Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(7)
Forma i typ
Książki
(7)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(9)
tylko na miejscu
(7)
wypożyczone
(2)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(5)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(6)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(7)
Autor
Grzebisz Witold
(2)
Duczmal Karol W
(1)
Fotyma Mariusz
(1)
Gaweł Eliza
(1)
Gil Marian
(1)
Grabiński Jerzy (rolnictwo)
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Jankowska-Huflejt Halina
(1)
Karczmarczyk Stanisław
(1)
Kryński Krzysztof
(1)
Księżak Jerzy (1958- )
(1)
Kuś Jan
(1)
Lenartowicz Tomasz
(1)
Michalski Tadeusz (rolnictwo)
(1)
Nowak Lech
(1)
Nowakowski Mirosław (agronomia)
(1)
Podleśny Janusz (1962- )
(1)
Prokopowicz Jerzy (1936-2013)
(1)
Rudy Mariusz
(1)
Rólski Stanisław
(1)
Rębarz Katarzyna
(1)
Rębarz Michał
(1)
Staniak Mariola
(1)
Stanisławczyk Renata
(1)
Szczepaniak Witold
(1)
Tucholska Halina
(1)
Zin Marek (1947- )
(1)
Znamirowska Agata
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(7)
Język
polski
(7)
Odbiorca
Technikum
(1)
Temat
ROŚLINY
(3)
MELIORACJE ROLNE
(1)
NASIENNICTWO
(1)
NAWADNIANIE
(1)
Produkcja roślinna
(1)
ROŚLINY PASTEWNE
(1)
ROŚLINY UPRAWNE
(1)
Rośliny uprawne
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Uprawa roślin
(1)
ZBOŻE
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Łąki i pastwiska
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Podręcznik
(3)
Podręczniki akademickie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Edukacja i pedagogika
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
zboże
(7)
rośliny okopowe
(4)
rośliny przemysłowe
(4)
rośliny pastewne
(3)
trwałe użytki zielone
(2)
warzywa
(2)
agrotechnika
(1)
alkohol
(1)
cukry
(1)
herbata
(1)
kawa
(1)
kukurydza
(1)
miód
(1)
mięso
(1)
mleko
(1)
nawadnianie
(1)
rośliny
(1)
rośliny ogrodowe
(1)
rośliny ozdobne
(1)
rośliny rolnicze
(1)
rośliny strączkowe
(1)
rośliny zielarskie
(1)
ryby
(1)
rzepak
(1)
trawy
(1)
uprawa roślin
(1)
ziemniaki
(1)
zioła
(1)
żywienie
(1)
7 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
W podręczniku przedstawiono zagadnienia związane z technologią produkcji podstawowych gatunków roślin, uprawianych na gruntach ornych, oraz technologię produkcji pasz na trwałych użytkach zielonych. Gatunki roślin zostały połączone w grupy użytkowe i w obrębie każdej grupy bardziej szczegółowo omówiono technologię produkcji jednego lub dwóch gatunków oraz podano ogólne zasady agrotechniki dla całej grupy. Jako podstawę podziału roślin na grupy przyjęto rodzaj i sposób zagospodarowania uzyskanego produktu roślinnego, a nie kryteria botaniczne czy też ściśle rolnicze. Zgodnie z przyjętym podziałem wyróżniono rośliny uprawiane na skrobię lub cukier, na ziarno, dostarczające surowców dla przemysłu i wreszcie rośliny stanowiące źródło pasz gospodarczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7394 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 8369.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8368.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Studia i Raporty IUNG-PIB ; z. 41(15))
Bibliogr. przy rozdz.
W niniejszym zeszycie podjęta została problematyka doskonalenia elementów technologii produkcji roślinnej ze szczególnym uwzględnieniem problemu jakości w odniesieniu do ziarna zbóż, nasion roślin strączkowych oraz pasz objętościowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.15184 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 16265.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
W podręczniku omówiono w oparciu o najnowsze badania, kolejno, w części I potrzeby nawadniania na świecie i w Polsce, gospodarkę wodną gleby, a także roślin, systemy i technologie nawadniania oraz budowę i eksploatację urządzeń do nawadniania. W drugiej części przedstawiono efekty produkcyjne nawadniania różnych roślin uprawianych w polu i pod osłonami oraz ekonomiczne efekty nawadniania. Po każdym rozdziale podano wykaz ważniejszych szczegółowych prac dotyczących omawianego problemu. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych oraz wszystkim pracującym w rolnictwie, melioracjach i przedsiębiorstwach związanych z gospodarka wodną, jak również nauczycielom średnich szkół rolniczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7111.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7956.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 496-504.
Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część VI podręcznika obejmuje zagadnienia związane z technologią uprawy zbóż, roślin okopowych, przemysłowych i pastewnych oraz z zagospodarowaniem trwałych użytków zielonych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18140.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19994.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19993.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia s. 477-488
Podręcznik przeznaczony jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych i policealnych kształcących w zawodzie technik rolnik. Ze względu na obszerny zakres materiału podręcznik został opracowany w trzech częściach. Część II obejmuje zagadnienia związane z hodowlą i nasiennictwem, nawożeniem oraz ochroną roślin uprawnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8104 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. P.8105.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9454.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
W pierwszej części podręcznika poświęcono sporo miejsca światowemu systemowi nasiennemu oraz prawom hodowców i prawu nasiennemu. Druga część obejmuje problematykę reprodukcji materiału siewnego roślin rolniczych i ogrodniczych. Uwzględniono w niej wszystkie ważniejsze grupy roślin uprawianych w kraju. Z roślin rolniczych omówiono: zbożowe, strączkowe, przemysłowe, okopowe, pastewne i trawy, a z warzywnych: bobowate, kapustowate, selerowate, psiankowate, dyniowate, astrowate, liliowate, komosowate, wiechlinowate i grzyby uprawne. Przedstawiono też pokrótce roczne, dwuletnie i wieloletnie rośliny ozdobne oraz zielarskie, sadownicze i ozdobne używane jako podkładki generatywne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7116.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 7965.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania. Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17201 [Magazyn 1], P.17202 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17172.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17171.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej