Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
dostępne
(2)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Broniecka Anna
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Gajda Robert (technolog żywności)
(1)
Heller Marla
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Mościcki Krzysztof (tłumacz)
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
ODŻYWIANIE
(2)
Aktywność fizyczna
(1)
DIETETYKA
(1)
Dieta DASH
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Metody badawcze
(1)
Nadciśnienie tętnicze
(1)
Odżywianie
(1)
Zdrowe odżywianie
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Gatunek
PORADNIKI
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(2)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
jadłospis
(4)
żywienie
(3)
dieta
(2)
DASH
(1)
białka pokarmowe
(1)
choroba
(1)
choroby serca
(1)
dietetyka
(1)
dzieci
(1)
ludzie starzy
(1)
metody badań
(1)
nadciśnienie tętnicze
(1)
niemowlę
(1)
normy żywienia
(1)
przemiana materii
(1)
składniki mineralne
(1)
składniki odżywcze
(1)
tłuszcze
(1)
witaminy
(1)
węglowodany
(1)
zachowania żywieniowe
(1)
zdrowie
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14426.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15344.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy rozdziałach.
Dynamicznie rozwijający się rynek żywności oraz łatwy dostęp do nowych produktów spożywczych utrudniają precyzyjne oszacowanie podaży energii i poszczególnych skład-ników odżywczych. Znajomość sposobów oznaczeń analitycznych, jak również szacowania wielkości spożycia żywności oraz preferencji i nawyków żywieniowych jest niezbędna do określenia adekwatności spożycia oraz ułatwia komponowanie indywidualnych zaleceń żywieniowych. W tej perspektywie kształcenie specjalistów w zakresie żywienia i suplementacji w spor-cie powinno wiązać się z interdyscyplinarnym podejściem do wiedzy i umiejętności oraz dawać gruntowne podstawy naukowe w zakresie m.in. metodologii badań żywieniowych. Z tą myślą powstał niniejszy skrypt. W opracowanym przewodniku do ćwiczeń uwzględniono 6 obszernych tematycznie za-gadnień, dotyczących m.in. metod badania sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. Zaproponowane ćwiczenia mają charakter obliczeniowy i empiryczny. Niektóre z nich wymagają posiadania podstawowych informacji z zakresu żywienia człowieka i dietetyki. Mamy nadzieję, że niniejszy skrypt będzie przydatnym narzędziem do utrzymania wyso-kiej jakości kształcenia w zakresie metodologii badań żywieniowych, a studentom przyniesie wiele satysfakcji i ułatwi osiąganie dobrych wyników kształcenia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1406.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The DASH diet action plan : proven to lover blood pressure and cholesterol without medication.
Indeks.
Jesteś jedną z milionów osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze, mają zwiększone stężenie cholesterolu i nadwagę? Jeśli tak, ta książka jest dla Ciebie. Przydatny i łatwy w użyciu poradnik na temat stosowania diety DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – najlepszej diety uniwersalnej według US News & World Report. Żywieniowe sposoby powstrzymania rozwoju nadciśnienia tętniczego (w skrócie DASH) to nowoczesny plan zdrowego odżywiania się, który przynosi korzyści m.in. w obniżaniu ciśnienia tętniczego i zmniejszaniu stężenia cholesterolu. Książka zawiera praktyczne wskazówki w formie konkretnego planu działania. Czytelnik znajdzie w niej gotowe przepisy, według których może przygotować wszystkie posiłki aż na 28 dni. Ponadto w poradniku zamieszczone są tabele porównujące różne produkty. Autorka w bardzo przystępny sposób omawia zasady zdrowego stylu życia, a jednocześnie podkreśla, że książka nie jest zbiorem licznych zakazów ani opisem cudownej diety, bowiem do osiągnięcia celu najważniejsze są: zdrowe odżywianie się, aktywność fizyczna i prawidłowa masa ciała. Książki Marly Heller to światowe bestsellery wydane w dużych nakładach, teraz również w języku polskim.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22085.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22084.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. Indeks.
To już czwarte wydanie podręcznika cenionego przez studentów i adeptów dietetyki za jasność wywodu, ułatwiającą naukę, i wszechstronność. Zawiera on: • omówienie podstaw żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych • aktualną klasyfikację diet z ich szczegółowymi charakterystykami • omówienie zasad żywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a także żywienia dzieci zdrowych i chorych. Podręcznik odpowiada obowiązującemu programowi nauczania. Został zaktualizowany z uwzględnieniem opinii czytelników i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.2327 [Magazyn 1], P.4467 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1] (4 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej