Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(105)
Forma i typ
Książki
(105)
Publikacje dydaktyczne
(17)
Publikacje naukowe
(14)
Publikacje fachowe
(13)
Poradniki i przewodniki
(3)
Publikacje informacyjne
(3)
Proza
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(104)
dostępne
(96)
wypożyczone
(8)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(31)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(73)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(104)
Autor
Korbas Marek (1956- )
(6)
Danielewicz Jakub
(5)
Horoszkiewicz-Janka Joanna
(5)
Jajor Ewa
(5)
Czyczewski Michał
(4)
Dworzańska Daria
(4)
Grzebisz Witold
(4)
Księżak Jerzy (1958- )
(4)
Paradowski Adam
(4)
Sobiech Łukasz (agronomia)
(4)
Strażyński Przemysław
(4)
Szczepaniak Witold
(4)
Węgorek Paweł
(4)
Zamojska Joanna
(4)
Bereś Paweł (1980- )
(3)
Czubiński Tomasz
(3)
Kardasz Przemysław
(3)
Kotecki Andrzej (1952- )
(3)
Krasowicz Stanisław
(3)
Mrówczyński Marek (1951- )
(3)
Basak Alina
(2)
Biernacki Janusz (rolnictwo)
(2)
Bojarszczuk Jolanta
(2)
Chachułowa Jadwiga
(2)
Czarniecka-Skubina Ewa
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Feledyn-Szewczyk Beata
(2)
Furmankiewicz Marek
(2)
Jaworski Andrzej (1944- )
(2)
Karaś Józef
(2)
Konarzewska Małgorzata (technolog żywności)
(2)
Korczak Józef (1951- )
(2)
Kubasik Wojciech
(2)
Litwińczuk Zygmunt (1950- )
(2)
Madej Andrzej (agronomia)
(2)
Matyka Mariusz
(2)
Mitek Marta
(2)
Najewski Andrzej
(2)
Nurzyńska Iwona
(2)
Paradowski Adam (1950- )
(2)
Piechota Tomasz
(2)
Rosiak Elżbieta
(2)
Skomiał Jacek
(2)
Skowrońska Emilia
(2)
Skrzypek Anna (rolnictwo)
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Świtek Stanisław
(2)
Adamicki Franciszek
(1)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Arkuszewska Ewa
(1)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Bandoła Katarzyna
(1)
Barkley Andrew P. (1962- )
(1)
Barkley Paul W
(1)
Bartkowiak-Broda Iwona
(1)
Baryłko-Pikielna Nina
(1)
Barłowska Joanna Bogusława
(1)
Bałazy Stanisław (1937- )
(1)
Bańkowska Katarzyna (ekonomia)
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Blair Robert
(1)
Bobrecka-Jamro Dorota
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Borek Robert
(1)
Borzęcka-Walker Magdalena
(1)
Borówczak Franciszek
(1)
Broniarz Jacek
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Budzyński Wojciech (1948-2018)
(1)
Bunalski Marek
(1)
Burdajkiewicz Stanisław
(1)
Chauhan Bhagirath Singh
(1)
Chmielewska Anna (medycyna)
(1)
Ciszowski Krzysztof
(1)
Cliff Ann
(1)
Cymerman Ryszard (1947- )
(1)
Czajkowska Barbara (ogrodnictwo)
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarnobilska Ewa
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Czechlowski Mirosław
(1)
Czerko Zbigniew
(1)
Daleszyński Jacek
(1)
Dlouhý Bohdan
(1)
Domański Piotr Julian (1952- )
(1)
Drozd Jerzy
(1)
Drygas Mirosław
(1)
Drążkiewicz Katarzyna
(1)
Dubis Bogdan
(1)
Dulińska-Stanek Ewa
(1)
Durau Beata
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Dąbrowski Zbigniew T. (1942- )
(1)
Eckert Robert
(1)
Faber Antoni
(1)
Farat Ryszard
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(23)
2010 - 2019
(66)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(54)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(96)
Anglia
(3)
Nowy Jork (stan) (USA)
(3)
Dystrykt Kolumbii (USA)
(1)
Węgry
(1)
Massachusetts (USA)
(1)
Język
polski
(96)
angielski
(9)
Odbiorca
Szkoły wyższe
(9)
Technikum
(5)
Rolnicy
(4)
Rolnicy upraw polowych
(4)
Technolodzy żywności
(3)
Ogrodnicy
(2)
Studenci
(2)
Szkoły branżowe I stopnia
(2)
Agronomowie
(1)
Hodowcy drobiu
(1)
Poziom nauczania Szkoły wyższe
(1)
Pracownicy naukowi
(1)
Temat
Rolnictwo
(14)
Uprawa roślin
(14)
Rolnictwo ekologiczne
(11)
Żywność
(11)
Rośliny
(10)
Ochrona roślin
(9)
Owady szkodliwe
(7)
Towaroznawstwo
(6)
Choroby roślin
(5)
Chwasty
(5)
Integrowana ochrona roślin
(5)
Nawożenie
(5)
Rośliny uprawne
(5)
Technologia żywności
(5)
Agrotechnika
(4)
Drzewa owocowe
(4)
Przemysł rolno-spożywczy
(4)
Warzywa
(4)
Bezpieczeństwo żywności
(3)
Gospodarka
(3)
Odmiany roślin
(3)
Ogrodnictwo
(3)
Pasza
(3)
Rośliny lekarskie
(3)
Wieś
(3)
Wspólna Polityka Rolna UE
(3)
Agrobiznes
(2)
Drzewa
(2)
Ekologia
(2)
Entomologia stosowana
(2)
Gleba
(2)
Gospodarka żywnościowa
(2)
Gospodarstwo rolne
(2)
Jakość żywności
(2)
Krzewy jagodowe
(2)
Kucharstwo
(2)
Leśnictwo
(2)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(2)
Mikrobiologia
(2)
Owoce
(2)
Partnerstwo lokalne
(2)
ROLNICTWO
(2)
Rozwój zrównoważony
(2)
Społeczeństwo obywatelskie
(2)
Społeczności lokalne
(2)
Surowce roślinne
(2)
Uprawa roli
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Agrochemia
(1)
Agrofagi
(1)
Agrofizyka
(1)
Automatyzacja
(1)
Białka
(1)
Białko spożywcze
(1)
Biochemia
(1)
Biofizyka
(1)
Budownictwo wiejskie
(1)
Burak cukrowy
(1)
Chów zwierząt
(1)
Degradacja środowiska
(1)
Dokumentacja
(1)
Drobnoustroje
(1)
Drzewa ozdobne
(1)
Drób
(1)
Emisja gazów i pyłów
(1)
Entomologia rolnicza
(1)
Fizyka
(1)
Fungicydy
(1)
Gastronomia
(1)
Genetyka
(1)
Gleboznawstwo
(1)
Handel
(1)
Herbicydy
(1)
Hodowla roślin
(1)
Hodowla zwierząt
(1)
Innowacje
(1)
Jakość produktu
(1)
Język angielski
(1)
Konsumenci (ekonomia)
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Krzewy ozdobne
(1)
Kukurydza
(1)
LAS
(1)
LEŚNICTWO
(1)
Las
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Margaryna
(1)
Melioracje rolne
(1)
Meteorologia rolnicza i leśna
(1)
Mleczarstwo
(1)
Mąka
(1)
Napoje
(1)
Nawadnianie
(1)
ODPOCZYNEK
(1)
Ochrona lasu
(1)
Odżywianie
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
Ogródki działkowe i przydomowe
(1)
Temat: czas
2001-
(8)
1901-2000
(1)
1994-2006
(1)
Temat: miejsce
Polska
(9)
Kraje Unii Europejskiej
(1)
POLSKA
(1)
Podlasie
(1)
Unia Europejska
(1)
Warszawa (woj. mazowieckie)
(1)
Gatunek
Podręcznik
(23)
Podręczniki akademickie
(12)
Poradnik
(6)
Monografia
(4)
Opracowanie
(4)
Poradniki
(3)
Vademecum
(3)
Atlas chorób i szkodników roślin
(2)
Praca zbiorowa
(2)
Raport z badań
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Ćwiczenia i zadania
(2)
Atlas roślin
(1)
Dane statystyczne
(1)
Księga pamiątkowa
(1)
Materiały pomocnicze
(1)
PRACA ZBIOROWA
(1)
Podręczniki
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Podręczniki dla szkół zawodowych
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Sztuka ogrodowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(103)
Biologia
(13)
Medycyna i zdrowie
(12)
Edukacja i pedagogika
(7)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(5)
Ochrona środowiska
(5)
Chemia
(4)
Dom i ogród
(4)
Inżynieria i technika
(2)
Kulinaria
(2)
Architektura i budownictwo
(1)
Geografia i nauki o Ziemi
(1)
Językoznawstwo
(1)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(1)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(1)
Religia i duchowość
(1)
Słowo kluczowe
rolnictwo
(10)
żywność
(10)
choroby roślin
(7)
ochrona roślin
(7)
szkodniki
(7)
chwasty
(5)
nawożenie
(5)
owoce
(5)
rolnictwo ekologiczne
(5)
uprawa roślin
(5)
warzywa
(5)
agriculture
(4)
nicienie
(4)
rośliny
(4)
bezpieczeństwo żywności
(3)
klimat
(3)
mięso
(3)
mleko
(3)
nasiennictwo
(3)
obszary wiejskie
(3)
organic farming
(3)
owady
(3)
płodozmian
(3)
rośliny okopowe
(3)
rośliny sadownicze
(3)
rośliny uprawne
(3)
ryby
(3)
uprawa roli
(3)
warzywa dyniowate
(3)
żywienie
(3)
Wspólna Polityka Rolna
(2)
agrotechnika
(2)
architektura
(2)
bhp
(2)
białka
(2)
drzewa owocowe
(2)
drzewostan
(2)
economics
(2)
entomologia
(2)
gastronomia
(2)
genetyka
(2)
gleba
(2)
gospodarstwo ekologiczne
(2)
grzyby
(2)
herbicydy
(2)
integrowana ochrona roślin
(2)
kasze
(2)
konsument
(2)
las
(2)
makarony
(2)
mąki
(2)
napoje
(2)
nasiona
(2)
ogród
(2)
partnerstwo terytorialne
(2)
pasza
(2)
pieczywo
(2)
pierwotniaki
(2)
produkcja roślinna
(2)
produkcja żywności
(2)
pszenica
(2)
rolnictwo zrównoważone
(2)
roztocze
(2)
rośliny pastewne
(2)
rośliny zbożowe
(2)
technika
(2)
warzywa cebulowe
(2)
warzywa kapustne
(2)
warzywa korzeniowe
(2)
warzywa liściowe
(2)
warzywa psiankowate
(2)
warzywa rzepowate
(2)
warzywa strączkowe
(2)
warzywa wieloletnie
(2)
weeds
(2)
zachwaszczenie
(2)
zioła
(2)
ziołolecznictwo
(2)
zmianowanie
(2)
zmiany klimatu
(2)
zwalczanie
(2)
środki ochrony roślin
(2)
żywność ekologiczna
(2)
English
(1)
European Union
(1)
GMO
(1)
Polska
(1)
Unia Europejska
(1)
agronomic control
(1)
animal feeding
(1)
architektura ogrodowa
(1)
automatyzacja
(1)
badania
(1)
badanie techniczne opryskiwaczy
(1)
bakteria owadobójcza
(1)
bakterie
(1)
beneficial insects
(1)
bezpieczeństwo ekologiczne
(1)
bezpieczeństwo ekonomiczne
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
105 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Hodowla lasu. T.3, Charakterystyka hodowlana drzew i krzewów leśnych / Andrzej Jaworski. - Wydanie drugie poprawione i uzupełnione. - Warszawa Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 2019 - 556 stron, ilustracje w tym kolorowe; 24 cm
Układ podręcznika nie uległ zasadniczym zmianom. Jego treść została natomiast wzbogacona dodatkowymi rozdziałami, a niektórym z rozdziałów już istniejących nadano nowy kształt. Zamieszczono także opracowany wspólnie z dr. hab. Jerzym Lesińskim nowy załącznik 1, pt. „Hodowla lasu wobec zmian klimatu”, który dotyczy większości głównych gatunków drzew lasotwórczych. Charakterystykę hodowlaną poszczególnych gatunków podsumowano, wprowadzając rozdziały „Znaczenie gospodarcze”. Przeredagowano i uzupełniono rozdziały dotyczące kształtowania się zasięgu drzew leśnych w holocenie, odnawiania i pielęgnacji głównych gatunków drzew leśnych, opisu lasów o charakterze pierwotnym – bukowych i wielogatunkowych z udziałem jodły. Ponadto dodano rozdział charakteryzujący naturalne bory limbowo-modrzewiowe.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19044.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19043.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hodowla lasu. T. 2, Pielęgnowanie lasu / Andrzej Jaworski. - Warszawa : Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, copyright 2013. - 359, [40] stron, ilustracje kolorowe; 24 cm.
Bibliogr.
Tom II poświęcony jest pielęgnowaniu lasu. Pielęgnowanie lasu to całość czynności hodowlanych wykonywanych od założenia uprawy lub powstania odnowienia naturalnego (z wyjątkiem poprawek i uzupełnień) do okresu drzewostanu dojrzałego, a niekiedy nawet do starodrzewu. Obejmuje ono pielęgnowanie nie tylko samego drzewostanu, ale również pozostałych elementów biocenozy leśnej oraz siedliska. Prowadzi się je w celu zwiększenia produkcji leśnej pod względem ilościowym i jakościowym, a także po to, by las mógł spełniać pożądane funkcje ekonomiczne, ekologiczne i społeczne. Zasady współczesnej hodowli lasu wymagają indywidualnego podejścia do drzew, dlatego w podręczniku najpierw omówiono przebieg ich wzrostu i przyrostu.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19042.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19041.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 215-216.
W wyniku postępu w nauce żywienia zwierząt opracowano w ostatnich latach wiele nowych systemów określania potrzeb pokarmowych zwierząt opartych na dokładniejszej znajomości przemian zachodzących w ich organizmach. Zmieniły się też poglądy na wartość odżywczą pasz, dzięki dokładniejszej znajomości ich składu chemicznego. Analiza podstawowa, w której oznaczano zawartość suchej masy, popiołu surowego, białka ogólnego, tłuszczu surowego i włókna surowego, chociaż stosowana do dzisiaj, uzupełniana jest wieloma innymi oznaczeniami, umożliwiającymi dokładniejsze oszacowanie wartości odżywczej pasz i ich przydatności w żywieniu różnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18085 [Magazyn 1], P.18086 [Magazyn 1], P.18084 [Magazyn 1], P.18087 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19831.XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19830.XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
Principles of Agricultural Economics, now in its third edition, continues to showcase the power of economic principles to explain and predict issues and current events in the food, agricultural, and agribusiness sectors. This key text introduces economic principles in a succinct and reader-friendly format, providing students and instructors with a clear, up-to-date, and straightforward approach to learning how a market-based economy functions and how to use simple economic principles for improved decision-making. The field of agricultural economics has expanded to include a wide range of topics and approaches, including macroeconomics, international trade, agribusiness, environmental economics, natural resources, and international development, and these are all introduced in this text. For this edition, new and enhanced material on agricultural policies, globalization, welfare analysis, and explanations of the role of government in agriculture and agribusiness is included. Readers will also benefit from an expanded range of case studies and text boxes, including more international cases, which discuss real-world examples and issues, including global hunger, biofuels, trade wars, agritourism, and climate change.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21339.XVII.7 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 157-173, netografia strona 173.
Przegląd 43 warzyw, które na co dzień nie goszczą na naszych stołach.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17592.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17591.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rozwój rolnictwa ekologicznego / Maria Golinowska. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2013. - 126 stron : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
(Monografie / Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, ISSN 2083-5531 ; 160.)
Bibliografia strony 118-122.
Niniejsze opracowanie składa się z sześciu rozdziałów. W pierwszym scharakteryzowano rozwój rolnictwa ekologicznego na świecie z podziałem na kontynenty; za pomocą takich wskaźników jak powierzchnia upraw ekologicznych, liczba producentów ekologicznych, struktura powierzchni ekologicznej (grunty orne, grunty obsiane, uprawy trwałe, trwałe użytki zielone). Przeanalizowano strukturę powierzchni ekologicznej i zachodzące tu zmiany w latach 2004-2010. Rozdział drugi dotyczy ustawodawstwa z zakresu rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej, a zwłaszcza w Polsce. W trzecim rozdziale omówiono wsparcie rolnictwa ekologicznego. Najważniejszym instrumentem, dzięki któremu dochodzi do zastosowania przez rolników zasad rolnictwa ekologicznego, jest Program Rozwoju Obszarów Wiejskich [PROWj, który w drugiej osi programu rolno-środowiskowego udziela wsparcia producentom ekologicznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17574.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17573.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mleczarstwo. 1 / pod redakcją Stefana Ziajka. - Wydanie 2, poprawione i uzupełnione - Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, 2008. - 388 stron : ilustracje ; 25 cm.
Dla studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego.
Bibliografia przy rozdziałach
Oto drugie wydanie Mleczarstwa, które ukaże się w trzech tomach. Podręcznik poszerzono o treści, uwzględniające aktualny stan wiedzy z zakresu pozyskiwania i przetwórstwa mleka. W pierwszym tomie zawarto podstawową wiedzę o mleku i procesach przetwórczych. Dodatkowo zamieszczono rozdział „Białka mleka jako źródło bioaktywnych peptydów”, mając na uwadze żywność funkcjonalną, która zapewne będzie niebawem produkowana na skalę¬ przemysłową. Rozwój wiedzy o żywności funkcjonalnej stanowi jeden z ważnych przyszłościowych kierunków badań podstawowych i aplikacyjnych z zakresu mleczarstwa. W tomie drugim przedstawiono zagadnienia technologiczne głównych grup produktów mleczarskich z uwzględnieniem podstawowej, aktualnej wiedzy. W tomie trzecim podjęto następujące zagadnienia: opakowalnictwo, zagospodarowanie produktów ubocznych, mycie i dezynfekcja, wyposażenie techniczne, gospodarka energią, opracowywanie nowych wyrobów, systemy zarządzania jakością, marketing. Podręcznik jest adresowany do studentów kierunków: technologia żywności, towaroznawstwo, medycyna weterynaryjna, a także do personelu inżynieryjno-technicznego zakładów mleczarskich, pracowników nadzoru weterynaryjnego, ośrodków doradztwa rolniczego itp. Studenci i wszyscy zainteresowani, pragnący specjalizować się w zakresie przetwórstwa mleka, powinni traktować informacje zawarte w niniejszym podręczniku akademickim jako punkt wyjścia do dalszego, bardziej dogłębnego studiowania szybko zmieniającej się wiedzy o mleku i mleczarstwie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19078.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19077.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
W książce zostały omówione zmiany fizjologiczne zachodzące po zbiorze, podstawowe czynniki agrotechniczne wpływające na jakość i trwałość przechowalniczą warzyw, optymalne warunki przechowania poszczególnych gatunków, stosowane powszechnie w praktyce dotychczasowe tradycyjne sposoby przechowywania warzyw oraz nowe technologie znajdujące coraz szersze zastosowanie w kraju. Ponadto przedstawiono szczegółowo technologię długotrwałego przechowywania i krótkotrwałego składowania najważniejszych gatunków warzyw. W książce zostały omówione również najnowsze osiągnięcia z zakresu pozbiorczej fizjologii i technologii przechowywania warzyw na podstawie własnych prac badawczych oraz wielu innych autorów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17567.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Opis według okładki.
Oprawa kołonotatnikowa.
Okładka wliczona w paginację.
Publikacja specjalna "top agrar Polska".
Pszenica ozima – przewodnik polowy to swego rodzaju kalendarz, aktualny przez wiele lat, opracowany przez redakcję top agrar Polska. Zawiera informacje niezbędne od przygotowania pola, przez siew, kiełkowanie, wzrost wegetatywny i generatywny, aż po zbiór. Przedstawiono po kolei zabiegi, jakie wykonuje się na poszczególnych etapach rozwoju zboża tak, aby osiągnąć sukces ekonomiczny.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20018.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20017.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
The Value of Weeds / Ann Cliff. - Wiltshire : The Crowood Press Ltd, 2017. - 128 stron, 25 cm.
Weeds are wild plants that have survived in the face of centuries of hostility. Many gardeners who are unfamiliar with the versatility of weeds think of them as a nuisance. They can be good, bad, dangerous, or beautiful. Above all, they are tough. This essential guide explores the virtues of good weeds, including how they can protect soil and add to soil fertility; act as companion plants in gardens; provide food for farm livestock; support wild life; provide herbal remedies for minor ailments; yield vegetable dyes; and finally, give us weed cuisine: nutritious food and drink for free.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21341.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładki wliczone w paginację.
Bibliografia na stronach 200-201. Indeks substancji czynnych.
Zagłębiając się w treść niniejszego „Vademecum" Czytelnik dowie się jak prowadzić uprawę, ochronę i nawożenie w sposób pozwalający uzyskać satysfakcjonujące wyniki. Oczywiście, ilość opadów oraz reakcja roślin na ich częstotliwość to czynniki mające wpływ na rozwój roślin kukurydzy, jednak¬że umiejętne połączenie informacji zawartych w „Vademecum" związanych z prawidłowym doborem odmiany i zracjonalizowanym nawożeniem pozwala na skuteczne prowadzenie plantacji. Dzięki opisom agrotechniki, charakterystyki odmian i żywienia roślin, a także kompleksowej ochrony chemicznej obejmującej zwalczanie chwastów, szkodników i grzybów powodujących choroby producenci rolni korzystający z wiedzy zawartej w „Vademecum" upewnią się, że podejmują właściwe decyzje.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18487.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik pt. “Uprawa roślin” to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. „Uprawa roślin” składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców - studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18148.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20012.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20009.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 517-520. Indeks.
Podręcznik pt. „Uprawa roślin" to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. Chciałbym nadmienić, że ostatnie ogólnopolskie wydanie podręcznika ze szczegółowej uprawy roślin miało miejsce w 2003 r., a ogólnej uprawy roli i roślin w 1996 roku. Dlatego nakazem chwili było opracowanie nowego podręcznika, na miarę XXI wieku. „Uprawa roślin" składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców — studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18149.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20013.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20010.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Literatura na stronach 617-618. Indeks.
Podręcznik pt. „Uprawa roślin" to efekt realizacji idei polegającej na odejściu od podziału uprawy roślin na ogólną i szczegółową. Inspiracją do powstania tego opracowania było płynące z wielu ośrodków akademickich poparcie dla tego przedsięwzięcia, wynikające z faktu, że uprawa roślin jest jedna. Podział na ogólną i szczegółową uprawę nie wytrzymał próby czasu, gdyż był nadmiernie obarczony zaszłościami historycznymi i obecnie nie opisuje rzeczywistości występującej w polskim rolnictwie, ponieważ uprawa roślin jest bezprzymiotnikowa. Chciałbym nadmienić, że ostatnie ogólnopolskie wydanie podręcznika ze szczegółowej uprawy roślin miało miejsce w 2003 r., a ogólnej uprawy roli i roślin w 1996 roku. Dlatego nakazem chwili było opracowanie nowego podręcznika, na miarę XXI wieku. „Uprawa roślin" składa się z trzynastu części zebranych w trzech tomach i przeznaczona jest dla szerokiego kręgu odbiorców — studentów, producentów rolnych i pracowników nauki zajmujących się produkcją roślinną.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18150.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20014.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20011.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia strony 189-202.
W przygotowaniu monografii wykorzystano wyniki badań własnych zrealizowanych w 2012 r. wśród liderów grup/organizacji producentów owoców i warzyw oraz liderów producentów rolnych. Celem poznawczym było usystematyzowanie wiedzy dotyczącej zespołowego działania w rolnictwie, przedstawienie osiągnięć badawczych autorów z różnych ośrodków naukowych podejmujących tę problematykę, a także rozpoznanie poziomu innowacyjności i efektów współpracy podejmowanej przez producentów różnych branż rolniczych. Celem aplikacyjnym było okreslenie sylwetki osobowej sprawnego lidera grupy/organizacji, wskazanie mocnych i słabych stron współpracy rolników oraz sformułowanie sugestii możliwych do wykorzystania przez przywódców w relizacji działań grupowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17310 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17741.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17740.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
Harness the power of beneficial insects to deter pests and reduce crop damage. This comprehensive guide to farming with insects will have you building beetle banks and native plant field borders as you reap a bountiful and pesticide-free harvest. With strategies for identifying the insects you're trying to attract paired with step-by-step instructions for a variety of habitat-building projects, you'll soon learn how to employ your own biocontrol conservation tactics.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21330.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałąch
Rośliny uprawiane w gospodarstwach ekologicznych są narażone na niekorzystne oddziaływanie organizmów szkodliwych: chwastów, chorób i szkodników, podobnie jak roślin uprawiane w gospodarstwach konwencjonalnych. Występujące w przyrodzie mechanizmy samoregulacji sprzyjają ustabilizowaniu się pewnej równowagi na obszarach gdzie nie stosuje się środków chemicznych. Jednak mimo, tego straty plonu ponoszone w wyniku oddziaływania organizmów szkodliwych nie zawsze są możliwe do zaakceptowania przez rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne. Niniejsza monografia stanowi próbę całościowego podejścia do niezwykle złożonego problemu ochrony upraw ekologicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18218.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Includes bibliographical references and index.
The Organic No-Till Farming Revolution is the comprehensive farmer-developed roadmap showing how no-till lowers barriers to starting a small farm, reduces greenhouse gas emissions, increases efficiency and profitability, and promotes soil health. Farming without tilling has long been a goal of agriculture, yet tilling remains one of the most dominant paradigms; almost everyone does it. But tilling kills beneficial soil life, burns up organic matter, and releases carbon dioxide. If the ground could instead be prepared for planting without tilling, time and energy could be saved, soil organic matter increased, carbon sequestered, and dependence on machinery reduced.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21340.XVII.6 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strona [80].
Niniejszy podręcznik, chociaż przeznaczony jest przede wszystkim dla studentów kierunków biotechnologia i rolnictwo, może być z powodzeniem wykorzystany przez studiujących zarządzanie i marketing w gospodarce żywnościowej. Wyboru zagadnień i tematów dokonano tak, aby dotyczyły one podstaw genetyki jak też praktycznych aspektów tej dziedziny wiedzy. Towarzyszące poszczególnym rozdziałom zadania pozwolą niewątpliwie na lepsze zrozumienie omawianych problemów, również w kontekście genetycznego doskonalenia roślin. Wzajemne powiązania informacji genetycznych a także sposobów ich przekazywania, mogą być analizowane w warunkach ćwiczeń laboratoryjnych dzieki wykorzystaniu niektórych materiałów biologicznych. Szczególnie cennym obiektem takich eksperymentów jest muszka owocowa (Drosophila me!anogaster). Z tego też powodu, przedstawiony Państwu podręcznik zawiera najważniejsze informacje z zakresu genetyki tego gatunku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17599.XVIII.8 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17598.XVIII.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zioła : uprawa i zastosowanie / Ewa Osińska, Wiesława Rosłon. - Warszawa : Hortpress, 2016. - 164 strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Bibliografia strony 161-163.
Książka zawiera szczegółowe informacje na temat biologii roślin zielarskich, technologii ich uprawy oraz metod zbioru, suszenia i przechowywania surowców. Opisano w niej substancje biologicznie aktywne występujące w ziołach oraz ich działanie. Autorki poruszyły w publikacji zagadnienia dotyczące znaczenia gospodarczego roślin zielarskich w Polsce oraz przedstawiły możliwości rozwoju uprawy i zagospodarowania surowców - do suszenia i na świeże zioła w doniczkach. Ponadto charakterystykę wybranych i zaprezentowanych - 32 gatunków ziół o największym znaczeniu gospodarczym - wzbogaca wiele zdjęć roślin w różnych fazach rozwoju.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17608.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17607.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej