8)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Ochrona środowiska
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Słowo kluczowe
mikrobiologia
(19)
bakterie
(12)
immunologia
(9)
parazytologia
(9)
bakteriologia
(7)
drobnoustroje
(7)
mykologia
(7)
wirusologia
(7)
wirusy
(7)
zakażenie
(7)
choroby zakaźne
(6)
dezynfekcja
(5)
epidemiologia
(5)
grzyby
(5)
microbiology
(5)
sterylizacja
(5)
wirus
(5)
zakażenia szpitalne
(5)
bacteriology
(4)
mycology
(4)
parasitology
(4)
szczepionka
(4)
biotechnologia
(3)
bioterroryzm
(3)
grzybica
(3)
mikrobiologia lekarska
(3)
mikroorganizm
(3)
mikroorganizmy
(3)
virology
(3)
antybiotykoterapia
(2)
badanie mikrobiologiczne
(2)
choroby pasożytnicze
(2)
drożdżaki
(2)
higiena produkcji
(2)
immunoterapia
(2)
infekcja
(2)
żywność
(2)
alergia
(1)
antyseptyka
(1)
bacteria
(1)
bakteryjny metabolizm
(1)
bezpieczeństwo mikrobiologiczne
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
biofilm
(1)
biologiczne oczyszczanie ścieków
(1)
bioreaktory
(1)
chemiczna charakterystyka ścieków
(1)
choroby infekcyjne
(1)
clinical infection
(1)
diagnostyka bakteriologiczna
(1)
diagnostyka laboratoryjna
(1)
diagnostyka mikrobiologiczna
(1)
fermentacja
(1)
fizyczna charakterystyka ścieków
(1)
fungi
(1)
genetyka
(1)
grzybica skóry
(1)
higiena
(1)
higiena żywności
(1)
immunology
(1)
immunoprofilaktyka
(1)
inżynieria genetyczna
(1)
kosmetologia
(1)
laboratorium mikrobiologiczne
(1)
laboratory diagnosis
(1)
leki
(1)
leki chemioterapeutyczne
(1)
metabolizm
(1)
microbes
(1)
mikrobilogia żywności
(1)
mikrobiologia żywności
(1)
mikrobiom
(1)
mikroskopia
(1)
ochrona środowiska
(1)
oczyszczanie ścieków
(1)
odpady komunalne
(1)
odpady organiczne
(1)
opieka zdrowotna
(1)
organizmy jądrowe
(1)
osad czynny
(1)
osady granularne
(1)
parasite
(1)
pasożyty
(1)
pierwotniaki
(1)
przeciwciała
(1)
przemysł
(1)
salon kosmetyczny
(1)
układ odpornościowy
(1)
virus
(1)
zakażenia
(1)
zanieczyszczenie środowiska
(1)
ścieki celulozowo-papiernicze
(1)
ścieki farmaceutyczne
(1)
ścieki rafineryjno-petrochemiczne
(1)
środowisko naturalne
(1)
40 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Diagnostyka bakteriologiczna / redakcja naukowa Eligia M. Szewczyk. - Wydanie 3. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2019. - XVI, [2], 603, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 584-589. Indeksy.
Opis najważniejszych i mniej znanych bakterii związanych z człowiekiem uwzględniający ich aktualną pozycję taksonomiczną, nazewnictwo, znaczenie kliniczne i czynniki ich chorobotwórczości, cechy morfologiczne i hodowlane, różnicowanie względem bakterii pokrewnych lub podobnych. Bakterie tworzące mikrobiom człowieka - znaczenie dla diagnostyki chorób. Hodowlane i niehodowlane metody diagnostyczne oparte o najnowsze rekomendacje krajowych i europejskich towarzystw naukowych i zespołów lekarzy i diagnostów Narodowego Programu Ochrony Antybiotyków Informacje o sposobach pobierania materiałów klinicznych i ich transportu. Omówienie diagnostyki zakażeń w obrębie wszystkich narządów i układów. Hodowla, różnicowanie w oparciu o właściwości metaboliczne, cechy biologiczne, serologicznie, a także metody wysokoprzepływowe i molekularne. Szerokie informacje o zakażeniach przenoszonych przez wektory owadzie. Wskazówki dotyczące badań wirusologicznych i parazytologicznych. Zakażenia szpitalne, zagrożenia ze strony szczepów wieloopornych i dochodzenia epidemiologiczne Obszerny aneks z opisem wszystkich istotnych w diagnostyce i wskazanych w książce podłoży i metod diagnostycznych. Autorami tego trzeciego wydania książki jest zespół pracowników naukowych Zakładu Mikrobiologii Farmaceutycznej i Diagnostyki Mikrobiologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, a także takie czołowe postaci polskiej mikrobiologii jak Ewa Augustynowicz-Kopeć, Waleria Hryniewicz i Alina Olender.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18662.XVIII.1.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Higiena produkcji żywności rozumiana jest jako stworzenie warunków do produkcji wyrobów o odpowiedniej jakości zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpieczeństwo żywno­ści (food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na świecie, a w krajach Unii Europejskiej - głównym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projektów badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialność za higienę produkcji żywności ponoszą jej producenci, tak więc znajomość tych zagadnień przez nich jest niezbędna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17563 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18672.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18671.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej