Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(10)
Status
available
(9)
only on-site
(9)
unavailable
(4)
Branch
Magazyny
(5)
Wypo┼╝yczalnie
(8)
Czytelnie
(9)
Author
Ciborowska Helena (1944- )
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Andruszko Robert
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Jarosz Miros┼éaw (1957- )
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Kulik Teresa Bernadetta (1951- )
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Pacian Anna
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Sokołowski Marek
(1)
Stasiak Maciej (1956- )
(1)
Szczepanowska Ewa
(1)
Zadworna-Cie┼Ťlak Magdalena
(1)
Year
2010 - 2019
(8)
2000 - 2009
(2)
Country
Poland
(10)
Language
Polish
(10)
Subject
OD┼╗YWIANIE
(7)
DIETETYKA
(2)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(1)
OTY┼üO┼Ü─ć
(1)
Od┼╝ywianie
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
UCZUCIA
(1)
ZACHOWANIA ZDROWOTNE
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
Subject: time
1989-
(1)
Genre/Form
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podr─Öcznik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(1)
10 results Filter
Book
In basket
(Engram)
Bibliogr. s. [223]-258.
Ksi─ů┼╝ka dotyczy psychospo┼éecznego aspektu jedzenia pod wp┼éywem emocji. Wyja┼Ťnia, w jaki spos├│b jedzenie reguluje emocje i nastr├│j. Dowodzi, jak istotne dla prawid┼éowego funkcjonowania cz┼éowieka jest do┼Ťwiadczanie i radzenie sobie z w┼éasnymi emocjami, zw┼éaszcza w kontek┼Ťcie jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak r├│wnie┼╝ wyniki bada┼ä w┼éasnych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17065 III.9 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17064 III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwag─Ö na wielowymiarowo┼Ť─ç aspekt├│w ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia, pokazuj─ůc niesamowity potencja┼é, jaki tkwi w ┼╝ywno┼Ťci, zar├│wno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia cz┼éowieka. Zagadnienie ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia w turystyce i rekreacji zosta┼éo om├│wione w ramach czterech blok├│w tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia, bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, ┼╝ywno┼Ť─ç jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13535 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podr─Öcznik, w kt├│rym om├│wiono podstawowe sk┼éadniki od┼╝ywcze, witaminy i sk┼éadniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono te┼╝ g┼é├│wne grupy produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, ich warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů, wyst─Öpowanie i po┼╝─ůdan─ů wielko┼Ť─ç spo┼╝ycia. Cenne jest uwzgl─Ödnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczeg├│ln─ů uwag─Ö zwr├│cono na racjonalny spos├│b od┼╝ywiania si─Ö r├│┼╝nych grup ludno┼Ťci, metody oceny sposobu ┼╝ywienia i stanu od┼╝ywienia oraz rol─Ö dietetyki w profilaktyce chor├│b cywilizacyjnych. Jeden z rozdzia┼é├│w po┼Ťwi─Öcono r├│┼╝nym rodzajom wsp├│┼écze┼Ťnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom ┼╝ywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11723 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12914 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Monografie / Wielkopolska Wy┼╝sza Szko┼éa Turystyki i Zarz─ůdzania w Poznaniu ; nr 2)
Rozdzia┼éy wyodr─Öbnione w tej ksi─ů┼╝ce powsta┼éy poprzez pogrupowanie prac dotycz─ůcych szeroko poj─Ötej aktywno┼Ťci fizycznej i od┼╝ywiania si─Ö cz┼éowieka, jako najwa┼╝niejszych uwarunkowa┼ä promocji zdrowia. Podejmowanie aktywno┼Ťci fizycznej powinno s┼éu┼╝y─ç zdrowiu - warto┼Ťci, kt├│ra dla cz┼éowieka jest jego zasobem i bogactwem. Utrzymywanie zdrowia przez ca┼ée ┼╝ycie umo┼╝liwia cz┼éowiekowi realizacj─Ö jego d─ů┼╝e┼ä, wp┼éywa na jego zadowolenie z ┼╝ycia, zapewnia w┼éa┼Ťciwe relacje z innymi lud┼║mi. Wszystko to przek┼éada si─Ö na zdrowe spo┼éecze┼ästwo. St─ůd aktywno┼Ť─ç fizyczna zajmuje naczelne miejsce w celach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2007-2015, a wszelkie dzia┼éania zmierzaj─ůce do jej zintensyfikowania w spo┼éecze┼ästwie maj─ů ogromne znaczenie. Przedstawione w poszczeg├│lnych rozdzia┼éach prace staraj─ů si─Ö wykaza─ç dobroczynny wp┼éyw aktywno┼Ťci fizycznej, niezb─Ödnej dla rozwoju fizycznego dzieci i m┼éodzie┼╝y, dla utrzymania dobrej kondycji os├│b doros┼éych oraz podniesienia jako┼Ťci ┼╝ycia os├│b starszych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.7193 XIX.1 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8082 XIX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Psychologia)
Tyt. oryg.: "The psychology of eating : from healthy to disordered behavior" 2010.
Bibliogr. s. 293-348. Indeksy.
Napisana ┼╝ywym i przyst─Öpnym j─Özykiem ksi─ů┼╝ka zawiera szczeg├│┼éowe om├│wienie najnowszych bada┼ä dotycz─ůcych zachowa┼ä zwi─ůzanych z jedzeniem. Chocia┼╝ w analizie tej rozleg┼éej dziedziny autorka nawi─ůzuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, to k┼éadzie nacisk przede wszystkim na psychologi─Ö od┼╝ywiania si─Ö, ujmowan─ů z punktu widzenia spo┼éecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zosta┼éy tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego od┼╝ywiania si─Ö, spos├│b dokonywania wybor├│w dotycz─ůcych jedzenie, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z cia┼éa, a tak┼╝e przyczyny oty┼éo┼Ťci, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14028 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11235 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12316 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Engram)
Bibliogr. s. 170-191. Indeks.
Monografia koncentruje si─Ö na uwarunkowaniach zachowa┼ä zdrowotnych podejmowanych przez m┼éodzie┼╝ w uj─Öciu podmiotowych i rodzinnych wyznacznik├│w tych zachowa┼ä. W monografii dokonano przegl─ůdu kluczowych koncepcji wyja┼Ťniaj─ůcych zachowania zwi─ůzane ze zdrowiem, przedstawiono uwarunkowania zachowa┼ä zdrowotnych oraz zaprezentowano wyniki bada┼ä. Integraln─ů cz─Ö┼Ťci─ů publikacji jest propozycja za┼éo┼╝e┼ä programu profilaktycznego, opracowanego na bazie uzyskanych wynik├│w.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11260 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12352 XVIII.11 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeks.
Nowoczesny podr─Öcznik, w kt├│rym w zwi─Öz┼éy spos├│b przedstawiono najwa┼╝niejsze aspekty zwi─ůzane z ┼╝ywieniem cz┼éowieka we wszystkich etapach ┼╝ycia. Wiedza w nim zawarta obejmuje problematyk─Ö ┼╝ywienia przedstawion─ů z perspektywy fizjologa, biologa molekularnego oraz dietetyka. W publikacji przedstawiono wiadomo┼Ťci teoretyczne z zakresu fizjologii i patofizjologii ┼╝ywienia, podstawowe zalecenia dotycz─ůce prewencji pierwotnej i wt├│rnej schorze┼ä nieinterwencyjnych dietozale┼╝nych oraz podstawow─ů wiedz─Ö umo┼╝liwiaj─ůc─ů udzielenie kompetentnych porad dietetycznych osobom zdrowym w r├│┼╝nych stanach fizjologicznych i pacjentom z r├│┼╝nymi jednostkami chorobowymi. Podr─Öcznik adresowany jest przede wszystkim do student├│w kierunku ┼╝ywienie cz┼éowieka uczelni medycznych i rolniczych oraz instytut├│w zdrowia publicznego. B─Ödzie tak┼╝e przydatny dla dietetyk├│w, lekarzy i piel─Ögniarek.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 19074 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19073 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.11911 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12732 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 15623 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Zdrowie Publiczne jest dziedzin─ů interdyscyplinarn─ů skupiaj─ůc─ů zagadnienia zar├│wno z zakresu medycyny, ekonomii, prawa, zarz─ůdzania, jak i socjologii oraz psychologii. W podr─Öczniku om├│wiono zagadnienia z r├│┼╝nych obszar├│w zdrowia publicznego. Koncentruj─ů si─Ö one wok├│┼é: koncepcji zdrowia w medycynie, polityki zdrowotnej, wsp├│┼éczesnych zagro┼╝e┼ä zdrowia jednostki i rodziny, profilaktyki zdrowotnej w Polsce i w krajach europejskich, profilaktyki chor├│b spo┼éecznych i cywilizacyjnych, zagro┼╝e┼ä zdrowia psychicznego, opieki medycznej nad m┼éodzie┼╝─ů szkoln─ů, promocji zdrowia, system├│w informacyjnych w zdrowiu publicznym, uregulowa┼ä prawnych. Podr─Öcznik dostosowany jest do aktualnych program├│w kszta┼écenia student├│w kierunk├│w medycznych i nauk o zdrowiu. Rozdzia┼éy poprzedzone s─ů celami kszta┼écenia i zako┼äczone pytaniami, kt├│re mog─ů by─ç pomocne w utrwaleniu tre┼Ťci.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14042 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.14041 XVIII.12 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14904 XVIII.12 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again