Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(58)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(4)
Publikacje informacyjne
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(60)
only on-site
(52)
unavailable
(6)
unknown
(1)
Branch
Magazyny
(30)
Wypo┼╝yczalnie
(37)
Czytelnie
(52)
Author
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(6)
Kunachowicz Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(4)
Nadolna Irena
(4)
Przygoda Beata
(4)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Grajeta Halina
(2)
Grzesińska Wiesława
(2)
Kondracki Stanisław
(2)
Korczak J├│zef (1951- )
(2)
Kowalczyk Stanis┼éaw (1956- )
(2)
Ko┼éo┼╝yn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Rosiak El┼╝bieta
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Sikorski Zdzis┼éaw Edmund (1930- )
(2)
Staroszczyk Hanna
(2)
Trafiałek Joanna
(2)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(2)
Adamiec Janusz (chemik)
(1)
Badora Aleksandra
(1)
Bartnik Ewa
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Celi┼äska-L├Âwenhoff Magdalena
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Doma┼äski Tomasz (1953- )
(1)
Dr─ů┼╝ek Oliwia
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Gajda Robert
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Golik Paweł
(1)
Golinowska Maria (1948-2015)
(1)
Goszczy┼äski Wojciech (1983- )
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Jasik-Ślęzak Jolanta
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kajak-Siemaszko Katarzyna
(1)
Karczewski Jan Kazimierz
(1)
Karski Jerzy Bohdan ( - 2009)
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Klimczyk Joanna
(1)
Klimkiewicz Emilia
(1)
Kmiecik Dominik
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Korzeniowska-Ginter Renata
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowal Krystyna
(1)
Kowalczuk Iwona (rolnictwo)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Księżopolski Krzysztof Michał
(1)
Kud Krzysztof
(1)
Kwapich Edyta
(1)
K─Ödzior Zenon (1950- )
(1)
Latoch Agnieszka
(1)
Libudzisz Zdzisława
(1)
Majewska Dorota (technolog ┼╝ywno┼Ťci)
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Mepham Ben (1940- )
(1)
Meredyk Kazimierz (1945- )
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Niemirowicz-Szczytt Katarzyna (1949- )
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Pasek Anna (ekonomia)
(1)
Pawłowska Bożena (ekonomia)
(1)
Piasecka-Kwiatkowska Dorota (1965- )
(1)
Pikul Jan (1949- )
(1)
Pitchford Paul
(1)
Pospiech Edward (1949- )
(1)
Przybylski Wiesław
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rutkowska Jarosława
(1)
Siemiński Marek
(1)
Siwi┼äski Wies┼éaw (1934- )
(1)
Skulska Bogusława
(1)
Snopek Agnieszka
(1)
Sobczak Paweł (rolnictwo)
(1)
Stasiak Dariusz M
(1)
Stasi┼äska Bo┼╝ena (1944- )
(1)
Strychalska-Rudzewicz Anna
(1)
Szwacka-Mokrzycka Joanna
(1)
Szymanowski Wac┼éaw (1945- )
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Tomaszewska Marzena (rolnictwo)
(1)
Twardowski Tomasz
(1)
Wachowicz Ingrid
(1)
Wawrzyniak Agata
(1)
Year
2020 - 2021
(1)
2010 - 2019
(38)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(16)
Country
Poland
(58)
Language
Polish
(58)
Audience Group
Szkoły wyższe
(7)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Technolodzy ┼╝ywno┼Ťci
(1)
Subject
┼╗ywno┼Ť─ç
(16)
OD┼╗YWIANIE
(11)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(10)
Od┼╝ywianie
(8)
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci
(4)
ROLNICTWO
(4)
Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci
(3)
Biochemia
(3)
DIETETYKA
(3)
Zdrowe ┼╝ywienie
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
Chemia
(2)
Dietetyka
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO EKONOMICZNE PAŃSTWA
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOETYKA
(1)
BIOTECHNOLOGIA
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
Chemia analityczna
(1)
Drobnoustroje
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
EKOLOGIA
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
Fizjologia
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gastronomia
(1)
Gospodarka ┼╝ywno┼Ťciowa
(1)
HIGIENA
(1)
HOTELARSTWO
(1)
INTEGRACJA GOSPODARCZA
(1)
Jako┼Ť─ç produktu
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kucharstwo
(1)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(1)
MIKROBIOLOGIA PRZEMYSŁOWA
(1)
Marketing
(1)
Mikrobiologia
(1)
Odzywianie
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
POLITYKA MI─śDZYNARODOWA
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
PRZEDSI─śBIORSTWO
(1)
Prawo wsp├│lnotowe europejskie
(1)
Prawo ┼╝ywno┼Ťciowe
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przepisy o ┼╝ywno┼Ťci
(1)
ROŚLINY
(1)
Rolnictwo ekologiczne
(1)
SPO┼╗YCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Suplementy diety
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Technologia ┼╝ywno┼Ťci
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ZNAKI TOWAROWE
(1)
ZOOTECHNIKA
(1)
Zdrowe od┼╝ywianie
(1)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç transgeniczna
(1)
Subject: time
2001-
(5)
1989-
(2)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-0
(1)
Subject: place
Polska
(3)
Francja
(1)
Podlasie
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(11)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Monografia
(2)
Opracowanie
(2)
Podr─Öczniki akademickie
(2)
Tablice i wzory
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PODR─śCZNIKI
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(14)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(8)
Chemia
(6)
Biologia
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwo┼Ťci
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
In┼╝ynieria i technika
(1)
Kulinaria
(1)
58 results Filter
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Wykaz norm przy niektórych rozdziałach. Indeksy.
W ksi─ů┼╝ce autorki przedstawi┼éy aktualny stan wiedzy z zakresu psychofizjologicznych podstaw ocen sensorycznych ┼╝ywno┼Ťci, doboru i metod szkolenia zespo┼é├│w oceniaj─ůcych oraz warunk├│w prawid┼éowego przeprowadzania ocen. W spos├│b szczeg├│┼éowy i wyczerpuj─ůcy om├│wi┼éy metody analizy sensorycznej (po┼Ťwi─Öcaj─ůc tym zagadnieniom sze┼Ť─ç rozdzia┼é├│w) oraz sensorycznych bada┼ä konsumenckich (trzy rozdzia┼éy). Materia┼é uzupe┼énia problematyka interpretacji uzyskanych wynik├│w oraz terminologia poj─Ö─ç stosowanych w analizie sensorycznej i badaniach konsumenckich. Ze spisem tre┼Ťci ksi─ů┼╝ki Czytelnik mo┼╝e si─Ö zapozna─ç tutaj lub poprzez wej┼Ťcie na wy┼╝ej podany link. Do opracowania monografii autorki wykorzysta┼éy obszern─ů literatur─Ö przedmiotu oraz wiedz─Ö nabyt─ů w ci─ůgu wieloletniej pracy naukowej. Analityczne podej┼Ťcie do przedstawianych problem├│w, tw├│rcza ich interpretacja i r├│wnoczesne ilustrowanie metod analizy sensorycznej licznymi przyk┼éadami zastosowa┼ä nadaje dzie┼éu wymiar aplikacyjny. Publikacja mo┼╝e stanowi─ç cenny materia┼é ┼║r├│d┼éowy dla naukowc├│w, pos┼éu┼╝y jako pomoc dydaktyczna dla nauczycieli i student├│w kszta┼éc─ůcych si─Ö na kierunkach zwi─ůzanych z naukami o ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywieniu cz┼éowieka, umo┼╝liwi technologom dob├│r metod oceny sensorycznej, zw┼éaszcza w projektowaniu nowych produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych lub w ulepszaniu ju┼╝ wytwarzanych, a tak┼╝e u┼éatwi podnoszenie kwalifikacji zawodowych pracownikom laboratori├│w kontrolnych i zak┼éad├│w przemys┼éu spo┼╝ywczego.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19072 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19071 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 122-125.
Poznanie budowy chemicznej bia┼éek i ich szczeg├│lnej roli w organizmie przyda┼éo im w pe┼éni zas┼éu┼╝one miano "drobin ┼╝ycia". Bia┼éko ÔÇô niezast─ůpiony sk┼éadnik po┼╝ywienia ÔÇô odpowiada za nasz rozw├│j fizyczny i umys┼éowy w m┼éodo┼Ťci, a w ┼╝yciu doros┼éym decyduje o stanie zdrowia i odporno┼Ťci na choroby. Racjonalne ┼╝ywienie wymaga zaznajomienia si─Ö z natur─ů i w┼éa┼Ťciwo┼Ťciami bia┼éek wyst─Öpuj─ůcych w produktach pochodzenia ro┼Ťlinnego i zwierz─Öcego, a tak┼╝e z coraz powszechniej stosowanymi preparatami bia┼ékowymi, kt├│re otrzymuje si─Ö przy u┼╝yciu niekonwencjonalnych metod lub surowc├│w. Specyficzne cechy funkcjonalne bia┼éek otwieraj─ů przed technologami niezliczone mo┼╝liwo┼Ťci otrzymywania oryginalnych produkt├│w i potraw, kszta┼étowania ich jako┼Ťci i atrakcyjno┼Ťci dla konsumenta.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19052 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19051 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o ┼╗ywieniu i ┼╗ywno┼Ťci ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
G┼é├│wnym celem ksi─ů┼╝ki jest przybli┼╝enie Czytelnikowi poj─Öcia racjonalnego ┼╝ywienia, tego jak osi─ůgni─Öcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane s─ů do nauki o ┼╝ywieniu i jak ta nauka stara si─Ö kreowa─ç w spo┼éecze┼ästwie zdrowy model spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci. Kluczow─ů pozycj─Ö w tym wzgl─Ödzie zajmuj─ů normy ┼╝ywieniowe, w kt├│rych zawiera si─Ö wsp├│┼éczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych cz┼éowieka i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11840 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13014 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Higiena produkcji ┼╝ywno┼Ťci rozumiana jest jako stworzenie warunk├│w do produkcji wyrob├│w o odpowiedniej jako┼Ťci zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┬ş┼Ťci (food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na ┼Ťwiecie, a w krajach Unii Europejskiej - g┼é├│wnym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projekt├│w badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialno┼Ť─ç za higien─Ö produkcji ┼╝ywno┼Ťci ponosz─ů jej producenci, tak wi─Öc znajomo┼Ť─ç tych zagadnie┼ä przez nich jest niezb─Ödna.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17563 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18672 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18671 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
System prawa ┼╝ywno┼Ťciowego / Ma┼égorzata Korzycka, Pawe┼é Wojciechowski. - Stan prawny na 1 lutego 2017 r. - Warszawa : Wolters Kluwer, 2017. - 573 strony : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 551-567.
Opracowanie, maj─ůce charakter systemu prawa, ujmuje prawo ┼╝ywno┼Ťciowe jako wyodr─Öbnion─ů dyscyplin─Ö o znacz─ůcym obszarze regulacji bezpiecze┼ästwa i jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci, zawieraj─ůc─ů wymagania wobec rolnik├│w i przedsi─Öbiorc├│w w ca┼éym ┼éa┼äcuchu ┼╝ywno┼Ťciowym, w szczeg├│lno┼Ťci w zakresie higieny ┼╝ywno┼Ťci, jej urz─Ödowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje r├│wnie┼╝ problematyk─Ö analizy ryzyka (ocena, zarz─ůdzanie, informowanie) oraz system├│w jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci prawa publicznego (┼╝ywno┼Ť─ç ekologiczna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie zmodyfikowana, ┼╝ywno┼Ť─ç regionalna i tradycyjna, ┼╝ywno┼Ť─ç wyr├│┼╝niana znakiem w┼éadzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczeg├│lne zagadnienia suplement├│w diety oraz praw cz┼éowieka w prawie ┼╝ywno┼Ťciowym, b─Öd─ůcych wyznacznikiem konstytucyjnej i mi─Ödzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej ┼╝ywno┼Ťci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18700 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia strony 310-328.
Globalizacja ukszta┼étowa┼éa nowe struktury ekonomiczne, w┼é─ůczaj─ůc w nie tak┼╝e sfer─Ö agrobiznesu i wy┼╝ywienia. Konsekwencj─ů tego stanu rzeczy s─ů zar├│wno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i gro┼║ne procesy negatywne. Do takich nale┼╝y przede wszystkim wzmo┼╝one zjawisko oszustw ┼╝ywno┼Ťciowych i w efekcie utrata bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci. Ma to sw├│j wymiar zdrowotny, zwi─ůzany z walorami od┼╝ywczymi ┼╝ywno┼Ťci i ich utrat─ů w wyniku ska┼╝enia oraz ekonomiczny, polegaj─ůcy na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do koszt├│w nabycia warto┼Ťci u┼╝ytkowej w nast─Öpstwie zakupu ┼╝ywno┼Ťci zafa┼észowanej. W ksi─ů┼╝ce przedstawiono wa┼╝ne dla wsp├│┼éczesnego wytw├│rcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťciowego i ┼╝ywienia, suwerenno┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťciowa, jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci, jej fa┼észowanie oraz obrona ┼╝ywno┼Ťci przed dzia┼éaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozwa┼╝ania na temat system├│w bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci na ┼Ťwiecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fa┼észerstw ┼╝ywno┼Ťciowych na ┼Ťwiecie, w tym koncepcj─Ö tzw. drugiej fali oszustw ┼╝ywno┼Ťciowych, sformu┼éowan─ů na bazie analizy wykazu ponad 700 znacz─ůcych incydent├│w ┼╝ywno┼Ťciowych z ostatnich 200 lat. Rozwa┼╝ania te s─ů uzupe┼énione prezentacj─ů wybranych, znacz─ůcych inicjatyw w zakresie bezpiecze┼ästwa na ┼Ťwiecie tak w wymiarze mi─Ödzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje r├│wnie┼╝ dzia┼éania, jakie powinny by─ç podj─Öte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewni─ç bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci wsp├│┼éczesnemu konsumentowi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17291 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17531 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17530 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawid┼éowego komponowania codziennej diety staje si─Ö coraz bardziej potrzebna, szczeg├│lnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstaj─ůcym w wyniku nieodpowiedniego sposobu ┼╝ywienia. Tabele sk┼éadu i warto┼Ťci od┼╝ywczej ┼╝ywno┼Ťci pozwalaj─ů oceni─ç spos├│b ┼╝ywienia, czyli warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů diety. Dzi─Öki nim mo┼╝na r├│wnie┼╝ por├│wnywa─ç warto┼Ť─ç energetyczn─ů i od┼╝ywcz─ů diety z zalecanym dziennym spo┼╝yciem zamieszczonym w normach ┼╝ywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17249 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17304 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17303 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawid┼éowego komponowania codziennej diety staje si─Ö coraz bardziej potrzebna, szczeg├│lnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstaj─ůcym w wyniku nieodpowiedniego sposobu ┼╝ywienia. Tabele sk┼éadu i warto┼Ťci od┼╝ywczej ┼╝ywno┼Ťci pozwalaj─ů oceni─ç spos├│b ┼╝ywienia, czyli warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů diety. Dzi─Öki nim mo┼╝na r├│wnie┼╝ por├│wnywa─ç warto┼Ť─ç energetyczn─ů i od┼╝ywcz─ů diety z zalecanym dziennym spo┼╝yciem zamieszczonym w normach ┼╝ywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17910 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17909 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka zawiera dane o warto┼Ťci energetycznej i zawarto┼Ťci sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych w produktach spo┼╝ywczych i potrawach, wyra┼╝one w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spo┼╝ycia. Dane zawarte w tabelach umo┼╝liwiaj─ů tak┼╝e procentowy udzia┼é energii z bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowodan├│w w diecie. W obecnym wydaniu ÔÇô zgodnie z nowymi przepisami ÔÇô poza wsp├│┼éczynnikami przeliczeniowymi bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowodan├│w przy obliczaniu warto┼Ťci energetycznej produkt├│w i potraw uwzgl─Ödniono wsp├│┼éczynnik przeliczeniowy dla b┼éonnika pokarmowego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.9858 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B], P.9857 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11426 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 151-152. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka zawiera dane o warto┼Ťci energetycznej i zawarto┼Ťci sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych w produktach spo┼╝ywczych i potrawach, wyra┼╝one w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spo┼╝ycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udzia┼é energii z bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowodan├│w u┼éatwia szybk─ů ocen─Ö, kt├│ry produkt czy potrawa s─ů nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotycz─ůce warto┼Ťci energetycznej, uwzgl─Ödniaj─ůc wsp├│┼éczynnik przeliczeniowy dla b┼éonnika pokarmowego oraz dodano rozdzia┼é zawieraj─ůcy sk┼éad naturalnych w├│d mineralnych, w├│d ┼║r├│dlanych i w├│d leczniczych wyst─Öpuj─ůcych na polskim rynku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12657 [Magazyn 1], P.12656 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12654 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.12653 XVIII.10 [Czytelnia B], 13465 XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.782 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 151-152. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka zawiera dane o warto┼Ťci energetycznej i zawarto┼Ťci sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych w produktach spo┼╝ywczych i potrawach, wyra┼╝one w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spo┼╝ycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udzia┼é energii z bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowodan├│w u┼éatwia szybk─ů ocen─Ö, kt├│ry produkt czy potrawa s─ů nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotycz─ůce warto┼Ťci energetycznej, uwzgl─Ödniaj─ůc wsp├│┼éczynnik przeliczeniowy dla b┼éonnika pokarmowego oraz dodano rozdzia┼é zawieraj─ůcy sk┼éad naturalnych w├│d mineralnych, w├│d ┼║r├│dlanych i w├│d leczniczych wyst─Öpuj─ůcych na polskim rynku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17344 [Magazyn 1], P.17343 [Magazyn 1], P.17342 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17912 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17911 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Rozdzia┼éy lub artyku┼éy tej ksi─ů┼╝ki skatalogowano pod w┼éasnymi tytu┼éami. Dost─Öpne pod tytu┼éem pracy zbiorowej.
Bibliogr. przy pracach.
Og├│lnym, d┼éugofalowym problemem bada┼ä w ramach serii Rynek produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, jest problem sprawno┼Ťci i ekspansji przedsi─Öbiorstwa bran┼╝y ┼╝ywno┼Ťciowej w Polsce. Przy czym analizuje si─Ö g┼éownie przedsi─Öbiorstwa podlaskie, osi─ůgaj─ůce w ostatnich latach powa┼╝ne sukcesy gospodarcze i zwi─Ökszaj─ůce sw├│j udzia┼é w strukturze rynku krajowego oraz europejskiego. Wykaza┼éy si─Ö one w latach 1995-2010, niespotykan─ů wcze┼Ťniej sprawno┼Ťci─ů w zakresie dostosowa┼ä technicznych, produkcyjnych i rynkowych. Jak wiadomo, przystosowania te sprowadzi─ç mo┼╝na do wzrostu warto┼Ťci sprzeda┼╝y, produkcji, udzia┼éu w rynku, poprawy pozycji konkurencyjnej, wreszcie wzrostu efektywno┼Ťci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16991 XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
A study on food brand / Joanna Szwacka-Mokrzycka. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2011. - 122, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 115-116.
Celem publikacji jest przedstawienie problem├│w marki ┼╝ywno┼Ťci w jej otoczeniu rynkowym. Tematyka ksi─ů┼╝ki obejmuje podstawowe poj─Öcia zwi─ůzane z mark─ů ┼╝ywno┼Ťci, instrumenty budowania wizerunku i strategii marki, fazy jej rozwoju oraz zagadnienie badania poziomu nasycenia rynku. Prezentuje wyniki bada┼ä dotycz─ůcych zapotrzebowania na ┼╝ywno┼Ť─ç pod wzgl─Ödem ekonomicznym, socjologicznym i psychologicznym.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12070 [Magazyn 1], P.12069 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz akt├│w prawnych na stronach 75-90.
Prawid┼éowe od┼╝ywianie ma istotny wp┼éyw na zdrowie i rozw├│j cz┼éowieka, a tak┼╝e utrzymanie dobrostanu. W dobie ┼╝ywno┼Ťci wysoko przetworzonej, do┬ş starczanie organizmowi wszystkich niezb─Ödnych sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych bywa trudne, mimo powszechnie wyst─Öpuj─ůcej nadkonsumpcji. Spo┼╝ywanie ┼╝ywno┼Ťci wysoko przetworzonej mo┼╝e prowadzi─ç do niedoboru wielu sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, a w szczeg├│lno┼Ťci do niedoboru substancji aktywnych biologicznie. Nieodpowiednie zachowania ┼╝ywieniowe prowadz─ů do powstawania schorze┼ä i dysfunkcji na wielu poziomach funkcjonowania organizmu, co┬ş raz cz─Ö┼Ťciej nazywanych chorobami cywilizacyjnymi, tj. m.in. oty┼éo┼Ť─ç, cukrzyca, mia┼╝d┼╝yca, a tak┼╝e alergie, pseudoalergie i nietolerancje pokarmowe.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17608 [Magazyn 1], P.17607 [Magazyn 1], P.17606 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18929 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18928 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 116-136.
W publikacji zwr├│cono uwag─Ö na nowe drogi konsumpcji oparte na dietach nowej generacji i na zmianach w Piramidzie ┼╗ywieniowej. Om├│wiono korzy┼Ťci p┼éyn─ůce z konsumowania orzech├│w i suszonych owoc├│w jako wa┼╝nych element├│w nowych styl├│w ┼╝ywieniowych. Wskazano na wady i zalety wzbogacania ┼╝ywno┼Ťci w ÔÇ×pierwiastki ┼╝yciaÔÇŁ konieczne dla zdrowia cz┼éowieka. Zaakcentowano tak┼╝e znaczenie r├│wnowagi kwasowo- zasadowej w konsumowaniu r├│┼╝nych rodzaj├│w napoj├│w, obecnych w dietach naszych czas├│w. Przeanalizowano r├│wnie┼╝ zachowania zakupowe konsument├│w w kontek┼Ťcie ┼éa┼äcuch├│w logistycznych oraz jako┼Ťci produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych spo┼╝ywanych przez konsument├│w. Niniejsza monografia przeznaczona jest zar├│wno dla student├│w i ludzi nauki, zainteresowanych zmieniaj─ůcymi si─Ö stylami konsumpcji w┼Ťr├│d spo┼éecze┼ästw naszych czas├│w, jak r├│wnie┼╝ dla wszystkich czytelnik├│w zaanga┼╝owanych w nowe, zdrowe podej┼Ťcie do jako┼Ťci ┼╝ycia. Autorzy niniejszej publikacji s─ů przekonani, ┼╝e ksi─ů┼╝ka ta wniesie nowy powiew i nowe spojrzenie na zdrowy, zbilansowany styl ┼╝ycia ludzi w XXI wieku.
Book
In basket
Podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z zadaniami stanowi kompendium wiedzy na temat ┼╝ywienia cz┼éowieka dla student├│w dietetyki, ┼╝ywienia cz┼éowieka oraz pokrewnych nauk medycznych lub przyrodniczych. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa podzielona na pi─Ö─ç g┼é├│wnych cz─Ö┼Ťci: energia i sk┼éadniki pokarmowe, ┼╝ywno┼Ť─ç- warto┼Ť─ç energetyczna i od┼╝ywcza, ocena ┼╝ywienia, problemy ┼╝ywieniowe , planowanie ┼╝ywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17331 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17856 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17855 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Od ostatniego wydania skryptu do ─çwicze┼ä z bromatologii min─Ö┼éo prawie 30 lat. To znakomite opracowanie, przygotowane pod redakcj─ů Profesora Henryka Gertiga, przez wiele lat by┼éo cz─Östo dla kolejnych pokole┼ä farmaceut├│w jedynym ┼║r├│d┼éem wiedzy o metodach bada┼ä warto┼Ťci od┼╝ywczej ┼╝ywno┼Ťci. Poprzez swoj─ů unikatowo┼Ť─ç opracowanie to doczeka┼éo si─Ö licznych wznowie┼ä. Korzystali z niego nie tylko studenci farmacji -wszystkich kierunk├│w, lecz tak┼╝e osoby studiuj─ůce na innych uczelniach, kt├│re w ramach obowi─ůzuj─ůcych program├│w nauczania realizowa┼éy - cz─Östo pod zmienionym tytu┼éem - przedmiot tematycznie zwi─ůzany z warto┼Ťci─ů od┼╝ywcz─ů ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17200 [Magazyn 1], P.17199 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17170 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17169 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
"[...]Ksi─ů┼╝ka jest adresowana do student├│w kierunk├│w zwi─ůzanych z gastronomi─ů i hotelarstwem, technologi─ů ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywieniem cz┼éowieka, ┼╝ywieniem cz┼éowieka i ocen─ů ┼╝ywno┼Ťci oraz dietetyk─ů, jak r├│wnie┼╝ do pracownik├│w zak┼éad├│w gastronomicznych, zainteresowanych uzupe┼énianiem posiadanej wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej. Autorami poszczeg├│lnych rozdzia┼é├│w s─ů pracownicy naukowi Wydzia┼éu Nauk o ┼╗ywieniu Cz┼éowieka i Konsumpcji Szko┼éy G┼é├│wnej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach i Akademii Morskiej w Gdyni. [...]" Ze wst─Öpu
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19020 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19019 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Biochemia ┼╝ywno┼Ťci : (metody, zadania i testy) / Jerzy Dziuba, Henryk Kostyra, Marta Dziuba. - Wydanie 3 poprawione i poszerzone - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmi┼äsko-Mazurskiego, 2012. - 299 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Bibliografia strony 121-122.
Rozw├│j biochemii i zwi─ůzany z tym nap┼éyw informacji wymuszaj─ů ci─ůg┼ée doskonalenie warsztatu dydaktycznego. Podr─Öcznik zawiera teoretyczne i praktyczne podstawy nowoczesnych metod badawczych oraz zbi├│r test├│w i zada┼ä rachunkowych. Zamieszczone w nim zagadnienia nie wyczerpuj─ů ca┼éo┼Ťciowo problematyki biochemicznej, stanowi─ů jednak przyk┼éad okre┼Ťlonego uj─Öcia informacji, kt├│re mog─ů pom├│c studentowi w kszta┼étowaniu umiej─Ötno┼Ťci analitycznego my┼Ťlenia. Dla prowadz─ůcego zaj─Öcia podr─Öcznik mo┼╝e by─ç ┼║r├│d┼éem inspiracji do nierutynowego i problemowego ujmowania wiedzy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17280 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17533 XVIII.9 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17532 XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again