Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(35)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
only on-site
(35)
available
(16)
Branch
Magazyny
(6)
Wypo┼╝yczalnie
(10)
Czytelnie
(35)
Author
Mucha-Szajek Ewa
(3)
Siwi┼äski Wies┼éaw (1934- )
(3)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(3)
Buko Jacek
(2)
Klementowski Kazimierz
(2)
Milewska Mariola
(2)
Mrozowicz Kazimierz
(2)
Ozimek Irena
(2)
Werner Zbigniew T
(2)
Włodarczyk Bogdan
(2)
Afonin Anatolij Alekseevi─Ź (1938- )
(1)
Bednarska Marlena
(1)
Bednarzak Justyna
(1)
Błaszczuk Waldemar
(1)
Cetner Jan
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dziubi┼äski Zbigniew (1952- )
(1)
Gołembski Grzegorz
(1)
Halemba Piotr (1966- )
(1)
Hawlena Joanna (1963- )
(1)
Hyski Marcin
(1)
Iwan Bolesław
(1)
Jalinik Mikołaj
(1)
Kacprzak Marzena
(1)
Kienzler Iwona (1956- )
(1)
Krupa Jan
(1)
Kwiatkowski Cezary (kultura fizyczna)
(1)
Marak Janusz
(1)
Mazurek-Kusiak Anna K
(1)
Meyer Beata
(1)
Mikułowski Bogdan
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Moskała Jerzy
(1)
Nalazek Mirosław
(1)
Nesterowicz Miros┼éaw (1942- )
(1)
Nowak Dorota
(1)
Nowicka Teresa
(1)
Oparka Sylwia
(1)
Panasiuk Aleksander (1965- )
(1)
Rapacz Andrzej (1951- )
(1)
Rouba Rafał
(1)
Rutkowska El┼╝bieta (kultura fizyczna)
(1)
Sala J├│zef
(1)
Sawicka Anna Helena
(1)
Sawicki Bogus┼éaw (1952- )
(1)
Sikora Krzysztof
(1)
Werner Zbigniew
(1)
Werner Zbigniew Tymoteusz (1939- )
(1)
Witkowski Czesław
(1)
Wojciechowska-Solis Julia
(1)
Wyrzykowski Jerzy
(1)
Zalech Mirosław
(1)
Ziaja Waldemar W
(1)
Ziółkowski Romuald
(1)
Łopaciński Krzysztof
(1)
Year
2010 - 2019
(26)
2000 - 2009
(8)
1990 - 1999
(2)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(36)
Language
Polish
(36)
Audience Group
Hotelarze
(2)
Mened┼╝erowie
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
TURYSTYKA
(20)
HOTELARSTWO
(19)
USŁUGI
(4)
KULTURA FIZYCZNA
(3)
ODPOCZYNEK
(3)
GASTRONOMIA
(2)
GLOBALIZACJA
(2)
Hotelarstwo
(2)
POPYT
(2)
ZAMKI i PAŁACE
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DOKUMENTY ELEKTRONICZNE
(1)
DWORY
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
INNOWACJE
(1)
INTERNET
(1)
KOMUNIKACJA INTERPERSONALNA
(1)
OBSŁUGA KLIENTA
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
PRZEDSI─śBIORSTWO WIELONARODOWE
(1)
Prawo
(1)
RATOWNICTWO
(1)
SEGMENTACJA RYNKU
(1)
SPORT
(1)
TURYSTYKA BIZNESOWA
(1)
TURYSTYKA ZDROWOTNA
(1)
Turystyka
(1)
Usługi turystyczne
(1)
ZNAKI TOWAROWE
(1)
Subject: time
2001-0
(5)
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-
(1)
1989-2000
(1)
Subject: place
Polska
(2)
Europa
(1)
Genre/Form
DANE STATYSTYCZNE
(2)
PODR─śCZNIKI
(2)
Dane statystyczne
(1)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(1)
MATERIAŁY POMOCNICZE dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
PODR─śCZNIKI dla SZK├ô┼ü ZAWODOWYCH
(1)
PORADNIKI
(1)
Podr─Öcznik
(1)
SŁOWNIKI ANGIELSKO-POLSKIE
(1)
SŁOWNIKI POLSKO-ANGIELSKIE
(1)
SŁOWNIKI TERMINOLOGICZNE
(1)
─ćWICZENIA i ZADANIA
(1)
Domain
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Podr├│┼╝e i turystyka
(1)
Zarz─ůdzanie i marketing
(1)
36 results Filter
No cover
Book
In basket
Innowacje w hotelarstwie. Katalog' 97. - Warszawa : Polskie Zrzeszenie Hoteli, [1997]. - 242, [6] s. : il. ; 24 cm.
(Biblioteczka Mened┼╝era)
Ksi─ů┼╝ka ta, obok Mi─Ödzynarodowych i Europejskich Targ├│w Producent├│w na rzezc Hoteli "Trend Hotel" jest lekcj─ů nowych technologii, kt├│re mozna i trzeba zastosowa─ç w polskich hotelach. Skierowana jest do hotelarzy, producent├│w, s┼éuchaczy szk├│┼é hotelarskich i ma na celu krzewienie wiedzy zawodowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.1125 [Magazyn 1], P.1124 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
Innowacje w hotelarstwie. Katalog'98/99. - Warszawa : Polskie Zrzeszenie Hoteli, 1999. - 104 s. : il. ; 24 cm.
(Biblioteczka Mened┼╝era)
Ksi─ů┼╝ka ta, obok Mi─Ödzynarodowych i Europejskich Targ├│w Producent├│w na rzecz Hoteli "Trend Hotel" jest lekcj─ů nowych technologii, kt├│re mo┼╝na i trzeba zastosowa─ç w polskich hotelach. Skierowana jest do hotelarzy, producent├│w, s┼éuchaczy szk├│┼é hotelarskich i ma na celu krzewienie wiedzy zawodowej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.1127 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.1126 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Technik Hotelarstwa)
W podr─Öczniku scharakteryzowano rynek us┼éug hotelarskich. Wyja┼Ťniono i om├│wiono m.in.: podstawowe poj─Öcia z dziedziny marketingu, takie jak: rynek, produkt, cena, dystrybucja, promocja. Zaprezentowano badania marketingowe, zarz─ůdzanie i planowanie, oraz mierniki stosowane w dzia┼éalno┼Ťci hotelarskiej. Prezentowane zagadnienia zilustrowano licznymi przyk┼éadami i ─çwiczeniami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.9209 XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10936 XX.8 [Czytelnia B], 10935 XX.8 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 180-183.
Ksi─ů┼╝ka prezentuje zabytkowe obiekty zamkowe w aspekcie swojej nowej funkcji hotelarskiej oraz przyk┼éady ich wykorzystania w wojew├│dztwach dolno┼Ťl─ůskim i podkarpackim. Praca sk┼éada si─Ö z trzech rozdzia┼é├│w, z kt├│rych dwa pierwsze maj─ů charakter teoretyczny. Tre┼Ť─ç pierwszego rozdzia┼éu po┼Ťwi─Öcona jest hotelarstwu, jego cechom, terminologii i rozwojowi. Rozdzia┼é drugi zosta┼é po┼Ťwi─Öcony zabytkom i ich cechom oraz prawnym aspektom wykorzystania zabytk├│w do cel├│w u┼╝ytkowych. Rozdzia┼é trzeci to rozdzia┼é empiryczny, przedstawia wykaz zamk├│w, w kt├│rych ┼Ťwiadczone s─ů us┼éugi hotelarskie, opisuje ich histori─Ö i ofert─Ö turystyczn─ů.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13806 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Turystyka i Rekreacja)
Bibliogr. w przyp.
Nowatorska i kompetentna publikacja wszechstronnie omawiaj─ůca zagadnienia turystyki biznesowej. Autorzy poszczeg├│lnych cz─Ö┼Ťci monografii przeprowadzili badania dotycz─ůce r├│┼╝nych aspekt├│w turystyki biznesowej, formu┼éuj─ůc wnioski dotycz─ůce determinant rozwoju turystyki biznesowej, zar├│wno w skali mikro, jak i w skali makro. W kolejnych cz─Ö┼Ťciach ksi─ů┼╝ki autorzy prezentuj─ů: teoretyczne zagadnienia turystyki biznesowej, czynniki rozwoju turystyki biznesowej w Polsce, rynek spotka┼ä biznesowych, problemy zwi─ůzane z promocj─ů turystyki biznesowej, rol─Ö turystyki biznesowej jako czynnika determinuj─ůcego rozw├│j turystyczny i gospodarczy region├│w, us┼éugi hotelarskie dla potrzeb turystyki biznesowej, us┼éugi gastronomiczne dla potrzeb turystyki biznesowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13526 XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Niniejsze ─çwiczenia przeznaczone s─ů do wykorzystywania na zaj─Öciach praktycznych oraz do uatrakcyjnienia przedmiotu: organizacja pracy w hotelarstwie. Skala trudno┼Ťci ─çwicze┼ä i czas niezb─Ödny do ich wykonania s─ů zr├│┼╝nicowane. Spor─ů ilo┼Ť─ç ─çwicze┼ä stanowi zbi├│r scenek holetowych, sytuacji z kt├│rymi mog─ů si─Ö zetkn─ů─ç przyszli pracownicy hotelu. Stanowi─ů one uzupe┼énienie zaj─Ö─ç teoretycznych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11926 XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13102 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
E-book
CD
In basket
(Prace badawcze w turystyce)
P┼éyta CD zawiera wersj─Ö elektroniczn─ů ksi─ů┼╝ki o sygn. B.670 XX CZYT.
Opracowanie jest po┼Ťwi─Öcone problematyce stanu zasob├│w turystycznej bazy noclegowej w Polsce, zdolno┼Ťci recepcyjnej i jej wykorzystania oraz wielko┼Ťci i struktury rejestrowanego ruchu turystycznego. Przedmiotem prezentowanych analiz s─ů zw┼éaszcza: wielko┼Ť─ç i struktura rodzajowa zasob├│w turystycznej bazy noclegowej, zdolno┼Ť─ç recepcyjna i jej wykorzystanie, wielko┼Ť─ç, struktura rodzajowa i sezonowo┼Ť─ç rejestrowanego ruchu turystycznego, zr├│┼╝nicowanie turyst├│w wed┼éug obywatelstwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. CD.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zeszyty Statystyczne)
Ksi─ů┼╝ka dost─Öpna r├│wnie┼╝ w wersji elektronicznej na p┼éycie CD o sygn. CD.12.
Opracowanie jest po┼Ťwi─Öcone problematyce stanu zasob├│w turystycznej bazy noclegowej w Polsce, zdolno┼Ťci recepcyjnej i jej wykorzystania oraz wielko┼Ťci i struktury rejestrowanego ruchu turystycznego. Przedmiotem prezentowanych analiz s─ů zw┼éaszcza: wielko┼Ť─ç i struktura rodzajowa zasob├│w turystycznej bazy noclegowej, zdolno┼Ť─ç recepcyjna i jej wykorzystanie, wielko┼Ť─ç, struktura rodzajowa i sezonowo┼Ť─ç rejestrowanego ruchu turystycznego, zr├│┼╝nicowanie turyst├│w wed┼éug obywatelstwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.670 XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Z ka┼╝dym rokiem ro┼Ťnie liczba os├│b podr├│┼╝uj─ůcych po ┼Ťwiecie zar├│wno w celach turystycznych, jak i biznesowych. Musi za tym nad─ů┼╝a─ç rozw├│j bazy noclegowej. Hotelarstwo sta┼éo si─Ö wi─Öc jednym z g┼é├│wnych element├│w wi─Ökszo┼Ťci produkt├│w turystycznych. Autorzy przedstawili w podr─Öczniku najwa┼╝niejsze zagadnienia dotycz─ůce podstaw hotelarstwa, skupiaj─ůc si─Ö na: historii hotelarstwa, g┼é├│wnych poj─Öciach z zakresu hotelarstwa, rodzajach hoteli i zak┼éad├│w hotelarskich, prezentacji s┼éawnych hoteli i wielkich hotelarzy, us┼éugach hotelarskich, organizacjach i stowarzyszeniach hotelarskich, strukturach funkcjonalno-organizacyjnych w hotelarstwie, trendach w rozwoju hotelarstwa na ┼Ťwiecie i w Polsce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10946 [Magazyn 1], P.10945 [Magazyn 1], P.7243 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7245 XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B], P.7244 XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8169 XX.8 [Czytelnia B], 8168 XX.8 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
(Biblioteka Hotelarza)
Bibliogr. s. 159-160.
Spo┼Ťr├│d technologii stosowanych w bran┼╝y turystycznej z pewno┼Ťci─ů najwa┼╝niejsze miejsce zajmuje w ostatnich latach Internet. W opracowaniu przedstawiony zosta┼é zakres wykorzystania Internetu w Polsce oraz w najlepiej rozwini─Ötych pod tym wzgl─Ödem pa┼ästawach na ┼Ťwiecie. Zasygnalizowano tak┼╝e, jakie tendencje w turystyce b─Öd─ů wyst─Öpowa─ç w Polsce i na ┼Ťwiecie w najbli┼╝szych latach pod wp┼éywem r├│┼╝nych zastosowa┼ä Internetu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 4840 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Hotelarstwo : us┼éugi, zarz─ůdzanie, procesy koncentracji / J├│zef Sala. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, copyright 2019. - 300 stron : ilustracje, fotografie, wykresy ; 24 cm.
Bibliografia na stronach 287-300.
Motywem napisania niniejszej ksi─ů┼╝ki by┼éo d─ů┼╝enie do prezentacji roli hotelarstwa na rynku turystycznym, ukazanie kierunk├│w zmian zar├│wno w jego systemie zarz─ůdzania, jak i rozwoju, g┼é├│wnie wymuszanych przez zmiany zachodz─ůce w jego otoczeniu. Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z o┼Ťmiu rozdzia┼é├│w. W rozdziale 1 scharakteryzowano istot─Ö hotelarstwa, kryteria klasyfikacji hoteli oraz rol─Ö hotelarstwa w obs┼éudze ruchu turystycznego. W rozdziale 2 zaprezentowano podstawowe rodzaje wsp├│┼éczesnej turystycznej bazy noclegowej. Rozdzia┼é 3 prezentuje sk┼éadniki g┼é├│wnej, cz─ůstkowej us┼éugi hotelowej, tj. us┼éugi zakwaterowania. Kolejny rozdzia┼é 4 przedstawia m.in. istot─Ö gastronomii i jej rol─Ö w hotelarstwie, zakres us┼éug gastronomicznych w hotelach i kierunki ich rozwoju. W rozdziale 5 scharakteryzowano g┼é├│wne us┼éugi dodatkowe w hotelach. Rozdzia┼é 6 przedstawia specyfik─Ö zarz─ůdzania przedsi─Öbiorstwem hotelarskim. Rozdzia┼é 7 ukazuje funkcje g┼é├│wnych s┼éu┼╝b hotelu. Ko┼äcowy rozdzia┼é 8 prezentuje procesy koncentracji i integracji w hotelarstwie. Praca jest wynikiem wieloletnich zainteresowa┼ä naukowych Autora.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17560 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18566 XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18565 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Zeszyty Statystyczne)
Opracowanie po┼Ťwi─Öcone jest problematyce stanu zasob├│w turystycznej bazy noclegowej w Polsce, zdolno┼Ťci recepcyjnej i jej wykorzystania oraz wielko┼Ťci i struktury rejestrowanego ruchu turystycznego. Zasoby te obejmuj─ů baz─Ö rejestrowan─ů przez GUS. Przedmiotem prezentowanych analiz s─ů zw┼éaszcza: wielko┼Ť─ç i struktura rodzajowa zasob├│w turystycznej bazy noclegowej, zdolno┼Ť─ç recepcyjna i jej wykorzystanie, wielko┼Ť─ç, struktura rodzajowa i sezonowo┼Ť─ç rejestrowanego ruchu turystycznego, zr├│┼╝nicowanie turyst├│w wed┼éug obywatelstwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.2358 XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Opracowanie jest po┼Ťwi─Öcone problematyce stanu zasob├│w turystycznej bazy noclegowej w Polsce, zdolno┼Ťci recepcyjnej i jej wykorzystania oraz wielko┼Ťci i struktury rejestrowanego ruchu turystycznego. Przedmiotem prezentowanych analiz s─ů zw┼éaszcza: wielko┼Ť─ç i struktura rodzajowa zasob├│w turystycznej bazy noclegowej, zdolno┼Ť─ç recepcyjna i jej wykorzystanie, wielko┼Ť─ç, struktura rodzajowa i sezonowo┼Ť─ç rejestrowanego ruchu turystycznego, zr├│┼╝nicowanie turyst├│w wed┼éug obywatelstwa.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.1243 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 96-98.
Na polskim rynku hotelarskim wyst─Öpuje szereg zjawisk ekonomicznych wymagaj─ůcych bada┼ä naukowych, ocen i prognoz. Autor opracowania koncentruje si─Ö przede wszystkim na tendencjach w ┼Ťwiatowym hotelarstwie, polskim rynku hotelarskim na tle hotelarstwa europejskiego, metodach dzia┼éania hoteli systemowych oraz dzia┼éaniach hoteli polskich w zakresie umacniania pozycji na rynku.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.5369 XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6634 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zeszyty Naukowe / Uniwersytet Szczeciński ISSN 1640-6818. Ekonomiczne Problemy Turystyki ISSN 1644-0501 ; 12)
Publikacja jest jubileuszowym zeszytem naukowym przygotowanym z okazji dziesi─Öciolecia dzia┼éalno┼Ťci Katedry Zarz─ůdzania Turystyk─ů Wydzia┼éu Zarz─ůdzania i Ekonomiki Us┼éug Uniwersytetu Szczeci┼äskiego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10686 XX.3 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Prawo turystyczne / Mirosław Nesterowicz. - 5 wydanie, stan prawny na 1 stycznia 2016 r. - Warszawa : Wolters Kluwer, 2016. - 269 stron ; 24 cm.
Bibliografia strony 265-269.
W ksi─ů┼╝ce przedstawiono problematyk─Ö z zakresu prawa turystycznego, w tym prawne aspekty dzia┼éalno┼Ťci biur podr├│┼╝y, hoteli, podmiot├│w prowadz─ůcych kempingi, pola biwakowe i parkingi samochodowe. Om├│wiono tak┼╝e kwestie zwi─ůzane z mi─Ödzynarodowym i krajowym przewozem os├│b i baga┼╝u, ubezpieczeniami turystycznymi oraz us┼éugami restauracyjnymi. Przedmiotem analizy s─ů r├│wnie┼╝ zagadnienia prawne dotycz─ůce uprawiania turystyki, paszport├│w i wiz, przej┼Ť─ç granicznych, kontroli granicznej oraz informacji i reklamy w turystyce. W publikacji uwzgl─Ödniono liczne przepisy prawne i orzecznictwo z zakresu turystyki w prawie polskim, prawie Unii Europejskiej oraz konwencjach mi─Ödzynarodowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17220 [Magazyn 1], P.17219 [Magazyn 1], P.17218 [Magazyn 1], P.17217 [Magazyn 1] (4 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17234 XX.6 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17233 XX.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Druk dwuszp.
S. tyt.: Kserowanie to kradzie┼╝ praw autorskich!
S┼éownik (ok. 40 tysi─Öcy hase┼é) zawiera has┼éa zwi─ůzane z turystyk─ů i obs┼éug─ů ruchu turystycznego, hotelarstwem, gastronomi─ů, ┼╝eglarstwem, dziedzictwem historycznym i kulturowym Europy i ┼Ťwiata, a ponadto, w kontek┼Ťcie turystyki, tak┼╝e transportem, prawem, medycyn─ů i ubezpieczeniami. Z my┼Ťl─ů o przewodnikach, pilotach wycieczek oraz rezydentach biur podr├│┼╝y, w s┼éowniku zamieszczono tak┼╝e poj─Öcia z architektury, sztuk pi─Öknych, historii sztuki, zoologii, botaniki, geografii oraz historii powszechnej. W s┼éowniku zawarte zosta┼éy r├│wnie┼╝ francuskie nazwy stanowisk w gastronomii, funkcjonuj─ůce w tym j─Özyku na ca┼éym ┼Ťwiecie, a zw┼éaszcza w hotelach i restauracjach wysokiej klasy. z opisami w wersji polskiej i angielskiej). Zamieszczony na ko┼äcu Suplement zawiera wykaz skr├│t├│w angielskich stosowanych w terminologii hotelarskiej i turystycznej, wykaz nazw kraj├│w, ich mieszka┼äc├│w oraz walut, przyk┼éadowe oferty hotelowe zamieszczane na stronach internetowych obiekt├│w, jak r├│wnie┼╝ wykaz termin├│w gastronomicznych zawieraj─ůcy nazwy artyku┼é├│w spo┼╝ywczych, napoj├│w alkoholowych i bezalkoholowych, przypraw, potraw oraz sposob├│w ich przygotowania.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13970 I.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 338-344.
Hotelarstwo jest jedn─ů z najbardziej dochodowych ga┼é─Özi przemys┼éu turystycznego. Z ka┼╝dym rokiem mo┼╝na zauwa┼╝y─ç coraz bardziej dynamiczny rozw├│j tej dziedziny aktywno┼Ťci gospodarczej, zwi─ůzany nie tylko z rosn─ůc─ů mobilno┼Ťci─ů spo┼éecze┼ästwa, ale tak┼╝e z post─Öpem w tworzeniu nowoczesnych technologii. W takich warunkach rosn─ů r├│wnie┼╝ oczekiwania os├│b korzystaj─ůcych z najr├│┼╝niejszych rodzaj├│w bazy noclegowej. W zwi─ůzku z tym ka┼╝dy obiekt hotelowy musi mie─ç odpowiednie przygotowanie poparte dog┼é─Öbn─ů wiedz─ů o ga┼é─Özi gospodarczej, w kt├│rej dzia┼éa, oraz podj─ů─ç si─Ö realizacji wielu wyzwa┼ä, aby sprosta─ç oczekiwaniom klient├│w i utrzyma─ç si─Ö na bardzo konkurencyjnym rynku. W ksi─ů┼╝ce Autorzy w uporz─ůdkowany spos├│b przedstawili najwa┼╝niejsze zagadnienia dotycz─ůce tej tematyki w Polsce, takie jak: historia hotelarstwa w Polsce i na ┼Ťwiecie; organizacje i stowarzyszenia hotelarskie; charakterystyka podstawowych obiekt├│w bazy noclegowej; analiza us┼éugi hotelarskiej; struktura funkcjonalno-organizacyjna hotelarstwa; trendy w rozwoju us┼éug hotelarskich w XXI w.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14967 XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15795 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 129-133.
Ksi─ů┼╝ka podejmuje problematyk─Ö syntetycznego podej┼Ťcia do zintegrowanego systemu zarz─ůdzania strategicznego w sektorze turstycznym. Zaprezentowano w niej trendy rozwojowe bran┼╝y hotelarskiej oraz ich wp┼éyw na zmiany w organizacji firmy oraz okre┼Ťlono podstawy formu┼éowania strategii marki sektora hotelarskiego w oparciu o interkacje przedsi─Öbiorstw z otoczeniem zewnetrznym. Dokonano tak┼╝e identyfikacji czynnik├│w zachowania konkurencyjno┼Ťci w ramach bran┼╝y i struktury organizacyjnej i jej funkcji w realizacji za┼éo┼╝onej strategii firmy w tworzeniu marki hotelowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13801 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics, ISSN 1899-3192 ; nr 258)
Na s. przedtyt.: VI Gremium Ekspertów Turystyki, Wrocław, 29 listopada - 1 grudnia 2012. Na grzb. odmienny tyt. serii: Prace Naukowe UE.
Bibliogr., netogr. przy ref.
"Publikacja podejmuje zagadnienia maj─ůce znaczenie dla bran┼╝y turystycznej w obliczu wyzwa┼ä wsp├│┼éczesnego rynku turystycznego oraz dla obszar├│w recepcji. Prezentowane w opracowaniu artyku┼éy zosta┼éy podzielone na dwie cz─Ö┼Ťci. Pierwsza obejmuje publikacje dotycz─ůce bran┼╝y turystycznej stoj─ůcej w obliczu wyzwa┼ä wynikaj─ůcych ze zmian nie tylko w popycie turystycznym w krajach UE, lecz r├│wnie┼╝ w poda┼╝y turystycznej, bed─ůcych skutkiem procesu globalizacji, rosn─ůcej konkurencji czy te┼╝ kryzys├│w ekonomicznych. Drug─ů cz─Ö┼Ť─ç pracy po┼Ťwi─Öcono kwestii wsp├│┼épracy sektorowej uznawanej za istotny warunek rozwoju turystyki na poziomie lokalnym i regionalnym i osi─ůgania cel├│w polityki turystycznej przez administracj─Ö publiczn─ů i samorz─ůdow─ů". (ze Wst─Öpu)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13983 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again