Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(128)
Publikacje fachowe
(13)
Publikacje dydaktyczne
(11)
Publikacje naukowe
(5)
Status
available
(144)
only on-site
(112)
unavailable
(11)
unknown
(6)
Branch
Magazyny
(62)
Wypo┼╝yczalnie
(95)
Czytelnie
(116)
Author
Jarosz Miros┼éaw (1957- )
(16)
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(9)
Rychlik Ewa
(5)
Wolnicka Katarzyna
(5)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(4)
Kawalec Wanda
(4)
Krawczy┼äski Marian (1934- )
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Saj├│r Iwona
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Fibak Jan (1924-2000)
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Lissauer Tom
(3)
Milanowski Andrzej
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Woynarowska Barbara
(3)
Woynarowska Barbara (1940- )
(3)
Charzewska Jadwiga
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Clayden Graham
(2)
Czeczuk Anna
(2)
Czupryna Antoni
(2)
Dmitruk Agnieszka
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
F├╝rstenberg Ewa
(2)
Grajeta Halina
(2)
Grenda Ryszard
(2)
Grzymisławski Marian
(2)
G├│rniak Krystyna (kultura fizyczna)
(2)
Hołub Wojciech
(2)
Huk-Wieliczuk El┼╝bieta
(2)
Jarosz Mirosław
(2)
Kubicka Krystyna (1930- )
(2)
Lichota Małgorzata
(2)
Pachocka Lucyna
(2)
Pawlaczyk Bogusław
(2)
Popławska Helena
(2)
Rowi┼äski Wojciech (1935- )
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Wierzejska Regina
(2)
Wilczewski Adam (1954- )
(2)
Adamczyk-Korbel Marta Anna
(1)
Adamik Barbara
(1)
Al-Mutari Ilona
(1)
Albrecht Piotr
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Banaszkiewicz Aleksandra
(1)
Barańska Marta (psycholog)
(1)
Barczyk Karolina
(1)
Barczykowska Ewa
(1)
Barczyński Bartosz
(1)
Barker Helen M
(1)
Barszcz Marcin
(1)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(1)
Batowska Wiesława
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bazańska Marta
(1)
Bean Anita
(1)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(1)
Białobrzeska Beata
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bieńko Natalia
(1)
Bogusz-Kali┼Ť Wioletta
(1)
Boniecka Iwona
(1)
Borkowski W┼éodzimierz M. (1920- )
(1)
Borzych Beata
(1)
Broniecka Anna
(1)
Brz├│ska Franciszek (1947- )
(1)
Buda Aleksandra
(1)
Budzyńska-Jewtuch Izabela
(1)
Burchacka Aleksandra
(1)
Carroll Will (1971- )
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Chaliburda Ireneusz
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan
(1)
Chru┼Ťci┼äski Grzegorz
(1)
Chwaluk Agnieszka
(1)
Cichocka Barbara
(1)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(1)
Ciok Janusz
(1)
Cisowska-Adamiak Małgorzata
(1)
Cisowski Jan
(1)
Cięszczyk Paweł
(1)
Contento Isobel R
(1)
Craft Alan
(1)
Craft AlanÔÇĆ (1946- )
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czech Anna (rolnictwo)
(1)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława
(1)
Czerwonka Joanna
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Czochańska Jagna
(1)
Czubak Marzena (nauki medyczne)
(1)
Dembińska-Kieć Aldona
(1)
Domańska-Senderowska Daria
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(83)
2000 - 2009
(37)
1990 - 1999
(5)
Time Period of Creation
2001-
(44)
Country
Poland
(128)
Language
Polish
(127)
English
(1)
Audience Group
Szkoły wyższe
(8)
Lekarze
(5)
Dietetycy i ┼╝ywieniowcy
(3)
Dietetycy
(2)
Studenci
(2)
Hodowcy drobiu
(1)
Lekarze rodzinni
(1)
Nauczyciele edukacji zdrowotnej
(1)
Opiekunki i opiekunowie dzieci─Öcy
(1)
Piel─Ögniarki i piel─Ögniarze
(1)
Poziom nauczania
(1)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(1)
Rodzice
(1)
Specjali┼Ťci zdrowia publicznego
(1)
Sportowcy
(1)
Technolodzy ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Subject
PEDIATRIA
(18)
OD┼╗YWIANIE
(16)
Od┼╝ywianie
(16)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(11)
CHIRURGIA
(9)
Dietetyka
(7)
PIEL─śGNIARSTWO
(7)
┼╗ywienie
(6)
DIETETYKA
(5)
Pasza
(5)
┼╗ywno┼Ť─ç
(5)
Piel─Ögniarstwo
(4)
Zdrowe ┼╝ywienie
(4)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(4)
DZIECKO
(3)
INTENSYWNA TERAPIA
(3)
Leczenie ┼╝ywieniowe
(3)
NEONATOLOGIA
(3)
ONTOGENEZA
(3)
Odzywianie
(3)
PROMOCJA ZDROWIA
(3)
Pediatria
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Biochemia
(2)
CHOROBY DZIECI─śCE
(2)
EDUKACJA ZDROWOTNA
(2)
LECZENIE ┼╗YWIENIOWE
(2)
OTY┼üO┼Ü─ć
(2)
PIEL─śGNIARSTWO DZIECI─śCE
(2)
PODR─śCZNIKI
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
RUCHY
(2)
SPORT
(2)
Suplementy diety
(2)
Układ trawienny
(2)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(2)
Zdrowe od┼╝ywianie
(2)
Zwierz─Öta gospodarskie
(2)
Zwyczaje ┼╝ywieniowe
(2)
┼╗ywienie chorych
(2)
ANALIZA LEKARSKA
(1)
Aktywno┼Ť─ç fizyczna
(1)
Artretyzm
(1)
BIOCHEMIA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
CHOROBY WEWN─śTRZNE
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMI─ä
(1)
Celiakia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Chirurgia
(1)
Choroby dzieci─Öce
(1)
Choroby noworodk├│w
(1)
Choroby przewlekłe
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO CHORE
(1)
DZIECKO NIEPEŁNOSPRAWNE
(1)
Dieta
(1)
Dieta odchudzaj─ůca
(1)
Dna moczanowa
(1)
Dr├│b
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Dziecko w wieku przedszkolnym
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
Edukacja prozdrowotna
(1)
Edukacja zdrowotna
(1)
Edukacja ┼╝ywieniowa
(1)
Enterostomia
(1)
FIZJOLOGIA SPORTU
(1)
Fizjologia ┼╝ywienia w sporcie
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gazy jelitowe
(1)
Geriatria
(1)
Gojenie ran
(1)
Higiena
(1)
INTERNISTYKA
(1)
Interakcje lek├│w
(1)
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Kosmetologia
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Leczenie onkologiczne
(1)
Ludzie starzy
(1)
Metody badawcze
(1)
NEFROLOGIA
(1)
NOWORODEK
(1)
Nadci┼Ťnienie t─Ötnicze
(1)
Niedoczynno┼Ť─ç tarczycy
(1)
Niedo┼╝ywienie
(1)
Nowotwory
(1)
Nowotw├│r
(1)
ODPOCZYNEK
(1)
Odchudzanie
(1)
Odle┼╝yna
(1)
Opieka nad dzieckiem
(1)
Opieka paliatywna
(1)
Subject: time
2001-
(2)
2001-0
(1)
Subject: place
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Biała Podlaska (woj. lubelskie)
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(23)
PODR─śCZNIKI
(18)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(12)
Wydawnictwa popularne
(11)
Podr─Öczniki akademickie
(6)
PORADNIKI
(4)
Poradnik
(3)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(3)
Opracowanie
(2)
Podr─Öczniki [Typ publikacji]
(2)
Poradniki
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Monografia
(1)
Raport z badań
(1)
Tablice i wzory
(1)
─ćwiczenia i zadania
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(24)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(4)
Chemia
(3)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Opieka nad zwierz─Ötami i weterynaria
(2)
Psychologia
(2)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Zarz─ůdzanie i marketing
(1)
128 results Filter
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podr─Öczniku om├│wiono: najwa┼╝niejsze teorie wykorzystywane w edukacji ┼╝ywieniowej wraz z przyk┼éadami zastosowania wiedzy w praktyce; procedur─Ö u┼éatwiaj─ůc─ů studentom i praktykom projektowanie skutecznej edukacji ┼╝ywieniowej, prze┼éo┼╝enie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktyk─Ö oraz opracowanie planu edukacyjnego; zagadnienia dotycz─ůce realizacji edukacji ┼╝ywieniowej w r├│┼╝nych grupach: w┼Ťr├│d dzieci, m┼éodzie┼╝y i doros┼éych, os├│b o niskim poziomie alfabetyzmu i os├│b z r├│┼╝nych grup kulturowych. ÔÇ×Edukacja ┼╝ywieniowaÔÇŁ to ksi─ů┼╝ka przeznaczona dla student├│w r├│┼╝nych poziom├│w studi├│w przed- i podyplomowych w zakresie ┼╝ywienia. Mo┼╝e by─ç przydatna tak┼╝e dla pracuj─ůcych edukator├│w ┼╝ywieniowych i mened┼╝er├│w jako ┼║r├│d┼éo wszechstronnych informacji do planowania i realizacji skutecznych program├│w edukacji ┼╝ywieniowej skierowanych do r├│┼╝nych grup odbiorc├│w.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18046 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19726 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19725 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Temat: Pasza ; Świnia
S┼éowo kluczowe: ┼Ťwinie ; ┼╝ywienie
Bibliografia strona 91-92.
W pog┼éowiu zwierz─ůt hodowlanych nast─ůpi┼é znacz─ůcy post─Öp w potencjale wzrostowym, umi─Ö┼Ťnieniu tuszy oraz plenno┼Ťci i p┼éodno┼Ťci loch. W trosce o zdrowie konsumenta z ┼╝ywienia ┼Ťwi┼ä wycofano m─ůczki zwierz─Öce i antybiotykowe stymulatory wzrostu. Wprowadzono nowe regulacje prawne dotycz─ůce dobrostanu zwierz─ůt i ochrony ┼Ťrodowiska. Badania naukowe dostarczy┼éy nowych informacji o strawno┼Ťci, wch┼éanianiu, metabolizmie i odk┼éadaniu sk┼éadnik├│w pokarmowych w ciele zwierz─ůt oraz o systemach warto┼Ťciowania pasz. Wszystko to stworzy┼éo podstawy do bardziej precyzyjnego normowania sk┼éadnik├│w pokarmowych w ┼╝ywieniu zwierz─ůt.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17606 XVII.6.1 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17605 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Suplementy diety a zdrowie : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 183, [1] strona ; 21 cm.
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 182-[184].
Suplementy diety s─ů coraz bardziej popularne, szczeg├│lnie w┼Ťr├│d os├│b starszych. W wielu przypadkach mog─ů mie─ç znaczenie w profilaktyce chor├│b. Niestety, niekiedy ich przyjmowanie jednocze┼Ťnie z lekami mo┼╝e by─ç niebezpieczne dla zdrowia. Wiedza na temat interakcji miedzy lekami, suplementami diety a ┼╝ywno┼Ťci─ů jest w spo┼éecze┼ästwie bardzo ma┼éa. Autorzy wyja┼Ťniaj─ů, na czym polega dzia┼éanie suplement├│w, kiedy nale┼╝y je stosowa─ç oraz kiedy trzeba koniecznie skonsultowa─ç si─Ö z lekarzem.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17310 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17309 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Rozw├│j wiedzy z zakresu fizjologii ┼╝ywienia i metod ┼╝ywienia prze┼╝uwaczy spowodowa┼é konieczno┼Ť─ç opracowania nowych zalece┼ä ┼╝ywieniowych dla tych zwierz─ůt. Obecne wydanie norm ┼╝ywienia prze┼╝uwaczy, w por├│wnaniu do wyda┼ä z 2001 i 2009 roku, zosta┼éo znacznie poszerzone o szereg informacji z tej dziedziny wiedzy i obejmuje zalecenia ┼╝ywieniowe dla wszystkich kategorii byd┼éa ras mlecznych i mi─Ösnych oraz owiec i k├│z. W za┼é─ůczonych tabelach przedstawiono najnowsze dane, dotycz─ůce warto┼Ťci pokarmowej pasz zar├│wno francuskich, jak i krajowych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18510 XVII.6.1 [Wypo┼╝yczalnia C], 18509 XVII.6.1 [Wypo┼╝yczalnia C], 17604 XVII.6.1 [Wypo┼╝yczalnia C] (3 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17603 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci / Hanna Szajewska, Piotr Albrecht. - Wyd. 3 uaktualnione i rozszerzone - 5 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2016. - 100, [1] s. : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Poradnik jest skierowany do rodzic├│w, kt├│rzy chc─ů zdrowo i racjonalnie od┼╝ywia─ç swoje dzieci. W ksi─ů┼╝ce znajd─ů odpowiedzi na nurtuj─ůce ich pytania dotycz─ůce karmienia naturalnego i sztucznego. Autorzy uwzgl─Ödniaj─ů r├│┼╝ne rodzaje diet, r├│wnie┼╝ dla dzieci alergicznych, np. bezglutenow─ů i bezmleczn─ů. Zach─Öcaj─ů matki do karmienia piersi─ů, kt├│re jest najdoskonalsz─ů form─ů ┼╝ywienia niemowl─ůt. Rady u┼éatwi─ů kobietom podj─Öcie decyzji o karmieniu naturalnym, a karmi─ůcym piersi─ů pomog─ů w tym, aby sta┼éo si─Ö ono mniej stresuj─ůce i bardziej efektywne. Ksi─ů┼╝ka jest zalecana przez lekarzy pediatr├│w.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17194 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17163 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17162 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o ┼╝ywieniu cz┼éowieka jest dziedzin─ů interdyscyplinarn─ů, ┼Ťcisle zwi─ůzan─ů z chemi─ů, biochemi─ů, fizjologi─ů, anatomi─ů i ekotrofologi─ů. Podr─Öczny atlas ┼╝ywienia obejmuje w formie zwi─Öz┼éej, ale kompletnej i przejrzystej ca┼éo┼Ť─ç, wed┼éug dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotycz─ůcej podstaw wiedzy o ┼╝ywieniu cz┼éowieka. Tekst ilustruj─ů liczne tabele i wykresy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13470 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podj─Öte przez autora obejmuje zasady i organizacj─Ö ┼╝ywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zosta┼éy rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposob├│w ┼╝ywienia turyst├│w, zasady ┼╝ywienia w oparciu o normy ┼╝ywienia, rodzaje ┼╝ywno┼Ťci przeznaczonej dla turyst├│w, organizacja ┼╝ywienia w r├│┼╝nych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11341 XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12525 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej bia┼éek i ich szczeg├│lnej roli w organizmie przyda┼éo im w pe┼éni zas┼éu┼╝one miano "drobin ┼╝ycia". Bia┼éko ÔÇô niezast─ůpiony sk┼éadnik po┼╝ywienia ÔÇô odpowiada za nasz rozw├│j fizyczny i umys┼éowy w m┼éodo┼Ťci, a w ┼╝yciu doros┼éym decyduje o stanie zdrowia i odporno┼Ťci na choroby. Racjonalne ┼╝ywienie wymaga zaznajomienia si─Ö z natur─ů i w┼éa┼Ťciwo┼Ťciami bia┼éek wyst─Öpuj─ůcych w produktach pochodzenia ro┼Ťlinnego i zwierz─Öcego, a tak┼╝e z coraz powszechniej stosowanymi preparatami bia┼ékowymi, kt├│re otrzymuje si─Ö przy u┼╝yciu niekonwencjonalnych metod lub surowc├│w. Specyficzne cechy funkcjonalne bia┼éek otwieraj─ů przed technologami niezliczone mo┼╝liwo┼Ťci otrzymywania oryginalnych produkt├│w i potraw, kszta┼étowania ich jako┼Ťci i atrakcyjno┼Ťci dla konsumenta.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19052 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19051 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie si─Ö jest procesem fizjologicznym i nale┼╝y do kolejnych etap├│w ludzkiego ┼╝ycia. Nie mo┼╝emy go unikn─ů─ç, ale dzi─Öki aktywno┼Ťci fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikrosk┼éadniki mo┼╝emy wp┼éyn─ů─ç na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podaj─ů cenne wskaz├│wki dotycz─ůce zalece┼ä ┼╝ywieniowych dla os├│b w wieku starszym. Zwracaj─ů uwag─Ö na interakcje suplement├│w diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji r├│wnie┼╝ przyk┼éadowe jad┼éospisy, kt├│re pomog─ů w codziennym komponowaniu posi┼ék├│w. Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia; mog─ů z niej korzysta─ç zar├│wno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14426 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15344 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca)
Bibliografia strony 160-161.
Starzenie si─Ö jest procesem fizjologicznym i nale┼╝y do kolejnych etap├│w ludzkiego ┼╝ycia. Nie mo┼╝emy go unikn─ů─ç, ale dzi─Öki aktywno┼Ťci fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikrosk┼éadniki mo┼╝emy wp┼éyn─ů─ç na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podaj─ů cenne wskaz├│wki dotycz─ůce zalece┼ä ┼╝ywieniowych dla os├│b w wieku starszym. Zwracaj─ů uwag─Ö na interakcje suplement├│w diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji r├│wnie┼╝ przyk┼éadowe jad┼éospisy, kt├│re pomog─ů w codziennym komponowaniu posi┼ék├│w. Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia; mog─ů z niej korzysta─ç zar├│wno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. P.17251, P.17250
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Słowo kluczowe: celiakia ; żywienie ; dieta
Bibliografia strona 105.
Celiakia mo┼╝e przyjmowa─ç r├│┼╝ne postacie - od ┼éagodnych do bardzo ci─Ö┼╝kich, a jej powik┼éania mog─ů stanowi─ç nawet zagro┼╝enie dla ┼╝ycia. Jedynym sposobem na unikni─Öcie objaw├│w chorobowych jest dieta bezglutenowa. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jakie produkty spo┼╝ywcze nie zawieraj─ů glutenu, jak komponowa─ç diet─Ö bezglutenow─ů, aby zapewni─ç organizmowi niezb─Ödne sk┼éadniki od┼╝ywcze, a tak┼╝e jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne mo┼╝na bezpiecznie za┼╝ywa─ç. Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia w Warszawie. Mog─ů z niej korzysta─ç zar├│wno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17306 XVIII.1.1 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17305 XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 100-[101].
Niealkoholowa choroba st┼éuszczeniowa w─ůtroby wyst─Öpuje nie tylko u os├│b doros┼éych, lecz tak┼╝e - coraz cz─Ö┼Ťciej - u dzieci w wieku szkolnym. To pozornie niewinne schorzenie mo┼╝e prowadzi─ç do marsko┼Ťci w─ůtroby oraz do innych gro┼║nych chor├│b, takich jak cukrzyca, choroby uk┼éadu kr─ů┼╝enia, a nawet nowotwory z┼éo┼Ťliwe. W poradniku om├│wiono przyczyny rozwoju st┼éuszczeniowej choroby w─ůtroby oraz jej objawy, leczenie i profilaktyk─Ö. Wiele miejsca po┼Ťwi─Öcono zagadnieniom dotycz─ůcym stylu ┼╝ycia (zw┼éaszcza aktywno┼Ťci fizycznej) i w┼éa┼Ťciwego od┼╝ywiania. Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia; mog─ů z niej korzysta─ç zar├│wno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17312 XVIII.1.1 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17311 XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Choroby trzustki : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 7 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 157 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Słowo kluczowe: trzustka ; żywienie ; dieta
Bibliografia strona 157.
Ksi─ů┼╝ka jest skierowana do pacjent├│w cierpi─ůcych na dolegliwo┼Ťci trzustki. Autorzy przekazuj─ů podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narz─ůdu oraz o najcz─Ö┼Ťciej wyst─Öpuj─ůcych schorzeniach. Omawiaj─ů przyczyny, objawy i mo┼╝liwo┼Ťci leczenia, do kt├│rego r├│wnie┼╝ zalicza si─Ö stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy wsp├│┼épracy z dietetyczkami jad┼éospisy zamieszczone w poradniku s─ů jego bardzo cennym uzupe┼énieniem.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17328 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17327 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 118.
Kamica ┼╝├│┼éciowa w wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w nie wywo┼éuje ┼╝adnych objaw├│w i mo┼╝e pozosta─ç nierozpoznana ÔÇô bez ┼╝adnych niekorzystnych dla zdrowia skutk├│w. Jednak u cz─Ö┼Ťci os├│b powstaj─ůce w drogach ┼╝├│┼éciowych z┼éogi mog─ů wywo┼éywa─ç zaburzenia czynno┼Ťci przewodu pokarmowego, napady ostrego b├│lu (zwanego kolk─ů w─ůtrobow─ů) i gro┼║ne powik┼éania. Do czynnik├│w sprzyjaj─ůcych rozwojowi kamicy ┼╝├│┼éciowej nale┼╝─ů mi─Ödzy innymi:: nieregularny tryb ┼╝ycia, niew┼éa┼Ťciwe od┼╝ywianie, oty┼éo┼Ť─ç i - paradoksalnie - gwa┼étowne odchudzanie. Nasz poradnik pokazuje, jak zmodyfikowa─ç spos├│b ┼╝ywienia - co je┼Ť─ç, a jakich potraw unika─ç - aby zapobiec dolegliwo┼Ťciom lub doprowadzi─ç do zmniejszenia kamieni. Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia w Warszawie; mog─ů z niej korzysta─ç zar├│wno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17316 XVIII.1.1 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17315 XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 146-147.
Nadci┼Ťnienie t─Ötnicze to choroba cywilizacyjna zwi─ůzana m.in. z niew┼éa┼Ťciwym stylem ┼╝ycia. Do jej rozwoju przyczyniaj─ů si─Ö: dieta bogatot┼éuszczowa, nadmierne spo┼╝ycie soli, palenie papieros├│w, nadwaga i oty┼éo┼Ť─ç. Poniewa┼╝ nadci┼Ťnienie mo┼╝e mie─ç bardzo powa┼╝ne konsekwencje zdrowotne, wa┼╝na jest profilaktyka i w┼éa┼Ťciwe jej leczenie, w czym du┼╝─ů rol─Ö odgrywa w┼éa┼Ťciwa dieta. Z tego poradnika czytelnik dowie si─Ö, jakie s─ů zasady prozdrowotnego modelu ┼╝ywienia, co je┼Ť─ç, a jakich potraw unika─ç, aby obni┼╝y─ç zbyt wysokie ci┼Ťnienie lub ograniczy─ç ryzyko nadci┼Ťnienia. Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia w Warszawie. Mog─ů z niej korzysta─ç zar├│wno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17324 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17323 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 163-[164].
Osteoporoza to choroba polegaj─ůca na os┼éabieniu uk┼éadu kostnego cz┼éowieka. Dzia┼éania profilaktyczne, mi─Ödzy innymi w┼éa┼Ťciwa dieta, mog─ů okaza─ç si─Ö niezwykle skuteczne i nale┼╝y je rozwa┼╝y─ç szczeg├│lnie u os├│b, kt├│re przekroczy┼éy 60. rok ┼╝ycia, maj─ů jeden lub wi─Öcej czynnik├│w ryzyka. Po┼╝ywienie powinno zawiera─ç wystarczaj─ůco du┼╝o wapnia i witaminy D, poniewa┼╝ sk┼éadniki te s─ů niezb─Ödne do budowy ko┼Ťci. W poradniku przedstawiono najwa┼╝niejsze informacje o przyczynach i ryzyku wyst─ůpienia tej choroby oraz wskazania dotycz─ůce prawid┼éowej diety - mi─Ödzy innymi przyk┼éadowe, zbilansowane jad┼éospisy.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17318 XVIII.1.4 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17317 XVIII.1.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 139-140.
Z┼ée nawyki ┼╝ywieniowe i brak ruchu - to g┼é├│wne czynniki prowadz─ůce do oty┼éo┼Ťci. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady dotycz─ůce zdrowego trybu ┼╝ycia i leczenia diet─ů: jak zmieni─ç spos├│b od┼╝ywiania, jakich produkt├│w unika─ç, a z jakich przyrz─ůdza─ç posi┼éki, aby si─Ö pozby─ç nadwagi lub utrzyma─ç prawid┼éow─ů sylwetk─Ö. Autorzy omawiaj─ů r├│wnie┼╝ leczenie farmakologiczne i chirurgiczne oraz zalety i wady stosowania r├│┼╝nych diet i lek├│w. Przyk┼éadowe jad┼éospisy b─Öd─ů s┼éu┼╝y─ç pomoc─ů osobom z r├│┼╝nym stopniem zaawansowania nadwagi i oty┼éo┼Ťci w wykorzystaniu wskaz├│wek dietetycznych. Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia w Warszawie. Mog─ů z niej korzysta─ç zar├│wno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17330 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17329 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Vademecum Pacjenta.)
Poradnik zosta┼é napisany z my┼Ťl─ů o chorych, u kt├│rych z powodu ci─Ö┼╝kiej choroby wytworzono chirurgicznie stomi─Ö, czyli sztuczne po┼é─ůczenie ┼Ťwiat┼éa jelita grubego lub ┼Ťwiat┼éa jelita kr─Ötego (cienkiego) ze sk├│r─ů brzucha.W ksi─ů┼╝ce om├│wiono fizjologi─Ö przewodu pokarmowego, a tak┼╝e wp┼éyw cz─Ö┼Ťciowego lub ca┼ékowitego usuni─Öcia jelita na funkcjonowanie tego uk┼éadu.Pacjenci znajd─ů tu cenne wskaz├│wki dotycz─ůce trybu ┼╝ycia i sposobu od┼╝ywiania. Dowiedz─ů si─Ö m.in. jakich potraw nale┼╝y unika─ç oraz z jakich produkt├│w sporz─ůdza─ç posi┼éki.Zamieszczone na ko┼äcu ksi─ů┼╝ki przyk┼éadowe jad┼éospisy z pewno┼Ťci─ů u┼éatwi─ů chorym planowanie codziennego menu.Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia w Warszawie. Mog─ů z niej korzysta─ç zar├│wno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interni┼Ťci) oraz dietetycy, kt├│rzy konsultuj─ů lub lecz─ů pacjent├│w ze stomi─ů.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. B.1316 XVIII.1.1
Book
In basket
Zaparcia : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 164 strony : rysunki ; 21 cm.
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 164.
Wiele os├│b cierpi na zaparcia i si─Öga w├│wczas po ┼Ťrodki przeczyszczaj─ůce. Ich d┼éu┼╝sze stosowanie mo┼╝e jednak spowodowa─ç wyst─ůpienie powa┼╝nych powik┼éa┼ä. Przyczyn─ů zapar─ç mo┼╝e by─ç choroba przewodu pokarmowego, wymagaj─ůca zdiagnozowania i leczenia, jednak najcz─Ö┼Ťciej winowajcami s─ů: nieregularny tryb ┼╝ycia i ci─ůg┼éy po┼Ťpiech, obci─ů┼╝enia psychiczne w pracy i ┼╝yciu rodzinnym. nieprawid┼éowe ┼╝ywienie oraz sta┼ée powstrzymywanie si─Ö od wypr├│┼╝nienia. W zwalczaniu zapar─ç skuteczne s─ů metody niefarmakologiczne. W tym poradniku Czytelnik znajdzie rady, jak zmieni─ç diet─Ö i tryb ┼╝ycia. jakich potraw nale┼╝y unika─ç oraz z jakich produkt├│w spo┼╝ywczych przyrz─ůdza─ç posi┼éki, aby pozby─ç si─Ö zapar─ç. Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17320 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17319 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strona [107].
Poradnik zosta┼é napisany z my┼Ťl─ů o chorych, u kt├│rych z powodu ci─Ö┼╝kiej choroby wytworzono chirurgicznie stomi─Ö, czyli sztuczne po┼é─ůczenie ┼Ťwiat┼éa jelita grubego lub ┼Ťwiat┼éa jelita kr─Ötego (cienkiego) ze sk├│r─ů brzucha. W ksi─ů┼╝ce om├│wiono fizjologi─Ö przewodu pokarmowego, a tak┼╝e wp┼éyw cz─Ö┼Ťciowego lub ca┼ékowitego usuni─Öcia jelita na funkcjonowanie tego uk┼éadu. Pacjenci znajd─ů tu cenne wskaz├│wki dotycz─ůce trybu ┼╝ycia i sposobu od┼╝ywiania. Dowiedz─ů si─Ö m.in., jakich potraw nale┼╝y unika─ç oraz z jakich produkt├│w sporz─ůdza─ç posi┼éki. Zamieszczone na ko┼äcu ksi─ů┼╝ki przyk┼éadowe jad┼éospisy z pewno┼Ťci─ů u┼éatwi─ů chorym planowanie codziennego menu. Ksi─ů┼╝ka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalist├│w z Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia w Warszawie. Mog─ů z niej korzysta─ç zar├│wno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interni┼Ťci) oraz dietetycy, kt├│rzy konsultuj─ů lub lecz─ů pacjent├│w ze stomi─ů.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17308 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17307 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again