Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
Forma i typ
Publikacje dydaktyczne
(4)
Książki
(3)
Publikacje naukowe
(3)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(5)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(2)
Brytek-Matera Anna
(2)
Contento Isobel R
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
Klonowska Joanna
(1)
Krzysztyniak Krzysztof L
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Siara Olga
(1)
Szczepański Wojciech (pediatra)
(1)
Woynarowska Barbara (1940- )
(1)
Woynarowska-Sołdan Magdalena
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(4)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Lekarze
(1)
Specjaliści zdrowia publicznego
(1)
Temat
Odżywianie
(4)
Dietetyka
(3)
Uczucia
(2)
Zaburzenia odżywiania
(2)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Promocja zdrowia
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowie publiczne
(1)
Żywienie chorych
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręcznik
(4)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(5)
Psychologia
(2)
Słowo kluczowe
edukacja żywieniowa
(5)
aktywność fizyczna
(3)
otyłość
(3)
bulimia
(2)
choroby tarczycy
(2)
choroby układu krążenia
(2)
choroby układu pokarmowego
(2)
cukrzyca typu 2
(2)
dieta
(2)
dietoprofilaktyka
(2)
dietoterapia
(2)
jadłowstręt psychiczny
(2)
nawyki żywieniowe
(2)
normy żywienia
(2)
nutrigenetyka
(2)
poradnictwo dietetyczne
(2)
poradnictwo psychologiczne
(2)
prawo żywnościowe
(2)
profilaktyka chorób
(2)
promocja zdrowia
(2)
psychodietetyka
(2)
psychologia odchudzania
(2)
składniki pokarmowe
(2)
suplement diety
(2)
wysiłek fizyczny
(2)
zdrowie publiczne
(2)
żywienie
(2)
bezpieczeństwo żywności
(1)
dietetyka
(1)
epidemiologia
(1)
genetyka
(1)
leczenie żywieniowe
(1)
suplementacja
(1)
wegetarianizm
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zdrowie
(1)
zdrowie psychiczne
(1)
żywność
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
W podręczniku omówiono: najważniejsze teorie wykorzystywane w edukacji żywieniowej wraz z przykładami zastosowania wiedzy w praktyce; procedurę ułatwiającą studentom i praktykom projektowanie skutecznej edukacji żywieniowej, przełożenie teorii na strategie, cele edukacyjne i praktykę oraz opracowanie planu edukacyjnego; zagadnienia dotyczące realizacji edukacji żywieniowej w różnych grupach: wśród dzieci, młodzieży i dorosłych, osób o niskim poziomie alfabetyzmu i osób z różnych grup kulturowych. „Edukacja żywieniowa” to książka przeznaczona dla studentów różnych poziomów studiów przed- i podyplomowych w zakresie żywienia. Może być przydatna także dla pracujących edukatorów żywieniowych i menedżerów jako źródło wszechstronnych informacji do planowania i realizacji skutecznych programów edukacji żywieniowej skierowanych do różnych grup odbiorców.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18046 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19726.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19725.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia
Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.88.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3 / redaktorzy naukowi Jan Gawęcki, Wojciech F. Roszkowski. - Wydanie II. - Warszawa : PWN, 2023. - XV, [1], 553 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Celem podręcznika, który pierwotnie pojawił się na półkach księgarskich w 2009 roku, a obecnie został zaktualizowany i rozszerzony, jest przedstawienie zagadnień dotyczących relacji żywienia i zdrowia w taki sposób, aby pomóc Czytelnikowi w: identyfikowaniu problemów zdrowia publicznego wynikających z nieprawidłowego żywienia na poziomie: lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym; określaniu przyczyn tych problemów; wyborze metod umożliwiających efektywne ich rozwiązywanie. Książka składa się z 25 rozdziałów zgrupowanych w cztery działy, z których każdy poprzedzony jest krótkim wprowadzeniem. Omawiają one kolejno: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa (od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne); sposoby racjonalizacji żywienia ludności (od polityki żywieniowej i upowszechniania wiedzy po niekonwencjonalne sposoby żywienia, żywność prozdrowotną i suplementację diety), kończąc na problematyce ochrony konsumentów żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami dziś i w przyszłości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18638.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22225.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22224.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17962 [Magazyn 1], P.17963 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19482.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19481.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Psychodietetyka / redakcja naukowa Anna Brytek-Matera ; [autorzy: Małgorzata Adamczyk-Zientara i 32 innych]. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2020r. (wyd. I). - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2020. - XVIII, [2], 566 stron : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.124.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej