Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(69)
Forma i typ
Książki
(67)
Publikacje dydaktyczne
(13)
Publikacje naukowe
(5)
E-booki
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(85)
tylko na miejscu
(58)
wypożyczone
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(28)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(44)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(58)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(8)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(8)
Autor
Sikorski Zdzisław Edmund (1930- )
(7)
Staroszczyk Hanna
(6)
Berg Jeremy Mark
(4)
Dabert Mirosława
(4)
Jarmołowski Artur
(4)
Stryer Lubert (1938- )
(4)
Tymoczko John L. (1948- )
(4)
Antos-Krzemińska Nina
(3)
Deckert Joanna
(3)
Gatto Gregory J
(3)
Goździcka-Józefiak Anna
(3)
Jarmuszkiewicz Wiesława
(3)
Karachitos Andonis
(3)
Kicińska Anna (biolog)
(3)
Kmita Hanna
(3)
Komorowski Ludwik
(3)
Kozieł Agnieszka (biolog)
(3)
Leśniewicz Krzysztof
(3)
Olejniczak Mikołaj
(3)
Poręba Elżbieta
(3)
Raczyńska Katarzyna Dorota
(3)
Sobczak Krzysztof (biolog)
(3)
Szweykowska-Kulińska Zofia (1956- )
(3)
Wojtaszek Przemysław (1962- )
(3)
Wojtkowska Małgorzata (biolog)
(3)
Woyda-Płoszczyca Andrzej
(3)
Ziemnicki Kazimierz
(3)
Bielański Adam (1912-2016)
(2)
Boyd Robert Neilson
(2)
Brzozowski Zbigniew (1933-2013)
(2)
Buszewski Bogusław
(2)
Chojnacki Henryk (1934- )
(2)
Dojlido Jan Ryszard (1930- )
(2)
Gajkowska-Stefańska Lidia
(2)
Gałuszka Agnieszka
(2)
Gburek Jakub
(2)
Lipiński Józef
(2)
Morrison Robert Thornton (1918- )
(2)
Pigoń Krzysztof (1925-2001)
(2)
Piwowar Agnieszka
(2)
Ruziewicz Zdzisław (1925-1997)
(2)
Szlezyngier Włodzimierz (1924-2007)
(2)
Zawadzki Zbigniew (tłumacz)
(2)
Bald Edward (1941- )
(1)
Bańkowski Edward
(1)
Bańkowski Edward (1942- )
(1)
Bell J. N. B
(1)
Bem Ewa
(1)
Białecka-Florjańczyk Ewa
(1)
Bogdanik Tadeusz
(1)
Brocka-Krzemińska Żaneta (1975- )
(1)
Broniewski Tadeusz
(1)
Brzeziński Jacek
(1)
Bulska Ewa (1953- )
(1)
Chmielnicka Jadwiga
(1)
Ciesielska Ewa (chemia organiczna)
(1)
Cooper Alan
(1)
Craine Leslie E
(1)
Czarnecki Lech (1941- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Demichowicz-Pigoniowa Jadwiga
(1)
Dojlido Jan R. (1930- )
(1)
Doonan Shawn
(1)
Dwiecki Krzysztof
(1)
Dziuba Jerzy (1944-2014)
(1)
Dziuba Marta
(1)
Dziubakiewicz Ewelina
(1)
Ehrenstein Gottfried W. (1937- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Florek Ewa
(1)
Galus Małgorzata
(1)
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Grajeta Halina
(1)
Gugała Marek
(1)
Hart David J
(1)
Hart Harold (1922- )
(1)
Heal M. R
(1)
Henning Otto
(1)
Hermanowicz Witold (1904-1984)
(1)
Janicki Andrzej
(1)
Jankowski Stefan (1951- )
(1)
Jasińska-Stępniak Aldona
(1)
Jańczewski Dominik
(1)
Jodynis-Liebert Jadwiga
(1)
Karłowski Kazimierz
(1)
Kawka Alicja (1946- )
(1)
Kiemle David J
(1)
Konieczka Piotr (1965- )
(1)
Korczak Józef (1951- )
(1)
Kosobucki Przemysław
(1)
Kostyra Henryk (1945-2017)
(1)
Kowalczyk Marek
(1)
Kozłowski Jan
(1)
Kołaciński Zbigniew
(1)
Kołodziejczyk Aleksander (1942- )
(1)
Krechniak Jerzy
(1)
Kremer Ewa
(1)
Kurdowski Wiesław (1931- )
(1)
Kączkowski Jerzy (1925-2004)
(1)
Kędzior Zenon (1950- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(8)
2010 - 2019
(40)
2000 - 2009
(18)
1990 - 1999
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(20)
Kraj wydania
Polska
(69)
Język
polski
(69)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(14)
Technolodzy żywności
(2)
Temat
Żywność
(12)
Biochemia
(11)
CHEMIA ANALITYCZNA
(7)
Chemia
(7)
CHEMIA
(6)
CHEMIA FIZYCZNA
(6)
WODA
(5)
CHEMIA ORGANICZNA
(4)
ŚCIEKI
(4)
BIOCHEMIA
(3)
Chemia nieorganiczna
(3)
MATERIAŁY BUDOWLANE
(3)
Tworzywa sztuczne
(3)
Chemia analityczna
(2)
KOSMETYKI
(2)
Odżywianie
(2)
Pierwiastki chemiczne
(2)
ROŚLINY
(2)
Toksykologia
(2)
Towaroznawstwo
(2)
Związki nieorganiczne
(2)
Analiza lekarska
(1)
Analiza spektralna
(1)
BETON
(1)
BIAŁKO
(1)
BIOFIZYKA
(1)
Białko spożywcze
(1)
CEMENT
(1)
CHEMIA ANALITYCZNA JAKOŚCIOWA
(1)
CHEMIA KWANTOWA
(1)
CHROMATOGRAFIA
(1)
Chemia organiczna
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
EKSPERYMENT
(1)
GAZY
(1)
GLEBA
(1)
Geochemia
(1)
Konserwacja żywności
(1)
Kosmetyki
(1)
Ksenobiotyki
(1)
MIÓD
(1)
Makroelementy
(1)
Mechanika
(1)
Metale
(1)
Mikroelementy
(1)
PEPTYDY
(1)
POWIETRZE
(1)
PRZECIWUTLENIACZE
(1)
PYŁ
(1)
Paliwa płynne
(1)
Pestycydy
(1)
Polimery
(1)
Płeć
(1)
SPEKTROSKOPIA
(1)
Skaningowa mikroskopia elektronowa
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Smary
(1)
Studenci
(1)
Substancje dodatkowe do żywności
(1)
Substancje niebezpieczne i szkodliwe
(1)
Substancje uzależniające
(1)
Surowce zwierzęce
(1)
TECHNOLOGIA CHEMICZNA
(1)
Technologia żywności
(1)
Toksykologia przemysłowa
(1)
Toksykologia żywności
(1)
Trucizny
(1)
WODY ŚRÓDLĄDOWE
(1)
Wiek (biologia)
(1)
Wpływ na zdrowie
(1)
Włosy
(1)
ZWIĄZKI BIOLOGICZNIE CZYNNE
(1)
Zachowanie żywieniowe
(1)
Zanieczyszczenia żywności
(1)
Zastosowanie i wykorzystanie
(1)
Zatrucie lekami
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
ŚRODOWISKO CZŁOWIEKA
(1)
Środowisko człowieka
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Temat: miejsce
Białoruś
(1)
Francja
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(32)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(16)
Podręczniki akademickie
(7)
Opracowanie
(2)
PODRĘCZNIKI
(2)
ĆWICZENIA i ZADANIA dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(2)
Monografia
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Poradniki
(1)
Raport z badań
(1)
ĆWICZENIA I ZADANIA DLA SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Dziedzina i ujęcie
Chemia
(35)
Medycyna i zdrowie
(13)
Biologia
(7)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Architektura i budownictwo
(3)
Inżynieria i technika
(2)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Słowo kluczowe
chemia
(14)
białka
(13)
biochemia
(12)
żywność
(11)
lipidy
(8)
spektroskopia
(8)
woda
(8)
chemia analityczna
(7)
węglowodany
(7)
aminokwasy
(6)
składniki mineralne
(6)
witaminy
(6)
aldehydy
(5)
alkohole
(5)
chemia fizyczna
(5)
chemia organiczna
(5)
enzymy
(5)
etery
(5)
fenole
(5)
ketony
(5)
kwasy karboksylowe
(5)
peptydy
(5)
polimery
(5)
tłuszcze
(5)
ścieki
(5)
DNA
(4)
alkany
(4)
alkeny
(4)
aminy
(4)
chromatografia
(4)
kwasy nukleinowe
(4)
materiały budowlane
(4)
sacharydy
(4)
termodynamika chemiczna
(4)
wiązania chemiczne
(4)
alergeny
(3)
alkiny
(3)
analiza chemiczna
(3)
barwniki roślinne
(3)
biosynteza
(3)
elektrochemia
(3)
fluorowce
(3)
kinetyka chemiczna
(3)
magazynowanie energii
(3)
metabolizm
(3)
osady ściekowe
(3)
rodniki
(3)
spektrometria
(3)
suplement diety
(3)
toksyny
(3)
węglowodory aromatyczne
(3)
właściwości chemiczne
(3)
związki heterocykliczne
(3)
związki nieorganiczne
(3)
związki organiczne
(3)
żywienie
(3)
aktynowce
(2)
azotowce
(2)
badania laboratoryjne
(2)
berylowce
(2)
biologia molekularna
(2)
biomolekuły
(2)
borowce
(2)
budowa cząsteczki
(2)
cement
(2)
chemia budowlana
(2)
chromowce
(2)
cynkowce
(2)
dieny
(2)
elektroforeza
(2)
elektroliza
(2)
fotochemia
(2)
helowce
(2)
hemoglobina
(2)
izomeria
(2)
kosmetyki
(2)
kwasy
(2)
litowce
(2)
manganowce
(2)
mechanika kwantowa
(2)
miedziowce
(2)
polimery syntetyczne
(2)
przeciwutleniacze
(2)
skandowce
(2)
stereochemia
(2)
stereoizomeria
(2)
substancje zapachowe
(2)
synteza chemiczna
(2)
termodynamika statystyczna
(2)
tlenowce
(2)
toksykologia
(2)
toksykometria
(2)
tytanowce
(2)
wanadowce
(2)
wodór
(2)
węglowce
(2)
węglowodory
(2)
związki aromatyczne
(2)
algorytm
(1)
aminoplasty
(1)
69 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Podstawy chemii nieorganicznej. [T.] 1 / Adam Bielański. - Wydanie 6. zaktualizowane i uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - IX, [1], 532, 14, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
U góry okładki: Nowe wydanie.
Indeks.
Nowe wydanie znanego i cenionego przez studentów oraz wykładowców podręcznika akademickiego. Autor uaktualnił i uzupełnił wiadomości, uwzględniając postępy chemii nieorganicznej i naukowe podstawy nowych jej zastosowań. Zastosował zgodną z obecnie obowiązującymi normami IUPAC nomenklaturę związków chemicznych. Wszystkie wprowadzone zmiany dotyczą bardzo ważnych i najintensywniej rozwijających się obszarów wiedzy z zakresu chemii nieorganicznej. Na szczególną uwagę w tym wydaniu zasługuje: wprowadzenie nowych rozdziałów dotyczących m.in. pierwiastków chemicznych w skorupie ziemskiej i w kosmosie; ogniw paliwowych; syntezy poliwodorotlenków i polikwasów, omówienie metody zol–żel w syntezie nieorganicznej, wzmianka o nanotechnologiach, uzupełnienie wiadomości o elektroujemności, wprowadzenie dodatkowych informacji z zakresu gospodarki wodorowej, syntezy wodoru w fotoogniwach z elektrodami z półprzewodzących tlenków, aktualizacja zagadnień dotyczących węglowców i aktynowców, rozbudowanie treści dotyczących nowoczesnych technologii i zastosowań chemii nieorganicznej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19102.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19101.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Indeks.
Tytuł oryginału: Organic chemistry : a short course.
Przedstawione tematy ujęto w formie wykładu. W obecnym wydaniu praktyczne aspekty chemii organicznej poparto licznymi przykładami oraz wzbogacono kolorem ilustracje, co z pewnością ułatwi zrozumienie treści. Podane przy każdym rozdziale zadania umożliwią kontrolę przyswojenia wiadomości. W książce omówiono zagadnienia dotyczące: wiązań chemicznych, wartościowości, izometrii, zapisu wzorów strukturalnych i zasad klasyfikacji. Część szczegółowa obejmuje wszystkie klasy związków organicznych oraz cztery główne rodzaje związków o znaczeniu biologicznym: lipidy, węglowodany, białka i kwasy nukleinowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18044 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19718.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19717.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronie 74.
Niniejszy skrypt jest przeznaczony dla studentów kierunku Rolnictwo. Treść skryptu uwzględnia wymagania podstawowego programu nauczania z zakresu ćwiczeń audytoryjnych i laboratoryjnych z chemii nieorganicznej. Program ćwiczeń obejmuje obliczenia chemiczne ze stechiometrii i stężeń roztworów oraz metody analizy chemicznej klasycznej i instrumentalnej (ilościowej i jakościowej). W poszczególnych rozdziałach zamieszczono część teoretyczną, doświadczalną oraz przykłady zadań rachunkowych. W ostatnim rozdziale przedstawiono normy spożycia wybranych składników nieorganicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18078 [Magazyn 1], P.18079 [Magazyn 1], P.18077 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19821.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19820.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 197.
Skrypt obejmuje ćwiczenia laboratoryjne z zakresu chemii środowiska (wody naturalne i użytkowe, ścieki, osady ściekowe), ochrony wód i gleby, uzdatniania wód, oczyszczania ścieków, unieszkodliwiania osadów ściekowych. Opracowanie zawiera również omówienie odpowiednich metod analitycznych stosowanych do badania wód, ścieków i osadów ściekowych, co ma duże znaczenie w racjonalnej gospodarce wodno-ściekowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14977.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15808.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 182-183.
Skrypt obejmuje ćwiczenia laboratoryjne z zakresu chemii środowiska (wody naturalne i użytkowe, ścieki, osady ściekowe), ochrony wód i gleby, uzdatniania wód, oczyszczania ścieków, unieszkodliwiania osadów ściekowych. Opracowanie zawiera również omówienie odpowiednich metod analitycznych stosowanych do badania wód, ścieków i osadów ściekowych, co ma duże znaczenie w racjonalnej gospodarce wodno-ściekowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14978.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15809.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Skrypty i Teksty Pomocnicze / Uniwersytet Mikołaja Kopernika)
Bibliogr. przy rozdz.
Skrypt zawiera zbiór ćwiczeń laboratoryjnych z zakresu ochrony gleb i wód. Składa się z dwóch części. Pierwsza z nich obejmuje zestaw 12 zadań, ćwiczeń laboratoryjnych dotyczących problematyki wodno-ściekowo-glebowej. Druga część opracowania to 15 procedur analitycznych koniecznych do przeprowadzenia i pomocnych przy wykonywaniu proponowanych zadań wraz z elementarnymi wiadomościami dotyczącymi statystycznej analizy wyników. Opracowanie ma na celu usystematyzować wiedzę, zawiera podstawowe wiadomości teoretyczne dotyczące omawianych zagadnień, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa i higieny pracy podczas wykonywania zadań.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14962 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15793.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Podstawy chemii nieorganicznej. [T.] 2 / Adam Bielański. - Wydanie 6. zaktualizowane i uzupełnione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - XII, [1], 534-1045, [1], 20, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Na okładce : Nowe wydanie.
Indeks.
Tom II zawiera szczegółowe omówienie poszczególnych grup układu okresowego pierwiastków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19104.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19103.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach
W podręczniku zostały opracowane najważniejsze zagadnienia z analizy żywności i żywienia człowieka. W doborze tematów kierowano się przede wszystkim tym, aby uczyły zasad oceny wartości odżywczej i zdrowotnej produktów żywnościowych, a także dawały podstawę do poznania zasad prawidłowego odżywiania. Podany na końcu każdego rozdziału spis piśmiennictwa umożliwia samodzielne poszerzanie wiedzy z danego tematu. Dołączone załączniki to aktualne normy żywienia dla ludności w Polsce oraz wykaz dozwolonych substancji dodatkowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17288 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17597.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17596.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Do rąk czytelnika trafia pierwsza w Polsce praca pt. Techniki elektromigracyjne – teoria i praktyka. To wieloautorskie opracowanie dotyczy wszystkich aspektów rozdzielania, całej gamy związków, zachodzącego w kapilarze i cienkiej warstwie. W poszczególnych rozdziałach zwrócono uwagę na aspekty teoretyczne, aparaturowe, jak również stronę zastosowań ze szczególnym uwzględnieniem związków biologicznie aktywnych. Osobną część stanowi analiza jakościowa i ilościowa, w tym interpretacja elektroferogramów. Zamiarem naszym było pokazanie co było, co jest i czego możemy oczekiwać w najbliższym czasie w rozwoju technik elektromigracyjnych, odnosząc się do dwuwymiarowej elektroforezy żelowej (2DE), różnych odmian elektroforezy kapilarnej i elektrochromatografii (CEC), izotachoforezy (ITP) oraz systemów zminiaturyzowanych (technologii czipowej, układów Lab-on-a-chip).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14996.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15831.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr., wykaz norm. przy rozdz.
Analiza żywności jest intensywnie rozwijająca się dziedziną nauki, która zajmuje się badaniem związków chemicznych surowców roślinnych i zwierzęcych oraz gotowych produktów spożywczych, a także zmianami tych składników podczas procesów technologicznych i przechowywania. Znajomość zasad stosowania metod i postępowania analitycznego jest niezbędna dla przyszłej kadry pracowników laboratoriów przemysłu spożywczego oraz wszystkich, którzy w badaniach posługują się metodami z zakresu analizy żywności. Intencją autorów opracowania było zestawienie nie tylko metod konwencjonalnych, tych najczęściej wykorzystywanych w analizie jakościowo-ilościowej podstawowych składników żywności, ale również nowoczesnych metod opartych na najnowszej aparaturze pomiarowej, która w niedalekiej przyszłości będzie wyposażeniem pracowni analitycznych zajmujących się badaniem surowców spożywczych i żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17772 [Magazyn 1], P.18043 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19003.XVIII.10 [Wypożyczalnia B], 19710.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19709.XVIII.10 [Czytelnia B], 19002.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
Indeksy.
Książka ta stanowi zwięzły, wyczerpujący, a zarazem interesujący i inspirujący wykład na temat chemii organicznej. W podręczniku zawarto to wszystko, co o chemii organicznej powinien wiedzieć współczesny student, uczeń - przyszły uczestnik Olimpiady Chemicznej, nauczyciel, inżynier, czy naukowiec parający się dyscypliną nauki pokrewną chemii. W książce omówiono budowę cząsteczek i podstawowe pojęcia w chemii organicznej, główne grupy związków chemicznych, biomolekuły, zagadnienia stereochemii, związki organiczne stosowane w materiałach codziennego użytku - detergentach, lekach, dodatkach do żywności czy polimerach, projektowanie syntezy organicznej jako narzędzia zarówno do tworzenia nowych struktur, jak i odtwarzania już istniejących, zastosowanie reakcji enzymatycznych w chemii organicznej. W trzecim wydaniu podręcznika dodano nowy rozdział pt.: "Zielona chemia” - chemia przyjazna środowisku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7491.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8506.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chemia organiczna / Przemysław Mastalerz. - Wrocław : Wydawnictwo Chemiczne, 2000. - 682 s. : rys. ; 24 cm.
Indeks.
Nowoczesny podręcznik, mieszczący w umiarkowanej objętości (jeden tom, 682 strony) pełny wykład chemii organicznej na wysokim, akademickim poziomie, w zakresie odpowiadającym potrzebom studentów wydziałów chemicznych na uniwersytetach i politechnikach. Dobór i sposób prezentacji materiału sprawiły, że z książki mogą z powodzeniem korzystać także studenci innych uczelni i kierunków studiów, których programy zawierają chemię organiczną w zmniejszonym, uproszczonym zakresie (akademie medyczne, rolnicze, ekonomiczne, WSP).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.4570 [Magazyn 1], P.4571 [Magazyn 1], P.4569 [Magazyn 1] (3 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 4968.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 4967.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17281 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17535.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17534.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.33.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy większości rozdziałów. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.154.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.153.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.152.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.151.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17282 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17537.XVIII.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17536.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Chemia żywności : praca zbiorowa. 2, Biologiczne właściwości składników żywności / pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego, Hanny Staroszczyk. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2017 r., (wyd. I). - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017. - XI, [3], 353 strony : ilustracje, wykresy ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.34.XVIII.9 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 2 opisano: witaminy; rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze; nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego; alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności; toksyny surowców żywnościowych; dodatki do żywności i suplementy diety; analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.157.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.158.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.156.XVIII.9 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.155.XVIII.9 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 1017 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Fizyczno-chemiczne badanie wody i ścieków / Witold Hermanowicz [et al.]. - Wyd. 2. / oprac. pod kier. Jana Dojlido. - Warszawa : "Arkady", 1999. - 555, [1] s. : rys., wykr. ; 25 cm.
Bibliogr. s. 540-550.
Książka zawiera wiadomości o wodzie i ściekach, pobieraniu próbek do analizy oraz opis metod wykonywanych oznaczeń fizycznych i chemicznych właściwości wody, ścieków oraz osadów ściekowych. Do okreslenia zawartości zanieczyszczeń zastosowano w większości klasyczne techniki analizy chemicznej, takie jak metody spektrofotometryczne, miareczkowe i wagowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14961 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15792.XVIII.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej