Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(59)
E-booki
(26)
IBUK Libra
(24)
Publikacje dydaktyczne
(7)
Publikacje naukowe
(3)
Publikacje informacyjne
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(66)
only on-site
(47)
unavailable
(7)
unknown
(2)
Branch
Magazyny
(35)
Wypo┼╝yczalnie
(40)
Czytelnie
(47)
Author
zbiorowa Praca
(12)
Staroszczyk Hanna
(5)
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(4)
Iwanow Krystyna
(4)
Kunachowicz Hanna
(4)
Nadolna Irena
(4)
Przygoda Beata
(4)
Sikorski Zdzis┼éaw Edmund (1930- )
(4)
Czarniecka-Skubina Ewa
(3)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Grajeta Halina
(2)
Jeleń Henryk
(2)
Jędrusek-Golińska Anna
(2)
Kobyłka Agata
(2)
Korczak J├│zef (1951- )
(2)
Kowalczyk Stanis┼éaw (1956- )
(2)
Ko┼éo┼╝yn-Krajewska Danuta (1954- )
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Pankiewicz Urszula
(2)
Przysławski Juliusz
(2)
Rosiak El┼╝bieta
(2)
Tylingo Robert
(2)
Adamczak Marek
(1)
Adamowicz Mieczys┼éaw (1939- )
(1)
Bajan Bartłomiej
(1)
Ball Stefan
(1)
Bartniczak Bartosz
(1)
Bartoszek Agnieszka
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Baum Karin
(1)
Bere┼╝nicka Joanna
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Borys Tadeusz
(1)
Broda Ewa
(1)
Bryła Paweł (ekonomia)
(1)
Bryła Paweł (ekonomista)
(1)
Budzeń Małgorzata
(1)
Cais-Sokolińska Dorota
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cyprys Joanna
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnecki Zbigniew
(1)
Czekaj Marta
(1)
Czubak Wawrzyniec
(1)
Doma┼äski Tomasz (1953- )
(1)
Dominik Piotr (technologia zywno┼Ťci)
(1)
Doniak Magdalena
(1)
Doraczyńska Magdalena
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
D─ůbrowski Kazimierz
(1)
Flaczyk Ewa Maria (1947- )
(1)
Furmaga Barbara
(1)
F├╝rstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Gil Marian
(1)
Gogół Aleksandra
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Gumienna Małgorzata
(1)
Gustaw Klaudia
(1)
Góral Małgorzata
(1)
G├│recka Danuta
(1)
Górna Małgorzata
(1)
G─Öska Olga
(1)
Głodek Elżbieta
(1)
Halamska Maria
(1)
Halicka Ewa
(1)
H─Ö┼Ť Marzena
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Janu┼Ť Ewa
(1)
Jasiulewicz Anna
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
J├│zwiak Wojciech
(1)
J─Ödruchniewicz Andrzej
(1)
Kaczorowska Joanna
(1)
Kalinowski Sławomir
(1)
Kawka Alicja
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kazimierczak Renata
(1)
Ka┼║mierczak Andrzej
(1)
Klepacka Anna M
(1)
Kobus-Cisowska Joanna
(1)
Kokoszka Katarzyna
(1)
Korzycka-Iwanow Małgorzata
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Koziolek Adam
(1)
Kozioł Leszek
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta
(1)
Krauze Magdalena
(1)
Krysztofiak Krystyna
(1)
Krzywdzińska-Bartkowiak Mirosława
(1)
Kucia-Gu┼Ťciora Beata
(1)
Year
2020 - 2021
(1)
2010 - 2019
(59)
2000 - 2009
(20)
1990 - 1999
(5)
Time Period of Creation
2001-
(16)
Country
Poland
(83)
United Kingdom
(1)
United States
(1)
Language
Polish
(82)
English
(3)
Audience Group
Szkoły wyższe
(7)
Technolodzy ┼╝ywno┼Ťci
(2)
Licea
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Prawnicy
(1)
Studenci
(1)
Szko┼éy ┼Ťrednie
(1)
Technikum
(1)
Subject
┼╗YWNO┼Ü─ć
(30)
┼╗ywno┼Ť─ç
(25)
OD┼╗YWIANIE
(15)
Chemia
(4)
GASTRONOMIA
(4)
Jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci
(4)
Towaroznawstwo
(4)
Zdrowe ┼╝ywienie
(4)
Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci
(3)
Biochemia
(3)
HANDEL ZAGRANICZNY
(3)
KUCHARSTWO
(3)
Od┼╝ywianie
(3)
Technologia ┼╝ywno┼Ťci
(3)
ZIEMIOPŁODY
(3)
Chemia analityczna
(2)
DIETETYKA
(2)
SPORTOWCY
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
Warto┼Ť─ç od┼╝ywcza
(2)
ZNAKI TOWAROWE
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
Automatyzacja
(1)
BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTU
(1)
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
(1)
BIOCHEMIA
(1)
BUD┼╗ETY RODZINNE
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Bromatologia
(1)
CEFTA
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Dietetyka
(1)
Drobnoustroje
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
FIRMA (nazwa)
(1)
GLOBALIZACJA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
Gastronomia
(1)
Jako┼Ť─ç produktu
(1)
Margaryna
(1)
Marketing
(1)
Mikrobiologia
(1)
M─ůka
(1)
Napoje
(1)
Oleje ro┼Ťlinne
(1)
Organizmy transgeniczne
(1)
Organoleptyka
(1)
Owoce
(1)
PODR─śCZNIKI
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Pieczywo
(1)
Pomidory
(1)
Prawo wsp├│lnotowe europejskie
(1)
Prawo ┼╝ywno┼Ťciowe
(1)
Produkt regionalny
(1)
Produkty ekologiczne
(1)
Przemysł rolno-spożywczy
(1)
Przepisy o ┼╝ywno┼Ťci
(1)
ROLNICTWO
(1)
Ro┼Ťliny
(1)
Ro┼Ťliny jadalne
(1)
SPORT
(1)
SPO┼╗YCIE
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sprzedawcy i sprzedawczynie
(1)
Sterowanie
(1)
Suplementy diety
(1)
Surowce ro┼Ťlinne
(1)
Surowce zwierz─Öce
(1)
TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Technologia
(1)
Turystyka
(1)
Warzywa
(1)
Wino
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
(1)
Zbo┼╝e
(1)
Zdrowe od┼╝ywianie
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
┼╗elatyna
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç prozdrowotna
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç transgeniczna
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç wygodna
(1)
Subject: time
2001-
(3)
1989-
(2)
Subject: place
Polska
(2)
Francja
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(12)
Podr─Öczniki akademickie
(7)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(4)
PODR─śCZNIKI dla SZK├ô┼ü ZAWODOWYCH
(4)
PORADNIKI
(3)
Opracowanie
(2)
PODR─śCZNIKI
(2)
Tablice i wzory
(2)
Materiały pomocnicze
(1)
Monografia
(1)
Podr─Öczniki [Typ publikacji]
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(18)
Chemia
(11)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(11)
Biologia
(2)
In┼╝ynieria i technika
(2)
Prawo i wymiar sprawiedliwo┼Ťci
(2)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(1)
Kulinaria
(1)
85 results Filter
Book
In basket
Bibliografia, netografia strony 310-328.
Globalizacja ukszta┼étowa┼éa nowe struktury ekonomiczne, w┼é─ůczaj─ůc w nie tak┼╝e sfer─Ö agrobiznesu i wy┼╝ywienia. Konsekwencj─ů tego stanu rzeczy s─ů zar├│wno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i gro┼║ne procesy negatywne. Do takich nale┼╝y przede wszystkim wzmo┼╝one zjawisko oszustw ┼╝ywno┼Ťciowych i w efekcie utrata bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci. Ma to sw├│j wymiar zdrowotny, zwi─ůzany z walorami od┼╝ywczymi ┼╝ywno┼Ťci i ich utrat─ů w wyniku ska┼╝enia oraz ekonomiczny, polegaj─ůcy na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do koszt├│w nabycia warto┼Ťci u┼╝ytkowej w nast─Öpstwie zakupu ┼╝ywno┼Ťci zafa┼észowanej. W ksi─ů┼╝ce przedstawiono wa┼╝ne dla wsp├│┼éczesnego wytw├│rcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťciowego i ┼╝ywienia, suwerenno┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťciowa, jako┼Ť─ç ┼╝ywno┼Ťci, jej fa┼észowanie oraz obrona ┼╝ywno┼Ťci przed dzia┼éaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozwa┼╝ania na temat system├│w bezpiecze┼ästwa ┼╝ywno┼Ťci na ┼Ťwiecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fa┼észerstw ┼╝ywno┼Ťciowych na ┼Ťwiecie, w tym koncepcj─Ö tzw. drugiej fali oszustw ┼╝ywno┼Ťciowych, sformu┼éowan─ů na bazie analizy wykazu ponad 700 znacz─ůcych incydent├│w ┼╝ywno┼Ťciowych z ostatnich 200 lat. Rozwa┼╝ania te s─ů uzupe┼énione prezentacj─ů wybranych, znacz─ůcych inicjatyw w zakresie bezpiecze┼ästwa na ┼Ťwiecie tak w wymiarze mi─Ödzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje r├│wnie┼╝ dzia┼éania, jakie powinny by─ç podj─Öte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewni─ç bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci wsp├│┼éczesnemu konsumentowi.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17291 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17531.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17530.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 77.
Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┼Ťci jest z pewno┼Ťci─ů tym aspektem jej jako┼Ťci, kt├│ry jest najwa┼╝niejszy dla konsument├│w. ┼╗ywno┼Ť─ç niespe┼éniaj─ůca warunk├│w bezpiecze┼ästwa mo┼╝e by─ç ┼║r├│d┼éem wielu problem├│w zdrowotnych. Wed┼éug WHO ┼Ťrodki spo┼╝ywcze, zawieraj─ůce chorobotw├│rcze bakterie, wirusy, paso┼╝yty lub substancje chemiczne, mog─ů powodowa─ç oko┼éo 200 r├│┼╝nych chor├│b, od biegunek do nowotwor├│w, a same biegunki - jak si─Ö szacuje - s─ů w ostatnich latach powodem ┼Ťmierci oko┼éo 2 milion├│w os├│b rocznie. W szeroko rozumianym sektorze ┼╝ywno┼Ťciowym podejmowano r├│┼╝ne ┼Ťrodki w celu ograniczenia niekorzystnych skutk├│w zagro┼╝e┼ä zdrowotnych. Przez wiele lat g┼é├│wnym sposobem osi─ůgania tego ograniczenia by┼éa kontrola wyrobu przekazywanego kolejnym ogniwom ┼éa┼äcucha ┼╝ywno┼Ťciowego, a przede wszystkim konsumentowi. To podej┼Ťcie okaza┼éo si─Ö jednak niewystarczaj─ůce, ma┼éo efektywne i zrodzi┼éo potrzeb─Ö takiego sposobu produkcji i jego nadzorowania, aby nie dopuszcza─ç do powstawania ┼╝ywno┼Ťci niebezpiecznej, co oznacza┼éo opracowanie systemu zapewniaj─ůcego wytwarzanie ┼╝ywno┼Ťci bezpiecznej. Pojawi┼éy si─Ö wi─Öc systemowe podej┼Ťcia znane obecnie powszechnie pod akronimami GMP, GHP, HACCP, ISO 22000 i inne.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16475.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16474.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Food, economics and health / Alok Bhargava. - Oxford : Oxford University Press, 2008. - XI, 221 s. : il. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 188-203. Indeks.
Drawing on the author's extensive and varied research, this book provides readers with a firm grounding in the concepts and issues across several disciplines including economics, nutrition, psychology and public health in the hope of improving the design of food policies in the developed and developing world. Using longitudinal (panel) data from India, Bangladesh, Kenya, the Philippines, Vietnam, and Pakistan and extending the analytical framework used in economics and biomedical sciences to include multi-disciplinary analyses, Alok Bhargava shows how rigorous and thoughtful econometric and statistical analysis can improve our understanding of the relationships between a number of socioeconomic, nutritional, and behavioural variables on a number of issues like cognitive development in children and labour productivity in the developing world. These unique insights combined with a multi-disciplinary approach forge the way for a more refined and effective approach to food policy formation going forward. A chapter on the growing obesity epidemic is also included, highlighting the new set of problems facing not only developed but developing countries. The book also includes a glossary of technical terms to assist readers coming from a variety of disciplines.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 14039 [Magazyn 2] (1 egz.)
No cover
Book
In basket
(Prace Instytutu Zarz─ůdzania i In┼╝ynierii Rolnej Pa┼ästwowej Wy┼╝szej Szko┼éy Zawodowej w Sulechowie ISSN 1895-3999)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5375 [Magazyn 1] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o ┼╗ywieniu i ┼╗ywno┼Ťci ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
G┼é├│wnym celem ksi─ů┼╝ki jest przybli┼╝enie Czytelnikowi poj─Öcia racjonalnego ┼╝ywienia, tego jak osi─ůgni─Öcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane s─ů do nauki o ┼╝ywieniu i jak ta nauka stara si─Ö kreowa─ç w spo┼éecze┼ästwie zdrowy model spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci. Kluczow─ů pozycj─Ö w tym wzgl─Ödzie zajmuj─ů normy ┼╝ywieniowe, w kt├│rych zawiera si─Ö wsp├│┼éczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych cz┼éowieka i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11840.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13014.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
┼╗ywno┼Ť─ç wygodna i ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna / redakcja naukowa Franciszek ┼Üwiderski. - Wydanie 3 uaktualnione -1 dodruk (PWN). - Warszawa : Wydawnictwa Naukowe PWN, 2018. - 389, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy.)
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka jest po┼Ťwi─Öcona technologii coraz powszechniej stosowanej ┼╝ywno┼Ťci wygodnej oraz ┼╝ywno┼Ťci funkcjonalnej, kt├│ra umo┼╝liwia szybkie przygotowanie potraw b─ůd┼║ uszlachetnienie potraw gotowych. Po wprowadzeniu w podstawy teoretyczne technologii, opisano substancje dodatkowe stosowane w produkcji ┼╝ywno┼Ťci wygodnej, metody jej wzbogacania i stosowane zamienniki. Obszern─ů cz─Ö┼Ť─ç po┼Ťwi─Öcono charakterystyce p├│┼éprodukt├│w i potraw gotowych, a w cz─Ö┼Ťci ko┼äcowej om├│wiono aspekty prawne tej dziedziny produkcji z uwzgl─Ödnieniem rozporz─ůdze┼ä Unii Europejskiej. Ksi─ů┼╝ka jest przeznaczona dla student├│w akademii rolniczych, specjalizuj─ůcych si─Ö w ┼╝ywieniu cz┼éowieka, pracownik├│w zak┼éad├│w przetw├│rstwa ┼╝ywno┼Ťci oraz uczni├│w szk├│┼é gastronomicznych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17296 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17654.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17653.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Wykaz norm przy ─çwiczeniach.
Towaroznawstwo produkt├│w spo┼╝ywczych zajmuje si─Ö badaniem jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci. Bada te cechy i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci produkt├│w spo┼╝ywczych, kt├│re decyduj─ů bezpo┼Ťrednio lub po┼Ťrednio o przydatno┼Ťci poszczeg├│lnych towar├│w w ┼╝ywieniu cz┼éowieka, a tak┼╝e o ich przydatno┼Ťci wcze┼Ťniej w przetw├│rstwie i dystrybucji. Przedmiotem skryptu jest ocena jako┼Ťci wybranych grup produkt├│w spo┼╝ywczych, kt├│re b─ůd┼║ nie by┼éy szerzej opisane w innych opracowaniach na temat oceny towaroznawczej produkt├│w spo┼╝ywczych, b─ůd┼║ s─ů przeprowadzane w ramach przedmiot├│w obejmuj─ůcych przetw├│rstwo ┼╝ywno┼Ťci.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17206 [Magazyn 1], P.17205 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17188.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17187.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia przy wi─Ökszo┼Ťci rozdzia┼é├│w. Indeks.
Chemia ┼╝ywno┼Ťci jest nauk─ů o sk┼éadzie surowc├│w i produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä ┼╝ywno┼Ťci, a tak┼╝e o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodz─ůcych w surowcach oraz produktach ┼╝ywno┼Ťciowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje si─Ö r├│wnie┼╝ wp┼éywem sk┼éadnik├│w, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä na bezpiecze┼ästwo zdrowotne i pozosta┼ée aspekty jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci. W tomie 1 opisano: - zakres i rol─Ö chemii ┼╝ywno┼Ťci; - budow─Ö surowc├│w i produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych; - udzia┼é, w┼éa┼Ťciwo┼Ťci oraz rol─Ö wody, sk┼éadnik├│w mineralnych, sacharyd├│w, lipid├│w, bia┼éek i niebia┼ékowych zwi─ůzk├│w azotowych; - wyst─Öpowanie i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci naturalnych barwnik├│w surowc├│w ┼╝ywno┼Ťciowych oraz zwi─ůzk├│w zapachowych i smakowych; - interakcje sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci; - sk┼éadniki i reakcje wp┼éywaj─ůce na reologiczne cechy ┼╝ywno┼Ťci. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa opracowana przez specjalist├│w, maj─ůcych do┼Ťwiadczenie w pracy dydaktycznej i wsp├│┼épracy z przemys┼éem. Jest przeznaczona dla student├│w wydzia┼é├│w nauk o ┼╝ywno┼Ťci na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a tak┼╝e wydzia┼é├│w farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracownik├│w gospodarki ┼╝ywno┼Ťciowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Do udost─Öpniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy wi─Ökszo┼Ťci rozdzia┼é├│w. Indeks.
Chemia ┼╝ywno┼Ťci jest nauk─ů o sk┼éadzie surowc├│w i produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä ┼╝ywno┼Ťci, a tak┼╝e o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodz─ůcych w surowcach oraz produktach ┼╝ywno┼Ťciowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje si─Ö r├│wnie┼╝ wp┼éywem sk┼éadnik├│w, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä na bezpiecze┼ästwo zdrowotne i pozosta┼ée aspekty jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci. W tomie 1 opisano: - zakres i rol─Ö chemii ┼╝ywno┼Ťci; - budow─Ö surowc├│w i produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych; - udzia┼é, w┼éa┼Ťciwo┼Ťci oraz rol─Ö wody, sk┼éadnik├│w mineralnych, sacharyd├│w, lipid├│w, bia┼éek i niebia┼ékowych zwi─ůzk├│w azotowych; - wyst─Öpowanie i w┼éa┼Ťciwo┼Ťci naturalnych barwnik├│w surowc├│w ┼╝ywno┼Ťciowych oraz zwi─ůzk├│w zapachowych i smakowych; - interakcje sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci; - sk┼éadniki i reakcje wp┼éywaj─ůce na reologiczne cechy ┼╝ywno┼Ťci. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa opracowana przez specjalist├│w, maj─ůcych do┼Ťwiadczenie w pracy dydaktycznej i wsp├│┼épracy z przemys┼éem. Jest przeznaczona dla student├│w wydzia┼é├│w nauk o ┼╝ywno┼Ťci na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a tak┼╝e wydzia┼é├│w farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracownik├│w gospodarki ┼╝ywno┼Ťciowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypo┼╝yczalnia B
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. E.33.XVIII.9
Book
In basket
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia ┼╝ywno┼Ťci jest nauk─ů o sk┼éadzie surowc├│w i produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä ┼╝ywno┼Ťci, a tak┼╝e o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodz─ůcych w surowcach oraz produktach ┼╝ywno┼Ťciowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje si─Ö r├│wnie┼╝ wp┼éywem sk┼éadnik├│w, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä na bezpiecze┼ästwo zdrowotne i pozosta┼ée aspekty jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieod┼╝ywcze substancje prozdrowotne pochodzenia ro┼Ťlinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotw├│rcze sk┼éadniki ┼╝ywno┼Ťci; toksyny surowc├│w ┼╝ywno┼Ťciowych; dodatki do ┼╝ywno┼Ťci i suplementy diety; analiz─Ö oraz zasady zapewniania bezpiecze┼ästwa zdrowotnego ┼╝ywno┼Ťci. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa opracowana przez specjalist├│w, maj─ůcych do┼Ťwiadczenie w pracy dydaktycznej i wsp├│┼épracy z przemys┼éem. Jest przeznaczona dla student├│w wydzia┼é├│w nauk o ┼╝ywno┼Ťci na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a tak┼╝e wydzia┼é├│w farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracownik├│w gospodarki ┼╝ywno┼Ťciowej.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17537.XVIII.9 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17536.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
In basket
Chemia ┼╝ywno┼Ťci : praca zbiorowa. 2, Biologiczne w┼éa┼Ťciwo┼Ťci sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci / pod redakcj─ů Zdzis┼éawa E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - eBook zosta┼é przygotowany na podstawie wydania papierowego z┬á2017┬ár., (wyd. I). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udost─Öpniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia ┼╝ywno┼Ťci jest nauk─ů o sk┼éadzie surowc├│w i produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä ┼╝ywno┼Ťci, a tak┼╝e o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodz─ůcych w surowcach oraz produktach ┼╝ywno┼Ťciowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje si─Ö r├│wnie┼╝ wp┼éywem sk┼éadnik├│w, dodatk├│w i zanieczyszcze┼ä na bezpiecze┼ästwo zdrowotne i pozosta┼ée aspekty jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieod┼╝ywcze substancje prozdrowotne pochodzenia ro┼Ťlinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotw├│rcze sk┼éadniki ┼╝ywno┼Ťci; toksyny surowc├│w ┼╝ywno┼Ťciowych; dodatki do ┼╝ywno┼Ťci i suplementy diety; analiz─Ö oraz zasady zapewniania bezpiecze┼ästwa zdrowotnego ┼╝ywno┼Ťci. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa opracowana przez specjalist├│w, maj─ůcych do┼Ťwiadczenie w pracy dydaktycznej i wsp├│┼épracy z przemys┼éem. Jest przeznaczona dla student├│w wydzia┼é├│w nauk o ┼╝ywno┼Ťci na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a tak┼╝e wydzia┼é├│w farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracownik├│w gospodarki ┼╝ywno┼Ťciowej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypo┼╝yczalnia B
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. E.34.XVIII.9
Book
In basket
System prawa ┼╝ywno┼Ťciowego / Ma┼égorzata Korzycka, Pawe┼é Wojciechowski. - Stan prawny na 1 lutego 2017 r. - Warszawa : Wolters Kluwer, 2017. - 573 strony : ilustracje ; 25 cm.
Bibliografia, netografia na stronach 551-567.
Opracowanie, maj─ůce charakter systemu prawa, ujmuje prawo ┼╝ywno┼Ťciowe jako wyodr─Öbnion─ů dyscyplin─Ö o znacz─ůcym obszarze regulacji bezpiecze┼ästwa i jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci, zawieraj─ůc─ů wymagania wobec rolnik├│w i przedsi─Öbiorc├│w w ca┼éym ┼éa┼äcuchu ┼╝ywno┼Ťciowym, w szczeg├│lno┼Ťci w zakresie higieny ┼╝ywno┼Ťci, jej urz─Ödowej kontroli, znakowania, reklamy i prezentacji. Obejmuje r├│wnie┼╝ problematyk─Ö analizy ryzyka (ocena, zarz─ůdzanie, informowanie) oraz system├│w jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci prawa publicznego (┼╝ywno┼Ť─ç ekologiczna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie zmodyfikowana, ┼╝ywno┼Ť─ç regionalna i tradycyjna, ┼╝ywno┼Ť─ç wyr├│┼╝niana znakiem w┼éadzy publicznej) i prywatnego. Omawia ponadto szczeg├│lne zagadnienia suplement├│w diety oraz praw cz┼éowieka w prawie ┼╝ywno┼Ťciowym, b─Öd─ůcych wyznacznikiem konstytucyjnej i mi─Ödzynarodowej ochrony udzielanej prawu do odpowiedniej ┼╝ywno┼Ťci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18700.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zarz─ůdzanie.)
Bibliogr. s. 369-370, wykaz akt├│w prawnych s. 370-371. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka jest kompleksowym opracowaniem problematyki zwi─ůzanej z zarz─ůdzaniem bezpiecze┼ästwem ┼╝ywno┼Ťci. Autorzy omawiaj─ů zw┼éaszcza takie zagadnienia, jak: podstawowe uwarunkowania zapewnienia jako┼Ťci ┼╝ywno┼Ťci, w tym zagro┼╝enia biologiczne i chemiczne; podstawy ustawodawstwa ┼╝ywno┼Ťciowego; dobre praktyki produkcyjne i higieniczne; system HACCP; metody i systemy zapewnienia jako┼Ťci i zarz─ůdzania ni─ů w przetw├│rstwie ┼╝ywno┼Ťci, w tym funkcje laboratori├│w. Przedstawione zagadnienia teoretyczne zosta┼éy poparte przez Autor├│w licznymi przyk┼éadami z praktyki gospodarczej. Na ko┼äcu ksi─ů┼╝ki zamieszczono dwa aneksy zawieraj─ůce przyk┼éadowe ksi─Ögi: HACCP dla zak┼éadu przetw├│rczego oraz GHP/GMP i HACCP dla zak┼éadu gastronomicznego. Publikacja jest przeznaczona zar├│wno dla wyk┼éadowc├│w, doktorant├│w i student├│w uczelni wy┼╝szych na kierunkach technologii ┼╝ywno┼Ťci, ┼╝ywienia cz┼éowieka, towaroznawstwa i innych pokrewnych z obszaru nauk o ┼╝ywno┼Ťci, jak i dla wszystkich tych, kt├│rzy zajmuj─ů si─Ö przetw├│rstwem i dystrybucj─ů ┼╝ywno┼Ťci w praktyce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.15118 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16082.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16081.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Toksykologia ┼╝ywno┼Ťci : bez tajemnic / Stefan Ball. - Warszawa : "Medyk", 1998. - 144 s. : rys., tab. ; 21 cm.
Ksi─ů┼╝ka zawiera popularn─ů, ale w pe┼éni naukowo udokumentowan─ů prezentacj─Ö wsp├│┼éczesnej wiedzy na temat ska┼╝e┼ä biologicznych i zanieczyszcze┼ä chemicznych ┼╝ywno┼Ťci, kt├│r─ů codziennie spo┼╝ywamy. Jest to praktyczny poradnik dla tych wszystkich, kt├│rzy pragn─ů unikn─ů─ç niebezpiecze┼ästw na jakie wystawia nas in┼╝ynieria genetyczna, uprzemys┼éowione rolnictwo, zaawansowane technologie przetw├│rstwa i przechowywania, masowa sprzeda┼╝ i agresywny marketing.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.2329.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 225-228.
Ksi─ů┼╝ka obejmuje problematyk─Ö marketingu produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych ze szczeg├│lnym uwzgl─Ödnieniem bran┼╝: mleczarskiej, przetw├│rstwa mi─Ösa i owocowo-warzywnej. Autorzy skupili uwag─Ö na: teoretycznych aspektach marketingu ┼╝ywno┼Ťci, strategiach wykorzystania ┼Ťrodk├│w unijnych przez polskich producent├│w, zmianach w wymianie handlowej Polski po wej┼Ťciu do UE, konkurencyjno┼Ťci polskich produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych na rynku europejskim, przyk┼éadach strategii producent├│w i dystrybutor├│w na polskim rynku.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.13401.IX.16 [Wypo┼╝yczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 14384.IX.16 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Higiena produkcji ┼╝ywno┼Ťci rozumiana jest jako stworzenie warunk├│w do produkcji wyrob├│w o odpowiedniej jako┼Ťci zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpiecze┼ästwo ┼╝ywno┬ş┼Ťci (food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na ┼Ťwiecie, a w krajach Unii Europejskiej - g┼é├│wnym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projekt├│w badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialno┼Ť─ç za higien─Ö produkcji ┼╝ywno┼Ťci ponosz─ů jej producenci, tak wi─Öc znajomo┼Ť─ç tych zagadnie┼ä przez nich jest niezb─Ödna.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17563 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18672.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18671.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Podr─Öcznik ten jest ┼Ťwietn─ů encyklopedi─ů obecnego stanu wiedzy na temat ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia. Obejmuje on szeroki wachlarz hase┼é z tej dziedziny. Ka┼╝de has┼éo opracowane jest bardzo jasno, kompetentnie i zwi─Ö┼║le. Podr─Öcznik ten polecaNY jest r├│wnie┼╝ wielu ludziom, m┼éodym i doros┼éym, kt├│rzy chc─ů pog┼é─Öbi─ç swoj─ů wiedz─Ö na temat ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia. Obecnie ka┼╝dy Polak uwa┼╝a, ┼╝e zna si─Ö na ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywieniu. Zadaniem naszym jest weryfikacja tej, g┼é├│wnie gazetowej wiedzy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 4978 [Magazyn 2] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.4586.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12936.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy w spos├│b przyst─Öpny i interesuj─ůcy przedstawiaj─ů najnowsz─ů wiedz─Ö na temt r├│┼╝nych rodzaj├│w ┼╝ywno┼Ťci, jej tradycyjnych i nowoczesnych technologii wytwarzania oraz jako┼Ťci i bezpiecze┼ästwa dla konsumenta. Zapoznaj─ů Czytelnika z naukowymi tajnikami prawid┼éowego ┼╝ywienia oraz wyja┼Ťniaj─ů biologiczne, medyczne i ekologiczne uwarunkowania zdrowia, podkre┼Ťlaj─ůc istniej─ůce mi─Ödzy nimi powi─ůzania.
Book
In basket
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podr─Öcznik, w kt├│rym om├│wiono podstawowe sk┼éadniki od┼╝ywcze, witaminy i sk┼éadniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono te┼╝ g┼é├│wne grupy produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, ich warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů, wyst─Öpowanie i po┼╝─ůdan─ů wielko┼Ť─ç spo┼╝ycia. Cenne jest uwzgl─Ödnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczeg├│ln─ů uwag─Ö zwr├│cono na racjonalny spos├│b od┼╝ywiania si─Ö r├│┼╝nych grup ludno┼Ťci, metody oceny sposobu ┼╝ywienia i stanu od┼╝ywienia oraz rol─Ö dietetyki w profilaktyce chor├│b cywilizacyjnych. Jeden z rozdzia┼é├│w po┼Ťwi─Öcono r├│┼╝nym rodzajom wsp├│┼écze┼Ťnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom ┼╝ywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Podstawy biochemii / Jerzy K─ůczkowski. - Wyd. 15. - Warszawa : Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 2005. - 463, [1] s. : il. ; 24 cm.
(Podręczniki Akademickie. Przemysł Spożywczy)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Podr─Öcznik zawiera podstawow─ů wiedz─Ö o: sk┼éadzie i funkcjach kom├│rki, energetyce i katalizie przemian biochemicznych, koenzymach, witaminach i zwi─ůzkach pokrewnych, budowie, przemianach i funkcjach kwas├│w nukleinowych, etapach i regulacji utleniania biochemicznego, funkcjach i metabolizmie aminokwas├│w i bia┼éek sacharyd├│w i lipid├│w. W podr─Öczniku przedstawiono tak┼╝e najnowsze zagadnienia zwi─ůzane z dynamicznym rozwojem niekt├│rych kierunk├│w biochemii, m.in. genetyki molekularnej i modyfikacji genetycznej organizm├│w.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.7486 [Magazyn 1], P.7485 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 8503.XVIII.9 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 8502.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again