Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(9)
Status
only on-site
(8)
available
(6)
unavailable
(4)
unknown
(1)
Branch
Magazyny
(5)
Wypo┼╝yczalnie
(6)
Czytelnie
(8)
Author
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Kowalczyk Stanis┼éaw (1956- )
(1)
Kwapich Edyta
(1)
Siemiński Marek
(1)
Skulska Bogusława
(1)
Twardowski Tomasz
(1)
Wolanin-Jarosz El┼╝bieta
(1)
Year
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(6)
Country
Poland
(9)
Language
Polish
(9)
Subject
DIETETYKA
(3)
OD┼╗YWIANIE
(3)
GLOBALIZACJA
(2)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(2)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOTECHNOLOGIA
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
Fizjologia
(1)
INTEGRACJA GOSPODARCZA
(1)
KONSUMENCI (ekon.)
(1)
MEDYCYNA SPOŁECZNA
(1)
Od┼╝ywianie
(1)
PRZEDSI─śBIORSTWO
(1)
UNIA EUROPEJSKA
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU
(1)
Genre/Form
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podr─Öcznik
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
9 results Filter
Book
In basket
Bibliogr.
Ksi─ů┼╝ka w przyst─Öpny spos├│b porusza zagadnienia wsp├│┼éczesnej biotechnologii. Opracowanie ma form─Ö kr├│tkich pyta┼ä i generalnie prostych odpowiedzi, adresowanych do czytelnika, kt├│ry do tej pory nie mia┼é do czynienia z biotechnologi─ů. Autorami zamieszczonych w ksi─ů┼╝ce pyta┼ä s─ů konsumenci i dziennikarze, za┼Ť odpowiedzi udzielaj─ů autorzy, zwolennicy biotechnologii. Ksi─ů┼╝k─Ö wyr├│┼╝nia prosty j─Özyk i u┼╝ywanie niespecjalistycznych wyra┼╝e┼ä.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7451 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8453 XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
(Przedsi─Öbiorczo┼Ť─ç w XXI Wieku)
Bibliogr., wykaz akt├│w prawnych przy pracach.
Ksi─ů┼╝ka koncentruje si─Ö na zagadnieniach bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci w erze globalizacji. Odpowiada na pytania: jaka jest skala problemu bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci i jakie s─ů podstawowe zagro┼╝enia w tym wzgl─Ödzie?, jakie mechanizmy polityczne i prawne stoj─ů na stra┼╝y tego bezpiecze┼ästwa?, jaka jest skala nieprawid┼éowo┼Ťci w zakresie bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci?, jakie s┼éu┼╝by i uregulowania prawne maj─ů nas przed nimi chroni─ç?
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.11722 X.6 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12913 X.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Ksi─ů┼╝ka jest po┼Ťwi─Öcona konsumentowi, zachowaniom konsumenckim i ich przestrzennym zr├│┼╝nicowaniom. W cz─Ö┼Ťci teoretycznej zosta┼éa poruszona m.in. problematyka akulturacji, zachowa┼ä senior├│w jako nabywc├│w, konsument├│w us┼éug turystycznych oraz uwarunkowa┼ä decyzji zakupowych klient├│w. Cz─Ö┼Ť─ç empiryczna dotyczy g┼é├│wnie badania opinii konsument├│w w odniesieniu do ┼╝ywno┼Ťci modyfikowanej genetycznie, wp┼éywu jako┼Ťci produktu na decyzje zakupowe, zachowa┼ä konsument├│w na terenach przygranicznych oraz analizy dochodu jako czynnika warunkuj─ůcego konsumpcj─Ö gospodarstw domowych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13841 IX.16.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.11911 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12732 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 15623 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wp┼éywu ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia na zdrowie cz┼éowieka stawia ci─ůgle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualn─ů wiedz─Ö. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzuj─ůce pewne postawy i zachowania zwi─ůzane z oddzia┼éywaniem ┼╝ywno┼Ťci i wp┼éywaj─ůce na zdrowie cz┼éowieka. Zawiera ona najwa┼╝niejsze informacje dotycz─ůce sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci i ich wp┼éywu zar├│wno na kondycj─Ö fizyczn─ů, jak i psychiczn─ů cz┼éowieka. Wa┼╝nym elementem merytorycznym opracowania s─ů rozdzia┼éy dotycz─ůce racjonalnego od┼╝ywiania, stosunek do r├│┼╝nych diet (w tym wegetarianizmu), ┼╝ywno┼Ťci funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupe┼énieniem tych informacji jest charakterystyka antyod┼╝ywczych sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci oraz zalet konsumpcji owoc├│w i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.10261 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Środowisko)
Publikacja jest kontynuacj─ů wcze┼Ťniej wydanej ksi─ů┼╝ki "┼Ürodowiskowe zagro┼╝enia zdrowia". Autor omawia w niej m.in. zagro┼╝enia zdrowia i ┼╝ycia ludzi wynikaj─ůce z przeludnienia, konflikt├│w ekologicznych, epidemii chor├│b zaka┼║nych i paso┼╝ytniczych i inne. Opisuje zagro┼╝enie broni─ů biologiczn─ů i chemiczn─ů, kataklizmy kosmiczne - upadek asteroidy lub komety, erupcja wulkan├│w, trz─Ösienia ziemi i og├│lnie wszystko to, co mo┼╝na nazwa─ç niestabilno┼Ťci─ů geologiczn─ů naszej planety. Opisuje r├│wnie┼╝ skutki efektu cieplarnianego i niestabilno┼Ťci klimatu Ziemi, jak huragany i tornada, susze, ulewy, powodzie. Inn─ů kategori─ů zagro┼╝e┼ä jest dzia┼éanie promieniowania UV, niskie ci┼Ťnienie atmosferyczne, ci─ů┼╝enie i inne. Istotnym tematem jest te┼╝ rola od┼╝ywiania si─Ö i ewentualne zagro┼╝enia, jakie mo┼╝e stwarza─ç spo┼╝ywanie ┼╝ywno┼Ťci genetycznie modyfikowanej. Wiele z tych zagro┼╝e┼ä jest uporz─ůdkowanych pod wzgl─Ödem przyczyn, mechanizmu powstawania i rodzaju zjawisk, cz─Östo mylnie interpretowanych. Ksi─ů┼╝ka zawiera niezwykle bogate udokumentowanie opisywanych zagro┼╝e┼ä zdrowia i ┼╝ycia ludzi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12967 [Magazyn 1], P.12966 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11773 XVII.1 [Wypo┼╝yczalnia C], P.4817 XVII.1 [Wypo┼╝yczalnia C] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5192 XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie - Prace zbiorowe / Wy┼╝sza Szko┼éa Zarz─ůdzania "Edukacja" we Wroc┼éawiu)
Tekst cz─Ö┼Ťc. w j─Öz. ang., niem.
Globalizacja jest zjawiskiem, kt├│re dominuje w opisie obecnej rzeczywisto┼Ťci mi─Ödzynarodowej dokonanym przez przedstawicieli nauki o stosunkach mi─Ödzynarodowych, lecz jej zakres znaczeniowy nie jest jednoznacznie okre┼Ťlony. R├│┼╝norodno┼Ť─ç sposob├│w definiowania tego poj─Öcia dor├│wnuje popularno┼Ťci oraz cz─Östotliwo┼Ťci jego stosowania. Niew─ůtpliwie g┼é├│wn─ů przyczyn─ů jest z┼éo┼╝ono┼Ť─ç, wielowymiarowo┼Ť─ç globalizacji i brak wyra┼║nych granic jej zakresu, co w zasadzie uniemo┼╝liwia skonstruowanie sp├│jnej, jednoznacznej definicji, uwzgl─Ödniaj─ůcej wszystkie istotne elementy. Dlatego te┼╝ naukowcy, politycy czy dziennikarze publikuj─ůcy swoje teksty zwi─ůzane z procesami globalizacyjnymi zachodz─ůcymi w sferze stosunk├│w mi─Ödzynarodowych poruszaj─ů szereg kwestii spo┼éecznych, ekonomicznych, ekologicznych i politycznych, a tak┼╝e wiele innych, kt├│re podkre┼Ťlaj─ů znaczenie tych proces├│w w ┼Ťwiatowej gospodarce.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10778 XII.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Ksi─ů┼╝ka jest dzie┼éem obejmuj─ůcym najbardziej aktualne normy ┼╝ywienia dla ludno┼Ťci Polski. Jest wynikiem bada┼ä i analiz zespo┼éu pracownik├│w Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia, popartych najnowszymi do┼Ťwiadczeniami i osi─ůgni─Öciami uczonych z ca┼éego ┼Ťwiata. Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z dw├│ch cz─Ö┼Ťci. Cz─Ö┼Ť─ç pierwsza jest w ca┼éo┼Ťci po┼Ťwi─Öcona podstawowym sk┼éadnikom pokarmowym oraz witaminom, sk┼éadnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W cz─Ö┼Ťci drugiej autorzy odnosz─ů si─Ö do nast─Öpuj─ůcych zagadnie┼ä:: zastosowanie norm w ocenie spo┼╝ycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy ┼╝ywienia w planowaniu spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci, normy na energi─Ö, rola ┼╝ywienia i aktywno┼Ťci fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlek┼éym, suplementy diety, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie zmodyfikowana.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10213 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.10212 XVIII.10 [Czytelnia B], 11769 XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. P.17198
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again