Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(37)
Forma i typ
Książki
(35)
Publikacje dydaktyczne
(7)
E-booki
(2)
Publikacje naukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(36)
tylko na miejscu
(32)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(15)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(18)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(32)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(6)
Staroszczyk Hanna
(6)
Komorowski Ludwik
(3)
Boyd Robert Neilson
(2)
Chojnacki Henryk (1934- )
(2)
Dojlido Jan Ryszard (1930- )
(2)
Gajkowska-Stefańska Lidia
(2)
Lipiński Józef
(2)
Morrison Robert Thornton (1918- )
(2)
Pigoń Krzysztof (1925-2001)
(2)
Ruziewicz Zdzisław (1925-1997)
(2)
Białecka-Florjańczyk Ewa
(1)
Bielański Adam (1912-2016)
(1)
Binkowska-Bury Monika
(1)
Broniewski Tadeusz
(1)
Bulska Ewa (1953- )
(1)
Buszewski Bogusław
(1)
Chełmicki Wojciech (1952-2011)
(1)
Cooper Alan
(1)
Czarnecki Lech (1941- )
(1)
Demichowicz-Pigoniowa Jadwiga
(1)
Galus Małgorzata
(1)
Gugała Marek
(1)
Heal M. R
(1)
Henning Otto
(1)
Hermanowicz Witold (1904-1984)
(1)
Jankowski Stefan (1951- )
(1)
Januszewicz Paweł (1952- )
(1)
Kiemle David J
(1)
Konieczka Piotr (1965- )
(1)
Kosobucki Przemysław
(1)
Kołodziejczyk Aleksander (1942- )
(1)
Kremer Ewa
(1)
Lamorska Joanna
(1)
Ludwikowska Anna (nauki chemiczne)
(1)
Marć Małgorzata
(1)
Mastalerz Przemysław (1925- )
(1)
Mercik Stanisław (1931- )
(1)
Milnerowicz Halina
(1)
Molski Marcin
(1)
Mount A. R
(1)
Mystkowska Iwona
(1)
Namieśnik Jacek (1949- )
(1)
Olszowski Andrzej
(1)
Pazdro Krzysztof Maciej
(1)
Potrzebowski Marek
(1)
Rola-Noworyta Anna
(1)
Rompa Martyna
(1)
Rosiek Genowefa
(1)
Sieradzka Ewelina
(1)
Sikorska Anna (rolnictwo)
(1)
Silverstein Robert M. (1916-2007)
(1)
Sochacki Marek
(1)
Szczepaniak Walenty
(1)
Szymura Teresa
(1)
Wala Danuta
(1)
Webster Francis X
(1)
Werner Bogusława
(1)
Whittaker A. G
(1)
Wierzchoś Maria
(1)
Włostowska Joanna
(1)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(1)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(1)
Zerbe Jerzy
(1)
Zygmunt Bogdan
(1)
Świtaj-Zawadka Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(19)
2000 - 2009
(13)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(10)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(36)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(7)
Temat
CHEMIA ANALITYCZNA
(6)
CHEMIA FIZYCZNA
(6)
Chemia
(6)
Żywność
(6)
CHEMIA
(5)
WODA
(5)
CHEMIA ORGANICZNA
(4)
ŚCIEKI
(4)
Chemia nieorganiczna
(2)
KOSMETYKI
(2)
MATERIAŁY BUDOWLANE
(2)
AGROCHEMIA
(1)
BIOCHEMIA
(1)
BIOFIZYKA
(1)
Biologia
(1)
CHEMIA ANALITYCZNA JAKOŚCIOWA
(1)
DEGRADACJA ŚRODOWISKA
(1)
GLEBA
(1)
Jeziora
(1)
Pierwiastki chemiczne
(1)
Rzeki
(1)
SPEKTROSKOPIA
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Woda
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
ZDROWOTNOŚĆ
(1)
Zastosowanie i wykorzystanie
(1)
Związki nieorganiczne
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(15)
Podręcznik
(13)
PODRĘCZNIKI
(2)
ĆWICZENIA i ZADANIA dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(2)
Opracowanie
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
ĆWICZENIA I ZADANIA DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(9)
Biologia
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Słowo kluczowe
chemia
(18)
woda
(10)
spektroskopia
(8)
chemia analityczna
(7)
żywność
(6)
białka
(5)
chemia fizyczna
(5)
chemia organiczna
(5)
ścieki
(5)
aldehydy
(4)
alkohole
(4)
etery
(4)
fenole
(4)
ketony
(4)
kwasy karboksylowe
(4)
lipidy
(4)
sacharydy
(4)
termodynamika chemiczna
(4)
witaminy
(4)
alergeny
(3)
alkany
(3)
alkeny
(3)
aminy
(3)
analiza chemiczna
(3)
barwniki roślinne
(3)
elektrochemia
(3)
kinetyka chemiczna
(3)
materiały budowlane
(3)
osady ściekowe
(3)
polimery
(3)
rodniki
(3)
składniki mineralne
(3)
spektrometria
(3)
suplement diety
(3)
toksyny
(3)
wiązania chemiczne
(3)
właściwości chemiczne
(3)
związki heterocykliczne
(3)
związki organiczne
(3)
alkiny
(2)
aminokwasy
(2)
biomolekuły
(2)
budowa cząsteczki
(2)
chemia budowlana
(2)
chromatografia
(2)
dieny
(2)
elektroliza
(2)
fluorowce
(2)
fotochemia
(2)
kwasy
(2)
mechanika kwantowa
(2)
rolnictwo
(2)
rośliny
(2)
stereochemia
(2)
substancje zapachowe
(2)
termodynamika statystyczna
(2)
tłuszcze
(2)
węglowodany
(2)
węglowodory
(2)
węglowodory aromatyczne
(2)
związki nieorganiczne
(2)
aktynowce
(1)
areny
(1)
atom
(1)
azotowce
(1)
badania chemiczne
(1)
badania międzylaboratoryjne
(1)
bawniki
(1)
benzen
(1)
berylowce
(1)
biochemia
(1)
biologia molekularna
(1)
borelioza
(1)
borowce
(1)
cement
(1)
chemia kosmetyczna
(1)
chromowce
(1)
ciało stałe
(1)
cykloalkany
(1)
cynkowce
(1)
ekologia
(1)
elektroforeza
(1)
elektrotechnika
(1)
estry
(1)
ewolucja
(1)
fizykochemia
(1)
fluorowcowęglowodory
(1)
genetyka
(1)
gleba
(1)
grypa
(1)
halogenki alkilowe
(1)
halogenki arylowe
(1)
hałas
(1)
helowce
(1)
hydrodynamika
(1)
izomeria
(1)
jeziora
(1)
jądro atomowe
(1)
karboaniony
(1)
kinetyka
(1)
37 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Indeks.
Zbiór zadań przeznaczony dla studentów składa się z siedmiu rozdziałów, podzielonych na podrozdziały rozpoczynające się przypomnieniem i rozszerzeniem szkolnych treści nauczania. Po nich zamieszczono przykłady z rozwiązaniem oraz uwagami o wykonywaniu podobnych obliczeń. Na końcu zbioru znajdują się odpowiedzi do wszystkich zadań, a po odpowiedziach skorowidz rzeczowy polsko-angielski.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14267.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 79.
Podręcznik zawiera materiały do ćwiczeń w laboratorium chemicznym dla studentów budownictwa i elektrotechniki. Zawiera informacje o bezpieczeństwie i higienie pracy, wyposażeniu i podstawowych czynnościach laboratoryjnych. Kolejne rozdziały dotyczą poszczególnych rodzajów ćwiczeń z zakresu tworzyw sztucznych, korozji, spoiw mineralnych, dysocjacji elektrolitycznej, metod elektroanalitycznych i analizy jakościowej. Podręcznik powinien przyczynić się do rozwiązania problemów związanych z chemią w budownictwie i elektrotechnice.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15121.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr.
Chemia rolna zajmuje się poznawaniem i kształtowaniem oddziaływania nawozów na roślinę za pośrednictwem środowiska glebowego. Głównym celem chemii rolnej jest optymalizacja nawożenia, prowadząca do wzrostu plonów roślin, z zachowaniem ich dobrych cech jakościowych, wysokiej efektywności, a więc i opłacalności, oraz bez ujemnego wpływu na środowisko. Książka składa się z pięciu rozdziałów. Szczególne miejsce zajmują chemicznorolnicze metody analityczne oraz opracowane dla tych metod programowe zalecenia nawozowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 7876.XVII.6.2 [Magazyn 1], P.7589 [Magazyn 1], P.7590 [Magazyn 1], P.7588 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.7046.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7877.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 74.
Niniejszy skrypt jest przeznaczony dla studentów kierunku Rolnictwo. Treść skryptu uwzględnia wymagania podstawowego programu nauczania z zakresu ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych z chemii nieorganicznej. Program ćwiczeń obejmuje obliczenia chemiczne ze stechiometrii i stężeń roztworów oraz metody analizy chemicznej klasycznej i instrumentalnej (ilościowej i jakościowej). W poszczególnych rozdziałach zamieszczono część teoretyczną, doświadczalną oraz przykłady zadań rachunkowych. W ostatnim rozdziale przedstawiono normy spożycia wybranych składników nieorganicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18078 [Magazyn 1], P.18079 [Magazyn 1], P.18077 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19821.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19820.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. [130].
Program ćwiczeń obejmuje obliczenia chemiczne z zakresu stechiometrii i stężeń roztworów oraz niektóre metody analizy chemicznej klasycznej i instrumentalnej (ilościowej i jakościowej) stosowane do badań materiałów budowlanych. Omówiono możliwości chemicznej oceny przydatności spoiw mineralnych oraz wody do zastosowań w budownictwie, a także procesy korozyjne i ich skutki w odniesieniu do betonu i stali. Materiał dobrano do aktualnego programu ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych z chemii dla studentów Wydziału Budownictwa Lądowego i Wodnego studiów dziennych i zaocznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10898.XXVI.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11885.XXVI.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Woda : zasoby, degradacja, ochrona / Wojciech Chełmicki. - Wydanie 1 - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 305, [2] strony, [4] strony tablic : ilustracje, mapy ; 25 cm.
(Środowisko.)
Bibliografia strony 285-300. Indeks.
Podręcznik omawia charakterystykę hydrologiczną występowania wód powierzchniowych i podziemnych, ich obieg w przyrodzie, skład chemiczny i właściwości wpływające na jakość wody. Szczególną uwagę zwraca na zagrożenia wynikające z nieodpowiedniego użytkowania zasobów wodnych i degradacji wód oraz na problemy ich ochrony i oczyszczania. Przeznaczony dla studentów nauk o środowisku, geografii, hydrologii i gospodarki wodnej.
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 128-130.
Książka dostarcza podstawowej wiedzy na temat chemii oraz związków chemicznych stosowanych w produkcji kosmetyków. Składa się z dwóch części. W pierwszej - teoretycznej, opisuje podstawy reakcji chemicznych, analizę chemiczną i instrumentalną oraz rodzaje substancji zawartych w preparatach kosmetycznych. Część druga - paktyczna zawiera ćwiczenia i zadania do wykonania przez studentów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15097.XVIII.7 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17537.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17536.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Chemia żywności : praca zbiorowa. 2, Biologiczne właściwości składników żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2017 r., (wyd. I). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.34.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.157.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.158.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.156.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.155.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Podręczniki / Politechnika Lubelska)
Bibliogr. s. 349-350.
Podręcznik zawiera materiał podstawowy z chemii, potrzebny do zrozumienia zagadnień związanych z wykorzystaniem procesów chemicznych i fizykochemicznych w analizie materiałów budowlanych, zarówno standardowymi metodami klasycznymi, które są zawarte w obowiązujących normach, jak i z wykorzystaniem metod instrumentalnych. Pierwsze rozdziały podręcznika są przeznaczone dla studentów na stopniu inżynierskim, gdzie podstawy chemicznych obliczeń rachunkowych nawiązują do tematyki wykonywanych przez nich ćwiczeń laboratoryjnych. Zakres wykonywanych ćwiczeń eksperymentalnych ogranicza się do ćwiczeń wykonywanych przez studentów I stopnia, jednak wprowadzenie teoretyczne w każdym rozdziale może być pomocne w zrozumieniu podstawowych problemów, związanych z zastosowaną metodyką badań, przez studentów na stopniu magisterskim oraz dyplomantów, którzy chętnie wybierają tematy prac dyplomowych związane z badaniami w laboratorium chemicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13426.XXVI.3 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14397.XXVI.3 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.151.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: Campbell biology. Na podstawie najnowszego, dwunastego wydania oryginału.
Indeks.
Trzecia polska edycja fenomenalnego podręcznika biologii opracowanego przez zespół słynnych biologów amerykańskich. Logiczny, świetnie przemyślany układ materiału, kilkadziesiąt nowych, doskonałych ilustracji, rzetelne opracowanie i przystępny język, to niezaprzeczalne atuty tej niezwykłej książki, której poprzednie wydania cieszą się doskonałą opinią wśród nauczycieli, studentów i uczniów. To wydanie – zmienione, unowocześnione i znacznie poszerzone – zawiera najnowsze odkrycia i wyniki badań, szczególnie w takich dynamicznie rozwijających się dziedzinach jak genetyka, ewolucja i ekologia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22223.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy chemii nieorganicznej. [T.] 1 / Adam Bielański. - Wydanie 6. zaktualizowane i uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - IX, [1], 532, 14, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
U góry okładki: Nowe wydanie.
Indeks.
Nowe wydanie znanego i cenionego przez studentów oraz wykładowców podręcznika akademickiego. Autor uaktualnił i uzupełnił wiadomości, uwzględniając postępy chemii nieorganicznej i naukowe podstawy nowych jej zastosowań. Zastosował zgodną z obecnie obowiązującymi normami IUPAC nomenklaturę związków chemicznych. Wszystkie wprowadzone zmiany dotyczą bardzo ważnych i najintensywniej rozwijających się obszarów wiedzy z zakresu chemii nieorganicznej. Na szczególną uwagę w tym wydaniu zasługuje: wprowadzenie nowych rozdziałów dotyczących m.in. pierwiastków chemicznych w skorupie ziemskiej i w kosmosie; ogniw paliwowych; syntezy poliwodorotlenków i polikwasów, omówienie metody zol–żel w syntezie nieorganicznej, wzmianka o nanotechnologiach, uzupełnienie wiadomości o elektroujemności, wprowadzenie dodatkowych informacji z zakresu gospodarki wodorowej, syntezy wodoru w fotoogniwach z elektrodami z półprzewodzących tlenków, aktualizacja zagadnień dotyczących węglowców i aktynowców, rozbudowanie treści dotyczących nowoczesnych technologii i zastosowań chemii nieorganicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19102.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19101.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zdrowie publiczne ; 5.)
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach.
Dla naukowców, wykładowców przedmiotów dotyczących ochrony środowiska i zdrowia, epidemiologów, studentów wydziałów lekarskich, nauki o zdrowiu, medycznych, przyrodniczych - biologia, ekologia, chemia i osób działających prozdrowotnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17091.XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Celem tej książki jest nie tylko omówienie niebezpiecznych związków i zwrócenie uwagi na zagrożenia, jakie stanowią dla organizmów żywych, przede wszystkim dla ludzi. Autorowi zależało również na pokazaniu, jak z ich powodu dochodziło do nieszczęśliwych wypadków i zwróceniu uwagi na długotrwałe, podejmowane na przestrzeni wieków wysiłki, zmierzające do wyeliminowania przyczyn wielu nieszczęść.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19877.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Książka ta stanowi zwięzły, wyczerpujący, a zarazem interesujący i inspirujący wykład na temat chemii organicznej. W podręczniku zawarto to wszystko, co o chemii organicznej powinien wiedzieć współczesny student, uczeń - przyszły uczestnik Olimpiady Chemicznej, nauczyciel, inżynier, czy naukowiec parający się dyscypliną nauki pokrewną chemii. W książce omówiono budowę cząsteczek i podstawowe pojęcia w chemii organicznej, główne grupy związków chemicznych, biomolekuły, zagadnienia stereochemii, związki organiczne stosowane w materiałach codziennego użytku - detergentach, lekach, dodatkach do żywności czy polimerach, projektowanie syntezy organicznej jako narzędzia zarówno do tworzenia nowych struktur, jak i odtwarzania już istniejących, zastosowanie reakcji enzymatycznych w chemii organicznej. W trzecim wydaniu podręcznika dodano nowy rozdział pt.: "Zielona chemia” - chemia przyjazna środowisku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7491.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8506.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Skrypty i Teksty Pomocnicze / Uniwersytet Mikołaja Kopernika)
Bibliogr. przy rozdz.
Skrypt zawiera zbiór ćwiczeń laboratoryjnych z zakresu ochrony gleb i wód. Składa się z dwóch części. Pierwsza z nich obejmuje zestaw 12 zadań, ćwiczeń laboratoryjnych dotyczących problematyki wodno-ściekowo-glebowej. Druga część opracowania to 15 procedur analitycznych koniecznych do przeprowadzenia i pomocnych przy wykonywaniu proponowanych zadań wraz z elementarnymi wiadomościami dotyczącymi statystycznej analizy wyników. Opracowanie ma na celu usystematyzować wiedzę, zawiera podstawowe wiadomości teoretyczne dotyczące omawianych zagadnień, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania zadań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14962 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15793.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej