Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(5)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(1)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(4)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Autor
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Jarosz Mirosław (1957- )
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Małgorzewicz Sylwia
(1)
Papierkowski Andrzej (1938- )
(1)
Stasiak Maciej (1956- )
(1)
Szajner-Milart Irena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(2)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Lekarze
(2)
Dietetycy
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Opiekunki i opiekunowie dziecięcy
(1)
Rodzice
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Odżywianie
(3)
Leczenie żywieniowe
(2)
Choroby dziecięce
(1)
Dietetyka
(1)
Dzieci
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Wady rozwojowe
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Żywienie chorych
(1)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
żywienie dzieci
(5)
żywienie
(2)
żywienie nastolatków
(2)
żywienie osób starszych
(2)
bezpieczeństwo żywności
(1)
choroby dziecięce
(1)
choroby genetyczne
(1)
choroby noworodków
(1)
choroby nowotworowe
(1)
choroby tkanki łącznej
(1)
choroby układu krążenia
(1)
choroby układu moczowego
(1)
choroby układu nerwowego
(1)
choroby układu oddechowego
(1)
choroby układu pokarmowego
(1)
choroby układu wewnątrzwydzielniczego
(1)
choroby zakaźne
(1)
ciąża
(1)
dietetyka kliniczna
(1)
immunologia
(1)
intensywna opieka
(1)
laktacja
(1)
nutraceutyki
(1)
odżywianie
(1)
odżywianie się
(1)
ostre zatrucie
(1)
otyłość
(1)
pediatria
(1)
pielęgniarstwo pediatryczne
(1)
promocja zdrowia
(1)
psychologia
(1)
rozwój dziecka
(1)
rozwój psychiczny
(1)
sole mineralne
(1)
szczepienia ochronne
(1)
układ pokarmowy
(1)
wady rozwojowe
(1)
wcześniak
(1)
witaminy
(1)
zaburzenia psychosomatyczne
(1)
zespół nagłego zgonu niemowląt
(1)
żywienie dorosłych
(1)
żywienie kobiet ciężarnych
(1)
żywienie niemowląt
(1)
żywienie w chorobach
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Wydanie 2. odnosi się do oryginału. Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia na stronach 122-123. Indeks.
Prawidłowe żywienie dzieci jest nieodzownym warunkiem ich zdrowia, a także prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Choroby związane z nieprawidłowym odżywianiem mają najczęściej swój początek już w dzieciństwie, dlatego tak istotne jest kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat. Oprócz ogólnych zasad zdrowego żywienia w książce omówiono etapy żywieniowe u dzieci i młodzieży, zapotrzebowanie na składniki pokarmowe i ich wartości odżywcze. Opisano również podstawy psychologiczne żywienia, najczęstsze zaburzenia odżywiania, a także szczególne zagadnienia, np. brain food – składniki pokarmowe stymulujące rozwój inteligencji, żywność funkcjonalną i preparaty witaminowe w jadłospisie dziecięcym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18836.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Brak informacji o dostępności: sygn. 18835.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17892 [Magazyn 1], P.17893 [Magazyn 1], P.17891 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19298.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19297.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie kliniczne : praktyczne zagadnienia. T. 1 / pod redakcją Sylwii Małgorzewicz. - Wydanie I. - Lublin : Wydawnictwo Czelej, 2020. - IX, [1], 208 stron : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
„Żywienie kliniczne. Praktyczne zagadnienia” to obowiązkowa pozycja, poruszająca aktualne problemy żywienia klinicznego dla studentów kierunków medycznych, lekarzy praktyków, jak i pacjentów i ich rodzin w warunkach domowych. Autorzy monografii w szerokim zakresie ukazują zagadnienia kluczowe w prawidłowym i właściwym planowaniu leczenia żywieniowego u różnych grup i typów pacjentów, takie jak:: - rola składników odżywczych, - bezpieczeństwo żywności i żywienia, - zalecenia żywieniowe, - zasady żywienia w wielu chorobach, m.in. dyslipidemii, chorobach nerek, cukrzycy, niewydolności serca, alergii i nietolerancjach pokarmowych, wybranych chorobach przewodu pokarmowego oraz w chorobach nowotworowych, - problemy żywienia dojelitowego i pozajelitowego, także w warunkach domowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20865.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20864.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Nowoczesny podręcznik, w którym w zwięzły sposób przedstawiono najważniejsze aspekty związane z żywieniem człowieka we wszystkich etapach życia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematykę żywienia przedstawioną z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomości teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii żywienia, podstawowe zalecenia dotyczące prewencji pierwotnej i wtórnej schorzeń nieinterwencyjnych dietozależnych oraz podstawową wiedzę umożliwiającą udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w różnych stanach fizjologicznych i pacjentom z różnymi jednostkami chorobowymi. Podręcznik adresowany jest przede wszystkim do studentów kierunku żywienie człowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytutów zdrowia publicznego. Będzie także przydatny dla dietetyków, lekarzy i pielęgniarek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19074.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19073.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
Dynamiczny rozwój medycyny wymaga od pielęgniarki stałego doskonalenia nie tylko umiejętności praktycznych, ale również opanowania niezbędnej wiedzy teoretycznej. Podręcznik ten powinien przybliżyć najważniejsze mechanizmy rządzące prawidłowym rozwojem dziecka, istotę zagadnień fizjoterapii i terapii chorób typowych dla wieku rozwojowego i rolę pielęgniarki w hospitalizacji dziecka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.403.XVIII.1.5 [Magazyn 1], 279.XVIII.1.5 [Magazyn 1] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej