Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(9)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Status
available
(10)
only on-site
(6)
unavailable
(2)
unknown
(1)
Branch
Magazyny
(6)
Wypo┼╝yczalnie
(7)
Czytelnie
(6)
Author
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Jarosz Mirosław
(1)
Karczewski Jan Kazimierz
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Year
2020 - 2021
(1)
2010 - 2019
(5)
2000 - 2009
(3)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(9)
Language
Polish
(9)
Audience Group
Szkoły wyższe
(1)
Subject
OD┼╗YWIANIE
(4)
Od┼╝ywianie
(4)
DIETETYKA
(3)
Dietetyka
(1)
Fizjologia
(1)
HIGIENA
(1)
Uczucia
(1)
Zaburzenia od┼╝ywiania
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(4)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(1)
Psychologia
(1)
9 results Filter
Book
In basket
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o ┼╗ywieniu i ┼╗ywno┼Ťci ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
G┼é├│wnym celem ksi─ů┼╝ki jest przybli┼╝enie Czytelnikowi poj─Öcia racjonalnego ┼╝ywienia, tego jak osi─ůgni─Öcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane s─ů do nauki o ┼╝ywieniu i jak ta nauka stara si─Ö kreowa─ç w spo┼éecze┼ästwie zdrowy model spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci. Kluczow─ů pozycj─Ö w tym wzgl─Ödzie zajmuj─ů normy ┼╝ywieniowe, w kt├│rych zawiera si─Ö wsp├│┼éczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych cz┼éowieka i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11840 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13014 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.11911 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12732 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 15623 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 zmiemione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"┼╗ywienie cz┼éowieka" to seria podr─Öcznik├│w stanowi─ůcych wyczerpuj─ůce kompendia wiedzy z zakresu wsp├│┼éczesnej nauki o ┼╝ywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy om├│wili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz histori─Ö jej rozwoju, fizjologi─Ö trawienia i przyswajania po┼╝ywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, sk┼éadniki pokarmowe oraz warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i bezpiecze┼ästwo produkt├│w spo┼╝ywczych, normy ┼╝ywieniowe i planowanie ┼╝ywienia oraz ocen─Ö sposobu ┼╝ywienia i stanu od┼╝ywienia. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa tak napisana, aby pom├│c Czytelnikowi: zdoby─ç podstawow─ů wiedz─Ö o ┼╝ywieniu i ┼╝ywno┼Ťci oraz jej dotychczasowym rozwoju, w┼éa┼Ťciwie rozumie─ç potrzeby pokarmowe w┼éasnego organizmu i racjonalnie je zaspokaja─ç, nauczy─ç si─Ö, jak ┼╝ywi─ç innych i ocenia─ç efektywno┼Ť─ç tych dzia┼éa┼ä.
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11491 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11490 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11739 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. P.17210, P.17209
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 - 2 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"┼╗ywienie cz┼éowieka" to seria podr─Öcznik├│w stanowi─ůcych wyczerpuj─ůce kompendia wiedzy z zakresu wsp├│┼éczesnej nauki o ┼╝ywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy om├│wili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz histori─Ö jej rozwoju, fizjologi─Ö trawienia i przyswajania po┼╝ywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, sk┼éadniki pokarmowe oraz warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i bezpiecze┼ästwo produkt├│w spo┼╝ywczych, nowrmy ┼╝ywieniowe i planowanie ┼╝ywienia oraz ocen─Ö sposobu ┼╝ywienia i stanu odzywienia. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa tak napisana, aby pom├│c Czytelnikowi: zdoby─ç podstawow─ů wiedz─Ö o ┼╝ywieniu i ┼╝ywno┼Ťci oraz jej dotychczasowym rozwoju, w┼éa┼Ťciwie rozumie─ç potrzeby pokarmowe w┼éasnego organizmu i racjonalnie je zaspokaja─ç, nauczy─ç si─Ö, jak ┼╝ywi─ç innych i ocenia─ç efektywno┼Ť─ç tych dzia┼éa┼ä.
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To ju┼╝ czwarte wydanie podr─Öcznika cenionego przez student├│w i adept├│w dietetyki za jasno┼Ť─ç wywodu, u┼éatwiaj─ůc─ů nauk─Ö, i wszechstronno┼Ť─ç. Zawiera on: ÔÇó om├│wienie podstaw ┼╝ywienia cz┼éowieka ÔÇô od znaczenia sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia zwi─ůzane z innowacjami w naukach biologicznych ÔÇó aktualn─ů klasyfikacj─Ö diet z ich szczeg├│┼éowymi charakterystykami ÔÇó om├│wienie zasad ┼╝ywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a tak┼╝e ┼╝ywienia dzieci zdrowych i chorych. Podr─Öcznik odpowiada obowi─ůzuj─ůcemu programowi nauczania. Zosta┼é zaktualizowany z uwzgl─Ödnieniem opinii czytelnik├│w i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4467 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.2327 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
Ksi─ů┼╝ka jest dzie┼éem obejmuj─ůcym najbardziej aktualne normy ┼╝ywienia dla ludno┼Ťci Polski. Jest wynikiem bada┼ä i analiz zespo┼éu pracownik├│w Instytutu ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia, popartych najnowszymi do┼Ťwiadczeniami i osi─ůgni─Öciami uczonych z ca┼éego ┼Ťwiata. Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z dw├│ch cz─Ö┼Ťci. Cz─Ö┼Ť─ç pierwsza jest w ca┼éo┼Ťci po┼Ťwi─Öcona podstawowym sk┼éadnikom pokarmowym oraz witaminom, sk┼éadnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W cz─Ö┼Ťci drugiej autorzy odnosz─ů si─Ö do nast─Öpuj─ůcych zagadnie┼ä:: zastosowanie norm w ocenie spo┼╝ycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy ┼╝ywienia w planowaniu spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci, normy na energi─Ö, rola ┼╝ywienia i aktywno┼Ťci fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlek┼éym, suplementy diety, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie zmodyfikowana.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10213 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.10212 XVIII.10 [Czytelnia B], 11769 XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. P.17198
Book
In basket
(Seria Podr─Öcznik├│w dla Student├│w Studi├│w Piel─Ögniarskich)
Praca jest dzie┼éem zbiorowym czo┼éowych specjalist├│w krajowych z zakresu higieny i dziedzin pokrewnych oraz do┼Ťwiadczonych nauczycieli akademickich pracuj─ůcych w uczelniach medycznych w Polsce. Zwr├│cono szczeg├│ln─ů uwag─Ö na te dzia┼éy higieny, kt├│re s─ů najbardziej zwi─ůzane z praktyk─ů piel─Ögniarsk─ů, na jej aspekt praktyczny i zawodowy, ale nie pomini─Öto r├│wnie┼╝ zagadnie┼ä i dzia┼é├│w, kt├│re pozwol─ů lepiej zrozumie─ç rol─Ö czynnik├│w maj─ůcych bezpo┼Ťredni i d┼éugofalowy wp┼éyw na zdrowie. Dotyczy to rozdzia┼é├│w omawiaj─ůcych zagadnienia szeroko rozumianego ┼Ťrodowiska pracy, higieny wieku rozwojowego i podesz┼éego oraz higieny ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia, poniewa┼╝ te problemy s─ů najcz─Ö┼Ťciej obecne w codziennej praktyce piel─Ögnacyjnej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12933 [Magazyn 1], P.12932 [Magazyn 1], P.3668 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.1528 XVIII.11 [Wypo┼╝yczalnia B], 2950 XVIII.11 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.3667 XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Pi┼Ťmiennictwo przy rozdzia┼éach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podr─Öcznik zawieraj─ůcy wiedz─Ö z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, styl├│w jedzenia oraz podstaw prawa ┼╝ywno┼Ťciowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a tak┼╝e kultury fizycznej. Zawarte w nim zosta┼éy mi─Ödzy innymi: Najnowsze wyniki bada┼ä dotycz─ůce interakcji mi─Ödzy lekami a ┼╝ywno┼Ťci─ů, Relacja pomi─Ödzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia oty┼éo┼Ťci. Metody i techniki pracy z osobami przejawiaj─ůcymi r├│┼╝ny poziom aktywno┼Ťci fizycznej, a tak┼╝e do┼Ťwiadczaj─ůcymi trudno┼Ťci w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowa┼ä i nawyk├│w ┼╝ywieniowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17963 [Magazyn 1], P.17962 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19482 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19481 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again