Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(7)
Status
only on-site
(6)
available
(5)
unavailable
(1)
Branch
Magazyny
(1)
Wypo┼╝yczalnie
(5)
Czytelnie
(6)
Author
Orłowski Dominik
(3)
Czerwiński Janusz (1936- ; geograf)
(2)
Puchnarewicz El┼╝bieta
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
J─Ödrysiak Tadeusz
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Wo┼║niczko Magdalena
(1)
Wyleżałek Joanna
(1)
Year
2010 - 2019
(7)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Subject
TURYSTYKA
(3)
TURYSTYKA KULTUROWA
(3)
KUCHNIA REGIONALNA
(2)
TURYSTYKA KULINARNA
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
OD┼╗YWIANIE
(1)
PRODUKT REGIONALNY
(1)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(1)
Genre/Form
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
7 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Monografia prezentuje pog┼é─Öbion─ů refleksj─Ö nad dziedzictwem kulturowym, ukazuj─ůc potencja┼é kulturowy spo┼éecze┼ästw Europy i kraj├│w Po┼éudnia. W pierwszej cz─Ö┼Ťci monografii znalaz┼éy si─Ö opracowania obejmuj─ůce z┼éo┼╝ony wymiar dziedzictwa kulturowego w turystyce region├│w ┼Ťwiata (interpretacje badawcze dotycz─ůce nazewnictwa, przestrzennych aspekt├│w studi├│w nad dziedzictwem, porz─ůdkowaniem i rejestracj─ů jego zasob├│w). Druga cz─Ö┼Ť─ç zawiera rozwa┼╝ania na temat r├│┼╝norodno┼Ťci europejskiego dziedzictwa kulturowego i jego znaczenia w turystyce (opracowania case study obejmuj─ůce zabytki techniki w Karpatach, rzemios┼éo ludowe na Litwie, kulturowe destynacje Rosji, zabytki rezydencjalne Wielkiej Brytanii, tradycje winiarstwa w Europie, gastronomi─Ö w─Ögiersk─ů i ofert─Ö enoturystyczn─ů w Portugalii). W trzecim dziale zamieszczono opracowania odnosz─ůce si─Ö do dziedzictwa kulturowego kraj├│w Po┼éudnia (kultura, religia i obrz─Ödy Indonezji, dziedzictwo materialne i kultura ┼╝ywa Chin, bogactwo kulinarne Japonii, przesz┼éo┼Ť─ç cywilizacji Maj├│w, dziedzictwo prehistoryczne Afryki Subsaharyjskiej). Projekt i realizacj─Ö ksi─ů┼╝ki mo┼╝na uzna─ç za pocz─ůtek studi├│w nad kulturami europejskimi i pozaeuropejskimi. (ze wst─Öpu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12067 XX.1.5 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12985 XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Dziedzictwo kulturowe jest jak spo┼éeczny kod genetyczny - jak odziedziczony po przodkach potencja┼é, kt├│ry w prawid┼éowo ukszta┼étowanym ┼Ťrodowisku ma szanse na rozw├│j. To ┼Ťrodowisko tworzymy my sami, czerpi─ůc rozumnie z dorobku wcze┼Ťniejszych pokole┼ä. Polska z wielu powod├│w, zar├│wno ze wzgl─Ödu na histori─Ö, jak i po┼éo┼╝enie geopolityczne, jest krajem wyj─ůtkowym, co znajduje swoje odzwierciedlenie w niematerialnej i materialnej kulturze narodu. Niniejsze opracowanie ma stanowi─ç wk┼éad w zrozumienie tego faktu i wskaza─ç na mo┼╝liwo┼Ťci wykorzystania element├│w kulturowych do rozwoju r├│┼╝nych rodzaj├│w turystyki. (ze wst─Öpu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12068 XX.1.5 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12984 XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 247-[256].
Turystyka kulinarna, jako jeden z wa┼╝niejszych segement├│w turystyki, w ostatnich latach rozwija si─Ö dynamicznie. Coraz wi─Öcej turyst├│w jest zainteresowanych poznawaniem kuchni i tradycji kulinarnych os├│b w innych krajach czy regionach, pr├│buj─ůc charakterystycznych produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych i potraw. Pozwala na to szybko rozwijaj─ůca si─Ö gastronomia, zapewniaj─ůca mieszka┼äcom i turystom mo┼╝liwo┼Ť─ç konsumpcji tradycyjnych posi┼ék├│w, cz─Östo r├│wnie┼╝ w autentycznej oprawie. Wyj─ůtkowa i oryginalna oferta gastronomiczna mo┼╝e wspomaga─ç rozw├│j miejscowo┼Ťci pozbawionych walor├│w przyrodniczych czy kulturowych. Autorzy przedstawili m.in.: istot─Ö turystyki kulinarnej, znaczenie gastronomii w turystyce, sztuk─Ö kulinarn─ů, rodzaje i formy organizacji turystyki kulinarnej, kuchni─Ö polsk─ů i jej tradycje ┼╝ywieniowe, kuchnie regionalne w Polsce, tradycyjne i regionalne produkty ┼╝ywno┼Ťciowe w Polsce oraz ich ochron─Ö w Unii Europejskiej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.15054 XX.1.2 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15954 XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
"Niniejsza monografia (...) zwraca uwag─Ö na wielowymiarowo┼Ť─ç aspekt├│w ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia, pokazuj─ůc niesamowity potencja┼é, jaki tkwi w ┼╝ywno┼Ťci, zar├│wno w obszarze turystyki i rekreacji, jak i zdrowia cz┼éowieka. Zagadnienie ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia w turystyce i rekreacji zosta┼éo om├│wione w ramach czterech blok├│w tematycznych, a mianowicie: aspekty prozdrowotne ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia, bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci w turystyce i rekreacji, gastronomia jako miejsce rekreacji, ┼╝ywno┼Ť─ç jako produkt turystyczny." (z Wprowadzenia)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13535 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy pracach.
Tom po┼Ťwi─Öcony jest rozmaitym aspektom turystyki kulturowej w miejscach i na obszarach o r├│┼╝nym nat─Ö┼╝─Öniu ruchu turystycznego. Praca sk┼éada si─Ö z pi─Öciu rozdzia┼é├│w. Pierwszy obejmuje rol─Ö dziedzictwa kulturowego w rozwoju turystyki w regionach. W drugim rozdziale zamieszczono materia┼éy z bada┼ä odnosz─ůcych si─Ö do turystyki kulturowej na poziomie lokalnym. Osobne miejsce zajmuj─ů rozwa┼╝ania po┼Ťwi─Öcone badaniom kulturowym w regionalnej turystyce kulinarnej. Rozdzia┼é czwarty jest r├│wnie┼╝ w znacznej mierze powi─ůzany z kulinariami, odnosi si─Ö bowiem do technologii i produkt├│w kuchni regionalnych jako wa┼╝nego komponentu turystyki kulinarnej. Ostatnia cz─Ö┼Ť─ç opracowania zawiera rozwa┼╝ania o nowych mo┼╝liwo┼Ťciach rozwoju turystyki kulturowej w regionach.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12533 XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 339-348.
Podr─Öcznik powsta┼é przede wszystkim z my┼Ťl─ů o potrzebach student├│w na kierunkach zwi─ůzanych z turystyk─ů i rekreacj─ů. Tre┼Ťci w nim zawarte s─ů wprowadzeniem do tematyki turyzmu jako zjawiska spo┼éecznego i gospodarczego o wieloaspektowych implikacjach. Ma uzmys┼éowi─ç osobom podejmuj─ůcym studia w zakresie turystyki, z jak r├│┼╝norodn─ů i rozleg┼é─ů problematyk─ů b─Öd─ů obcowa─ç nie tylko w trakcie studi├│w, ale i pracy zawodowej. Ksi─ů┼╝ka polecana jest tak┼╝e wszystkim, kt├│rzy turystyk─Ö pokochali.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11957 [Magazyn 1], P.11955 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 13123 XX.1.1 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy turystyki / Janusz Czerwiński. - Wyd. 3. - Warszawa : CeDeWu, 2015. - 365, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. s. 349-354, wykaz akt├│w prawnych s. 363-364.
Zawarte w podr─Öczniku tre┼Ťci s─ů wprowadzeniem do zagadnie┼ä turyzmu jako zjawiska zar├│wno spo┼éecznego, zwi─ůzanego najog├│lniej m├│wi─ůc z podr├│┼╝owaniem, jak i zjawiska gospodarczego, zwi─ůzanego z organizacj─ů tych podr├│┼╝y i goszczeniem podr├│┼╝nych. W podr─Öczniku om├│wiono podstawowe poj─Öcia i definicje odnosz─ůce si─Ö do turystyki, tak┼╝e zwi─ůzki turystyki z pokrewnymi formami sp─Ödzania czasu wolnego. Sporo miejsca po┼Ťwi─Öcono historii turystyki, szczeg├│lnie turystyki polskiej oraz turystyki ameryka┼äskiej, kt├│rej bezpo┼Ťredni wp┼éyw na wsp├│┼éczesne oblicze turystyki ┼Ťwiatowej trudno przeceni─ç. Om├│wiono g┼é├│wne uwarunkowania i czynniki rozwoju wsp├│┼éczesnej turystyki, w tym zw┼éaszcza walory turystyczne, decyduj─ůce o motywach i formach podejmowanych podr├│┼╝y turystycznych, Opisane zosta┼éy zar├│wno wsp├│┼éczesne funkcje turystyki, a tak┼╝e dysfunkcje i liczne zagro┼╝enia zwi─ůzane z turystyk─ů. G┼é├│wna cz─Ö┼Ť─ç tekstu skupia uwag─Ö Czytelnika na opisie rodzaj├│w i form wsp├│┼éczesnej turystyki oraz na jej organizacji, a tak┼╝e na wskazaniu aktualnych tendencji w ruchu turystcznym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.15036 XX.1.1 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.15035 XX.1.1 [Czytelnia B], 15924 XX.1.1 [Czytelnia B] (2 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again