Form of Work
Książki
(122)
Publikacje fachowe
(12)
Publikacje dydaktyczne
(10)
Publikacje naukowe
(3)
Status
available
(129)
only on-site
(105)
unavailable
(14)
unknown
(7)
Branch
Magazyny
(57)
Wypożyczalnie
(89)
Czytelnie
(109)
Author
Jarosz Mirosław (1957- )
(16)
Gawęcki Jan (1944- )
(9)
Rychlik Ewa
(5)
Wolnicka Katarzyna
(5)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(4)
Kawalec Wanda
(4)
Krawczyński Marian (1934- )
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Sajór Iwona
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Fibak Jan (1924-2000)
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Lissauer Tom
(3)
Milanowski Andrzej
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Woynarowska Barbara
(3)
Woynarowska Barbara (1940- )
(3)
Charzewska Jadwiga
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Clayden Graham
(2)
Czeczuk Anna
(2)
Czupryna Antoni
(2)
Dmitruk Agnieszka
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Fürstenberg Ewa
(2)
Grajeta Halina
(2)
Grenda Ryszard
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
Górniak Krystyna (kultura fizyczna)
(2)
Hołub Wojciech
(2)
Huk-Wieliczuk Elżbieta
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Kubicka Krystyna (1930- )
(2)
Lichota Małgorzata
(2)
Pachocka Lucyna
(2)
Pawlaczyk Bogusław
(2)
Popławska Helena
(2)
Rowiński Wojciech (1935- )
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Wierzejska Regina
(2)
Wilczewski Adam (1954- )
(2)
Adamczyk-Korbel Marta Anna
(1)
Adamik Barbara
(1)
Al-Mutari Ilona
(1)
Albrecht Piotr
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Banaszkiewicz Aleksandra
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Barczyk Karolina
(1)
Barczykowska Ewa
(1)
Barczyński Bartosz
(1)
Barker Helen M
(1)
Barszcz Marcin
(1)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bazańska Marta
(1)
Bean Anita
(1)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(1)
Białobrzeska Beata
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bieńko Natalia
(1)
Bogusz-Kaliś Wioletta
(1)
Boniecka Iwona
(1)
Borkowski Włodzimierz M. (1920- )
(1)
Borzych Beata
(1)
Broniecka Anna
(1)
Brzóska Franciszek (1947- )
(1)
Buda Aleksandra
(1)
Burchacka Aleksandra
(1)
Carroll Will (1971- )
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Chaliburda Ireneusz
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan
(1)
Chruściński Grzegorz
(1)
Chwaluk Agnieszka
(1)
Cichocka Barbara
(1)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(1)
Ciok Janusz
(1)
Cisowska-Adamiak Małgorzata
(1)
Cisowski Jan
(1)
Cięszczyk Paweł
(1)
Contento Isobel R
(1)
Craft Alan
(1)
Craft Alan‏ (1946- )
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czech Anna (rolnictwo)
(1)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława
(1)
Czerwonka Joanna
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Czochańska Jagna
(1)
Czubak Marzena (nauki medyczne)
(1)
Dembińska-Kieć Aldona
(1)
Domańska-Senderowska Daria
(1)
Dominik Piotr (technologia zywności)
(1)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(1)
Year
2020 - 2021
(1)
2010 - 2019
(83)
2000 - 2009
(34)
1990 - 1999
(4)
Time Period of Creation
2001-
(42)
Country
Poland
(122)
Language
Polish
(121)
English
(1)
Audience Group
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(2)
Dietetycy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Nauczyciele edukacji zdrowotnej
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(1)
Poziom nauczania
(1)
Rodzice
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci
(1)
Technolodzy żywności
(1)
Subject
PEDIATRIA
(18)
ODŻYWIANIE
(16)
Odżywianie
(14)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(11)
CHIRURGIA
(9)
PIELĘGNIARSTWO
(7)
Żywienie
(6)
DIETETYKA
(5)
Dietetyka
(5)
Pasza
(5)
Żywność
(5)
Pielęgniarstwo
(4)
Zdrowe żywienie
(4)
ŻYWNOŚĆ
(4)
DZIECKO
(3)
INTENSYWNA TERAPIA
(3)
Leczenie żywieniowe
(3)
NEONATOLOGIA
(3)
Odzywianie
(3)
PROMOCJA ZDROWIA
(3)
Pediatria
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Biochemia
(2)
CHOROBY DZIECIĘCE
(2)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(2)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
PIELĘGNIARSTWO DZIECIĘCE
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Suplementy diety
(2)
Układ trawienny
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Żywienie chorych
(2)
ANALIZA LEKARSKA
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Artretyzm
(1)
BIOCHEMIA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
CHOROBY WEWNĘTRZNE
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
Celiakia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chirurgia
(1)
Choroby dziecięce
(1)
Choroby noworodków
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO CHORE
(1)
DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE
(1)
Dieta
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dna moczanowa
(1)
Drób
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Enterostomia
(1)
FIZJOLOGIA SPORTU
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gazy jelitowe
(1)
Geriatria
(1)
Gojenie ran
(1)
INTERNISTYKA
(1)
Interakcje leków
(1)
Jakość żywności
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Kosmetologia
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Leczenie onkologiczne
(1)
Ludzie starzy
(1)
Metody badawcze
(1)
NEFROLOGIA
(1)
NOWORODEK
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Niedoczynność tarczycy
(1)
Niedożywienie
(1)
Nowotwory
(1)
Nowotwór
(1)
ONTOGENEZA
(1)
Odchudzanie
(1)
Odleżyna
(1)
Opieka nad dzieckiem
(1)
Opieka paliatywna
(1)
Opieka pielęgniarska
(1)
Osteoporoza
(1)
Otyłość
(1)
PIELĘGNIARKI I PIELĘGNIARZE
(1)
POSTAWA CIAŁA
(1)
POSTĘPOWANIE OKOŁOOPERACYJNE
(1)
Subject: time
2001-
(2)
2001-0
(1)
Subject: place
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie)
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(22)
PODRĘCZNIKI
(18)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(12)
Wydawnictwa popularne
(11)
Podręczniki akademickie
(6)
PORADNIKI
(4)
Poradnik
(3)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(3)
Podręczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradniki
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Opracowanie
(1)
Raport z badań
(1)
Tablice i wzory
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(22)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Chemia
(3)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
122 results Filter
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku omówiono: najważniejsze teorie wykorzystywane w edukacji żywieniowej wraz z przykładami zastosowania wiedzy w praktyce; procedurę ułatwiającą studentom i praktykom projektowanie skutecznej edukacji żywieniowej, przełożenie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktykę oraz opracowanie planu edukacyjnego; zagadnienia dotyczące realizacji edukacji żywieniowej w różnych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, osób o niskim poziomie alfabetyzmu i osób z różnych grup kulturowych. „Edukacja żywieniowa” to książka przeznaczona dla studentów różnych poziomów studiów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia. Może być przydatna także dla pracujących edukatorów żywieniowych i menedżerów jako źródło wszechstronnych informacji do planowania i realizacji skutecznych programów edukacji żywieniowej skierowanych do różnych grup odbiorców.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18046 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19726 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19725 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Temat: Pasza ; Świnia
Słowo kluczowe: świnie ; żywienie
Bibliografia strona 91-92.
W pogłowiu zwierząt hodowlanych nastąpił znaczący postęp w potencjale wzrostowym, umięśnieniu tuszy oraz plenności i płodności loch. W trosce o zdrowie konsumenta z żywienia świń wycofano mączki zwierzęce i antybiotykowe stymulatory wzrostu. Wprowadzono nowe regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Badania naukowe dostarczyły nowych informacji o strawności, wchłanianiu, metabolizmie i odkładaniu składników pokarmowych w ciele zwierząt oraz o systemach wartościowania pasz. Wszystko to stworzyło podstawy do bardziej precyzyjnego normowania składników pokarmowych w żywieniu zwierząt.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17606 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17605 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Suplementy diety a zdrowie : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 183, [1] strona ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 182-[184].
Suplementy diety są coraz bardziej popularne, szczególnie wśród osób starszych. W wielu przypadkach mogą mieć znaczenie w profilaktyce chorób. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocześnie z lekami może być niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a żywnością jest w społeczeństwie bardzo mała. Autorzy wyjaśniają, na czym polega działanie suplementów, kiedy należy je stosować oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultować się z lekarzem.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17310 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17309 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Rozwój wiedzy z zakresu fizjologii żywienia i metod żywienia przeżuwaczy spowodował konieczność opracowania nowych zaleceń żywieniowych dla tych zwierząt. Obecne wydanie norm żywienia przeżuwaczy, w porównaniu do wydań z 2001 i 2009 roku, zostało znacznie poszerzone o szereg informacji z tej dziedziny wiedzy i obejmuje zalecenia żywieniowe dla wszystkich kategorii bydła ras mlecznych i mięsnych oraz owiec i kóz. W załączonych tabelach przedstawiono najnowsze dane, dotyczące wartości pokarmowej pasz zarówno francuskich, jak i krajowych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18510 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C], 18509 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C], 17604 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (3 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17603 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci / Hanna Szajewska, Piotr Albrecht. - Wyd. 3 uaktualnione i rozszerzone - 5 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2016. - 100, [1] s. : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Słowo kluczowe: dzieci ; żywienie
Poradnik jest skierowany do rodziców, którzy chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia naturalnego i sztucznego. Autorzy uwzględniają różne rodzaje diet, również dla dzieci alergicznych, np. bezglutenową i bezmleczną. Zachęcają matki do karmienia piersią, które jest najdoskonalszą formą żywienia niemowląt. Rady ułatwią kobietom podjęcie decyzji o karmieniu naturalnym, a karmiącym piersią pomogą w tym, aby stało się ono mniej stresujące i bardziej efektywne. Książka jest zalecana przez lekarzy pediatrów.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17194 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17163 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17162 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o żywieniu człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, ścisle związaną z chemią, biochemią, fizjologią, anatomią i ekotrofologią. Podręczny atlas żywienia obejmuje w formie zwięzłej, ale kompletnej i przejrzystej całość, według dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotyczącej podstaw wiedzy o żywieniu człowieka. Tekst ilustrują liczne tabele i wykresy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13470 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podjęte przez autora obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów, organizacja żywienia w różnych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11341 XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12525 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej białek i ich szczególnej roli w organizmie przydało im w pełni zasłużone miano "drobin życia". Białko – niezastąpiony składnik pożywienia – odpowiada za nasz rozwój fizyczny i umysłowy w młodości, a w życiu dorosłym decyduje o stanie zdrowia i odporności na choroby. Racjonalne żywienie wymaga zaznajomienia się z naturą i właściwościami białek występujących w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, a także z coraz powszechniej stosowanymi preparatami białkowymi, które otrzymuje się przy użyciu niekonwencjonalnych metod lub surowców. Specyficzne cechy funkcjonalne białek otwierają przed technologami niezliczone możliwości otrzymywania oryginalnych produktów i potraw, kształtowania ich jakości i atrakcyjności dla konsumenta.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19052 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19051 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14426 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15344 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie osób w wieku starszym : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 5 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 161 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Słowo kluczowe: ludzie starzy ; żywienie ; dieta
Bibliografia strony 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17251, P.17250
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Słowo kluczowe: celiakia ; żywienie ; dieta
Bibliografia strona 105.
Celiakia może przyjmować różne postacie - od łagodnych do bardzo ciężkich, a jej powikłania mogą stanowić nawet zagrożenie dla życia. Jedynym sposobem na uniknięcie objawów chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17306 XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17305 XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Choroba stłuszczeniowa wątroby : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 100, [1] strona ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 100-[101].
Niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby występuje nie tylko u osób dorosłych, lecz także - coraz częściej - u dzieci w wieku szkolnym. To pozornie niewinne schorzenie może prowadzić do marskości wątroby oraz do innych groźnych chorób, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, a nawet nowotwory złośliwe. W poradniku omówiono przyczyny rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby oraz jej objawy, leczenie i profilaktykę. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom dotyczącym stylu życia (zwłaszcza aktywności fizycznej) i właściwego odżywiania. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17312 XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17311 XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Choroby trzustki : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 7 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 157 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Słowo kluczowe: trzustka ; żywienie ; dieta
Bibliografia strona 157.
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17328 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17327 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Kamica żółciowa : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 118 stron : rysunki ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 118.
Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana – bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą między innymi:: nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i - paradoksalnie - gwałtowne odchudzanie. Nasz poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia - co jeść, a jakich potraw unikać - aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17316 XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17315 XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 146-147.
Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna związana m.in. z niewłaściwym stylem życia. Do jej rozwoju przyczyniają się: dieta bogatotłuszczowa, nadmierne spożycie soli, palenie papierosów, nadwaga i otyłość. Ponieważ nadciśnienie może mieć bardzo poważne konsekwencje zdrowotne, ważna jest profilaktyka i właściwe jej leczenie, w czym dużą rolę odgrywa właściwa dieta. Z tego poradnika czytelnik dowie się, jakie są zasady prozdrowotnego modelu żywienia, co jeść, a jakich potraw unikać, aby obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17324 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17323 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 163-[164].
Osteoporoza to choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Działania profilaktyczne, między innymi właściwa dieta, mogą okazać się niezwykle skuteczne i należy je rozważyć szczególnie u osób, które przekroczyły 60. rok życia, mają jeden lub więcej czynników ryzyka. Pożywienie powinno zawierać wystarczająco dużo wapnia i witaminy D, ponieważ składniki te są niezbędne do budowy kości. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety - między innymi przykładowe, zbilansowane jadłospisy.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17318 XVIII.1.4 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17317 XVIII.1.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 139-140.
Złe nawyki żywieniowe i brak ruchu - to główne czynniki prowadzące do otyłości. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiania, jakich produktów unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, aby się pozbyć nadwagi lub utrzymać prawidłową sylwetkę. Autorzy omawiają również leczenie farmakologiczne i chirurgiczne oraz zalety i wady stosowania różnych diet i leków. Przykładowe jadłospisy będą służyć pomocą osobom z różnym stopniem zaawansowania nadwagi i otyłości w wykorzystaniu wskazówek dietetycznych. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17330 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17329 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią / Mirosław Jarosz. - Warszawa : ["MI Polska"], 2002. - 56 s. : rys., tab. ; 21 cm.
(Vademecum Pacjenta.)
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha.W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in. jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki.Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu.Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Brak informacji o dostępności: sygn. B.1316 XVIII.1.1
Book
In basket
Zaparcia : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 164 strony : rysunki ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 164.
Wiele osób cierpi na zaparcia i sięga wówczas po środki przeczyszczające. Ich dłuższe stosowanie może jednak spowodować wystąpienie poważnych powikłań. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak najczęściej winowajcami są: nieregularny tryb życia i ciągły pośpiech, obciążenia psychiczne w pracy i życiu rodzinnym. nieprawidłowe żywienie oraz stałe powstrzymywanie się od wypróżnienia. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmienić dietę i tryb życia. jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, aby pozbyć się zaparć. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17320 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17319 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie chorych ze stomią : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 105, [2] strony ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona [107].
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha. W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu. Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki. Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17308 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17307 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again