Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(59)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Status
available
(54)
only on-site
(47)
unavailable
(12)
unknown
(3)
Branch
Magazyny
(30)
Wypo┼╝yczalnie
(38)
Czytelnie
(48)
Author
Jarosz Miros┼éaw (1957- )
(13)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(5)
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(4)
Respondek Wioleta
(4)
Rychlik Ewa
(4)
Wolnicka Katarzyna
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Przysławski Juliusz
(3)
Roszkowski Wojciech
(3)
Saj├│r Iwona
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Ciechaniewicz Wiesława
(2)
Magiera Leszek
(2)
Poniewierka El┼╝bieta
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Walaszek Robert
(2)
Włodarek Dariusz
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Andruszko Robert
(1)
Barker Helen M
(1)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bazańska Marta
(1)
Bałanda-Bałdyga Agnieszka
(1)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(1)
Bergier J├│zef (1952- )
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Bień Agnieszka
(1)
Bieńko Natalia
(1)
Bohater Piotr
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Charzewska Jadwiga
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan
(1)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(1)
Cięszczyk Paweł
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czech Anna
(1)
Domańska-Senderowska Daria
(1)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Fr─ůczek Barbara
(1)
F├╝rstenberg Ewa
(1)
Gacek Maria
(1)
Gawrecki Andrzej
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Godlewski Piotr
(1)
Godziemba-Maliszewska Ewa
(1)
Grabowska Izabela
(1)
Gronowska-Senger Anna
(1)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(1)
Grzymis┼éawski Marian (1947- )
(1)
Gurowiec Piotr Jerzy
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Hinneburg Iris
(1)
Jabłoński Leon (1931-2008)
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Ja┼Ťkiewicz ┼üukasz (kultura fizyczna)
(1)
Jegier Anna
(1)
Kalinowski Daniel
(1)
Karwat Dorota
(1)
Kasprzak Wojciech
(1)
Kibil Iwona
(1)
Klimek Andrzej (1968- )
(1)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(1)
Kosm─Öda Aleksandra
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Krysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Ksi─ů┼╝ek Anna
(1)
Kurach Dariusz
(1)
Kułak Aleksandra
(1)
K┼éosiewicz-Latoszek Longina (1946- )
(1)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(1)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(1)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(1)
Mamcarz Artur
(1)
Marlicz Wojciech
(1)
Mazur Artur
(1)
Mazur-Kurach Paulina
(1)
Mańkowska Agata
(1)
Mikulski Tomasz
(1)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nikodemska El Tairy Hanna
(1)
Noczyńska Anna
(1)
Nowacka Estera
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Orysiak Joanna
(1)
Pachocka Lucyna
(1)
Palma Joanna
(1)
Parol Damian
(1)
Payne Anne
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(44)
2000 - 2009
(13)
Time Period of Creation
2001-
(23)
Country
Poland
(58)
Missouri
(1)
United Kingdom
(1)
Language
Polish
(57)
English
(3)
Audience Group
Dietetycy
(1)
Dietetycy i ┼╝ywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
OD┼╗YWIANIE
(15)
Dietetyka
(10)
DIETETYKA
(8)
Od┼╝ywianie
(5)
┼╗ywienie
(5)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(4)
FIZYKOTERAPIA
(3)
LECZENIE ┼╗YWIENIOWE
(3)
Zdrowie publiczne
(3)
CUKRZYCA
(2)
Ci─ů┼╝a
(2)
Leczenie ┼╝ywieniowe
(2)
MASA┼╗ SPORTOWY
(2)
OTY┼üO┼Ü─ć
(2)
PIEL─śGNIARSTWO
(2)
Piel─Ögniarstwo
(2)
Potrawy dietetyczne
(2)
Położnictwo
(2)
URAZY
(2)
Układ trawienny
(2)
Zdrowe od┼╝ywianie
(2)
┼╗ywno┼Ť─ç
(2)
Artretyzm
(1)
Badania naukowe
(1)
CHOROBY
(1)
CHORZY
(1)
Celiakia
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby ┼╝o┼é─ůdka
(1)
Cukrzyca
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dieta
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dna moczanowa
(1)
Dwunastnica
(1)
Dzieci
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
EPIDEMIOLOGIA
(1)
Enterostomia
(1)
Fizjologia ┼╝ywienia w sporcie
(1)
GASTRONOMIA
(1)
Gazy jelitowe
(1)
HOTELARSTWO
(1)
INSULINA
(1)
JAKO┼Ü─ć ┼╗YCIA
(1)
KOSMETYKA LEKARSKA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Kamica żółciowa
(1)
Kinezjologia edukacyjna
(1)
Kobieta ci─Ö┼╝arna
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
LECZENIE
(1)
Ludzie starzy
(1)
MEDYCYNA
(1)
Macierzyństwo
(1)
NIEDO┼╗YWIENIE
(1)
NIEPEŁNOSPRAWNI
(1)
Nadci┼Ťnienie t─Ötnicze
(1)
Nowotwory
(1)
Nowotw├│r
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
Odzywianie
(1)
Osteoporoza
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
SPORT
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sporty
(1)
Staro┼Ť─ç
(1)
St┼éuszczenie w─ůtroby
(1)
Suplementy diety
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA
(1)
Trening sportowy
(1)
Trzustka
(1)
Uczenie si─Ö
(1)
Uczucia
(1)
Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza
(1)
Weganizm
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
Zaburzenia od┼╝ywiania
(1)
Zaparcie
(1)
Zdrowe ┼╝ywienie
(1)
Zdrowy styl ┼╝ycia
(1)
Zmysły
(1)
─ćWICZENIA SI┼üOWE
(1)
┼╗ywienie chorych
(1)
┼╗ywienie sportowc├│w
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Genre/Form
Wydawnictwa popularne
(10)
Podr─Öcznik
(7)
PODR─śCZNIKI
(5)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
Poradnik
(3)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Jadłospis
(1)
LITERATURA
(1)
MEDYCYNA
(1)
Monografia
(1)
Opracowanie
(1)
Podr─Öczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(10)
Edukacja i pedagogika
(1)
Kulinaria
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
Psychologia
(1)
Styl ┼╝ycia, moda i uroda
(1)
60 results Filter
Book
In basket
Food, economics and health / Alok Bhargava. - Oxford : Oxford University Press, 2008. - XI, 221 s. : il. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 188-203. Indeks.
Drawing on the author's extensive and varied research, this book provides readers with a firm grounding in the concepts and issues across several disciplines including economics, nutrition, psychology and public health in the hope of improving the design of food policies in the developed and developing world. Using longitudinal (panel) data from India, Bangladesh, Kenya, the Philippines, Vietnam, and Pakistan and extending the analytical framework used in economics and biomedical sciences to include multi-disciplinary analyses, Alok Bhargava shows how rigorous and thoughtful econometric and statistical analysis can improve our understanding of the relationships between a number of socioeconomic, nutritional, and behavioural variables on a number of issues like cognitive development in children and labour productivity in the developing world. These unique insights combined with a multi-disciplinary approach forge the way for a more refined and effective approach to food policy formation going forward. A chapter on the growing obesity epidemic is also included, highlighting the new set of problems facing not only developed but developing countries. The book also includes a glossary of technical terms to assist readers coming from a variety of disciplines.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 14039 [Magazyn 2] (1 egz.)
Book
In basket
Opieka nad kobiet─ů ci─Ö┼╝arn─ů / redakcja naukowa Agnieszka M. Bie┼ä. - WYdanie 1 - drodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2018 - 368 stron : ilustracje ; 24 cm.
(Biblioteka Położnej)
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Prawid┼éowo sprawowana opieka nad kobiet─ů ci─Ö┼╝arn─ů pozwala w znacznym stopniu zapobiec gro┼║bie wyst─ůpienia powik┼éa┼ä zar├│wno u matki, jak i p┼éodu, a p├│┼║niej tak┼╝e noworodka. W obecnym systemie opieki zdrowotnej wci─ů┼╝ wzrasta rola po┼éo┼╝nej, kt├│ra powinna bra─ç czynny udzia┼é w prowadzeniu ci─ů┼╝y o fizjologicznym przebiegu oraz w wykrywaniu stan├│w patologicznych, wymagaj─ůcych specjalistycznej interwencji. Autorzy publikacji zrealizowali ambitny cel opracowania przeznaczonych w┼éa┼Ťnie dla po┼éo┼╝nych standard├│w opieki zdrowotnej nad kobiet─ů ci─Ö┼╝arn─ů, rodz─ůc─ů, po┼éo┼╝nic─ů oraz noworodkiem.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18694 XVIII.1.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka sportowa / redakcja naukowa Barbara Fr─ůczek, Jaros┼éaw Krzywa┼äski, Hubert Krzysztofiak ; [autorzy: prof. dr hab n. med Zbigniew Bartuzi, mgr Marta Baza┼äska, dr n. hum. Izabella Bednarczyk-Bochenek, mgr Natalia Bie┼äko f. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska, prof. dr hab. n. med. Kazimierz Ciechanowski, prof. dr hab. n. kult. fiz. Pawe┼é Ci─Öszczyk, dr nauk med. Daria Doma┼äska-Senderowska, dr n. o zdr. in┼╝. Krzysztof Durkalec-Michalski, dr hab. n. kult. fiz. Barbara Fr─ůczek, prof AWF, dr in┼╝. Ewa F├╝rstenberg, dr hab. n. kult. fiz. Maria Gacek, dr in┼╝. Danuta Gajewska, dr n. med. Andrzej Gawrecki, dr n. med. Izabela Grabowska, prof. emeryt. dr hab. n. o ┼╝yw. Anna Gronowska-Senger, dr n. kult. fiz. Andrzej Grzelak, dr hab. n. o ┼╝yw. Jadwiga Hamu┼éka, prof. SGGW, mgr ┼üukasz Ja┼Ťkiewicz, prof. dr hab. n. med. Anna Jegier, prof. dr hab. n. kult. fiz. Andrzej Klimek, dr Anna Kopiczko, prof. dr hab. n. med. Ma┼égorzata Koz┼éowska-Wojciechowska, dr n. med. Hubert Krysztofiak, dr n. med. Jaros┼éaw Krzywa┼äski, dr in┼╝. Anna Ksi─ů┼╝ek, dr n. med. Igor ┼üoniewski, dr hab. n. kult. fiz. Agnieszka Maciejewska-Skrendo, prof. AWFiS, dr n. farm. Magdalena Makarewicz-Wujec, dr hab. n. kult. fiz. Jadwiga Malczewska-Lenczowska, prof. IS-PIB, prof. dr hab. n. med. Artur Mamcarz, dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, mgr Paulina Mazur-Kurach, dr n. med. Tomasz Mikulski, dr in┼╝. Estera Nowacka-Polaczyk, dr n. kult. fiz. Joanna Orysiak, mgr Joanna Palma, dr n. o zdr. Damian Parol, mgr Aleksandra Pi─Öta , dr n. kult. fiz. Tomasz Podg├│rski, mgr in┼╝ Jagoda Podkowska, dr n. farm. Andrzej Pokrywka, dr in┼╝. Beata Przygoda, prof. dr hab. n. farm. Juliusz Przys┼éawski, dr in┼╝ Miros┼éaw Pysz, dr hab. n. kult. fiz. Marek Sawczuk, prof. AWFiS, prof. dr hab. n. farm. Ma┼égorzata Schlegel-Zawadzka, mgr Marek Siderek, prof. dr hab. n. kult. fiz. Ma┼égorzata S┼éowi┼äska-Lisowska, mgr Urszula Somow, prof. dr hab. Ewa Stachowska, dr n. med. Daniel ┼Üli┼╝, dr hab. n. farm. Piotr Tomaszewski, prof. WSEiZ, mgr Florentyna Tyra┼éa, dr n. med. Marcin We┼énicki, dr hab. in┼╝., lek. Dariusz W┼éodarek, dr in┼╝. Aleksandra Zagrodna, dr hab. Agnieszka Zembro┼ä-┼üacny, prof. UZ, mgr Wojciech Zep ; recenzenci prof. dr hab. n. med. Krzysztof Klukowski, prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk]. - Wydanie I - 1 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2019. - XIX, [1], 1180 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka sportowa to obecnie jedna z najbardziej rozwijaj─ůcych si─Ö nauk ┼╝ywieniowych. Skupia si─Ö na badaniu wp┼éywu diety lub okre┼Ťlonego sposobu ┼╝ywienia na kondycj─Ö i wytrzyma┼éo┼Ť─ç os├│b aktywnych fizycznie. Zajmuje si─Ö r├│wnie┼╝ opracowaniem i implementacj─ů strategii ┼╝ywieniowych maj─ůcych na celu popraw─Ö og├│lnego stanu zdrowia, wydolno┼Ťci fizycznej i sk┼éadu cia┼éa. W ksi─ů┼╝ce znajduj─ů si─Ö wszystkie niezb─Ödne informacje s┼éu┼╝─ůce min. indywidualnemu dopasowaniu diety do planu treningowego (uwzgl─Ödniaj─ůc r├│wnie┼╝ okres startowy oraz cz─Östo celowe wahania masy cia┼éa), potrzeby wynikaj─ůce z wyst─Öpowania problem├│w zdrowotnych (alergie pokarmowe, cukrzyca, zaburzenia od┼╝ywiania). Nie zabrak┼éo r├│wnie┼╝ wskaz├│wek potrzebnych do planowania jad┼éospisu wzgl─Ödem rodzaju uprawianej dyscypliny, od┼╝ywiania w czasie podr├│┼╝y, doboru suplementacji uwzgl─Ödniaj─ůcej jej skuteczno┼Ť─ç, legalno┼Ť─ç oraz bezpiecze┼ästwo stosowania. Publikacja jest niezb─Ödnym ┼║r├│d┼éem wiedzy dla dietetyk├│w sportowych, pomoc─ů dydaktyczn─ů dla student├│w i nauczycieli akademickich na kierunkach dietetycznych, medycznych i wychowania fizycznego. Dla os├│b aktywnych fizycznie wyja┼Ťni najwa┼╝niejsze aspekty dietetyki sportowej i wska┼╝e prawid┼éowe zasady sposobu od┼╝ywiania.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 18661 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18660 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.9232 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
┼╗ywienie, ┼╝ywno┼Ť─ç a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wroc┼éaw : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywno┼Ť─ç)
Bibliogr.
Prawid┼éowe od┼╝ywianie si─Ö jest warunkiem zdrowia i prze┼╝ycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest tak┼╝e jedn─ů z g┼é├│wnych przyjemno┼Ťci ┼╝ycia. Ksi─ů┼╝ka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotycz─ůce ┼╝ywienia i ┼╝ywno┼Ťci. Opisuje co tak naprawd─Ö ludzie jedz─ů (om├│wienie poszczeg├│lnych grup produkt├│w spo┼╝ywczych), jakie sk┼éadniki od┼╝ywcze s─ů niezb─Ödne do ┼╝ycia, w jaki spos├│b po┼╝ywienie mo┼╝e wp┼éywa─ç na zdrowie i urod─Ö, jakie zanieczyszczenia i dodatki do ┼╝ywno┼Ťci mog─ů by─ç niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przyk┼éadami diet zalecanymi w terapii r├│┼╝nych schorze┼ä. Omawia r├│wnie┼╝ dobre i z┼ée aspekty odmiennych sposob├│w od┼╝ywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomo┼Ťci o ┼╝ywieniu i ┼╝ywno┼Ťci zawarte w tej ksi─ů┼╝ce s─ů niezb─Ödne dla dietetyk├│w i ┼╝ywieniowc├│w, ale mog─ů by─ç przydatne tak┼╝e dla piel─Ögniarek, lekarzy i farmaceut├│w.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5046 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Pi┼Ťmiennictwo przy rozdzia┼éach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podr─Öcznik zawieraj─ůcy wiedz─Ö z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, styl├│w jedzenia oraz podstaw prawa ┼╝ywno┼Ťciowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a tak┼╝e kultury fizycznej. Zawarte w nim zosta┼éy mi─Ödzy innymi: Najnowsze wyniki bada┼ä dotycz─ůce interakcji mi─Ödzy lekami a ┼╝ywno┼Ťci─ů, Relacja pomi─Ödzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia oty┼éo┼Ťci. Metody i techniki pracy z osobami przejawiaj─ůcymi r├│┼╝ny poziom aktywno┼Ťci fizycznej, a tak┼╝e do┼Ťwiadczaj─ůcymi trudno┼Ťci w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowa┼ä i nawyk├│w ┼╝ywieniowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17963 [Magazyn 1], P.17962 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19482 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19481 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To ju┼╝ czwarte wydanie podr─Öcznika cenionego przez student├│w i adept├│w dietetyki za jasno┼Ť─ç wywodu, u┼éatwiaj─ůc─ů nauk─Ö, i wszechstronno┼Ť─ç. Zawiera on: ÔÇó om├│wienie podstaw ┼╝ywienia cz┼éowieka ÔÇô od znaczenia sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia zwi─ůzane z innowacjami w naukach biologicznych ÔÇó aktualn─ů klasyfikacj─Ö diet z ich szczeg├│┼éowymi charakterystykami ÔÇó om├│wienie zasad ┼╝ywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a tak┼╝e ┼╝ywienia dzieci zdrowych i chorych. Podr─Öcznik odpowiada obowi─ůzuj─ůcemu programowi nauczania. Zosta┼é zaktualizowany z uwzgl─Ödnieniem opinii czytelnik├│w i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4467 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.2327 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.11911 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12732 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 15623 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Ten nowoczesny podr─Öcznik jest podstawowym ┼║r├│d┼éem wiedzy dla student├│w piel─Ögniarstwa. Om├│wiono w nim zakres i charakter zada┼ä zawodowych piel─Ögniarki, wynikaj─ůcych ze wsp├│┼éczesnego rozumienia piel─Ögniarstwa, a tak┼╝e wyja┼Ťniono zasady obowi─ůzuj─ůce w praktyce dzia┼éalno┼Ťci zawodowej. Zabiegi i procedury wykonywania zada┼ä opieku┼äczych przedstawiono w postaci algorytm├│w, kt├│rych przyswojenie u┼éatwia bogaty materia┼é ilustracyjny. Tematyka II tomu dotyczy udzia┼éu piel─Ögniarki w procesie leczenia i udzielania pierwszej pomocy, udzia┼éu piel─Ögniarki w usprawnianiu i edukacji chorych, udzia┼éu piel─Ögniarki w nauczaniu pacjenta samoopieki oraz udzia┼éu piel─Ögniarki w opiece paliatywnej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4493 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.4491 XVIII.2 [Wypo┼╝yczalnia B], P.4489 XVIII.2 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4908 XVIII.2 [Czytelnia B], 4906 XVIII.2 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Ten nowoczesny podr─Öcznik jest podstawowym ┼║r├│d┼éem wiedzy dla student├│w piel─Ögniarstwa. Om├│wiono w nim zakres i charakter zada┼ä zawodowych piel─Ögniarki, wynikaj─ůcych ze wsp├│┼éczesnego rozumienia piel─Ögniarstwa, a tak┼╝e wyja┼Ťniono zasady obowi─ůzuj─ůce w praktyce dzia┼éalno┼Ťci zawodowej. Zabiegi i procedury wykonywania zada┼ä opieku┼äczych przedstawiono w postaci algorytm├│w, kt├│rych przyswojenie u┼éatwia bogaty materia┼é ilustracyjny. Tematyka II tomu dotyczy udzia┼éu piel─Ögniarki w procesie leczenia i udzielania pierwszej pomocy, udzia┼éu piel─Ögniarki w usprawnianiu i edukacji choych, udzia┼éu piel─Ögniarki w nauczaniu pacjenta samoopieki oraz udzia┼éu piel─Ögniarki w opiece paliatywnej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.13577 [Magazyn 1], P.13576 [Magazyn 1], P.13575 [Magazyn 1] (3 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wp┼éywu ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia na zdrowie cz┼éowieka stawia ci─ůgle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualn─ů wiedz─Ö. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzuj─ůce pewne postawy i zachowania zwi─ůzane z oddzia┼éywaniem ┼╝ywno┼Ťci i wp┼éywaj─ůce na zdrowie cz┼éowieka. Zawiera ona najwa┼╝niejsze informacje dotycz─ůce sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci i ich wp┼éywu zar├│wno na kondycj─Ö fizyczn─ů, jak i psychiczn─ů cz┼éowieka. Wa┼╝nym elementem merytorycznym opracowania s─ů rozdzia┼éy dotycz─ůce racjonalnego od┼╝ywiania, stosunek do r├│┼╝nych diet (w tym wegetarianizmu), ┼╝ywno┼Ťci funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupe┼énieniem tych informacji jest charakterystyka antyod┼╝ywczych sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci oraz zalet konsumpcji owoc├│w i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.10261 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy w spos├│b przyst─Öpny i interesuj─ůcy przedstawiaj─ů najnowsz─ů wiedz─Ö na temt r├│┼╝nych rodzaj├│w ┼╝ywno┼Ťci, jej tradycyjnych i nowoczesnych technologii wytwarzania oraz jako┼Ťci i bezpiecze┼ästwa dla konsumenta. Zapoznaj─ů Czytelnika z naukowymi tajnikami prawid┼éowego ┼╝ywienia oraz wyja┼Ťniaj─ů biologiczne, medyczne i ekologiczne uwarunkowania zdrowia, podkre┼Ťlaj─ůc istniej─ůce mi─Ödzy nimi powi─ůzania.
Book
In basket
Bibliografia przy pracach. Indeks.
Pierwszy w Polsce podr─Öcznik z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka prezentuj─ůcy ┼╝ywienie w kontek┼Ťcie zdrowia publicznego. Om├│wiono w nim: miejsce ┼╝ywienia w ochronie zdrowia spo┼éecze┼ästwa z uwzgl─Ödnieniem aspekt├│w epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; r├│┼╝ne czynniki warunkuj─ůce spos├│b ┼╝ywienia si─Ö spo┼éecze┼ästwa - od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po spo┼éeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji ┼╝ywienia ludno┼Ťci - od polityki ┼╝ywieniowej pa┼ästwa i upowszechniania wiedzy o ┼╝ywieniu po wzbogacanie ┼╝ywno┼Ťci i suplementacj─Ö diety. Ksi─ů┼╝k─Ö uzupe┼énia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed r├│┼╝nymi zagro┼╝eniami - dzi┼Ť i w przysz┼éo┼Ťci. Zagadnienia dotycz─ůce relacji ┼╝ywienia i zdrowia s─ů przedstawione w taki spos├│b, aby pom├│c czytelnikowi: identyfikowa─ç problemy zdrowia publicznego wynikaj─ůce z nieprawid┼éowego ┼╝ywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i mi─Ödzynarodowym, okre┼Ťla─ç przyczyny tych problem├│w, wybiera─ç metody umo┼╝liwiaj─ůce efektywne ich rozwi─ůzanie. Ksi─ů┼╝ka stanowi tom 3 serii popularnych podr─Öcznik├│w z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z kt├│rych pierwszy po┼Ťwi─Öcony jest podstawom nauki o ┼╝ywieniu, drugi - ┼╝ywieniu cz┼éowieka zdrowego i chorego, a uzupe┼énia je S┼éownik terminologiczny. Ksi─ů┼╝ka przeznaczona dla student├│w uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a tak┼╝e dla ┼╝ywieniowc├│w, dietetyk├│w i lekarzy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9688 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"┼╗ywienie cz┼éowieka" to pierwszy w Polsce podr─Öcznik z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka prezentuj─ůcy ┼╝ywienie w kontek┼Ťcie zdrowia publicznego. Autorzy om├│wili: miejsce ┼╝ywienia w ochronie zdrowia spo┼éecze┼ästwa z uwzgl─Ödnieniem aspekt├│w epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, r├│┼╝ne czynniki warunkuj─ůce spos├│b ┼╝ywienia si─Ö spo┼éecze┼ästwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, spo┼éeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji ┼╝ywienia ludno┼Ťci (polityka ┼╝ywieniowa pa┼ästwa, upowszechnianie wiedzy o ┼╝ywieniu, wzbogacanie ┼╝ywno┼Ťci, suplementacja diety). Ksi─ů┼╝k─Ö uzupe┼énia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed r├│┼╝nymi zagro┼╝eniami. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa tak pomy┼Ťlana, aby pom├│c Czytelnikowi: identyfikowa─ç problemy zdrowia publicznego wynikaj─ůce z nieprawid┼éowego ┼╝ywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i mi─Ödzynarodowym, okre┼Ťla─ç przyczyny tych problem├│w, wybiera─ç metody umo┼╝liwiaj─ůce efektywne ich rozwi─ůzywanie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11494 [Magazyn 1], P.10154 [Magazyn 1] (2 egz.)
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. P.17204, P.17203
Book
In basket
Bibliografia przy pracach. Indeks.
"┼╗ywienie cz┼éowieka" to pierwszy w Polsce podr─Öcznik z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka prezentuj─ůcy ┼╝ywienie w kontek┼Ťcie zdrowia publicznego. Autorzy om├│wili: miejsce ┼╝ywienia w ochronie zdrowia spo┼éecze┼ästwa z uwzgl─Ödnieniem aspekt├│w epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych, r├│┼╝ne czynniki warunkuj─ůce spos├│b ┼╝ywienia si─Ö spo┼éecze┼ästwa (ekonomiczne, klimatyczne, kulturowe, spo┼éeczne, psychologiczne), sposoby racjonalizacji ┼╝ywienia ludno┼Ťci (polityka ┼╝ywieniowa pa┼ästwa, upowszechnianie wiedzy o ┼╝ywieniu, wzbogacanie ┼╝ywno┼Ťci, suplementacja diety). Ksi─ů┼╝k─Ö uzupe┼énia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przed r├│┼╝nymi zagro┼╝eniami. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa tak pomy┼Ťlana, aby pom├│c Czytelnikowi: identyfikowa─ç problemy zdrowia publicznego wynikaj─ůce z nieprawid┼éowego ┼╝ywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i mi─Ödzynarodowym, okre┼Ťla─ç przyczyny tych problem├│w, wybiera─ç metody umo┼╝liwiaj─ůce efektywne ich rozwi─ůzywanie.
Book
In basket
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podr─Öcznik, w kt├│rym om├│wiono podstawowe sk┼éadniki od┼╝ywcze, witaminy i sk┼éadniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono te┼╝ g┼é├│wne grupy produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, ich warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů, wyst─Öpowanie i po┼╝─ůdan─ů wielko┼Ť─ç spo┼╝ycia. Cenne jest uwzgl─Ödnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczeg├│ln─ů uwag─Ö zwr├│cono na racjonalny spos├│b od┼╝ywiania si─Ö r├│┼╝nych grup ludno┼Ťci, metody oceny sposobu ┼╝ywienia i stanu od┼╝ywienia oraz rol─Ö dietetyki w profilaktyce chor├│b cywilizacyjnych. Jeden z rozdzia┼é├│w po┼Ťwi─Öcono r├│┼╝nym rodzajom wsp├│┼écze┼Ťnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom ┼╝ywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11723 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12914 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Monografia dotyczy szerokiego aspektu problemu zdrowia. Sk┼éada si─Ö z dw├│ch cz─Ö┼Ťci, ka┼╝da z nich ukazuje inny obszar badawczy. W cz─Ö┼Ťci pierwszej pracy zawarte zosta┼éy tre┼Ťci zwi─ůzane z literaturoznawstwem, j─Özykoznawcze i kulturoznawcze. We wsp├│lczesnej tw├│rczo┼Ťci artystycznej (literatura, malarstwo, nowe media) przejawy neurotyczno┼Ťci czy bezw┼éadno┼Ťci mentalnej jednostek czy wi─Ökszych zbiorowo┼Ťci mo┼╝na okre┼Ťla─ç mianem zdrowia lub chooby. W cz─Ö┼Ťci drugiej umieszczono rozdzia┼éy dotycz─ůce zagadnie┼ä spo┼éecznych (demografia), biologicznych (antropologia fizyczna), medycznych (rehabilitacja, edukacja zdrowotna), po zagadnienia dotycz─ůce aktywno┼Ťci fizycznej, treningu zdrowotnego i ekologii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15127 XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podr─Öcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia ┼╝ywieniowego i ┼╝ywienia klinicznego. Autorami s─ů specjali┼Ťci r├│┼╝nych dziedzin medycyny i nauk ┼╝ywieniowych, kt├│rzy w przyst─Öpny spos├│b om├│wili zagadnienia dotycz─ůce fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarm├│w, ┼╝ywienia w r├│┼╝nych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (┼╝ywienie niemowl─ůt, dzieci i m┼éodzie┼╝y, kobiet ci─Ö┼╝arnych i karmi─ůcych, os├│b starszych), leczenia ┼╝ywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, oty┼éo┼Ť─ç, dyslipidemie), uk┼éadu pokarmowego (choroby g├│rnego odcinka przewodu pokarmowego, marsko┼Ť─ç w─ůtroby, przewlek┼ée i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach uk┼éadu kr─ů┼╝enia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dzieci─Öcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W ksi─ů┼╝ce zawiera r├│wnie┼╝ podstawy ┼╝ywienia klinicznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17893 [Magazyn 1], P.17892 [Magazyn 1], P.17891 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 19298 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19297 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Cukrzyca / Iris Hinneburg ; red. wyd. I pol. Anna Noczyńska, Janusz Pluta, Piotr Bohater ; [tł. Aleksandra Kułak]. - Wyd. 1 pol. / red. Anna Noczyńska, Janusz Pluta, Piotr Bohater. - Wrocław : MedPharm Polska, cop. 2011. - XII, 100 s. : il. ; 22 cm.
(Opieka Farmaceutyczna)
Na ok┼é.: Curzyca typ1/typ2 ; Leki ; Peny i glukometry ; Od┼╝ywianie i aktywno┼Ť─ç fizyczna ; Rozmowa z pacjentem.
Bibliogr. s. 92-93. Indeks.
Niniejszy poradnik jest kr├│tkim kompendium na temat cukrzycy i jej leczenia. Poza tym zawiera ca┼é─ů niezb─Ödn─ů wiedz─Ö na temat aktualnych wytycznych oraz propozycje indywidualnych porad z zakresu: poszukiwanych przez pacjent├│w informacji na temat choroby i leczenia, od┼╝ywiania i aktywno┼Ťci fizycznej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12792 XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again