Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(4)
Status
only on-site
(4)
available
(1)
Branch
Wypo┼╝yczalnie
(1)
Czytelnie
(4)
Author
Orłowski Dominik
(2)
Dyrda-Maciałek Sylwia
(1)
J─Ödrysiak Tadeusz
(1)
Lewandowski Henryk Jan
(1)
Petrecka Beata
(1)
Puchnarewicz El┼╝bieta
(1)
Rejman Krzysztof
(1)
Wo┼║niczko Magdalena
(1)
Year
2010 - 2019
(4)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Subject
KUCHNIA REGIONALNA
(3)
PRODUKT REGIONALNY
(2)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
TURYSTYKA KULTUROWA
(1)
Subject: time
2001-
(1)
Subject: place
POLSKA
(1)
Genre/Form
PODR─śCZNIKI
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. s. 123-125.
Regionalny produkt kulinarny mie┼Ťci si─Ö w promocji dziedzictwa kulinarnego poszczeg├│lnych gospodarstw domowych i ich rodzinnej tradycji ┼╝ywieniowej. Nast─Öpnie przenosi si─Ö on na ┼Ťrodowisko regionalne, narodowe i dociera sw─ů odmienno┼Ťci─ů na kra┼äce ┼Ťwiata. Wszystkie zak─ůtki ┼Ťwiata mog─ů pochwali─ç si─Ö r├│┼╝nymi niesamowitymi potrawami, kt├│re cz─Östo stanowi─ů tabu kulturowe w konsumpcji. Przyrz─ůdzane bywaj─ů na rozmaite, czasem naprawd─Ö dziwne sposoby. Wsp├│┼éczesne publikaq"e, skupiaj─ůce si─Ö najcz─Ö┼Ťciej na nadzwyczaj kolorowych obrazkach, niestety nie pokazuj─ů potraw stanowi─ůcych tajemnice narod├│w pod wzgl─Ödem zawarto┼Ťci, techniki i sposobu sporz─ůdzania, a tak┼╝e warunk├│w spo┼╝ywania, np. na cmentarzu czy w buszu. ┼Üwiat w dobie Internetu jeszcze d┼éugo nie b─Ödzie mia┼é mo┼╝liwo┼Ťci poznania kulturowej r├│┼╝norodno┼Ťci kuchni ┼Ťwiata, a w tym regionalnego dziedzictwa kulinarnego, kt├│re jest wa┼╝nym produktem turystycznym przyci─ůgaj─ůcym swoist─ů odmienno┼Ťci─ů zainteresowanych go┼Ťci - podr├│┼╝nik├│w, pragn─ůcych pozna─ç odmienno┼Ť─ç kulinarn─ů regionu. W opracowaniach krajowych odnosimy si─Ö do poszczeg├│lnych wojew├│dztw, natomiast m├│wi─ůc o produkcie regionalnym nale┼╝y wyj┼Ť─ç poza granice Polski czy Europy maj─ůc na wzgl─Ödzie zainteresowania turyst├│w z r├│┼╝nych stron ┼Ťwiata. Warto wypromowa─ç ofert─Ö, kt├│ra - z jednej strony oryginalna regionalnie - b─Ödzie akceptowalna i interesuj─ůca jako atrakcja kulinarna dla turyst├│w z kraj├│w odmiennych kulturowo - klimatycznie, obyczajowo i religijnie. T─Ö zasad─Ö powinni pozna─ç uczniowie w czasie szkolenia, a tak┼╝e kucharze i restauratorzy promuj─ůcy w zak┼éadach swoje oryginalne specjalno┼Ťci. Tak przygotowana oferta powinna r├│wnie┼╝ promowa─ç tereny wiejskie, kt├│re s─ů kolebk─ů tradycji kulinarnych i ekologicznego pozyskiwania ┼╝ywienia. Promocja danego rejonu poprzez produkt regionalny stawia przed nami jeszcze wiele pyta┼ä, a zastosowanie i promocja w┼éa┼Ťciwego produktu w tworzeniu i organizacji zak┼éad├│w folklorystycznych odgrywa istotn─ů rol─Ö w stworzeniu oferty, pozwalaj─ůcej pozyska─ç konsument├│w - turyst├│w z r├│┼╝nych stron ┼Ťwiata.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15308 XX.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 247-[256].
Turystyka kulinarna, jako jeden z wa┼╝niejszych segement├│w turystyki, w ostatnich latach rozwija si─Ö dynamicznie. Coraz wi─Öcej turyst├│w jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych os├│b w innych krajach czy regionach, pr├│buj─ůc charakterystycznych produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych i potraw. Pozwala na to szybko rozwijaj─ůca si─Ö gastronomia, zapewniaj─ůca mieszka┼äcom i turystom mo┼╝liwo┼Ť─ç konsumpcji tradycyjnych posi┼ék├│w, cz─Östo r├│wnie┼╝ w autentycznej oprawie. Wyj─ůtkowa i oryginalna oferta gastronomiczna mo┼╝e wspomaga─ç rozw├│j miejscowo┼Ťci pozbawionych walor├│w przyrodniczych czy kulturowych. Autorzy przedstawili m.in.: istot─Ö turystyki kulinarnej, znaczenie gastronomii w turystyce, sztuk─Ö kulinarn─ů, rodzaje i formy organizacji turystyki kulinarnej, kuchni─Ö polsk─ů i jej tradycje ┼╝ywieniowe, kuchnie regionalne w Polsce, tradycyjne i regionalne produkty ┼╝ywno┼Ťciowe w Polsce oraz ich ochron─Ö w Unii Europejskiej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.15054 XX.1.2 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15954 XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Tom po┼Ťwi─Öcony jest rozmaitym aspektom turystyki kulturowej w miejscach i na obszarach o r├│┼╝nym nat─Ö┼╝─Öniu ruchu turystycznego. Praca sk┼éada si─Ö z pi─Öciu rozdzia┼é├│w. Pierwszy obejmuje rol─Ö dziedzictwa kulturowego w rozwoju turystyki w regionach. W drugim rozdziale zamieszczono materia┼éy z bada┼ä odnosz─ůcych si─Ö do turystyki kulturowej na poziomie lokalnym. Osobne miejsce zajmuj─ů rozwa┼╝ania po┼Ťwi─Öcone badaniom kulturowym w regionalnej turystyce kulinarnej. Rozdzia┼é czwarty jest r├│wnie┼╝ w znacznej mierze powi─ůzany z kulinariami, odnosi si─Ö bowiem do technologii i produkt├│w kuchni regionalnych jako wa┼╝nego komponentu turystyki kulinarnej. Ostatnia cz─Ö┼Ť─ç opracowania zawiera rozwa┼╝ania o nowych mo┼╝liwo┼Ťciach rozwoju turystyki kulturowej w regionach.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12533 XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Niniejsza publikacja sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci, z kt├│rych ka┼╝da obejmuje inny aspekt funkcjonowania wsp├│┼éczesnej Europy oraz inny obszar jej wyzwa┼ä. Autorzy chcieli przedstawi─ç w ten spos├│b r├│┼╝norodno┼Ť─ç, cz─Östo powi─ůzanych ze sob─ů zagadnie┼ä, ukazuj─ůc p┼éaszczyzn─Ö polityczn─ů, wymiar spo┼éeczny oraz gospodarczy, ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnienim dzia┼éa┼ä w zakresie turystyki. Ze wzgl─Ödu na fakt, ┼╝e monografia ukazuje Europ─Ö jako niezwykle interesuj─ůcy przedmiot bada┼ä o charakterze interdyscyplinarnym, wierzymy, ┼╝e si─Ögaj─ůcy po t─Ö lektur─Ö, niezale┼╝nie od zainteresowa┼ä i dyscyplin naukowych, kt├│re reprezentuj─ů, znajd─ů w niej bogaty, wieloobszarowy obraz Polski i jej miejsca we wsp├│┼éczesnej Europie, problem├│w z jakimi musi sie zmierzy─ç oraz wyzwa┼ä, kt├│re przed ni─ů stoj─ů.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16967 XII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again