Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Dostępność
dostępne
(3)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Kowalczyk Andrzej (1954- )
(1)
Mazurkiewicz-Pizło Anna
(1)
Puchnarewicz Elżbieta
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
EKOTURYSTYKA
(1)
ROZWÓJ REGIONALNY
(1)
TURYSTYKA KULTUROWA
(1)
TURYSTYKA WINIARSKA
(1)
WIEŚ
(1)
Temat: czas
2001-0
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Słowo kluczowe
turystyka winiarska
(3)
turystyka kulturowa
(2)
dziedzictwo kulturowe
(1)
ekoturystyka
(1)
enoturystyka
(1)
geoturystyka
(1)
golf
(1)
region
(1)
rozwój ekonomiczny
(1)
rozwój regionalny
(1)
rozwój społeczny
(1)
turystyka aktywna
(1)
turystyka kulinarna
(1)
turystyka kwalifikowana
(1)
turystyka przemysłowa
(1)
turystyka przyrodnicza
(1)
turystyka zrównoważona
(1)
winnice
(1)
zagospodarowanie turystyczne
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Monografia prezentuje pogłębioną refleksję nad dziedzictwem kulturowym, ukazując potencjał kulturowy społeczeństw Europy i krajów Południa. W pierwszej części monografii znalazły się opracowania obejmujące złożony wymiar dziedzictwa kulturowego w turystyce regionów świata (interpretacje badawcze dotyczące nazewnictwa, przestrzennych aspektów studiów nad dziedzictwem, porządkowaniem i rejestracją jego zasobów). Druga część zawiera rozważania na temat różnorodności europejskiego dziedzictwa kulturowego i jego znaczenia w turystyce (opracowania case study obejmujące zabytki techniki w Karpatach, rzemiosło ludowe na Litwie, kulturowe destynacje Rosji, zabytki rezydencjalne Wielkiej Brytanii, tradycje winiarstwa w Europie, gastronomię węgierską i ofertę enoturystyczną w Portugalii). W trzecim dziale zamieszczono opracowania odnoszące się do dziedzictwa kulturowego krajów Południa (kultura, religia i obrzędy Indonezji, dziedzictwo materialne i kultura żywa Chin, bogactwo kulinarne Japonii, przeszłość cywilizacji Majów, dziedzictwo prehistoryczne Afryki Subsaharyjskiej). Projekt i realizację książki można uznać za początek studiów nad kulturami europejskimi i pozaeuropejskimi. (ze wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.12067.XX.1.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12985.XX.1.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 255-265.
Ksiązka opisuje rozwój turystyki winiarskiej w Polsce wskazując na jej powiązania z teoriami endogenicznego rozwoju regionu. Sformułowano model rozwoju turystyki winiarskiej w Polsce w ujęciu mikro- i mezo- oraz określono rolę władz i organizacji pozarządowych w jej rozwoju, a także sprecyzowano ich funkcje w rozwoju turystyki winiarskiej. Dokonano również systematyzacji korzyści i kosztów wynikających z rozszerzania tego kierunku turystyki w regionie. Ponadto, zarysowano problematykę szarej strefy w rozwijającej się w Polsce enoturystyce. Ważnym aspektem pracy było także poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, jakie są perspektywy rozwoju enoturystyki w Polsce i jakie jest jej oddziaływanie na rozwój regionu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14151.XX.1.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Turystyka zrównoważona / red. nauk. Andrzej Kowalczyk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 323, [1] s., [20] s. tabl. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.
(Turystyka / Wydawnictwo Naukowe PWN)
Bibliogr. s. 293-323.
Pierwsza tak obszerna publikacja na rynku polskim, w której omówiono jednocześnie teoretyczne aspekty turystyki zrównoważonej, jej formy, jak i rozwiązania praktyczne - m.in. działania władz publicznych, organizacji pozarządowych, instytucji ponadnarodowych w ramach szeroko rozumianej polityki turystycznej i planowania turystycznego. Książka składa się z 3 części. Część I zawiera rozważania na temat teoretyczno-metodologicznych aspektów turystyki zrównoważonej (geneza, definicja, podział wewnętrzny, związane z nią koncepcje teoretyczne, problemy planowania i zarządzania). Część II poświęcona jest przyrodniczym aspektom turystyki zrównoważonej (m.in. turystyka geologiczna, ornitologiczna, botaniczna). Część III dotyczy kulturowych aspektów turystyki zrównoważonej (m.in. turystyka etnograficzna, przemysłowa, historyczna, kulinarna). Książka przeznaczona jest dla osób interesujących się różnorodnymi formami turystyki kulturowej (od turystyki religijnej po rozrywkową) i przyrodniczymi uwarunkowaniami turystyki, a także jej rolą w aktywizacji społeczno-gospodarczej miejscowości i regionów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9907 [Magazyn 1], P.9908 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.9909.XX.1.4 [Wypożyczalnia B], P.9910.XX.1.4 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11505.XX.1.4 [Czytelnia B], 11504.XX.1.4 [Czytelnia B] (2 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej