Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(59)
E-booki
(20)
IBUK Libra
(20)
Publikacje dydaktyczne
(5)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje informacyjne
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(66)
only on-site
(47)
unavailable
(7)
Branch
Magazyny
(35)
Wypo┼╝yczalnie
(38)
Czytelnie
(47)
Author
zbiorowa Praca
(10)
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(4)
Iwanow Krystyna
(4)
Kunachowicz Hanna
(4)
Nadolna Irena
(4)
Przygoda Beata
(4)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Staroszczyk Hanna
(3)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Grajeta Halina
(2)
Jeleń Henryk
(2)
Jędrusek-Golińska Anna
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Korczak J├│zef (1951- )
(2)
Kowalczyk Stanis┼éaw (1956- )
(2)
Ko┼éo┼╝yn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Rosiak El┼╝bieta
(2)
Sikorski Zdzis┼éaw Edmund (1930- )
(2)
Tylingo Robert
(2)
Świderski Franciszek
(2)
Adamczak Marek
(1)
Adamowicz Mieczys┼éaw (1939- )
(1)
Ball Stefan
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bartoszek Agnieszka
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Baum Karin
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Broda Ewa
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cyprys Joanna
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Doma┼äski Tomasz (1953- )
(1)
Dominik Piotr (technologia zywno┼Ťci)
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Doraczyńska Magdalena
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
D─ůbrowski Kazimierz
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Furmaga Barbara
(1)
F├╝rstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gil Marian
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Góral Małgorzata
(1)
G├│recka Danuta
(1)
Górna Małgorzata
(1)
G─Öska Olga
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
H─Ö┼Ť Marzena
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jasiulewicz Anna
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Ka┼║mierczak Andrzej
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kusznierewicz Barbara
(1)
K─ůczkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
K─Ödzior Zenon (1950- )
(1)
K─Ösak Paulina
(1)
Lenart Andrzej
(1)
Leszczyński Krzysztof
(1)
Lewandowska Anna
(1)
Litwi┼äczuk Zygmunt (1950- )
(1)
Ludwicki Marek
(1)
Ludwicki Michał
(1)
Malinowska-Pańczyk Edyta
(1)
Matuszewska Irena
(1)
Michalak Magdalena
(1)
Mitek Marta
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Year
2010 - 2019
(54)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(5)
Time Period of Creation
2001-
(14)
Country
Poland
(77)
United Kingdom
(1)
United States
(1)
Language
Polish
(77)
English
(2)
Audience Group
Szkoły wyższe
(5)
Technolodzy ┼╝ywno┼Ťci
(2)
Licea
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Szko┼éy ┼Ťrednie
(1)
Technikum
(1)
Subject
┼╗YWNO┼Ü─ć
(30)
┼╗ywno┼Ť─ç
(23)
OD┼╗YWIANIE
(15)
GASTRONOMIA
(4)
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci
(4)
Towaroznawstwo
(4)
Zdrowe ┼╝ywienie
(4)
Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci
(3)
Biochemia
(3)
HANDEL ZAGRANICZNY
(3)
KUCHARSTWO
(3)
Od┼╝ywianie
(3)
Technologia ┼╝ywno┼Ťci
(3)
ZIEMIOPŁODY
(3)
Chemia
(2)
Chemia analityczna
(2)
DIETETYKA
(2)
SPORTOWCY
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza
(2)
ZNAKI TOWAROWE
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
Automatyzacja
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOCHEMIA
(1)
BUD┼╗ETY RODZINNE
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
CEFTA
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dietetyka
(1)
Drobnoustroje
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
Gastronomia
(1)
Jako┼Ť─ç produktu
(1)
Margaryna
(1)
Marketing
(1)
Mikrobiologia
(1)
M─ůka
(1)
Napoje
(1)
Oleje ro┼Ťlinne
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
Owoce
(1)
PODR─śCZNIKI
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Prawo wsp├│lnotowe europejskie
(1)
Prawo ┼╝ywno┼Ťciowe
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przepisy o ┼╝ywno┼Ťci
(1)
ROLNICTWO
(1)
Ro┼Ťliny
(1)
Ro┼Ťliny jadalne
(1)
SPORT
(1)
SPO┼╗YCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Sterowanie
(1)
Suplementy diety
(1)
Surowce ro┼Ťlinne
(1)
Surowce zwierz─Öce
(1)
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Technologia
(1)
Turystyka
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
Zbo┼╝e
(1)
Zdrowe od┼╝ywianie
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
┼╗elatyna
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç prozdrowotna
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç transgeniczna
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç wygodna
(1)
Subject: time
2001-
(3)
1989-
(2)
Subject: place
Polska
(2)
Francja
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(10)
Podr─Öczniki akademickie
(7)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
PODR─śCZNIKI dla SZK├ô┼ü ZAWODOWYCH
(4)
PORADNIKI
(3)
Opracowanie
(2)
PODR─śCZNIKI
(2)
Tablice i wzory
(2)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
Podr─Öczniki [Typ publikacji]
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(18)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(11)
Chemia
(9)
Biologia
(2)
In┼╝ynieria i technika
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwo┼Ťci
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kulinaria
(1)
94 results Filter
Book
In basket
Bibliografia, netografia strony 310-328.
Globalizacja ukszta┼étowa┼éa nowe struktury ekonomiczne, w┼é─ůczaj─ůc w nie tak┼╝e sfer─Ö agrobiznesu i wy┼╝ywienia. Konsekwencj─ů tego stanu rzeczy s─ů zar├│wno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i gro┼║ne procesy negatywne. Do takich nale┼╝y przede wszystkim wzmo┼╝one zjawisko oszustw ┼╝ywno┼Ťciowych i w efekcie utrata bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci. Ma to sw├│j wymiar zdrowotny, zwi─ůzany z walorami od┼╝ywczymi ┼╝ywno┼Ťci i ich utrat─ů w wyniku ska┼╝enia oraz ekonomiczny, polegaj─ůcy na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do koszt├│w nabycia warto┼Ťci u┼╝ytkowej w nast─Öpstwie zakupu ┼╝ywno┼Ťci zafa┼észowanej. W ksi─ů┼╝ce przedstawiono wa┼╝ne dla wsp├│┼éczesnego wytw├│rcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťciowego i ┼╝ywienia, suwerenno┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťciowa, jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci, jej fa┼észowanie oraz obrona ┼╝ywno┼Ťci przed dzia┼éaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozwa┼╝ania na temat system├│w bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci na ┼Ťwiecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fa┼észerstw ┼╝ywno┼Ťciowych na ┼Ťwiecie, w tym koncepcj─Ö tzw. drugiej fali oszustw ┼╝ywno┼Ťciowych, sformu┼éowan─ů na bazie analizy wykazu ponad 700 znacz─ůcych incydent├│w ┼╝ywno┼Ťciowych z ostatnich 200 lat. Rozwa┼╝ania te s─ů uzupe┼énione prezentacj─ů wybranych, znacz─ůcych inicjatyw w zakresie bezpiecze┼ästwa na ┼Ťwiecie tak w wymiarze mi─Ödzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje r├│wnie┼╝ dzia┼éania, jakie powinny by─ç podj─Öte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewni─ç bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci wsp├│┼éczesnemu konsumentowi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17291 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17531 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17530 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 77.
Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci jest z pewno┼Ťci─ů tym aspektem jej jako┼Ťci, kt├│ry jest najwa┼╝niejszy dla konsument├│w. ┼╗ywno┼Ť─ç niespe┼éniaj─ůca warunk├│w bezpiecze┼ästwa mo┼╝e by─ç ┼║r├│d┼éem wielu problem├│w zdrowotnych. Wed┼éug WHO ┼Ťrodki spo┼╝ywcze, zawieraj─ůce chorobotw├│rcze bakterie, wirusy, paso┼╝yty lub substancje chemiczne, mog─ů powodowa─ç oko┼éo 200 r├│┼╝nych chor├│b, od biegunek do nowotwor├│w, a same biegunki - jak si─Ö szacuje - s─ů w ostatnich latach powodem ┼Ťmierci oko┼éo 2 milion├│w os├│b rocznie. W szeroko rozumianym sektorze ┼╝ywno┼Ťciowym podejmowano r├│┼╝ne ┼Ťrodki w celu ograniczenia niekorzystnych skutk├│w zagro┼╝e┼ä zdrowotnych. Przez wiele lat g┼é├│wnym sposobem osi─ůgania tego ograniczenia by┼éa kontrola wyrobu przekazywanego kolejnym ogniwom ┼éa┼äcucha ┼╝ywno┼Ťciowego, a przede wszystkim konsumentowi. To podej┼Ťcie okaza┼éo si─Ö jednak niewystarczaj─ůce, ma┼éo efektywne i zrodzi┼éo potrzeb─Ö takiego sposobu produkcji i jego nadzorowania, aby nie dopuszcza─ç do powstawania ┼╝ywno┼Ťci niebezpiecznej, co oznacza┼éo opracowanie systemu zapewniaj─ůcego wytwarzanie ┼╝ywno┼Ťci bezpiecznej. Pojawi┼éy si─Ö wi─Öc systemowe podej┼Ťcia znane obecnie powszechnie pod akronimami GMP, GHP, HACCP, ISO 22000 i inne.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16475 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16474 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Prace Instytutu Zarz─ůdzania i In┼╝ynierii Rolnej Pa┼ästwowej Wy┼╝szej Szko┼éy Zawodowej w Sulechowie ISSN 1895-3999)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5375 [Magazyn 1] (1 egz.)
Authority data
┼╗YWNO┼Ü─ć - higiena (has┼éo przedmiotowe)
Authority data
┼╗YWNO┼Ü─ć - technologia (has┼éo przedmiotowe)
Authority data
┼╗YWNO┼Ü─ć - marketing (has┼éo przedmiotowe)
Authority data
┼╗YWNO┼Ü─ć - biochemia (has┼éo przedmiotowe)
Authority data
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI (hasło przedmiotowe)
(termin podrzędny) zob. też hasło szersze TOKSYKOLOGIA (hasło przedmiotowe)
zob. te┼╝ ZATRUCIA POKARMOWE (has┼éo przedmiotowe) ; ┼╗YWNO┼Ü─ć - higiena (has┼éo przedmiotowe)
Authority data
┼╗YWNO┼Ü─ć - jako┼Ť─ç (has┼éo przedmiotowe)
Book
In basket
Food, economics and health / Alok Bhargava. - Oxford : Oxford University Press, 2008. - XI, 221 s. : il. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 188-203. Indeks.
Drawing on the author's extensive and varied research, this book provides readers with a firm grounding in the concepts and issues across several disciplines including economics, nutrition, psychology and public health in the hope of improving the design of food policies in the developed and developing world. Using longitudinal (panel) data from India, Bangladesh, Kenya, the Philippines, Vietnam, and Pakistan and extending the analytical framework used in economics and biomedical sciences to include multi-disciplinary analyses, Alok Bhargava shows how rigorous and thoughtful econometric and statistical analysis can improve our understanding of the relationships between a number of socioeconomic, nutritional, and behavioural variables on a number of issues like cognitive development in children and labour productivity in the developing world. These unique insights combined with a multi-disciplinary approach forge the way for a more refined and effective approach to food policy formation going forward. A chapter on the growing obesity epidemic is also included, highlighting the new set of problems facing not only developed but developing countries. The book also includes a glossary of technical terms to assist readers coming from a variety of disciplines.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 14039 [Magazyn 2] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o ┼╗ywieniu i ┼╗ywno┼Ťci ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
G┼é├│wnym celem ksi─ů┼╝ki jest przybli┼╝enie Czytelnikowi poj─Öcia racjonalnego ┼╝ywienia, tego jak osi─ůgni─Öcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane s─ů do nauki o ┼╝ywieniu i jak ta nauka stara si─Ö kreowa─ç w spo┼éecze┼ästwie zdrowy model spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci. Kluczow─ů pozycj─Ö w tym wzgl─Ödzie zajmuj─ů normy ┼╝ywieniowe, w kt├│rych zawiera si─Ö wsp├│┼éczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych cz┼éowieka i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11840 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13014 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Wykaz norm przy ─çwiczeniach.
Towaroznawstwo produkt├│w spo┼╝ywczych zajmuje si─Ö badaniem jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci. Bada te cechy i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci produkt├│w spo┼╝ywczych, kt├│re decyduj─ů bezpo┼Ťrednio lub po┼Ťrednio o przydatno┼Ťci poszczeg├│lnych towar├│w w ┼╝ywieniu cz┼éowieka, a tak┼╝e o ich przydatno┼Ťci wcze┼Ťniej w przetw├│rstwie i dystrybucji. Przedmiotem skryptu jest ocena jako┼Ťci wybranych grup produkt├│w spo┼╝ywczych, kt├│re b─ůd┼║ nie by┼éy szerzej opisane w innych opracowaniach na temat oceny towaroznawczej produkt├│w spo┼╝ywczych, b─ůd┼║ s─ů przeprowadzane w ramach przedmiot├│w obejmuj─ůcych przetw├│rstwo ┼╝ywno┼Ťci.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17206 [Magazyn 1], P.17205 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17188 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17187 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy wi─Ökszo┼Ťci rozdzia┼é├│w. Indeks.
Chemia ┼╝ywno┼Ťci jest nauk─ů o sk┼éadzie surowc├│w i produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä ┼╝ywno┼Ťci, a tak┼╝e o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodz─ůcych w surowcach oraz produktach ┼╝ywno┼Ťciowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje si─Ö r├│wnie┼╝ wp┼éywem sk┼éadnik├│w, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä na bezpiecze┼ästwo zdrowotne i pozosta┼ée aspekty jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci. W tomie 1 opisano: - zakres i rol─Ö chemii ┼╝ywno┼Ťci; - budow─Ö surowc├│w i produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych; - udzia┼é, w┼éa┼Ťciwo┼Ťci oraz rol─Ö wody, sk┼éadnik├│w mineralnych, sacharyd├│w, lipid├│w, bia┼éek i niebia┼ékowych zwi─ůzk├│w azotowych; - wyst─Öpowanie i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci naturalnych barwnik├│w surowc├│w ┼╝ywno┼Ťciowych oraz zwi─ůzk├│w zapachowych i smakowych; - interakcje sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci; - sk┼éadniki i reakcje wp┼éywaj─ůce na reologiczne cechy ┼╝ywno┼Ťci. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa opracowana przez specjalist├│w, maj─ůcych do┼Ťwiadczenie w pracy dydaktycznej i wsp├│┼épracy z przemys┼éem. Jest przeznaczona dla student├│w wydzia┼é├│w nauk o ┼╝ywno┼Ťci na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a tak┼╝e wydzia┼é├│w farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracownik├│w gospodarki ┼╝ywno┼Ťciowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17535 XVIII.9 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17534 XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia ┼╝ywno┼Ťci jest nauk─ů o sk┼éadzie surowc├│w i produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä ┼╝ywno┼Ťci, a tak┼╝e o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodz─ůcych w surowcach oraz produktach ┼╝ywno┼Ťciowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje si─Ö r├│wnie┼╝ wp┼éywem sk┼éadnik├│w, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä na bezpiecze┼ästwo zdrowotne i pozosta┼ée aspekty jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieod┼╝ywcze substancje prozdrowotne pochodzenia ro┼Ťlinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotw├│rcze sk┼éadniki ┼╝ywno┼Ťci; toksyny surowc├│w ┼╝ywno┼Ťciowych; dodatki do ┼╝ywno┼Ťci i suplementy diety; analiz─Ö oraz zasady zapewniania bezpiecze┼ästwa zdrowotnego ┼╝ywno┼Ťci. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa opracowana przez specjalist├│w, maj─ůcych do┼Ťwiadczenie w pracy dydaktycznej i wsp├│┼épracy z przemys┼éem. Jest przeznaczona dla student├│w wydzia┼é├│w nauk o ┼╝ywno┼Ťci na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a tak┼╝e wydzia┼é├│w farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracownik├│w gospodarki ┼╝ywno┼Ťciowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17537 XVIII.9 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17536 XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Authority data
Book
In basket
┼╗ywno┼Ť─ç wygodna i ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna / redakcja naukowa Franciszek ┼Üwiderski. - Wydanie 3 uaktualnione -1 dodruk (PWN). - Warszawa : Wydawnictwa Naukowe PWN, 2018. - 389, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy.)
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka jest po┼Ťwi─Öcona technologii coraz powszechniej stosowanej ┼╝ywno┼Ťci wygodnej oraz ┼╝ywno┼Ťci funkcjonalnej, kt├│ra umo┼╝liwia szybkie przygotowanie potraw b─ůd┼║ uszlachetnienie potraw gotowych. Po wprowadzeniu w podstawy teoretyczne technologii, opisano substancje dodatkowe stosowane w produkcji ┼╝ywno┼Ťci wygodnej, metody jej wzbogacania i stosowane zamienniki. Obszern─ů cz─Ö┼Ť─ç po┼Ťwi─Öcono charakterystyce p├│┼éprodukt├│w i potraw gotowych, a w cz─Ö┼Ťci ko┼äcowej om├│wiono aspekty prawne tej dziedziny produkcji z uwzgl─Ödnieniem rozporz─ůdze┼ä Unii Europejskiej. Ksi─ů┼╝ka jest przeznaczona dla student├│w akademii rolniczych, specjalizuj─ůcych si─Ö w ┼╝ywieniu cz┼éowieka, pracownik├│w zak┼éad├│w przetw├│rstwa ┼╝ywno┼Ťci oraz uczni├│w szk├│┼é gastronomicznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17296 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17654 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17653 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
System prawa ┼╝ywno┼Ťciowego / Ma┼égorzata Korzycka, Pawe┼é Wojciechowski. - Stan prawny na 1 lutego 2017 r. - Warszawa : Wolters Kluwer, 2017. - 573 strony : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 551-567.
Opracowanie, maj─ůce charakter systemu prawa, ujmuje prawo ┼╝ywno┼Ťciowe jako wyodr─Öbnion─ů dyscyplin─Ö o znacz─ůcym obszarze regulacji bezpiecze┼ästwa i jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci, zawieraj─ůc─ů wymagania wobec rolnik├│w i przedsi─Öbiorc├│w w ca┼éym ┼éa┼äcuchu ┼╝ywno┼Ťciowym, w szczeg├│lno┼Ťci w zakresie higieny ┼╝ywno┼Ťci, jej urz─Ödowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje r├│wnie┼╝ problematyk─Ö analizy ryzyka (ocena, zarz─ůdzanie, informowanie) oraz system├│w jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci prawa publicznego (┼╝ywno┼Ť─ç ekologiczna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie zmodyfikowana, ┼╝ywno┼Ť─ç regionalna i tradycyjna, ┼╝ywno┼Ť─ç wyr├│┼╝niana znakiem w┼éadzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczeg├│lne zagadnienia suplement├│w diety oraz praw cz┼éowieka w prawie ┼╝ywno┼Ťciowym, b─Öd─ůcych wyznacznikiem konstytucyjnej i mi─Ödzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej ┼╝ywno┼Ťci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18700 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Toksykologia ┼╝ywno┼Ťci : bez tajemnic / Stefan Ball. - Warszawa : "Medyk", 1998. - 144 s. : rys., tab. ; 21 cm.
Ksi─ů┼╝ka zawiera popularn─ů, ale w pe┼éni naukowo udokumentowan─ů prezentacj─Ö wsp├│┼éczesnej wiedzy na temat ska┼╝e┼ä biologicznych i zanieczyszcze┼ä chemicznych ┼╝ywno┼Ťci, kt├│r─ů codziennie spo┼╝ywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, kt├│rzy pragn─ů unikn─ů─ç niebezpiecze┼ästw na jakie wystawia nas in┼╝ynieria genetyczna, uprzemys┼éowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetw├│rstwa i przechowywania, masowa sprzeda┼╝ i agresywny marketing.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.2329 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Authority data
Authority data
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again