Form of Work
Książki
(9)
Publikacje informacyjne
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Status
available
(13)
only on-site
(9)
unavailable
(1)
Branch
Magazyny
(6)
Wypożyczalnie
(8)
Czytelnie
(9)
Author
Kunachowicz Hanna
(6)
Iwanow Krystyna
(4)
Nadolna Irena
(4)
Przygoda Beata
(4)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Ziajka Stefan
(1)
Year
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(5)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(9)
Language
Polish
(9)
Subject
ODŻYWIANIE
(4)
ŻYWNOŚĆ
(3)
Żywność
(3)
TABLICE i WZORY
(2)
Wartość odżywcza
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
DIETETYKA
(1)
DŁUGOWIECZNOŚĆ
(1)
Mleczarstwo
(1)
Odżywianie
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(2)
Tablice i wzory
(2)
TABLICE i WZORY
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
9 results Filter
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17249 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17304 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17303 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia na stronach 1127-1129. Indeksy.
Wiedza na temat prawidłowego komponowania codziennej diety staje się coraz bardziej potrzebna, szczególnie w aspekcie zapobiegania chorobom powstającym w wyniku nieodpowiedniego sposobu żywienia. Tabele składu i wartości odżywczej żywności pozwalają ocenić sposób żywienia, czyli wartość odżywczą diety. Dzięki nim można również porównywać wartość energetyczną i odżywczą diety z zalecanym dziennym spożyciem zamieszczonym w normach żywienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17910 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17909 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Dane zawarte w tabelach umożliwiają także procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów w diecie. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.9859 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.9858 XVIII.10 [Wypożyczalnia B], P.9857 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11426 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12657 [Magazyn 1], P.12656 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12654 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.12653 XVIII.10 [Czytelnia B], 13465 XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
No cover
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.782 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony: 151-152. Indeks.
Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udział energii z białka, tłuszczu i węglowodanów ułatwia szybką ocenę, który produkt czy potrawa są nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotyczące wartości energetycznej, uwzględniając współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego oraz dodano rozdział zawierający skład naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód leczniczych występujących na polskim rynku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17344 [Magazyn 1], P.17343 [Magazyn 1], P.17342 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17912 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17911 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Od ostatniego wydania skryptu do ćwiczeń z bromatologii minęło prawie 30 lat. To znakomite opracowanie, przygotowane pod redakcją Profesora Henryka Gertiga, przez wiele lat było często dla kolejnych pokoleń farmaceutów jedynym źródłem wiedzy o metodach badań wartości odżywczej żywności. Poprzez swoją unikatowość opracowanie to doczekało się licznych wznowień. Korzystali z niego nie tylko studenci farmacji -wszystkich kierunków, lecz także osoby studiujące na innych uczelniach, które w ramach obowiązujących programów nauczania realizowały - często pod zmienionym tytułem - przedmiot tematycznie związany z wartością odżywczą żywności i żywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17200 [Magazyn 1], P.17199 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17170 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17169 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Mleczarstwo. 1 / pod redakcją Stefana Ziajka. - Wydanie 2, poprawione i uzupełnione - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2008. - 388 stron : ilustracje ; 25 cm.
Dla studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego.
Bibliografia przy rozdziałach
Oto drugie wydanie Mleczarstwa, które ukaże się w trzech tomach. Podręcznik poszerzono o treści, uwzględniające aktualny stan wiedzy z zakresu pozyskiwania i przetwórstwa mleka. W pierwszym tomie zawarto podstawową wiedzę o mleku i procesach przetwórczych. Dodatkowo zamieszczono rozdział „Białka mleka jako źródło bioaktywnych peptydów”, mając na uwadze żywność funkcjonalną, która zapewne będzie niebawem produkowana na skalę¬ przemysłową. Rozwój wiedzy o żywności funkcjonalnej stanowi jeden z ważnych przyszłościowych kierunków badań podstawowych i aplikacyjnych z zakresu mleczarstwa. W tomie drugim przedstawiono zagadnienia technologiczne głównych grup produktów mleczarskich z uwzględnieniem podstawowej, aktualnej wiedzy. W tomie trzecim podjęto następujące zagadnienia: opakowalnictwo, zagospodarowanie produktów ubocznych, mycie i dezynfekcja, wyposażenie techniczne, gospodarka energią, opracowywanie nowych wyrobów, systemy zarządzania jakością, marketing. Podręcznik jest adresowany do studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, a także do personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego itp. Studenci i wszyscy zainteresowani, pragnący specjalizować się w zakresie przetwórstwa mleka, powinni traktować informacje zawarte w niniejszym podręczniku akademickim jako punkt wyjścia do dalszego, bardziej dogłębnego studiowania szybko zmieniającej się wiedzy o mleku i mleczarstwie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19078 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19077 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wpływu żywności i żywienia na zdrowie człowieka stawia ciągle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualną wiedzę. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzujące pewne postawy i zachowania związane z oddziaływaniem żywności i wpływające na zdrowie człowieka. Zawiera ona najważniejsze informacje dotyczące składników żywności i ich wpływu zarówno na kondycję fizyczną, jak i psychiczną człowieka. Ważnym elementem merytorycznym opracowania są rozdziały dotyczące racjonalnego odżywiania, stosunek do różnych diet (w tym wegetarianizmu), żywności funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupełnieniem tych informacji jest charakterystyka antyodżywczych składników żywności oraz zalet konsumpcji owoców i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10261 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again