Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(2)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(3)
dostępne
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Durau Beata
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Robak Józef
(1)
Szwejda Jerzy (1936- )
(1)
Wasiak-Zys Grażyna
(1)
Świetlikowska Krystyna
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Temat
Choroby roślin
(1)
Rośliny jadalne
(1)
Surowce roślinne
(1)
Uprawa
(1)
Warzywa
(1)
Warzywa dyniowate
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradniki
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Kulinaria
(1)
Medycyna i zdrowie
(1)
Słowo kluczowe
warzywa dyniowate
(3)
warzywa cebulowe
(2)
warzywa kapustne
(2)
warzywa korzeniowe
(2)
warzywa liściowe
(2)
warzywa psiankowate
(2)
warzywa rzepowate
(2)
warzywa strączkowe
(2)
warzywa wieloletnie
(2)
choroby roślin
(1)
grzyby uprawne
(1)
owoce
(1)
przyprawy
(1)
rośliny okopowe
(1)
rośliny zbożowe
(1)
szkodniki
(1)
warzywa
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych należą ogórki. Ogórki są ciepłolubne, dlatego źle znoszą kilkudniowe ochłodzenia, jak również nadmierne opady deszczu, zwłaszcza w początkowej fazie kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poniżej 12C i nadmiar wilgoci w glebie powodują całkowite zahamowanie wzrostu roślin oraz masowe ich zamieranie. Mimo dużego postępu w hodowli nowych odmian ogórków, odpornych na choroby i szkodniki, stanowią one nadal duże zagrożenie. Ważną część technologii uprawy ogórka zajmują zabiegi ochronne. Zaniechanie bądź opóźnianie wykonywania podstawowych zabiegów fitosanitarnych prowadzi do istotnego spadku plonu. Największe szkody gospodarcze spośród chorób wyrządzają mączniaki rzekome i prawdziwe, alternarioza oraz zgorzel siewek. Groźne są także choroby powodowane czynnikami środowiska oraz choroby fizjologiczne.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. B.1343.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 157-173, netografia strona 173.
Przegląd 43 warzyw, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17592.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17591.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Celem niniejszego opracowania jest podanie charakterystyki ważniejszych surowców roślinnych, ze szczególnym uwzględnieniem ich wartości użytkowej, niezbędnej przy poznawaniu i ocenie przydatności żywieniowej surowców roślinnych przez studentów, w ramach przedmiotu "surowce spożywcze". Opracowanie obejmuje siedem grup surowców roślinnych: warzywa, rośliny okopowe, rośliny zbożowe, owoce krajowe, owoce egzotyczne, przyprawy i grzyby uprawne. Omawiając grupy surowców, uwzględniono część wprowadzającą i część dotyczącą poszczególnych gatunków. W części wprowadzającej podano krótką charakterystykę grupy, w tym: wykaz gatunków i ich przynależność do rodzin botanicznych, wartość odżywczą i znaczenie gospodarcze. W części dotyczącej poszczególnych gatunków uwzględniono: budowę części użytkowej, wartość odżywczą, wykaz wybranych odmian, polecanych głównie do uprawy polowej, aktualnie wpisanych do Krajowego Rejestru w Polsce i zamieszczonych na Liście odmian roślin rolniczych i warzywnych oraz na Liście odmian roślin sadowniczych (CO BORU, 2005), ich charakterystykę i przydatność użytkową, w tym: spożycie bezpośrednie, przetwórstwo i przechowywanie. Ocenę poszczególnych gatunków surowców roślinnych oparto na metodzie organoleptycznej. Wymagania jakościowe dla poszczególnych gatunków surowców roślin nych przeznaczonych do obrotu przedstawiono zgodnie z aktualnymi dokumentami normalizacyjnymi. Opracowanie jest przeznaczone dla studentów Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji oraz Międzywydziałowego Studium Towaroznawstwa SGGW, ale może być również pomocne dla uczniów techników o specjalności żywieniowo-gastronom icznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19068.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19067.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej