Form of Work
Książki
(44)
E-booki
(15)
IBUK Libra
(15)
Publikacje fachowe
(5)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje informacyjne
(2)
Publikacje naukowe
(1)
Status
only on-site
(40)
available
(33)
unavailable
(6)
unknown
(3)
Branch
Magazyny
(12)
Wypożyczalnie
(28)
Czytelnie
(42)
Author
Jarosz Mirosław (1957- )
(6)
Jamroz Dorota
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Przygoda Beata
(3)
Rychlik Ewa
(3)
Wolnicka Katarzyna
(3)
Albrecht Piotr
(2)
Brzóska Franciszek (1947- )
(2)
Charzewska Jadwiga
(2)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(2)
Gajewska Danuta
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Krawczyński Marian (1934- )
(2)
Kunachowicz Hanna
(2)
Nadolna Irena
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Respondek Wioleta
(2)
Sajór Iwona
(2)
Strzetelski Juliusz
(2)
Szajewska Hanna
(2)
Tyrała Florentyna
(2)
Bartuzi Zbigniew (1954- )
(1)
Bazańska Marta
(1)
Bednarczyk-Bochenek Izabella
(1)
Bieńko Natalia
(1)
Bogusz-Kaliś Wioletta
(1)
Boniecka Iwona
(1)
Borowiec Franciszek (1943- )
(1)
Broda Ewa
(1)
Bryl Wiesław
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Buraczewski Stanisław (1925- )
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciechanowski Kazimierz (1957- )
(1)
Ciok Janusz
(1)
Cięszczyk Paweł
(1)
Czeczelewski Jan
(1)
Czerwionka-Szaflarska Mieczysława (1945- )
(1)
Czerwonogrodzka-Senczyna Aneta
(1)
Domańska-Senderowska Daria
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Durkalec-Michalski Krzysztof
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Frączek Barbara
(1)
Furmaga Barbara
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gacek Maria
(1)
Gawrecki Andrzej
(1)
Gil Marian
(1)
Grabowska Izabela
(1)
Gronowska-Senger Anna
(1)
Grzelak Andrzej (nauki kultury fizycznej)
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Góral Małgorzata
(1)
Górna Małgorzata
(1)
Gęska Olga
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Hamułka Jadwiga
(1)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(1)
Hills Anne
(1)
Jagusiewicz Andrzej
(1)
Jaśkiewicz Łukasz (kultura fizyczna)
(1)
Jegier Anna
(1)
Kamiński Julian (1929- )
(1)
Kaźmierczak Andrzej
(1)
Klementowski Kazimierz
(1)
Klimek Andrzej (1968- )
(1)
Klukowski Krzysztof (1945- )
(1)
Kobyłka Agata
(1)
Kolarzyk Emilia
(1)
Kopiczko Anna (kultura fizyczna)
(1)
Kowalski Zygmunt M. (1957- )
(1)
Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Krauss Hanna
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krysztofiak Hubert
(1)
Krzywański Jarosław (medycyna)
(1)
Książek Anna
(1)
Kurach Dariusz
(1)
Kęsak Paulina
(1)
Maciejewska Agnieszka (kultura fizyczna)
(1)
Makarewicz-Wujec Magdalena
(1)
Malczewska-Lenczowska Jadwiga
(1)
Mamcarz Artur
(1)
Marlicz Wojciech
(1)
Mazur Artur
(1)
Mazur-Kurach Paulina
(1)
Merecz Dorota
(1)
Mikulski Tomasz
(1)
Nowacka Estera
(1)
Orysiak Joanna
(1)
Osięgłowski Stanisław
(1)
Pachocka Lucyna
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(36)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(2)
Time Period of Creation
2001-
(16)
Country
Poland
(57)
Missouri
(1)
United States
(1)
Language
Polish
(57)
English
(2)
Audience Group
Lekarze
(3)
Dietetycy
(2)
Szkoły wyższe
(2)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Poziom nauczania
(1)
Sportowcy
(1)
Studenci
(1)
Subject
ODŻYWIANIE
(10)
DZIECKO
(9)
Żywienie
(9)
Zdrowe żywienie
(6)
Żywność
(4)
Dietetyka
(3)
POTRAWY dla DZIECI
(3)
SPORTOWCY
(3)
Wartość odżywcza
(3)
Leczenie żywieniowe
(2)
Niedożywienie
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Pasza
(2)
Suplementy diety
(2)
TURYSTYKA
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(2)
ŻYWIENIE ZBIOROWE
(2)
ŻYWNOŚĆ
(2)
Żywienie chorych
(2)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
CHORZY
(1)
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ
(1)
CIĄŻA
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dieta
(1)
Drób
(1)
Dziecko
(1)
Enterostomia
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia żywienia
(1)
Fizjologia żywienia w sporcie
(1)
Gazy jelitowe
(1)
Interakcje leków
(1)
KOBIETA CIĘŻARNA
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
Koń
(1)
LECZENIE ŻYWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Ludzie starzy
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
Nowotwór
(1)
Odżywianie
(1)
Otyłość
(1)
PASZA
(1)
Powikłania (medycyna)
(1)
Przeżuwacze
(1)
RZESZÓW (woj. podkarpackie ; okręg)
(1)
SPORT
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Sporty
(1)
Stan odżywienia
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
Towaroznawstwo
(1)
Trening sportowy
(1)
Trzustka
(1)
UCZNIOWIE SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Układ trawienny
(1)
Wysiłek fizyczny
(1)
ŻYWIENIE
(1)
Żywienie pozajelitowe
(1)
Żywienie sportowców
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Subject: time
2001-
(1)
2001-0
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(5)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(4)
Wydawnictwa popularne
(4)
PODRĘCZNIKI
(3)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(3)
Tablice i wzory
(3)
PORADNIKI
(2)
Opracowanie
(1)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(9)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
Rolnictwo i leśnictwo
(2)
Biologia
(1)
Chemia
(1)
Kultura fizyczna i sport
(1)
64 results Filter
Book
In basket
Książka omawia całościowo problemy żywienia dziecka zdrowego i chorego. Żywienie decyduje o rozwoju psychosomatycznym, a tym samym o jakości życia. Często dieta jest jedynym lekiem ratującym życie. O działaniu leczniczym diety decyduje nie tylko eliminacja czy suplementacja określonego składnika, ale także jej skład, który powoduje uwalnianie wielu mediatorów regulujących podstawowe funkcje organizmu. Postępowanie dietetyczne jest najskuteczniejszym i najtańszym, a często głównym sposobem leczenia i zapobiegania wielu schorzeniom - od wad wrodzonych po choroby cywilizacyjne. Książka ta - napisana przez zespół lekarzy i dietetyków z Instytutu Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka, oparta jest przede wszystkim na ich wieloletnim doświadczeniu w pracy z dziećmi oraz na aktualnych polskich i zagranicznych osiągnięciach w dziedzinie żywienia.. Szerokie i praktyczne spojrzenie na problemy żywienia z punktu widzenia lekarza i dietetyka ma na celu lepsze ich zrozumienie przez Czytelnika.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 1276 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Authority data
ODŻYWIANIE (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: ŻYWIENIE
Authority data
DZIECKO - żywienie (hasło przedmiotowe)
Authority data
LECZENIE ŻYWIENIOWE (hasło przedmiotowe)
(termin nadrzędny) zob. też hasło węższe ŻYWIENIE DOJELITOWE (hasło przedmiotowe) ; ŻYWIENIE POZAJELITOWE (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: ODŻYWIANIE SZTUCZNE ; SZTUCZNE ODŻYWIANIE ; SZTUCZNE ŻYWIENIE ; ŻYWIENIE KLINICZNE ; ŻYWIENIE SZTUCZNE
Book
In basket
Choroby trzustki : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz, Jan Dzieniszewski. - Wydanie I - 7 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 157 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Słowo kluczowe: trzustka ; żywienie ; dieta
Bibliografia strona 157.
Książka jest skierowana do pacjentów cierpiących na dolegliwości trzustki. Autorzy przekazują podstawowe informacje o budowie i funkcjonowaniu tego narządu oraz o najczęściej występujących schorzeniach. Omawiają przyczyny, objawy i możliwości leczenia, do którego również zalicza się stosowanie odpowiedniej diety. Opracowane przy współpracy z dietetyczkami jadłospisy zamieszczone w poradniku są jego bardzo cennym uzupełnieniem.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17328 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17327 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Celem książki jest zapoznanie Czytelnika z przyczynami i następstwami niedożywienia związanego z chorobą oraz ze współczesnymi metodami oceny stanu odżywienia i możliwościami wykorzystania ich w opiece żywieniowej, będącej ważną częścią dobrej praktyki klinicznej. W książce opisano m.in.: metody umożliwiające rozpoznanie niedożywienia, powikłania chorobowe, sposoby oceny stanu odżywienia i zapotrzebowanie na składniki odżywcze u pacjentów. Oprócz wiedzy teoretycznej omówiono postępowanie w konkretnych sytuacjach klinicznych. Tabele, wykazy i zestawienia ułatwiają korzystanie z informacji w codziennej praktyce.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11304 XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 17261 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17260 XVIII.10 [Czytelnia B], 12430 XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Żywienie osób w wieku starszym : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 5 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2016. - 161 stron : ilustracje ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Słowo kluczowe: ludzie starzy ; żywienie ; dieta
Bibliografia strony 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17251, P.17250
Book
In basket
Żywienie chorych ze stomią : porady lekarzy i dietetyków / Mirosław Jarosz. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 105, [2] strony ; 21 cm.
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca.)
Bibliografia strona [107].
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha. W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu. Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in., jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki. Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17308 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17307 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
Żywienie dzieci / Małgorzata Łyszkowska. - Warszawa : Wydawnictwo "Emu", 2001. - 41, [1] s. : ryc., tab. ; 21 cm.
Bibliogr.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.2331 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
Jak żywić niemowlęta i małe dzieci / Hanna Szajewska, Piotr Albrecht. - Wyd. 3 uaktualnione i rozszerzone - 5 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2016. - 100, [1] s. : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Słowo kluczowe: dzieci ; żywienie
Poradnik jest skierowany do rodziców, którzy chcą zdrowo i racjonalnie odżywiać swoje dzieci. W książce znajdą odpowiedzi na nurtujące ich pytania dotyczące karmienia naturalnego i sztucznego. Autorzy uwzględniają różne rodzaje diet, również dla dzieci alergicznych, np. bezglutenową i bezmleczną. Zachęcają matki do karmienia piersią, które jest najdoskonalszą formą żywienia niemowląt. Rady ułatwią kobietom podjęcie decyzji o karmieniu naturalnym, a karmiącym piersią pomogą w tym, aby stało się ono mniej stresujące i bardziej efektywne. Książka jest zalecana przez lekarzy pediatrów.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17194 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17163 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17162 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Authority data
CHORZY z ENTEROSTOMIĄ - żywienie (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Żywienie zwierząt i paszoznawstwo to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu biochemii i fizjologii żywienia, zasad szczegółowego żywienia różnych grup zwierząt oraz charakterystyki i wartości pokarmowej pasz. Tom 1 zawiera najważniejsze zagadnienia dotyczące fizjologii i przemian biochemicznych zwierząt gospodarskich, domowych i amatorskich. Omówiono w nim natępujące zagadnienia: składniki pasz i ich znaczenie dla organizmu zwierząt; budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich; pobieranie pokarmu, trawienie i wchłanianie; przemiana materii i składników mineralnych; żywieniowe metody ograniczania skażenia środowiska naturalnego odchodami zwierzęcymi; oceny wartości pokarmowej i zapotrzebowania zwierząt.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8330 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9690 XVII.6.1 [Czytelnia C], 9689 XVII.6.1 [Czytelnia C] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 235-240. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, które dostarcza aktualnych i niezbędnych informacji dotyczących zasad żywienia dzieci zarówno zdrowych, jak i chorych, a także dietę kobiety ciężarnej i jej wpływ na rozwój dziecka. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom związanym z żywieniem niemowląt oraz dzieci i młodzieży. Zakres omawianej tematyki jest bardzo obszerny, obejmuje wiedzę niezbędną w pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu oraz w profilaktycznej działalności pielęgniarek.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
All copies are currently on loan: sygn. P.8924 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.8923 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10483 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Książka ma charakter kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawidłowym żywieniu dzieci i młodzieży. Zagadnienia w niej zawarte zostały podzielone na trzy działy: ogólne zasady zywienia, żywienie dzieci zdrowych i leczenie żywieniowe dzieci chorych. Zawartość merytoryczna jest zgodna ze stanem współczesnej wiedzy, aktualnie obowiązującymi normami żywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, IŻIŻ i/lub zespołów Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii. Znaczna część publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji żywienia dzieci w przebiegu róznych stanów chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu 1, choroby układu nerwowego) jak również w zaburzeniach żywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedożywienie, otyłość). Książka napisana jest zrozumiałym językiem, zagadnienia pogrupowane są dodatkowo w 117 tabelach i zobrazowane rycinami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.15040 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15932 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Prawidłowe odżywienie zdrowych oraz chorych to podstawa profilaktyki chorób przewlekłych i ich powikłań, podstawa efektu terapeutycznego prowadzącego do remisji objawów lub wyzdrowienia. Bezpośrednio przekłada się także na aspekty ekonomiczne związane z postępowaniem medycznym. Pomysł napisania podręcznika wynika z tego, że współczesna medycyna nie może być odizolowana od żywienia również dlatego, że w wielu przypadkach żywienie jest ważnym elementem leczenia choroby. W związku z powyższym lekarz ma obowiązek posiadania podstawowej wiedzy z tego zakresu, przekazując pacjentowi podstawowe zalecenia żywieniowe, zanim skieruje go do dietetyka. W kwestii żywienia lekarz i dietetyk powinni mówić jednym głosem, aby uniknąć nieprawidłowości, które w sposób istotny mogą wpłynąć na stan zdrowia pacjenta. Elżbieta Poniewierka
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.15195 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16374 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16373 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak informacji o dostępności: sygn. P.15206, P.15205, P.15204
Book
In basket
Williams' essentials of nutrition and diet therapy / Eleanor D. Schlenker, PhD, RDN, Joyce Gilbert, PhD, RD. - 12th edition. - St. Louis : Elsevier, 2019 - XIII, 503 pages : illustrations, 28 cm
Słowo kluczowe: nutrition ; diet therapy
Learn the latest nutrition and diet therapies for treating common diseases. Williams' Essentials of Nutrition & Diet Therapy, 12th Edition offers a solid foundation in the fundamental knowledge and skills you need to provide effective patient care. It addresses nutrition across the lifespan and includes the 2015 Dietary Goals for Americans as well as MyPlate for Older Adults. This exceptionally reader-friendly text features evidence-based information, real-world case scenarios, colorful illustrations, boxes, and tables to help you learn how to apply essential nutrition concepts and therapies in clinical practice.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17518 [Magazyn 1], P.17517 [Magazyn 1], P.17516 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18213 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18212 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Authority data
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Tom 2 przedstawia podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc: bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, ale także: królików, nutrii, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, strusi i zwierząt domowych, jak psy i koty. Znajdziemy też w nim informacje dotyczące żywienia zwierząt amatorskich, takich jak: ryby akwariowe, żółwie, jaszczurki i węże, chomiki, a także owadów użytkowych i ślimaków. Zasady żywienia są oparte na najnowszych, sprawdzonych zdobyczach wiedzy, z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych, zapotrzebowania energetycznego według obowiązujących norm. Są również dostosowane do przepisów prawa paszowego i wymagań w zakresie ochrony środowiska rolniczego w Unii Europejskiej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8331 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9692 XVII.6.1 [Czytelnia C], 9691 XVII.6.1 [Czytelnia C] (2 egz.)
Book
In basket
Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią / Mirosław Jarosz. - Warszawa : ["MI Polska"], 2002. - 56 s. : rys., tab. ; 21 cm.
(Vademecum Pacjenta.)
Poradnik został napisany z myślą o chorych, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha.W książce omówiono fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.Pacjenci znajdą tu cenne wskazówki dotyczące trybu życia i sposobu odżywiania. Dowiedzą się m.in. jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów sporządzać posiłki.Zamieszczone na końcu książki przykładowe jadłospisy z pewnością ułatwią chorym planowanie codziennego menu.Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Mogą z niej korzystać zarówno pacjenci i ich rodziny, jak i lekarze (chirurdzy, gastroenterolodzy i interniści) oraz dietetycy, którzy konsultują lub leczą pacjentów ze stomią.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Brak informacji o dostępności: sygn. B.1316 XVIII.1.1
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach
Podręcznik jest przeznaczony dla słuchaczy wydziałów technologii żywności i żywienia człowieka, towaroznawstwa oraz dla tych kierunków nauczania, w programie których postanowiono zapoznać studentów z oceną jakości żywności. Nauka ta obejmuje nie tylko wiadomości z zakresu towaroznawstwa surowców i produktów spożywczych, ale również wzajemnych interakcji składników odżywczych (lipidów, węglowodanów, białek, witamin, składników mineralnych) podczas pozyskiwania, przechowywania i przetwarzania. Publikacja uzupełnia również wiedzę o właściwościach fizycznych oraz podstawowym składzie artykułów żywnościowych i ich przemianie podczas różnych procesów technologicznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17202 [Magazyn 1], P.17201 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17172 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17171 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again