Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje fachowe
(1)
Publikacje naukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
tylko na miejscu
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(1)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(3)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(3)
Autor
Błaszczyk Mieczysław K
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Jałosińska Małgorzata Alicja
(1)
Kołożyn-Krajewska Danuta (1954- )
(1)
Rosiak Elżbieta
(1)
Trafiałek Joanna
(1)
Zielińska Dorota (technolog żywności)
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(2)
Biolodzy
(1)
Biotechnolodzy
(1)
Mikrobiolodzy
(1)
Studenci
(1)
Temat
Drobnoustroje
(2)
Mikrobiologia
(2)
Bezpieczeństwo żywności
(1)
DROBNOUSTROJE
(1)
Jakość żywności
(1)
Oczyszczanie ścieków
(1)
Technologia żywności
(1)
Środowisko człowieka
(1)
Gatunek
Podręcznik
(2)
Dziedzina i ujęcie
Biologia
(2)
Medycyna i zdrowie
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Rolnictwo i leśnictwo
(1)
Słowo kluczowe
bakterie
(1)
bakteryjny metabolizm
(1)
bezpieczeństwo żywności
(1)
biofilm
(1)
biologiczne oczyszczanie ścieków
(1)
bioreaktory
(1)
chemiczna charakterystyka ścieków
(1)
drobnoustroje
(1)
fizyczna charakterystyka ścieków
(1)
higiena żywności
(1)
mikotoksyny
(1)
mikrobiologia
(1)
mikrobiom
(1)
oczyszczanie ścieków
(1)
odpady komunalne
(1)
odpady organiczne
(1)
osad czynny
(1)
osady granularne
(1)
probiotyki
(1)
ścieki celulozowo-papiernicze
(1)
ścieki farmaceutyczne
(1)
ścieki rafineryjno-petrochemiczne
(1)
żywność
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 181-214.
Celem publikacji jest przybliżenie wiedzy na temat mikrobiomu oraz możliwości wykorzystania zjawisk antagonistycznych i synergistycznych interakcji zachodzących między drobnoustrojami. Przedstawiono tu niektóre możliwości wykorzystania bakterii jako potencjalnych czynników terapeutycznych, opisano korzyści wynikające ze spożywania probiotyków i prebiotyków, a także zagadnienia związane z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.13825.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14789.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biologiczne aspekty oczyszczania ścieków / Mieczysław K. Błaszczyk. - Wydanie I. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN SA, 2019. - 408 stron : fotografie, ilustracje, tabele ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik prezentuje nowoczesne i konwencjonalne procesy biotechnologicznego oczyszczania ścieków organicznych, opartych na wykorzystaniu mikroorganizmów, jako katalizatorów reakcji biochemicznych do usuwania zanieczyszczeń organicznych oraz różnych form azotu nieorganicznego, fosforu oraz siarczanów. Autor opisuje metody biologicznego oczyszczania ścieków bioprzemysłowych i wybranych ścieków pochodzących z różnych gałęzi przemysłu, utylizacji odpadów komunalnych i odcieków składowiskowych, a także skład jakościowy i ilościowy głównych taksonów tworzących wspólnoty mikroorganizmów w różnego typu bioreaktorach, uczestniczących w biologicznym oczyszczaniu ścieków.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19571.XVII.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19570.XVII.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych, norm przy rozdziałach.
Higiena produkcji żywności rozumiana jest jako stworzenie warunków do produkcji wyrobów o odpowiedniej jakości zdrowotnej, czyli przede wszystkim bezpiecznych z punktu widzenia zdrowia konsumenta. Bezpieczeństwo żywno­ści (food safety) jest priorytetowym zagadnieniem na świecie, a w krajach Unii Europejskiej - głównym tematem nowych regulacji prawnych i przeznaczonych do finansowania projektów badawczych (6. Program Ramowy). Odpowiedzialność za higienę produkcji żywności ponoszą jej producenci, tak więc znajomość tych zagadnień przez nich jest niezbędna.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17563 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18672.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18671.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej