Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(4)
Forma i typ
Książki
(4)
Poradniki i przewodniki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(4)
dostępne
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(1)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(4)
Autor
Żurawicz Edward (1947- )
(2)
Bielenin Anna
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Doruchowski Grzegorz
(1)
Lisek Jerzy
(1)
Majchrowska Marcelina
(1)
Masny Agnieszka
(1)
Płocharski Witold
(1)
Treder Waldemar
(1)
Łabanowska Barbara
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(3)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(4)
Język
polski
(4)
Odbiorca
Ogrodnicy
(1)
Rolnicy upraw polowych
(1)
Temat
Truskawka
(4)
Uprawa roślin
(2)
Nawożenie
(1)
Ochrona roślin
(1)
Odmiany roślin
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Poziomka
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Poradniki
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Dom i ogród
(1)
Kulinaria
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
truskawka
(4)
uprawa
(3)
ochrona roślin
(1)
odmiana
(1)
ogrodnictwo
(1)
poziomka
(1)
przepisy kulinarne
(1)
4 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
ABC uprawy truskawki w polu : uprawa, odmiany, ochrona, nawożenie / [redaktor prowadzący Agnieszka Czarnocka]. - Warszawa : Hortpress, copyright 2016. - 55 stron : ilustracje, fotografie, wykres ; 30 cm.
Opis według okładki.
Bardzo ważnymi aspektami tradycyjnej uprawy polowej, decydującymi o wysokim plonowaniu oraz uzyskaniu dorodnych i dobrych jakościowo owoców są: dobór odpowiedniego stanowiska i przedplonu, właściwe przygotowanie pola pod założenie plantacji, przestrzeganie zasad prawidłowego sadzenia roślin oraz stosowny dobór odmian. Poradnik zawiera szczegółowe informacje na temat zakładania plantacji truskawek, doboru odmian oraz zabiegów pielęgnacyjnych. Omówiono w nim zagadnienia dotyczące nawożenia, integrowanej ochrony przed chorobami, szkodnikami i chwastami oraz techniki stosowania środków ochrony roślin. Przedstawiono w nim charakterystykę wybranych 36 odmian truskawek, a opisy wzbogacono kolorowymi fotografiami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18416.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18415.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Truskawka / [autor przepisów Marcelina Majchrowska]. - Warszawa : Hortpress, copyright 2017. - 96 stron : fotografie ; 21 cm.
(Smaki z Mojego Ogrodu ; 1/2017)
Na okładce podtytuł: uprawa, odmiany, przepisy, ciekawostki.
Poradnika opisuje, jak wybrać dobre odmiany do uprawy i jak zapewnić im najlepsze warunki wzrostu. W skrócie omawia choroby i szkodniki, jakie atakują truskawki. Prezentuje ciekawe aranżacje uprawy na balkonach, tarasach, w przydomowych ogródkach i większych ogrodach. Zawiera ponad 20 przepisów na potrawy z truskawek.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18474.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Truskawka i poziomka : praca zbiorowa / pod redakcją prof. dr. hab. Edwarda Żurawicza. - Wydanie 2 zaktualizowane i uzupełnione. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwa Rolnicze i Leśne, 2005. - 293, [3], [44] stron tablic : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Problematyka dotycząca tradycyjnej produkcji truskawek nie zmieniła się radykalnie, nabrały jednak znaczenia nowoczesne metody produkcji i podejście do wytwarzanego surowca. Natomiast wiele aspektów prawnych produkcji, takich jak wytwarzanie materiału szkółkarskiego, prawna ochrona odmian, uregulowania dotyczące produkcji ekologicznej czy integrowanej, to nowe zagadnienia, wszechstronnie opracowywane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Większość przepisów weszła w życie z dniem przystąpienia Polski do Unii Europejskiej, ale niektóre dopracowano dopiero w drugiej połowie 2004 roku. W obecnym wydaniu tej książki uwzględniono wszystkie zmiany w zakresie produkcji truskawek wynikające z dostosowania polskiego prawa do wymogów Unii Europejskiej. Zmiany, jakie zaszły w produkcji truskawek na świecie i w Polsce, wynikają z tendencji zarysowujących się na rynku konsumenta, a także racjonalizacji pracy w sadownictwie i obrocie owocami. Rozwinięto bardzo nowoczesne technologie uprawy, takie jak produkcja owoców typowo deserowych, produkcja sterowana, integrowana czy ekologiczna. Te nowe, bardzo ważne dla producenta informacje zostały w obecnym wydaniu książki opracowane przez zespół wybitnych specjalistów z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18480.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 454-455.
Książka autorstwa dr Agnieszki Masny i prof. dr. hab. Edwarda Żurawicza zawiera informacje dotyczące nowych odmian truskawek oraz ochrony roślin przed chorobami, szkodnikami i chwastami. Znajdą się w niej wskazówki: jak dobierać i przygotować stanowisko pod uprawę truskawek, z jakich sadzonek korzystać, w jakim terminie sadzić rośliny i jak je pielęgnować. Autorzy przybliżą także zagadnienia dotyczące zbytu owoców (odpowiedniego traktowania truskawek po zbiorze, opakowań używanych do kontaktu z tego typu towarem, transportem i dystrybucją). Książka bogato i barwnie ilustrowana.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18484.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej