Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(6)
tylko na miejscu
(6)
wypożyczone
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(5)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(6)
Autor
Jamroz Dorota
(2)
Arkuszewska Ewa
(1)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Chachułowa Jadwiga
(1)
Dobrzański Zbigniew
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Fabijańska Maria
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Jasek Stanisław
(1)
Jaśkowski Jędrzej Maria (1954- )
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Karaś Józef
(1)
Kosieradzka Iwona
(1)
Kołacz Roman
(1)
Maciejowski Janusz
(1)
Nowakowski Piotr
(1)
Nowicki Bolesław (1928- )
(1)
Pawlina Edward
(1)
Potkański Andrzej (1935-2010)
(1)
Rogulski Witold
(1)
Sawosz Ewa
(1)
Siedlecki Jacek
(1)
Skomiał Jacek
(1)
Sokół Janusz L
(1)
Sokół Janusz Leszek
(1)
Łozicki Andrzej
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(1)
Temat
Zwierzęta gospodarskie
(3)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
Dobrostan zwierząt
(1)
Embriotransfer
(1)
Genomika
(1)
Higiena
(1)
Koń
(1)
PASZA
(1)
Pasza
(1)
Płód
(1)
Rozród
(1)
Zootechnika
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Podręczniki akademickie
(2)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(3)
Biologia
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
zwierzęta gospodarskie
(6)
żywienie zwierząt
(3)
konie
(2)
pasza
(2)
bydło
(1)
dobrostan zwierząt
(1)
drób
(1)
higiena
(1)
hodowla bydła
(1)
kozy
(1)
owce
(1)
rozród
(1)
zwierzęta futerkowe
(1)
świnie
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Tom 2 przedstawia podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc: bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, ale także: królików, nutrii, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, strusi i zwierząt domowych, jak psy i koty. Znajdziemy też w nim informacje dotyczące żywienia zwierząt amatorskich, takich jak: ryby akwariowe, żółwie, jaszczurki i węże, chomiki, a także owadów użytkowych i ślimaków. Zasady żywienia są oparte na najnowszych, sprawdzonych zdobyczach wiedzy, z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych, zapotrzebowania energetycznego według obowiązujących norm. Są również dostosowane do przepisów prawa paszowego i wymagań w zakresie ochrony środowiska rolniczego w Unii Europejskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9692.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8331.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9691.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
Książka
W koszyku
Bibliografia strony [217]-219.
W ostatnich latach obserwuje się olbrzymi postęp w naukach przyrodniczych, rolniczych, w tym również w dziedzinie żywienia zwierząt. Oprócz przewartościowania niektórych pojęć pojawiły się zupełnie nowe zagadnienia i spojrzenia na nie. Dotyczy to m.in. roli i znaczenia mączek mięsnych i mięsno-kostnych dla zwierząt gospodarskich, które jeszcze do niedawna wysoko cenione, stały się, w ostatnim dosłownie czasie, dużym zagrożeniem nie tylko dla zwierząt (choroba szalonych krów - „BSE"), ale przez spożywanie produktów mięsnych także dla ludzi (choroba Creutzfeldta-Jakoba -„CJD").
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19832.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim natępujące zagadnienia: składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt; budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich; pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie; przemiana materii i składników mineralnych; żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi; oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 9689.XVII.6.1 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.8330.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 9690.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Higiena i dobrostan zwierząt / pod redakcją Romana Kołacza i Zbigniewa Dobrzańskiego. - Wydanie drugie poprawione i rozszerzone. - Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2019. - 714 stron : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Skrypt obejmuje najnowsze zagadnienia zootechniczne, weterynaryjne, ekologiczne, prawne, chemiczne i biotechnologiczne z zakresu produkcji zwierzęcej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19583.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19582.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia przy pracach.
Nowoczesną hodowlę zwierząt gospodarskich, w szczególności bydła mlecznego - opartą na ocenie genomowej - coraz trudniej wyobrazić sobie bez udziału technologii wspomagających rozród. Należą do nich: transfer zarodków, ich produkcja in vitro, insemi­nacja z wykorzystaniem nasienia sortowanego i inne. Monografia przedstawia obecny stan wykorzystania w kraju biotechnik w rozrodzie oraz hodowli bydła, świń i koni. Przedstawiono w niej także nowatorskie metody oceny zarodków oraz ryzyko związane z zanieczyszczeniem ich patogenami. Obszernie na­świetlono złożone relacje pomiędzy zarodkiem i matką w okresie przedimplantacyjnym. Opracowanie - przygotowane z udziałem czołowych specjalistów krajowych i zagranicznych - jest unikal­nym kompendium kompleksowej wiedzy oraz doświadczeń z tej dziedziny nauki i praktyki klinicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19573.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19572.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 219-220. Indeks.
Kompendium wiedzy o rasach zwierząt gospodarskich najczęściej spotykanych w hodowli. Podręcznik zawiera informacje na temat przodków zwierząt gospodarskich, czasu i miejsca udomowienia oraz geograficznego rozmieszczenia głównych gatunków hodowanych na świecie. Opisano i zilustrowano rasy następujących gatunków: 59 ras bydła, 62 rasy owiec, 35 ras koni, 25 ras kóz, 16 ras świń, 18 ras kur, 3 rasy indyków, 12 ras gołębi, 8 ras kaczek, 7 ras gęsi, 13 ras królików. Opisano i zilustrowano również 35 odmian: m.in. lisa pospolitego, lisa polarnego, jenota, norki, tchórza hodowlanego, nutrii i szynszyli. Rasy pogrupowano w typy użytkowe, których charakterystyka poprzedza opisy. W wyborze ras kierowano się głównie ich znaczeniem gospodarczym w kraju ojczystym i poza jego granicami.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17571.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17570.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej