Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(22)
E-booki
(3)
IBUK Libra
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje naukowe
(1)
Rejestracje audio i wideo
(1)
Status
available
(22)
only on-site
(19)
unavailable
(9)
unknown
(1)
Branch
Magazyny
(13)
Wypo┼╝yczalnie
(18)
Czytelnie
(20)
Author
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Jarosz Miros┼éaw (1957- )
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Rudnicka Anna
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Barker Helen M
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bhargava Alok
(1)
Bryl Wiesław
(1)
Brytek-Matera Anna
(1)
Chojnacki Cezary
(1)
Chojnacki Jan
(1)
Ciborowska Helena
(1)
Cymerys Maciej
(1)
Czech Anna
(1)
Czerwionka-Szaflarska Mieczys┼éawa (1945- )
(1)
Dzieniszewski Jan (1934- )
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Godziemba-Maliszewska Ewa
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Grzymis┼éawski Marian (1947- )
(1)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(1)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(1)
Jeznach-Steinhagen Anna
(1)
Krauss Hanna
(1)
Lech Magdalena (medycyna)
(1)
Orywal Karolina
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Payne Anne
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Pitchford Paul
(1)
Poniewierka El┼╝bieta
(1)
Respondek Wioleta
(1)
Rychlik Ewa
(1)
Saj├│r Iwona
(1)
Schlenker Eleanor D
(1)
Sobocki Jacek
(1)
Stefańska Ewa (biologia medyczna)
(1)
Szawłowski Andrzej W
(1)
Słodkowski Maciej
(1)
Tato┼ä Jan (1930- )
(1)
Waszkiewicz Napoleon
(1)
Wieczorek-Chełmińska Zofia
(1)
Wolnicka Katarzyna
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Zagroba Iwana
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(18)
2000 - 2009
(4)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(9)
Country
Poland
(24)
Missouri
(1)
United Kingdom
(1)
Language
Polish
(24)
English
(2)
Audience Group
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy i ┼╝ywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Dietetycy
(1)
Studenci
(1)
Subject
Dietetyka
(12)
DIETETYKA
(10)
OD┼╗YWIANIE
(7)
LECZENIE ┼╗YWIENIOWE
(2)
Leczenie ┼╝ywieniowe
(2)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(2)
CHOROBY WEWN─śTRZNE
(1)
CUKRZYCA
(1)
Choroby ┼╝o┼é─ůdka
(1)
Diagnostyka laboratoryjna (medycyna)
(1)
Dwunastnica
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
Fizjologia człowieka
(1)
Fizjologia ┼╝ywienia
(1)
INSULINA
(1)
JAKO┼Ü─ć ┼╗YCIA
(1)
LECZENIE
(1)
Nowotwory
(1)
Od┼╝ywianie
(1)
Osteoporoza
(1)
PODR─śCZNIKI
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
St┼éuszczenie w─ůtroby
(1)
Uczucia
(1)
Układ pokarmowy
(1)
Zaburzenia od┼╝ywiania
(1)
Zdrowe od┼╝ywianie
(1)
─ćWICZENIA SI┼üOWE
(1)
┼╗ywienie
(1)
┼╗ywienie chorych
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(4)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
PODR─śCZNIKI
(1)
Poradnik
(1)
Poradniki dla chorych i niepełnosprawnych
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(6)
Biologia
(1)
Psychologia
(1)
28 results Filter
Book
In basket
Dietetyka oparta na dowodach / pod redakcj─ů El┼╝biety Poniewierki. - Wroc┼éaw : MedPharm Polska, copyright 2016. - V, [1], 261 s. : illustracje (w tym kolorowe) ; 24 cm.
Bibliogr., netogr. przy rozdz.
Inspiracj─ů do powstania tej ksi─ů┼╝ki by┼é z jednej strony wzrost liczby publikacji naukowych dowodz─ůcych skomplikowanego zwi─ůzku ┼╝ywienia ze zdrowiem i z rozwojem chor├│b, a z drugiej - pojawianie si─Ö mn├│stwa nieudokumentowanych naukowo doniesie┼ä na ten temat, opartych g┼é├│wnie na publikacjach reklamowo-marketingowych. Te ostatnie rozpowszechniane s─ů na ┼éamach kolorowej prasy i w Internecie, a tak┼╝e - co uwa┼╝am za najgorsze - w gabinetach lekarzy i dietetyk├│w. Kiedy┼Ť uwa┼╝a┼éam, ┼╝e osoba zdrowa mo┼╝e eksperymentowa─ç ze swoim ┼╝ywieniem, dzi┼Ť wiem, ┼╝e eksperymenty takie to r├│wnie┼╝ eksperymenty ze zdrowiem. A przecie┼╝ wiele niekonwencjonalnych i nieudokumentowanych naukowo sposob├│w ┼╝ywienia jest zalecanych tak┼╝e osobom chorym. Ksi─ů┼╝ka ta - o nieco prowokacyjnym tytule - nie jest podr─Öcznikiem dietetyki, nie traktuje te┼╝ o diecie, lecz ma przedstawi─ç problemy ┼╝ywienia cz┼éowieka w aspekcie naukowym, dokumentuj─ůc aktualn─ů wiedz─Ö le┼╝─ůc─ů u podstaw ┼╝ywienia cz┼éowieka w zdrowiu i w chorobie. Do jej przestudiowania zach─Öcam osoby zawodowo interesuj─ůce si─Ö t─ů tematyk─ů: lekarzy, dietetyk├│w, piel─Ögniarki, przedstawicieli innych zawod├│w medycznych oraz student├│w kierunk├│w medycznych, a tak┼╝e osoby niezwi─ůzane z medycyn─ů - ka┼╝dy znajdzie w niej co┼Ť dla siebie.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.15203 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 16480 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16479 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Authority data
DIETETYKA (hasło przedmiotowe)
zob. też CHORZY - żywienie (hasło przedmiotowe) ; ODŻYWIANIE - higiena (hasło przedmiotowe)
Authority data
CUKRZYCA - dietetyka (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To ju┼╝ czwarte wydanie podr─Öcznika cenionego przez student├│w i adept├│w dietetyki za jasno┼Ť─ç wywodu, u┼éatwiaj─ůc─ů nauk─Ö, i wszechstronno┼Ť─ç. Zawiera on: ÔÇó om├│wienie podstaw ┼╝ywienia cz┼éowieka ÔÇô od znaczenia sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia zwi─ůzane z innowacjami w naukach biologicznych ÔÇó aktualn─ů klasyfikacj─Ö diet z ich szczeg├│┼éowymi charakterystykami ÔÇó om├│wienie zasad ┼╝ywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a tak┼╝e ┼╝ywienia dzieci zdrowych i chorych. Podr─Öcznik odpowiada obowi─ůzuj─ůcemu programowi nauczania. Zosta┼é zaktualizowany z uwzgl─Ödnieniem opinii czytelnik├│w i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4467 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.2327 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.11911 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12732 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 15623 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka i żywienie kliniczne / redaktor Anne Payne, Helen Barker. - Wydanie 1 polskie / redaktor Jan Chojnacki ; tłumaczenie z języka angielskiego Cezary Chojnacki i inni. - Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2013. - XII, 323 s. : il. ; 29 cm.
Prawid┼éowe ┼╝ywienie chorych stanowi integraln─ů cz─Ö┼Ť─ç procesu leczenia. Nauka o optymalnym ┼╝ywieniu jest dziedzin─ů bardzo dynamicznie si─Ö rozwijaj─ůc─ů, wraz ze zmieniaj─ůcymi si─Ö tradycjami ┼╝ywieniowymi, upodobaniami kulinarnymi, technologicznymi procesami przetw├│rstwa i jako┼Ťciowymi zmianami produkt├│w ┼╝ywieniowych. Prowadzenie racjonalnej terapii wymaga wi─Öc kompleksowej i aktualnej wiedzy na temat fizjologii i patofizjologii procesu od┼╝ywiania, leczenia dietetycznego i ┼╝ywieniowego w r├│┼╝nych zespo┼éach chorobowych i zaburzeniach zdrowotnych. Tematyka poszczeg├│lnych rozdzia┼é├│w Dietetyki i ┼╝ywienia klinicznego obejmuje niemal wszystkie powy┼╝sze zagadnienia.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 16482 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 16481 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie w chorobach nowotworowych / Zofia Wieczorek-Chełmińska. - Wydanie I - 4 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015. - 231 stron : ilustracje ; 15x21 cm.
Bibliografia strony 224-225. Indeks.
Spos├│b, w jaki si─Ö od┼╝ywiamy, ma ogromny wp┼éyw na nasz organizm. Dotyczy to tak┼╝e uk┼éadu odporno┼Ťciowego. Nieprawid┼éowo dobrane sk┼éadniki od┼╝ywcze, nieodpowiedni spos├│b przyrz─ůdzania potraw lub zbyt bogata w t┼éuszcze dieta - powoduj─ů os┼éabienie naszej naturalnej odporno┼Ťci. Autorka podaje podstawowe zasady przygotowywania racjonalnych posi┼ék├│w, uwzgl─Ödniaj─ůc potrzeby os├│b, kt├│re zmagaj─ů si─Ö z chorobami nowotworowymi. G┼é├│wn─ů cz─Ö┼Ť─ç ksi─ů┼╝ki stanowi─ů przepisy na potrawy, kt├│re wspomagaj─ů uk┼éad odporno┼Ťciowy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17208 [Magazyn 1], P.17207 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17194 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17193 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka / Jan M. Hasik, Lech Hryniewiecki, Marian Grzymisławski. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 1999. - 286, [1] s. : tab. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
W ksi─ů┼╝ce zaprezentowano najnowsze pogl─ůdy na ┼╝ywienie cz┼éowieka doros┼éego. Autorzy odchodz─ů w niej od dawniej stosowanych podzia┼é├│w diet, zale┼╝nych od jednostki chorobowej, stosuj─ůc nomenklatur─Ö zgodn─ů z zaleceniami odpowiednich komisji ┼Üwiatowej Organizacji Zdrowia, a wi─Öc np. dieta bogatot┼éuszczowa, ubogoresztkowa, niskoenergetyczna itd. Du┼╝y nacisk po┼éo┼╝ono na ┼╝ywienie poza-jelitowe, dojelitowe i w nowotworach przewodu pokarmowego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 1268 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strony 163-[164].
Osteoporoza to choroba polegaj─ůca na os┼éabieniu uk┼éadu kostnego cz┼éowieka. Dzia┼éania profilaktyczne, mi─Ödzy innymi w┼éa┼Ťciwa dieta, mog─ů okaza─ç si─Ö niezwykle skuteczne i nale┼╝y je rozwa┼╝y─ç szczeg├│lnie u os├│b, kt├│re przekroczy┼éy 60. rok ┼╝ycia, maj─ů jeden lub wi─Öcej czynnik├│w ryzyka. Po┼╝ywienie powinno zawiera─ç wystarczaj─ůco du┼╝o wapnia i witaminy D, poniewa┼╝ sk┼éadniki te s─ů niezb─Ödne do budowy ko┼Ťci. W poradniku przedstawiono najwa┼╝niejsze informacje o przyczynach i ryzyku wyst─ůpienia tej choroby oraz wskazania dotycz─ůce prawid┼éowej diety - mi─Ödzy innymi przyk┼éadowe, zbilansowane jad┼éospisy.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17318 XVIII.1.4 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17317 XVIII.1.4 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 313-[316].
Podr─Öcznik ÔÇ×Kliniczny zarys chor├│b wewn─Ötrznych dla student├│w dietetyki, kt├│ry powsta┼é jako praca zbiorowa dw├│ch zespo┼é├│w lekarzy:: Katedry i Kliniki Hipertensjofogii, Angiologii i Chor├│b Wewn─Ötrznych oraz Katedry i Kliniki Chor├│b Wewn─Ötrznych, Metabolicznych i Nadci┼Ťnienia T─Ötniczego. Ten podr─Öcznik pozwoli usystematyzowa─ç wiedz─Ö internistyczn─ů bez konieczno┼Ťci si─Ögania po wi─Öksz─ů liczb─Ö opracowa┼ä, zakre┼Ťlaj─ůc z szerokim marginesem wymagany zakres materia┼éu. Po zako┼äczonym sukcesem egzaminie, podr─Öcznik ten pozostanie na domowej p├│┼éce.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.14333 XVIII 1.1 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15241 XVIII 1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Williams' essentials of nutrition and diet therapy / Eleanor D. Schlenker, PhD, RDN, Joyce Gilbert, PhD, RD. - 12th edition. - St. Louis : Elsevier, 2019 - XIII, 503 pages : illustrations, 28 cm
Słowo kluczowe: nutrition ; diet therapy
Learn the latest nutrition and diet therapies for treating common diseases. Williams' Essentials of Nutrition & Diet Therapy, 12th Edition offers a solid foundation in the fundamental knowledge and skills you need to provide effective patient care. It addresses nutrition across the lifespan and includes the 2015 Dietary Goals for Americans as well as MyPlate for Older Adults. This exceptionally reader-friendly text features evidence-based information, real-world case scenarios, colorful illustrations, boxes, and tables to help you learn how to apply essential nutrition concepts and therapies in clinical practice.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17518 [Magazyn 1], P.17517 [Magazyn 1], P.17516 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 18213 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18212 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietoterapia / Dariusz Włodarek [et al.]. - Wydanie 1, 1 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - XIII, [1], 446, [1] s. : illustracje ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
W ksi─ů┼╝ce uwzgl─Ödniono aktualny stan wiedzy dotycz─ůcej zapotrzebowania energetycznego, roli w─Öglowodan├│w, bia┼éka, t┼éuszcz├│w, witamin i mikrosk┼éadnik├│w w ┼╝ywieniu cz┼éowieka oraz ich znaczenie w terapii chor├│b. Om├│wiono r├│wnie┼╝ aktualnie rekomendowane zasady dietoterapii w takich schorzeniach, jak: oty┼éo┼Ť─ç, cukrzyca, dna moczanowa, choroby zwi─ůzane z rozwojem mia┼╝d┼╝ycy, nadci┼Ťnienie t─Ötnicze, przewlek┼éa choroba nerek, kamice uk┼éadu moczowego, niedokrwisto┼Ť─ç, celiakia, fenyloketonuria, alergie pokarmowe, choroba refluksowa prze┼éyku, choroba wrzodowa, zesp├│┼é jelita dra┼╝liwego i przewlek┼ée zapalenie trzustki. Publikacja b─Ödzie doskona┼éym ┼║r├│d┼éem praktycznej wiedzy z zakresu dietoterapii dla os├│b profesjonalnie zajmuj─ůcych si─Ö dietetyk─ů, student├│w dietetyki i piel─Ögniarstwa oraz wszystkich zainteresowanych t─ů tematyk─ů.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14488 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.14487 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15432 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wp┼éywu ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia na zdrowie cz┼éowieka stawia ci─ůgle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualn─ů wiedz─Ö. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzuj─ůce pewne postawy i zachowania zwi─ůzane z oddzia┼éywaniem ┼╝ywno┼Ťci i wp┼éywaj─ůce na zdrowie cz┼éowieka. Zawiera ona najwa┼╝niejsze informacje dotycz─ůce sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci i ich wp┼éywu zar├│wno na kondycj─Ö fizyczn─ů, jak i psychiczn─ů cz┼éowieka. Wa┼╝nym elementem merytorycznym opracowania s─ů rozdzia┼éy dotycz─ůce racjonalnego od┼╝ywiania, stosunek do r├│┼╝nych diet (w tym wegetarianizmu), ┼╝ywno┼Ťci funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupe┼énieniem tych informacji jest charakterystyka antyod┼╝ywczych sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci oraz zalet konsumpcji owoc├│w i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.10261 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Instytut ┼╗ywno┼Ťci i ┼╗ywienia Zaleca.)
Bibliografia strona 130.
Autorzy omawiaj─ů objawy, diagnozowanie oraz leczenie choroby wrzodowej ┼╝o┼é─ůdka i dwunastnicy, a tak┼╝e refluksu ┼╝o┼é─ůdkowo-prze┼éykowego i niestrawno┼Ťci czynno┼Ťciowej. Udzielaj─ů praktycznych wskaz├│wek dotycz─ůcych ┼╝ywienia i stylu ┼╝ycia. Stosowanie si─Ö do nich mo┼╝e z┼éagodzi─ç dolegliwo┼Ťci towarzysz─ůce omawianym w poradniku chorobom. Cennym uzupe┼énieniem s─ů przyk┼éadowe jad┼éospisy u┼éo┼╝one dla chorych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17334 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17333 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Tyt. oryg.: Nutrition essentials and diet therapy.
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Celem podr─Öcznika jest przekazanie aktualnej wiedzy o ┼╝ywieniu cz┼éowieka, opartej na najnowszych wynikach bada┼ä naukowych. Zawiera zalecenia, zasady post─Öpowania oraz porady ┼╝ywieniowe dla os├│b zdrowych i chorych. Opisuje leczenie dietetyczne w cukrzycy, chorobach uk┼éadu sercowo-naczyniowego, nerek i nowotwor├│w, oty┼éo┼Ťci oraz post─Öpowanie profilaktyczne. Zawiera ciekawe opisy przypadk├│w, wskaz├│wki dydaktyczne, pytania sprawdzaj─ůce. Publikacje wzbogacaj─ů tabele, ryciny i zestawienia u┼éatwiaj─ůce zrozumienie i zapami─Ötanie przekazywanych tre┼Ťci.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12882 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Na ok┼éadce wy┼é─ůcznie nazwy trzech pierwszych autor├│w.
Bibliografia, netogafia przy rozdziałach. Indeks.
W publikacji uwzgl─Ödniono najnowsze standardy obowi─ůzuj─ůce w wykonywaniu diagnostyki laboratoryjnej w celu rozpoznania lub potwierdzenia danej jednostki chorobowej. Autorzy przedstawili podstawowe wiadomo┼Ťci o g┼é├│wnych jednostkach chorobowych, w kt├│rych dietetyk powinien modyfikowa─ç zalecenia ┼╝ywieniowe. W ka┼╝dym rozdziale b─Ödzie zawarta definicja danej jednostki chorobowej, mo┼╝liwo┼Ťci wykonania bada┼ä biochemicznych w celu diagnostyki tej choroby (ewentualnie potwierdzenie jej rozpoznania) i zasady interpretacji wynik├│w bada┼ä (norma, co oznacza wynik poni┼╝ej normy i powy┼╝ej normy) oraz zalecenia, jak te wiadomo┼Ťci wykorzysta─ç w doborze i modyfikacji diety.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17339 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17894 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17893 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Indeksy.
Leczenie za pomoc─ů po┼╝ywienia jest obok farmakologii zi├│┼é najwa┼╝niejszym elementem medycyny najstarszych kultur naszej cywilizacji. To bardzo szerokie zagadnienie, z kt├│rym niewiele wsp├│lnego maj─ů lansowane obecnie diety, ani zalecenia dietetyczne, nie uwzgl─Ödniaj─ůce energetyki narz─ůdowej. Lekarze nie posiadaj─ůcy dog┼é─Öbnej wiedzy na temat od┼╝ywiania i zagubieni pacjenci najcz─Ö┼Ťciej poszukuj─ů rozwi─ůza┼ä metod─ů pr├│b i b┼é─Öd├│w. W ksi─ů┼╝ce ÔÇ×Od┼╝ywianie dla zdrowiaÔÇŁ, zar├│wno specjali┼Ťci jak i laicy, znajd─ů rzeteln─ů wiedz─Ö o prawid┼éowym od┼╝ywianiu i jego istotnym wp┼éywie na zdrowie. Pozycja ta zas┼éuguje na miano obowi─ůzkowego podr─Öcznika nie tylko dla student├│w medycyny i lekarzy, ale r├│wnie┼╝ dla ka┼╝dego, kto ┼Ťwiadomie chce wp┼éywa─ç na w┼éasne zdrowie.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17951 [Magazyn 1], P.17950 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19474 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19473 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Other collections
CD
In basket
Mój komputerowy dietetyk ; Fitness dla Ciebie. - Świlcza : L.K.Avalon, [2013]. - CD ROM : dźw., kolor. ; 12 cm.
(Zdrowie i Uroda)
Program pozwala komponowa─ç, rejestrowa─ç i kontrolowa─ç posi┼éki oraz aktywno┼Ť─ç fizyczn─ů. Niezastapiony dla stosuj─ůcych diety oparte na kontroli: kalorii, bia┼éka, t┼éuszcz├│w, w─Öglowodan├│w, indeksu glikemicznego, wymiennika ww. Idealny dla odchudzaj─ůcych si─Ö, diabetyk├│w, sportowc├│w oraz stosuj─ůcych diety lecznicze. Drugi program to pakiet ─çwicze┼ä pozwalaj─ůcych poprawi─ç sw├│j wygl─ůd, sprawnos─ç i kondycj─Ö a przez to samopoczucie i pewno┼Ť─ç siebie. ─ćwiczenia opracowane i demonstrowane przez do┼Ťwiadczonych fachowc├│w-praktyk├│w na co dzie┼ä prowadz─ůcych zaj─Öcia ruchowe.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. CD.350 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka kliniczna / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Marian Grzymisławski. - Wydanie I - 2 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2020. - XIII, [1], 593, [1] strona : fotografia, ilustracje, wykres ; 24 cm.
Bibliografia, netografia przy rozdziałach. Indeks.
Podr─Öcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia ┼╝ywieniowego i ┼╝ywienia klinicznego. Autorami s─ů specjali┼Ťci r├│┼╝nych dziedzin medycyny i nauk ┼╝ywieniowych, kt├│rzy w przyst─Öpny spos├│b om├│wili zagadnienia dotycz─ůce fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarm├│w, ┼╝ywienia w r├│┼╝nych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (┼╝ywienie niemowl─ůt, dzieci i m┼éodzie┼╝y, kobiet ci─Ö┼╝arnych i karmi─ůcych, os├│b starszych), leczenia ┼╝ywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, oty┼éo┼Ť─ç, dyslipidemie), uk┼éadu pokarmowego (choroby g├│rnego odcinka przewodu pokarmowego, marsko┼Ť─ç w─ůtroby, przewlek┼ée i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach uk┼éadu kr─ů┼╝enia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dzieci─Öcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W ksi─ů┼╝ce zawiera r├│wnie┼╝ podstawy ┼╝ywienia klinicznego.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17893 [Magazyn 1], P.17892 [Magazyn 1], P.17891 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 19298 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19297 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again