Form of Work
Książki
(4)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(3)
only on-site
(3)
Branch
Magazyny
(1)
Wypożyczalnie
(2)
Czytelnie
(3)
Author
Bem Ewa
(1)
Kubica Robert (tłumacz)
(1)
Magnuszewski Andrzej
(1)
Piotrowski Jerzy K
(1)
Siemiński Marek
(1)
Squire David
(1)
Timbrell John
(1)
Witkiewicz Zygfryd (1940- )
(1)
Łakomy Roman
(1)
Year
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(2)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(4)
Language
Polish
(4)
Audience Group
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Toksykologia
(2)
Kosmetyki
(1)
Metale
(1)
Pestycydy
(1)
ROŚLINY
(1)
Substancje uzależniające
(1)
Trucizny
(1)
Tworzywa sztuczne
(1)
ZDROWIE ŚRODOWISKOWE
(1)
Związki nieorganiczne
(1)
Genre/Form
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podręcznik
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Historia
(1)
4 results Filter
Book
In basket
Tytuł oryginału: The poison paradox : chemicals as friends and foes.
Bibliografia na stronach 316-323. Indeks
Dlaczego ryba fugu zabija smakoszy? Czy pasożyty doprowadziły do procesu czarownic z Salem? Kiedy szklanka wody lub soku grejpfrutowego może być przyczyną śmierci? Na te i wiele innych równie intrygujących pytań odpowiada John Timbrell - znany toksykolog. Wyjaśnia, dlaczego substancje chemiczne, z którymi stykamy się na co dzień, raz są pożyteczne a w innych warunkach szkodzą. W książce autor wyjaśnia ciemną stronę chemii – jak to się dzieje, że substancje chemiczne będące w naszym otoczeniu i codziennym życiu, w pewnych warunkach są pożyteczne, a w innych trujące. Przedstawia liczne przypadki zatruć, począwszy od tragicznych katastrof w Bopalu i Zatoce Minamata, poprzez podanie przyczyn, jak pasożyty doprowadziły do procesów czarownic w Salem, aż po rybę fugu – ceniony przysmak i jednocześnie trujący. Autor przekazuje wiedzę o truciznach oraz sposobach ich działania i przeciwdziałania im, zwraca uwagę, że trucizny z którymi możemy mieć kontakt przypadkowy lub zamierzony, są częścią przyrody i tylko zrozumienie ich natury umożliwi ocenę rzeczywistego ryzyka zagrożenia i nauczy bezpiecznego życia w ich otoczeniu. Książka skierowana jest do studentów na kierunkach związanych z ochroną zdrowia i środowiska oraz z ekologia, do specjalistów toksykologów, a także dla ogółu Czytelników zainteresowanych truciznami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19062 XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19061 XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Fachowe Rady)
Tyt. oryg.: The garden pests & diseases specialist : the essential guide to identifying and controlling pests and diseases of ornamentals, vegetables and fruits, 2007.
Szkodniki i choroby roślin mogą spustoszyć ogród, szczególnie jeśli spokrewnione rośliny posadzone są obok siebie. Ten specjalistyczny podręcznik pomoże w ich identyfikacji i poradzi, jakie zastosować środki, ze zwróceniem szczególnej uwagi na metody niezwiązane z chemiczną ochroną roślin. Książka omawia również różne gupy roślin - od warzyw i kwiatów ogrodowych, po storczyki i rośliny wodne oraz przedstawia pożyteczne owady.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14461 XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach.
To doskonałe źródło wiedzy z dziedziny toksykologii. Autorzy uwzględnili w nim najnowsze osiągnięcia wynikające z ogromnego postępu, jaki dokonał się we wszystkich kierunkach toksykologii: molekularnej, środowiska i toksykologii klinicznej. Omówiono: - toksykokinetykę, toksykometrię, mechanizmy zatruć - toksykologię substancji chemicznych - toksykologię pestycydów, leków, kosmetyków, tworzyw sztucznych - ogólny problem bezpieczeństwa chemicznego i oceny zagrożenia - toksykologię promieniowania jonizującego.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19056 XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19055 XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Środowiskowe zagrożenia zdrowia / Marek Siemiński. - Wyd. 1, 2 dodr. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008. - 659, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Środowisko)
Bibliogr. przy rozdz.
Podręcznik przedstawia środowiskowe zagrożenia zdrowia ludzi powodowane przez różne szkodliwe czynniki: biologiczne, geologiczne, chemiczne i fizyczne. Zwykle są one związane z określonymi formami aktywności ludzkiej, jak spożywanie posiłków, spędzanie czasu w zamkniętych pomieszczeniach, przebywanie na ulicy, wypoczynek, pobyt na wsi, podróżowanie, itp. Nie są to problemy nowe, istniały zawsze, nie stanowiły jednak wyodrębnionej wiedzy, lecz wchodziły w zakres medycyny, toksykologii, ochrony środowiska. Książka ta jest pierwszą publikacją traktującą odrębnie i całościowo ten temat. Szczególnym jej walorem jest interdyscyplinarność ujęcia i inspirujący sposób wykładu.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12969 [Magazyn 1], P.12968 [Magazyn 1], P.12454 [Magazyn 1], P.12453 [Magazyn 1], P.12452 [Magazyn 1], P.11774 [Magazyn 1], P.11489 [Magazyn 1] (7 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again