Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(33)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(33)
Publikacje naukowe
(8)
Publikacje fachowe
(7)
Publikacje dydaktyczne
(3)
E-booki
(2)
Dostępność
dostępne
(32)
tylko na miejscu
(31)
wypożyczone
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(12)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(22)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(31)
Autor
Czepczor-Bernat Kamila
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Olszanecka-Glinianowicz Magdalena
(2)
Popławska Helena
(2)
Andruszko Robert
(1)
Bakalár Peter
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Bernas Małgorzata
(1)
Bogdański Paweł
(1)
Bokłażec Jerzy
(1)
Britková Mirianna
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Buková Alena
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Campbell T. Colin (1934- )
(1)
Campbell Thomas M
(1)
Cebulak Marta
(1)
Ciok Janusz
(1)
Cwojdzińska Anna
(1)
Czech Anna
(1)
Dyląg Hanna
(1)
Dziechciaż Małgorzata
(1)
Fairburn Christopher G
(1)
Felińczak Anna
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Hančová Martina
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kirenko Janusz (1954- )
(1)
Kluba Lesław
(1)
Kokot Franciszek (1929- )
(1)
Kumar Sudhesh
(1)
Kushner Robert F. (1953- )
(1)
Küchelová Zuzana
(1)
Kłos Alicja
(1)
Kłosiewicz-Latoszek Longina (1946- )
(1)
Lawrence Victor (1968- )
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Mazur Artur
(1)
Mroczkowska Dorota
(1)
Noczyńska Anna (1950- )
(1)
Noworól Jarosław
(1)
Obara-Gołębiowska Małgorzata (1978- )
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Osiński Wiesław (1948- )
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Paciorkowska Marta
(1)
Plewa Michał
(1)
Radoszewska Joanna
(1)
Radwan Beata
(1)
Rejman Krzysztof
(1)
Rowicka Grażyna
(1)
Różycka Jagoda
(1)
Skrzypek Michał (medycyna)
(1)
Stawarz Barbara (nauki o zdrowiu)
(1)
Strucińska Małgorzata
(1)
Szczygieł Bruno
(1)
Szponar Lucjan
(1)
Szpringer Monika (1966- )
(1)
Tatoń Jan (1930- )
(1)
Tounian Patrick
(1)
Wiatrowska Anna
(1)
Witkowska Maria (1939- )
(1)
Witkowski Daniel
(1)
Więch Małgorzata
(1)
Wnuk-Zdeb Zuzanna
(1)
Wyrzykowski Bogdan
(1)
Zboina Bożena
(1)
Ziółkowska Beata (1967- )
(1)
Zubkiewicz-Kucharska Agnieszka
(1)
Zusková Klaudia
(1)
Łuszczyńska Aleksandra (1971- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(15)
2000 - 2009
(10)
Okres powstania dzieła
2001-
(13)
Kraj wydania
Polska
(35)
Język
polski
(34)
angielski
(1)
Odbiorca
Lekarze
(4)
Szkoły wyższe
(3)
Psycholodzy
(2)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Terapeuci
(1)
Temat
OTYŁOŚĆ
(17)
Otyłość
(13)
ODŻYWIANIE
(7)
Leczenie
(4)
Nadwaga
(4)
Odżywianie
(4)
Otyłość dzieci i młodzieży
(3)
DZIECKO
(2)
DZIECKO WIEJSKIE
(2)
Dieta odchudzająca
(2)
Dzieci
(2)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(2)
Młodzież
(2)
Obraz własnego ciała
(2)
Osoby otyłe
(2)
Powikłania (medycyna)
(2)
Psychoterapia
(2)
Współwystępowanie chorób
(2)
ZESPÓŁ METABOLICZNY
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
ANOREKSJA
(1)
ANTROPOMETRIA
(1)
BULIMIA
(1)
Białka
(1)
Bulimia
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby kości
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby mózgu
(1)
Choroby nerek
(1)
Choroby oczu
(1)
Cukrzyca
(1)
Dietetyka
(1)
Epidemiologia
(1)
Farmakoterapia
(1)
JAKOŚĆ ŻYCIA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kompulsywne objadanie się
(1)
LUBLIN (woj. lubelskie)
(1)
NOWOTWORY
(1)
Niedożywienie
(1)
Nowotwór
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
Odchudzanie
(1)
PSYCHOLOGIA KLINICZNA
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Pielęgniarstwo
(1)
Pomoc psychologiczna
(1)
Profilaktyka otyłości
(1)
Psychodietetyka
(1)
Psychologia
(1)
RZESZÓW (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
Regulacja emocji
(1)
Rodzice
(1)
SAMOPOZNANIE
(1)
STYL ŻYCIA
(1)
TKANKA TŁUSZCZOWA
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
Techniki samopomocy
(1)
Terapia poznawczo-behawioralna (CBT)
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Zachowanie
(1)
Żywienie
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
2001-0
(1)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Monografia
(3)
Opracowanie
(3)
Praca zbiorowa
(3)
PODRĘCZNIKI
(1)
PORADNIKI
(1)
Poradnik
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(12)
Psychologia
(6)
Słowo kluczowe
otyłość
(27)
nadwaga
(11)
dzieci
(8)
psychologia
(5)
leczenie
(4)
młodzież
(4)
żywienie
(4)
epidemiologia
(3)
zaburzenia odżywiania
(3)
zespół metaboliczny
(3)
aktywność fizyczna
(2)
diagnostyka
(2)
dieta
(2)
odżywianie
(2)
otyłość dziecięca
(2)
styl życia
(2)
terapia
(2)
anoreksja
(1)
bulimia
(1)
choroba otyłościowa
(1)
choroby
(1)
choroby autoimmunologiczne
(1)
choroby cywilizacyjne
(1)
choroby zakaźne
(1)
cukrzyca
(1)
edukacja zdrowotna
(1)
etiologia
(1)
funkcjonowanie biopsychiczne
(1)
ginekologia estetyczna
(1)
higiena
(1)
insulinooporność
(1)
jadłowstręt psychiczny
(1)
jakość życia
(1)
kobiety
(1)
masaż
(1)
nawyki żywieniowe
(1)
niedożywienie
(1)
nowotwory
(1)
objadanie się
(1)
obraz własnego ciała
(1)
obszary wiejskie
(1)
odżywianie się
(1)
patogeneza
(1)
pielęgniarki
(1)
poczucie tożsamości
(1)
powikłania
(1)
promocja zdrowia
(1)
psychodietetyka
(1)
psychologia kliniczna
(1)
psychologia odżywiania
(1)
psychologia rozwojowa
(1)
rozwój fizyczny
(1)
samoocena
(1)
składniki odżywcze
(1)
sprawność fizyczna
(1)
stan odżywienia
(1)
stres
(1)
studenci
(1)
system wartości
(1)
tkanka tłuszczowa
(1)
trening aerobowy
(1)
więź emocjonalna
(1)
zaburzenia
(1)
zaburzenia psychiczne
(1)
zaburzenia współistniejące
(1)
zachowania żywieniowe
(1)
35 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
W swojej książce Campbell, który ma za sobą 40 lat bycia biochemikiem żywienia, przywołuje i interpretuje wyniki największego na świecie badania dotyczącego odżywiania, jakie kiedykolwiek przeprowadzono - autor przeanalizował dietę 6,5 tysiąca osób w 65 chińskich i tajskich prowincjach. Następnie porównuje opartą głównie na roślinach dietę badanych osób z bogatą w mięso i nabiał dietą Zachodu. Campbell zachęca czytelników i czytelniczki do wykluczenia z diety produktów odzwierzęcych, gdyż - jak dowodzi - będą mogli w ten sposób cieszyć się zdrowszym i dłuższym życiem. W przekonujący sposób dowodzi, że żywność pochodzenia zwierzęcego jest odpowiedzialna za coraz częstsze występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, nowotwory, otyłość czy choroba Alzheimera. Swoją pracą kontruje panujące od dawna przekonanie o korzyściach płynących ze spożywania produktów odzwierzęcych i wykazuje ogrom mylących, nierzadko sprzecznych ze sobą informacji, jakimi żywi konsumentów przemysł spożywczy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22012.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22011.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16738.XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 127-[131].
Poradnik, który oddajemy w ręce Czytelnika, w sposób przystępny ujmuje problematykę zaburzeń odżywiania. Intencją autorów jest, by książka służyła radą w trudnej walce z chorobą na wszystkich etapach - od zauważenia jej symptomów aż do pracy ze specjalistami: lekarzami rodzinnymi, psychiatrami, psychologami, dietetykami. Książka przekazuje niezbędne minimum wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych, obala mity dotyczące jedzenia, zaburzeń odżywiania oraz procesu leczenia, odpowiada na najczęściej zadawane pytania. Poradnik ma przygotować do pomocy, zachęcić, ośmielić do działania i współpracy, a ponadto uświadomić, że odpowiedzialnością za problemy z odżywianiem nie można obarczać wyłącznie rodziców i opiekunów. Szybko zmieniająca się rzeczywistość sprawia bowiem, że nie jesteśmy w stanie nad wszystkim zapanować. Ważne, aby w odpowiednim momencie z namysłem podejść do problemu i próbować go rozwiązać wspólnymi siłami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8168.III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9499.III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Streszcz. ang.
Bibliogr. s. 102-126. Indeksy.
Celem pracy jest okreslenie trendu występowania nadwagi i otyłości u dzieci szkolnych z regionu rzeszowskiego oraz zależności między otyłością a wybranymi czynnikami biologicznymi, a także ustalenie wpływu wybranych czynników socjalnych na ryzyko rozwoju otyłości u dzieci szkolnych w latach 1998-2008.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11537.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie i Opracowania / Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie. Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu w Białej Podlaskiej ; nr 15)
Bibliogr. s. 75-99.
Publikacja poświęcona jest tematyce aktywności fizycznej młodzieży wiejskiej w zależności od stopnia otyłosci. Pracę podzielono na pięć rozdziałow. Pierwszy jest teoretyczny i dotyczy teoretycznych podstaw nadwagi i otyłości z uwzględnieniem tkanki tłuszczowej. Kolejne rozdziały poświęcone są badaniom: celom, meteriałom badawczym. Wyniki badań to najbardziej rozbudowany rozdział poświęcony sprawności fizycznej, rozwojowi fizycznemu chłopców i dziewcząt, sposobom spędziania wolnego czasu. W ostatnim rozdziale opisano uwarunkowania rodzinne otyłosci i chorób, problem nadwagi i otyłości, sytuację socjoekonomiczną rodzin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13862.XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 8617 [Magazyn 2] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego. Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
E-book
W koszyku
Forma i typ
Gatunek
Pojęcie stylu życia jest socjologicznym pojęciem trudnym do zdefiniowania. Przyjęty styl życia silnie wpływa na przyjęte zachowania zdrowotne. Szczególnie zachowania zdrowotne nabyte w okresie dziecięcym i młodzieńczym mają szczególne znaczenie w dorosłym życiu. W okresie dzieciństwa dochodzi do kształtowania i utrwalania postaw zdrowotnych (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), które wraz ze zdobytą wiedzą i nabywanymi umiejętnościami wpływają na charakter postaw zdrowotnych w dorosłym życiu. Znaczący wpływ na kształtowanie prawidłowej postawy zdrowotnej w dzieciństwie ma środowisko rodzinne. Zgodnie z danymi WHO aż 75% potrzeb jest zaspokajanych przez jednostkę w środowisku domowym. Zachowania prozdrowotne nabywane w domu są to głównie czynności związane z higieną osobistą, psychiczną i otoczenia, podstawowym sposobem odżywiania, stosowaniem używek, organizacją czasu wolnego i aktywności fizycznej, przestrzeganiem zaleceń lekarskich oraz korzystaniem z badań profilaktycznych (Bednarek i Bednarz 2013). Zachowania zdrowotne są wyznaczane również przez kontekst społeczny i kulturowy. Często praktyki zdrowotne nie są wynikiem zamierzonych zachowań, a jedynie wynikają z ogólnie przyjętych norm społecznych (RomanowskaTołłoczko 2011). Wypracowana postawa zdrowotna jest integralną częścią procesu socjalizacji jednostki. Według koncepcji M. Lalonde styl życia bezpośrednio determinuje zdrowie jednostki (Wagner, Banaszkiewicz i in. 2015), a do czynników warunkujących zdrowie zalicza się: czynniki biologiczne (genetyczne), środowisko zewnętrzne, styl życia, oraz efekty medyczne (Romanowska-Tołłoczko 2011). Styl życia znacząco wpływa na rozwój fizyczny, oraz funkcjonowanie psychospołeczne (Humeniuk, Dąbska i in. 2018), jest ściśle związany z codziennymi zachowaniami, specyficznymi dla danej jednostki lub zbiorowości. Determinują go czynniki społeczno-kulturowe, oraz osobiste cechy jednostek (RomanowskaTołłoczko 2011). Styl życia jest kształtowany w oparciu o wzorce dostarczane przez otoczenie.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej