Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
tylko na miejscu
(6)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(3)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(6)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(6)
Autor
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Dobicki Wojciech (1960- )
(1)
Filistowicz Andrzej (1947- )
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Gil Marian
(1)
Gruszecki Tomasz
(1)
Grzybek Stanisław
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
Górecka Danuta
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Houszka Hanna
(1)
Hęś Marzena
(1)
Jasek Stanisław (1943- )
(1)
Jeżewska-Witkowska Grażyna
(1)
Jędrusek-Golińska Anna
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Nowakowski Piotr (1954- )
(1)
Polechoński Ryszard (1956- )
(1)
Przysiecki Piotr
(1)
Roman Adam (1966- )
(1)
Rudy Mariusz
(1)
Socha Stanisław (1952- )
(1)
Stachowiak Barbara
(1)
Stanisławczyk Renata
(1)
Szczepaniak Barbara
(1)
Szulc Tadeusz (1942- )
(1)
Szymandera-Buszka Krystyna
(1)
Szymanowska Anna (1953- )
(1)
Waszkowiak Katarzyna
(1)
Zielak-Steciwko Anna
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Znamirowska Agata
(1)
Łukaszewicz Ewa (1953- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Szkoły branżowe I stopnia
(1)
Technikum
(1)
Temat
Towaroznawstwo
(5)
Żywność
(2)
Kucharstwo
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
Technologia żywności
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zootechnika
(1)
Gatunek
Podręczniki akademickie
(3)
Podręcznik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Chemia
(1)
Edukacja i pedagogika
(1)
Słowo kluczowe
ryby
(5)
mięso
(4)
mleko
(3)
alkohol
(2)
drób
(2)
herbata
(2)
kawa
(2)
produkcja zwierzęca
(2)
towaroznawstwo
(2)
bydło
(1)
ciasta
(1)
cukier
(1)
cukry
(1)
desery
(1)
dziczyzna
(1)
konie
(1)
kozy
(1)
miód
(1)
nabiał
(1)
napoje
(1)
owady użytkowe
(1)
owce
(1)
owoce morza
(1)
pieczywo
(1)
potrawy dietetyczne
(1)
produkcja żywności
(1)
produkty mleczarskie
(1)
produkty mleczne
(1)
ryby słodkowodne
(1)
skóra
(1)
sosy
(1)
trzoda chlewna
(1)
tłuszcze
(1)
zarządzanie jakością
(1)
zboże
(1)
zupy
(1)
zwierzęta futerkowe
(1)
żywienie
(1)
żywność
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W książce przedstawiono zasady i normy służące ocenie towaroznawczej surowców i produktów pochodzących od zwierząt gospodarskich, a także ryb i pszczół, począwszy od mleka, a na wełnie i pierzu kończąc. Omówiono metody oceny i klasyfikacji surowców oraz wytwarzanych z nich produktów, a w większości przypadków również szczegółowe zasady postępowania przy oznaczaniu poszczególnych wskaźników ujętych w odpowiednich normach przedmiotowych. Książka jest przeznaczona dla studentów takich kierunków studiów, jak towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności oraz zootechnika.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17552.XVII.7 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17551.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wykaz norm przy ćwiczeniach.
Towaroznawstwo produktów spożywczych zajmuje się badaniem jakości żywności. Bada te cechy i właściwości produktów spożywczych, które decydują bezpośrednio lub pośrednio o przydatności poszczególnych towarów w żywieniu człowieka, a także o ich przydatności wcześniej w przetwórstwie i dystrybucji. Przedmiotem skryptu jest ocena jakości wybranych grup produktów spożywczych, które bądź nie były szerzej opisane w innych opracowaniach na temat oceny towaroznawczej produktów spożywczych, bądź są przeprowadzane w ramach przedmiotów obejmujących przetwórstwo żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17205 [Magazyn 1], P.17206 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17188.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17187.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Niniejszy podręcznik jest pierwszym przedstawieniem tych zagadnień wykorzystującym doświadczenia, a także problemy wynikające z obecności Polski w U nii Europejskiej. W książce podano i omówiono aktualnie obowiązujące zasady, rozporządzenia i normy wykorzystywane w ocenie towaroznawczej wszystkich surowców zwierzęcych, podstawowe technologie wykorzystywane w ich przetwórstwie, uzyskiwane produkty żywnościowe wraz z ich oceną towaroznawczą oraz zasady pakowania i znakowania żywności. Pozycje z tego zakresu, dostępne w bibliotekach, zostały opracowane przed akcesją Polski do Unii Europejskiej i w związku z tym mogą znajdować się w nich nieaktualne już informacje.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22093.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22092.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania. Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17201 [Magazyn 1], P.17202 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17172.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17171.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Reforma 2019.
Bibliografia na stronach 568-570.
Znany i lubiany podręcznik dostosowany do podstawy programowej z 2019 r. omawia dokładnie procesy przyrządzania ciast, zup, sosów oraz zakąsek zimnych i gorących. Opisuje także rodzaje mięs i ich wykorzystanie w gastronomii. Przedstawia zasady przygotowywania i podawania napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Pozwala zapoznać się z cechami charakterystycznymi kuchni różnych regionów Polski oraz innych krajów. Liczne rysunki i zdjęcia ułatwiają zrozumienie omawianych treści. Publikacja obfituje w ciekawe przepisy. Podręcznik dostosowany językowo i merytorycznie do wieku odbiorcy. Zawiera kluczową terminologię techniczną stosowaną w branży gastronomicznej, w przypadku terminów obcojęzycznych wskazano ich poprawną wymowę. Obowiązkowa pozycja w przygotowaniach do egzaminu zawodowego! Wiadomości teoretyczne wsparte licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami przybliżającymi praktyczne zastosowanie wiedzy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18597.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22020.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22019.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Zwierzęta towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Proces ich udomowiania rozpoczął się ok. 10 tys. lat temu. Człowiek udomowił łącznie ponad 90 gatunków zwierząt, choć część z nich obecnie występuje tylko w stanie wolnym. Proces udomowienia jednak trwa nadal, gdyż w przyrodzie ciągle odkrywamy gatunki zwierząt o unikatowych właściwościach, które mogą być wykorzystane w produkcji żywności, ale również jako zwierzęta towarzyszące w poprawie dobrostanu życia człowieka. Największe zmiany cech użytkowych zwierząt udomowionych nastąpiły w XX wieku. W tym czasie wprowadzono genetykę populacji, genomikę, poznano procesy fizjologicznych przemian w organizmach zwierząt, opracowano systemy wartościowania pasz, określono ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, poznano możliwości produkcyjne, ale też genetyczne i środowiskowe uwarunkowanie ich zdrowia i produkcji. Wydajność zwierząt zwiększyła się wielokrotnie, w tym wydajność mleka, liczba znoszonych jaj, tempo przyrostów i wykorzystanie paszy. Zmieniły się także relacje z człowiekiem. Zoopsychologia pozwala odkrywać ciągle nowe unikatowe cechy i właściwości zwierząt, co pozwala lepiej zrozumieć ich zachowanie i potrzeby. Są to informacje wykorzystywane do poprawy dobrostanu życia zwierząt, warunków ich utrzymania i hodowli. Obecnie, obok tradycyjnych form użytkowania zwierząt (praca, produkcja mleka, mięsa, jaj, miodu itp.) coraz większego znaczenia nabierają alternatywne formy ich wykorzystania (towarzyszenie człowiekowi, animaloterapia, sport, rekreacja itp.). A zatem, zwierzęta nie tylko dostarczają pracy i pokarmu, ale w coraz szerszym zakresie towarzyszą człowiekowi, poprawiają jego zdrowie i komfort życia.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19587.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19586.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej