Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(15)
E-booki
(1)
Status
only on-site
(16)
available
(2)
Branch
Wypo┼╝yczalnie
(2)
Czytelnie
(16)
Author
Klementowski Kazimierz
(3)
Mucha-Szajek Ewa
(3)
Siwi┼äski Wies┼éaw (1934- )
(3)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(3)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Jagusiewicz Andrzej
(2)
Buko Jacek
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Iwan Bolesław
(1)
Jaworska Danuta (nauki techniczne)
(1)
Kacprzak Marzena
(1)
Kajak-Siemaszko Katarzyna
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Kmiecik Dominik
(1)
Kolanowski Wojciech
(1)
Korczak J├│zef (1951- )
(1)
Korzeniowska-Ginter Renata
(1)
Kowalczuk Iwona (rolnictwo)
(1)
Ko┼éo┼╝yn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Krupa Jan
(1)
Latoch Agnieszka
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Ozimek Irena
(1)
Pawlikowska-Piechotka Anna
(1)
Przybylski Wiesław
(1)
Rosiak El┼╝bieta
(1)
Rutkowska Jarosława
(1)
Stasiak Dariusz M
(1)
Tomaszewska Marzena (rolnictwo)
(1)
Trafiałek Joanna
(1)
Wachowicz Ingrid
(1)
Wawrzyniak Agata
(1)
Werner Zbigniew T
(1)
Wieczorek Celina
(1)
Year
2010 - 2019
(10)
2000 - 2009
(6)
Country
Poland
(16)
Language
Polish
(16)
Subject
TURYSTYKA
(9)
HOTELARSTWO
(5)
GASTRONOMIA
(4)
KULTURA FIZYCZNA
(3)
GLOBALIZACJA
(2)
Gastronomia
(2)
ODPOCZYNEK
(2)
┼╗YWIENIE ZBIOROWE
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
INNOWACJE
(1)
Kucharstwo
(1)
OBIEKTY i URZ─äDZENIA TURYSTYCZNE
(1)
OD┼╗YWIANIE
(1)
POPYT
(1)
SEGMENTACJA RYNKU
(1)
TURYSTYKA BIZNESOWA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
USŁUGI
(1)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(1)
Subject: time
2001-0
(4)
1989-
(1)
Subject: place
Polska
(1)
Genre/Form
DANE STATYSTYCZNE
(2)
Dane statystyczne
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
PODR─śCZNIKI
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
SŁOWNIKI ANGIELSKO-POLSKIE
(1)
SŁOWNIKI POLSKO-ANGIELSKIE
(1)
SŁOWNIKI TERMINOLOGICZNE
(1)
Domain
Kulinaria
(2)
In┼╝ynieria i technika
(1)
Podr├│┼╝e i turystyka
(1)
16 results Filter
Book
In basket
(Turystyka i Rekreacja)
Bibliogr. w przyp.
Nowatorska i kompetentna publikacja wszechstronnie omawiaj─ůca zagadnienia turystyki biznesowej. Autorzy poszczeg├│lnych cz─Ö┼Ťci monografii przeprowadzili badania dotycz─ůce r├│┼╝nych aspekt├│w turystyki biznesowej, formu┼éuj─ůc wnioski dotycz─ůce determinant rozwoju turystyki biznesowej, zar├│wno w skali mikro, jak i w skali makro. W kolejnych cz─Ö┼Ťciach ksi─ů┼╝ki autorzy prezentuj─ů: teoretyczne zagadnienia turystyki biznesowej, czynniki rozwoju turystyki biznesowej w Polsce, rynek spotka┼ä biznesowych, problemy zwi─ůzane z promocj─ů turystyki biznesowej, rol─Ö turystyki biznesowej jako czynnika determinuj─ůcego rozw├│j turystyczny i gospodarczy region├│w, us┼éugi hotelarskie dla potrzeb turystyki biznesowej, us┼éugi gastronomiczne dla potrzeb turystyki biznesowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13526 XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Zeszyty Statystyczne)
Baza gastronomiczna stanowi istotny sk┼éadnik infrastruktury turystycznej oraz produkt├│w turystycznych. Zawarte w publikacji informacje statystyczne obejmuj─ů ca┼é─ů baz─Ö ┼╝ywieniow─ů dzia┼éaj─ůc─ů w polsce oraz plac├│wki gastronomiczne mieszcz─ůce sie w turystycznych obiektach noclegowych. Zasadnicza cz─Ö┼Ť─ç analiz zawartych w tek┼Ťcie wykorzystuje wt├│rnie dane ze sprawozdawczo┼Ťci oraz wyniki bada┼ä systematycznie prowadzonych w ramach statystyki publicznej i gromadzonych w zbiorach GUS.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.2357 XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
"[...]Ksi─ů┼╝ka jest adresowana do student├│w kierunk├│w zwi─ůzanych z gastronomi─ů i hotelarstwem, technologi─ů ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywieniem cz┼éowieka, ┼╝ywieniem cz┼éowieka i ocen─ů ┼╝ywno┼Ťci oraz dietetyk─ů, jak r├│wnie┼╝ do pracownik├│w zak┼éad├│w gastronomicznych, zainteresowanych uzupe┼énianiem posiadanej wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej. Autorami poszczeg├│lnych rozdzia┼é├│w s─ů pracownicy naukowi Wydzia┼éu Nauk o ┼╗ywieniu Cz┼éowieka i Konsumpcji Szko┼éy G┼é├│wnej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach i Akademii Morskiej w Gdyni. [...]" Ze wst─Öpu
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19020 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19019 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 35.
Dane statystyczne zawarte w publikacji obejmuj─ů ca┼é─ů baz─Ö ┼╝ywieniow─ů dzia┼éaj─ůc─ů w Polsce oraz plac├│wki gastronomiczne mieszcz─ůce si─Ö w turystycznych obiektach noclegowych. Zasadnicza cz─Ö┼Ť─ç analiz zawartych w tek┼Ťcie wykorzystuje wt├│rnie dane ze sprawozdawczo┼Ťci oraz wyniki bada┼ä systematycznie prowadzonych w ramach statystyki publicznej i gromadzonych w zbiorach GUS.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.1242 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
E-book
CD
In basket
(Prace badawcze w turystyce)
P┼éyta CD zawiera wersj─Ö elektroniczn─ů ksi─ů┼╝ki o sygn. B.669 XX CZYT.
Opracowanie po┼Ťwi─Öcone jest problematyce stanu bazy gastronomicznej w Polsce. Sk┼éada si─Ö z dw├│ch zasadniczych cz─Ö┼Ťci. W pierwszej om├│wiono wielko┼Ť─ç, struktur─Ö rodzajow─ů i w┼éasno┼Ťciow─ů bazy gastronomicznej oraz wielko┼Ť─ç i struktur─Ö rodzajow─ů przychod├│w z tej dzia┼éalno┼Ťci us┼éugowej. W drugiej cz─Ö┼Ťci zaprezentowano stan i struktur─Ö rodzajow─ů bazy gastronomicznej w turystycznych obiektach noclegowych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. CD.13 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Opracowanie zawiera analiz─Ö ilosciow─ů, strukturaln─ů i przestrzenn─ů bazy gastronomicznej i urz─ůdze┼ä sportowo-rekreacyjnych funkcjonuj─ůcych w turystycznych obiektach noclegowych. Wyposa┼╝enie w urz─ůdzenia pokazano tak┼╝e wed┼éug w┼éa┼Ťcicieli tych obiekt├│w. W analizach wykorzystano dane GUS.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.1891 XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zeszyty Statystyczne)
Ksi─ů┼╝ka dost─Öpna r├│wnie┼╝ w wersji elektronicznej na p┼éycie CD o sygn. CD.12.
Opracowanie po┼Ťwi─Öcone jest problematyce stanu bazy gastronomicznej w Polsce. Sk┼éada si─Ö z dw├│ch zasadniczych cz─Ö┼Ťci. W pierwszej om├│wiono wielko┼Ť─ç, struktur─Ö rodzajow─ů i w┼éasno┼Ťciow─ů bazy gastronomicznej oraz wielko┼Ť─ç i struktur─Ö rodzajow─ů przychod├│w z tej dzia┼éalno┼Ťci us┼éugowej. W drugiej cz─Ö┼Ťci zaprezentowano stan i struktur─Ö rodzajow─ů bazy gastronomicznej w turystycznych obiektach noclegowych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.669 XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Druk dwuszp.
S. tyt.: Kserowanie to kradzie┼╝ praw autorskich!
S┼éownik (ok. 40 tysi─Öcy hase┼é) zawiera has┼éa zwi─ůzane z turystyk─ů i obs┼éug─ů ruchu turystycznego, hotelarstwem, gastronomi─ů, ┼╝eglarstwem, dziedzictwem historycznym i kulturowym Europy i ┼Ťwiata, a ponadto, w kontek┼Ťcie turystyki, tak┼╝e transportem, prawem, medycyn─ů i ubezpieczeniami. Z my┼Ťl─ů o przewodnikach, pilotach wycieczek oraz rezydentach biur podr├│┼╝y, w s┼éowniku zamieszczono tak┼╝e poj─Öcia z architektury, sztuk pi─Öknych, historii sztuki, zoologii, botaniki, geografii oraz historii powszechnej. W s┼éowniku zawarte zosta┼éy r├│wnie┼╝ francuskie nazwy stanowisk w gastronomii, funkcjonuj─ůce w tym j─Özyku na ca┼éym ┼Ťwiecie, a zw┼éaszcza w hotelach i restauracjach wysokiej klasy. z opisami w wersji polskiej i angielskiej). Zamieszczony na ko┼äcu Suplement zawiera wykaz skr├│t├│w angielskich stosowanych w terminologii hotelarskiej i turystycznej, wykaz nazw kraj├│w, ich mieszka┼äc├│w oraz walut, przyk┼éadowe oferty hotelowe zamieszczane na stronach internetowych obiekt├│w, jak r├│wnie┼╝ wykaz termin├│w gastronomicznych zawieraj─ůcy nazwy artyku┼é├│w spo┼╝ywczych, napoj├│w alkoholowych i bezalkoholowych, przypraw, potraw oraz sposob├│w ich przygotowania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13970 I.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwag─Ö na wielowymiarowo┼Ť─ç aspekt├│w ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia, pokazuj─ůc niesamowity potencja┼é, jaki tkwi w ┼╝ywno┼Ťci, zar├│wno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia cz┼éowieka. Zagadnienie ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia w turystyce i rekreacji zosta┼éo om├│wione w ramach czterech blok├│w tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia, bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, ┼╝ywno┼Ť─ç jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13535 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Współczesna turystyka i rekreacja - nowe wyzwania i trendy / pod red. Ireny Ozimek. - Warszawa : Wydawnictwo SGGW, 2012. - 259, [1] s., [14] s. tabl. : il. (gł. kolor.) ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
Problematyk─Ö wsp├│┼éczesnej turystki i rekreacji mo┼╝na przedstawia─ç w r├│┼╝nych obszarach tematycznych. Ze wzgl─Ödu na swoj─ů z┼éo┼╝ono┼Ť─ç i zasi─Ög nie spos├│b nie zauwa┼╝y─ç, ┼╝e oddzia┼éuje ona na ┼Ťrodowisko zar├│wno spo┼éeczne, jak i przyrodnicze. Zagadnienia poruszane w publikacji to m.in. rozw├│j turystyki wiejskiej, w tym agroturystyki, r├│┼╝ne formy turystyki aktywnej, jako┼Ť─ç us┼éug hotelarskich i gastronomicznych. Ksi─ů┼╝ka zwraca r├│wnie┼╝ uwag─Ö na nowe wyzwania i trendy we wsp├│┼éczesnej turystyce, takie jak zarz─ůdzanie jako┼Ťci─ů w turystyce, wlontariat w turystyce czy slow tourism.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12872 XX.1 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13979 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 227-233.
Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa napisana przede wszystkim z my┼Ťl─ů o studentach kierunku turystyka i rekreacja, niemniej jednak b─Ödzie ona przydatna r├│wnie┼╝ s┼éuchaczom innych kurs├│w - obejmuj─ůcych problematyk─Ö organizacji turystyki, hotelarstwa, planowania miast czy gospodarki przestrzennej. Szczeg├│lnie rozdzia┼éy po┼Ťwi─Öcone zagadnieniom zagospodarowania teren├│w dla sportu i rekreacji mog─ů by─ç interesuj─ůce dla student├│w wychowania fizycznego, a tak┼╝e dla przedstawicieli samorz─ůd├│w lokalnych. Autorka podkre┼Ťla konieczno┼Ť─ç zr├│wnowa┼╝onego rozwoju obszar├│w o funkcji turystycznej i rekreacyjnej, potrzeb─Ö przyj─Öcia takiego kierunku polityki przestrzennej, kt├│ry b─Ödzie kompromisem mi─Ödzy zaspokojeniem potrzeb turyst├│w a zasadami ochrony ┼Ťrodowiska przyrodniczego, spo┼éecznego i kulturowego. Ksi─ů┼╝ka powsta┼éa w oparciu o materia┼é wyk┼éad├│w, jakie od wielu lat autorka prowadzi na uczelniach w Polsce i za granic─ů.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11440 XX.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Materiały z konf., 10 grudnia 2010 r.
Bibliogr. przy ref.
Niniejsze opracowanie jest zwart─ů pozycj─ů ksi─ů┼╝kow─ů po┼Ťwi─Öcon─ů do┼Ť─ç szeroko poj─Ötej problematyce innowacyjno┼Ťci i konkurencyjno┼Ťci w turystyce. Tematyka zamieszczonych artyku┼é├│w obejmuje zagadnienia innowacyjnych rozwi─ůza┼ä w sferze us┼éug, ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnieniem dzia┼éalno┼Ťci hotelarsko-gastronomicznej oraz gospodarki uzdrowiskowej, jak r├│wnie┼╝ ekoinnowacyjnych rozwi─ůza┼ä w szeroko poj─Ötej turystyce. W publikacji opisano innowacyjne metody zarz─ůdzania rozwojem turystyki oraz przedstawiono nowe koncepcje w rozwoju turystyki wiejskiej i agroturystyki. Szczeg├│ln─ů uwag─Ö zwr├│cono na mo┼╝liwo┼Ťci zastosowania partnerstwa publiczno-prywatnego do rozwoju turystyki oraz innowacyjne rozwi─ůzania technologiczne w hotelarstwie.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12567 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 7)
Bibliogr. przy pracach.
Celem publikacji jest przedstawienie funkcjonowania i rozwoju us┼éug gastronomicznych, hotelarskich i turystycznych w warunkach globalizacji. Maj─ů one charakter ekonomiczny, demograficzny, spo┼éeczny i gospodarczy. Ksi─ů┼╝ka zapoznaje tak┼╝e czytelnika z ocen─ů ruchu turystycznego i formami turystyki. Pozycja przydatna jest dla uczni├│w i student├│w kierunk├│w turystycznych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12873 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Ekonomiczne Problemy Usług, ISSN 1896-382X ; nr 84)
W serii gł.: ISSN 1640-6818 ; nr 699.
Tematyka rynku turystycznego, a szczeg├│lnie popytu turystycznego, jest przedmiotem opracowa┼ä naukowych pi─Öciotomowego wydania "Zeszyt├│w Naukowych Uniwersytetu Szczeci┼äskiego" serii Ekonomiczne Problemy Us┼éug przygotowanych przez przedstawicieli najwa┼╝niejszych o┼Ťrodk├│w naukowych w Polsce zajmuj─ůcych si─Ö zagadnieniami turystyki, zw┼éaszcza w obszarze nauk ekonomicznych. Tom III "Popyt turystyczny. Konsumpcja - segmentacja - rynki" obejmuje zagadnienia wzorc├│w konsumpcji turystcyznej, segmentacji rynku turystycznego oraz problematyk─Ö popytu turystycznego na bran┼╝owych rynkach turystycznych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13452 XX.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 9)
"Autorzy artyku┼é├│w w niniejszej monografii opisuj─ů r├│┼╝norodne typy jako┼Ťci us┼éug turystycznych, rekreacyjnych i hotelarsko-┼╝ywieniowych w oparciu o piramid─Ö potrzeb psychologicznych cz┼éowieka. Do czynnik├│w umo┼╝liwiaj─ůcych walidacj─Ö jako┼Ťci us┼éug zaliczyli: komfort, wygod─Ö i reaktywno┼Ť─ç, pewno┼Ť─ç, niezawodno┼Ť─ç, zgodno┼Ť─ç, relacj─Ö, aprobat─Ö i zrozumienie, poczucie warto┼Ťci, uprzejmo┼Ť─ç i akceptacj─Ö, rozw├│j i dba┼éo┼Ť─ç o sprawiedliwo┼Ť─ç spo┼éeczn─ů, innowacje i uczenie si─Ö, opisy poziomu dozna┼ä i uznanie. Uzupe┼énieniem takiego pojmowania jako┼Ťci jest kategoria jako┼Ťci oczekiwanej i do┼Ťwiadczanej (rzeczywistej)." (z Wprowadzenia)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13289 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, ISSN 1895-1546 ; nr 8)
Bibliogr. przy pracach.
"Ksi─ů┼╝ka ma charakter monografii naukowej, ale zawarte w niej tre┼Ťci mog─ů by─ç przydatne dla os├│b zajmuj─ůcych si─Ö zar├│wno teori─ů, jak i praktyk─ů zarz─ůdzania turystyk─ů, rekreacj─ů, sportem, hotelarstwem, technologi─ů ┼╝ywienia, itp. Porz─ůdkuje ona bowiem wiedz─Ö dotycz─ůc─ů aktualnych problem├│w wsp├│┼éczesnej turystyki, rekreacji i sportu masowego oraz zagadnienia zwi─ůzane z hotelarstwem i ┼╝ywieniem w ┼Ťwietle bada┼ä w┼éasnych przeprowadzonych przez autor├│w. Jednocze┼Ťnie tre┼Ťci w niej zawarte dotycz─ů zar├│wno do┼Ťwiadcze┼ä europejskich, jak i polskich wynikaj─ůcych z bada┼ä przeprowadzonych w ostatnich latach, dzi─Öki czemu mog─ů by─ç wykorzystane do poprawy funkcjonowania zarz─ůdze┼ä wynikaj─ůcych z ustaw o kulturze fizycznej, sporcie, turystyce i gospodarce hotelarsko-┼╝ywieniowej w warunkach globalizacji." (ze Wst─Öpu)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13183 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again