Form of Work
Książki
(13)
Status
available
(15)
only on-site
(10)
Branch
Magazyny
(10)
Wypożyczalnie
(5)
Czytelnie
(10)
Author
Kruczek Zygmunt
(4)
Alejziak Bożena
(1)
Dominik Piotr
(1)
Drogoń Witold
(1)
Górska-Warsewicz Hanna
(1)
Jagusiewicz Andrzej
(1)
Krajewska Sylwia
(1)
Mikuta Beata
(1)
Nawrocka Elżbieta
(1)
Oparka Sylwia
(1)
Tulibacki Tadeusz (1922- )
(1)
Witkowski Czesław
(1)
Świstak Ewa
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Year
2010 - 2019
(1)
2000 - 2009
(12)
Country
Poland
(13)
Language
Polish
(13)
Subject
HOTELARSTWO
(13)
TURYSTYKA
(6)
PILOCI WYCIECZEK
(4)
PRZEWODNICTWO TURYSTYCZNE
(4)
SCHRONISKA TURYSTYCZNE
(4)
WYCIECZKI
(4)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(2)
PRZEDSIĘBIORSTWO TURYSTYCZNE
(2)
BIUROWOŚĆ
(1)
CONTROLLING
(1)
GASTRONOMIA
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
Subject: time
2001-0
(1)
Genre/Form
DANE STATYSTYCZNE
(1)
KORESPONDENCJA HANDLOWA
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
15 results Filter
Book
In basket
(Monografie / Wyższa Szkoła Zarządzania "Edukacja" we Wrocławiu)
Książka jest adresowana do czytelników zorientowanych w podstawowych problemach ekonomicznych i zarządczych występujących w działalności hotelarskiej. Została napisana z myślą o korzyściach dla: studentów wyższych szkół o profilu turystyczno-hotelarskim, uczestników studiów podyplomowych z zakresu turystyki i hotelarstwa, właścicieli i menadżerów hoteli, przedstawicieli kooperantów hoteli i przedstawicieli organizacji turystycznych i hotelarskich. Książka ma cztery podstawowe atrybuty, które decydują o jej atrakcyjności: odniesienie teorii do stanu faktycznego, na podstawie przeprowadzonego badania ankietowego, dużo zadań praktycznych, studiów przypadku, które są wynikiem badań empirycznych oraz materiałów źródłowych zgodnych z rzeczywistością, nowoczesnej treści z zakresu zarządzania hotelem i praktycznego słownika pojęć i zwrotów stosowanych w hotelarstwie
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5444 [Magazyn 1], P.5430 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 6769 XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6752 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Authority data
HOTELARSTWO - organizacja (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
Bibliogr. s. 161-172.
W książce autor proponuje własną definicję międzynarodowego systemu hotelowego oraz omawia struktury tych organizacji dla studentów, praktyków i teoretyków turystyki i hotelarstwa, managerów. Autor wykazuje, że stosowany w literaturze polskiej podział na systemy i łańcuchy jest sztuczny i nie przystaje do współczesnego etapu rozwoju tych organizacji. Książka zawiera omówienie okresów i przesłanek powstania i rozwoju MSH, charakterystykę rynku systemów i przewidywanych kierunków ich rozwoju. Do książki załączono także ranking największych firm, grup i łańcuchów hotelarskich na świecie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 3663 [Magazyn 2] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.2460 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 171-177
Publikacja stanowi swoiste kompendium wiedzy, z którą można się spotkać w postaci rozproszonej w wielu branżowych podręcznikach. Opracowanie jest adresowane do studentów kierunków mających w swych programach zagadnienia związane z branżą noclegową, ze szczególnym uwzględnieniem hotelarstwa. Jako uzupełnienie wiedzy autorzy podają pozycje z zakresu literatury stanowiące poradniki dla poszczególnych grup zawodowych. Mówiąc o organizacji przedsiębiorstwa hotelarskiego, należy rozważyć hotel jako strukturę, w której wyróżniamy tzw. jednostki organizacyjne. Drugim aspektem organizacji są zasady funkcjonowania służb pracujących w przedsiębiorstwie. W tych dwóch obszernych płaszczyznach można i należy wyróżnić szereg zagadnień, które są związane z wieloma dziedzinami nauki, np.: psychologia, socjologia, ergonomia, architektura i inne.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10120 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 293-[304].
Celem monografii "Funkcjonowanie przedsiębiorstwa hotelarskiego" było dostarczenie podstawowej wiedzy dotyczącej problematyki funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego. Zamierzeniem autorów było skierowanie publikacji do szerokiego grona odbiorców zainteresowanych teorią oraz praktyką funkcjonowania przedsiębiorstwa hotelarskiego. Monografia polecana jest studentom kierunku turystyka i rekreacja oraz innych kierunków, na których realizowane są specjalności turystyczne, hotelarskie i gastronomiczne.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8970 [Magazyn 1], P.8969 [Magazyn 1], P.8914 [Magazyn 1], P.8913 [Magazyn 1] (4 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8912 XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10462 XX.8 [Czytelnia B], 10461 XX.8 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 100-101.
Skrypt Międzynarodowe systemy hotelowe informuje o powstawaniu, budownictwie i funkcjonowaniu łańcuchów i systemów hotelowych, choć nie brak w nim także wątków związanych z zarządzaniem hotelami w Polsce i na świecie. Przeznaczony dla studentów turystyki i rekreacji. Publikacja posiada również jeszcze jeden bardzo ważny atut - autor tej książki to osoba bardzo znana i poważana w polskim hotelarstwie. Przez wiele osób uważna za autorytet w tej dziedzinie.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.1075 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.1076 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Authority data
Book
In basket
(Prace Naukowe Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Krakowie / red. nacz. Magdalena Kowalska-Musiał ; 66)
Praca, dotycząca zastosowania w praktyce kontrolingu w przedsiębiorstwach hotelowych jest unikatową i niezwykle użyteczną książką w praktyce zarządzania na trudnym współczesnym rynku turystycznym. Niewątpliwie mocną stroną dużej części tekstu Książki jest erudycja Autorki w stosowaniu terminologii profesjonalnego zarządzania hotelami. Na podkreślenie zasługuje rzetelność oferty zastosowania kontrolingu, zwłaszcza finansowego w efektywnym zarządzaniu hotelami przedstawionej w książce właścicielom, menedżerom i studiującym na kierunkach zarządzanie w turystyce, rachunkowość i finanse czy turystyka. Jest to oferta tym cenniejsza, że pojawia się na rynku akurat w okresie dużych wyzwań i zaostrzonej walki o przetrwanie przedsiębiorstw "hotelarskich w biznesie turystycznym.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8942 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 10510 XX.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10509 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Na okł.: procedury, relacje międzyludzkie, pracownicy, standardy.
Bibliogr. s. 345-352.
"Książka to unikatowy "podręcznik" dla branży turystycznej. Należy podkreślić, że dawno na rynku wydawniczym nie pojawiło się tak interdyscyplinarne i profesjonalnie przygotowanie kompendium wiedzy w omawianym temacie. Autorka podeszła dynamicznie i wnikliwie do problematyki, prezentując, jak powinna funkcjonować współczesna administracja w nowoczenym przedsiębiorstwie turystycznym i hotelarskim.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13959 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 885 [Magazyn 2], 884 [Magazyn 2], 74 [Magazyn 2] (3 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.743 [Magazyn 1], P.742 [Magazyn 1] (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.1711 [Magazyn 1], P.1710 [Magazyn 1], P.1709 [Magazyn 1], P.1708 [Magazyn 1], P.1707 [Magazyn 1] (5 egz.)
Book
In basket
Obsługa ruchu tyrystycznego / red. Zygmunt Kruczek. - Wyd. 4 uzup. i popr. - Kraków : Proksenia, 2006. - 280 s. : rys. ; 24 cm.
Książka polecana dla słuchaczy Policealnych Studiów Obsługi Ruchu Turystycznego oraz dla osób studiujących turystykę w szkołach wyższych. W publikacji zawarto najważniejsze informacje dotyczące organizacji i działania biura podróży, kultury obsługi turystów, elementów składowych produktu turystycznego - bazy noclegowej, żywienia, transportu, pilotażu wycieczek, przewodnictwa. Omówiono aspekty prawne usług turystycznych - przepisy paszportowe, wizowe, celne, dewizowe, ubezpieczenia w turystyce oraz problematykę umów. Osobny rozdział poświęcono obsłudze podróżniczej. Zasadniczym dla programu przedmiotu jest zamieszczony na końcu książki rozdział o tworzeniu produktu turystycznego. Opanowanie umiejętności praktycznych powinny ułatwić zamieszczone wzory dokumentów stosowane w obsłudze ruchu turystycznego oraz załączony słownik terminów i pojęć używanych w turystyce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5734 [Magazyn 1], P.5733 [Magazyn 1], P.5732 [Magazyn 1], P.5731 [Magazyn 1] (4 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.5730 XX.7 [Wypożyczalnia B], P.5729 XX.7 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7199 XX.7 [Czytelnia B], 7198 XX.7 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.6979 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.6978 XX.8 [Wypożyczalnia B], 7779 XX.8 [Wypożyczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 7778 XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 35.
Dane statystyczne zawarte w publikacji obejmują całą bazę żywieniową działającą w Polsce oraz placówki gastronomiczne mieszczące się w turystycznych obiektach noclegowych. Zasadnicza część analiz zawartych w tekście wykorzystuje wtórnie dane ze sprawozdawczości oraz wyniki badań systematycznie prowadzonych w ramach statystyki publicznej i gromadzonych w zbiorach GUS.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. B.1242 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again