Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(19)
IBUK Libra
(2)
Forma i typ
Książki
(18)
Publikacje fachowe
(9)
Poradniki i przewodniki
(7)
Publikacje dydaktyczne
(5)
E-booki
(3)
Publikacje naukowe
(2)
Dostępność
dostępne
(24)
tylko na miejscu
(17)
wypożyczone
(3)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(9)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(14)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(17)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
(2)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
(2)
Autor
Jarosz-Chobot Przemysława (1957- )
(2)
Klewaniec-Wypychacz Karolina
(2)
Koper Krzysztof (onkolog)
(2)
Wypychacz Marcin
(2)
Andrysiak Anna
(1)
Babicz Katarzyna
(1)
Błoch Katarzyna (kosmetologia)
(1)
Ciborowska Helena (1944- )
(1)
Ciborowski Artur
(1)
Cichańska Barbara A
(1)
Cyganek Katarzyna
(1)
Czekajło Anna
(1)
Dronka-Skrzypczak Joanna
(1)
Godlewska Renata A
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzymisławski Marian (1947- )
(1)
Kłęk Stanisław
(1)
Lange Ewa Beata
(1)
Lee Janet
(1)
Leszczyńska Sylwia (dietetyk)
(1)
Marczyk Tomasz
(1)
Matysiak-Luśnia Katarzyna
(1)
Moszak Małgorzata
(1)
Moyad Mark (1965- )
(1)
Mozrzymas Renata
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Pisarska Magdalena
(1)
Rujner Jolanta
(1)
Rzadkowolska Katarzyna
(1)
Rzepa Anna (lekarz)
(1)
Singer Pierre
(1)
Stachowska Ewa (1966- )
(1)
Szaraniec Aneta
(1)
Szawłowski Andrzej Wiktor (1949- )
(1)
Szczepanek Kinga
(1)
Szopiński Jacek
(1)
Trescott Mickey
(1)
Włodarek Dariusz
(1)
Ziembińska Angelina
(1)
Żółkowska Joanna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(6)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(17)
Kraj wydania
Polska
(21)
Język
polski
(21)
Odbiorca
Dietetycy
(5)
Lekarze
(4)
Szkoły wyższe
(4)
Pielęgniarki i pielęgniarze
(2)
Kobieta
(1)
Kosmetolodzy
(1)
Kosmetyczki i kosmetycy
(1)
Psychiatrzy
(1)
Temat
Leczenie dietą
(15)
Zdrowe odżywianie
(6)
Żywienie chorych
(5)
Cukrzycy
(3)
Dieta cukrzycowa
(3)
Dietetyka
(3)
Leczenie
(3)
Nowotwór
(3)
Cukrzyca typu I.
(2)
Dziecko chore na cukrzycę
(2)
Hiperglikemia
(2)
Hipoglikemia
(2)
Składniki odżywcze
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Akceptacja choroby
(1)
Aktywność fizyczna
(1)
Alergia
(1)
Analiza danych
(1)
Atopowe zapalenie skóry
(1)
Badania marketingowe
(1)
CHOROBA TRZEWNA
(1)
Choroby autoimmunologiczne
(1)
Choroby układu nerwowego
(1)
Cukrzyca
(1)
DIETA BEZMLECZNA
(1)
Dieta antyrakowa
(1)
Dieta eliminacyjna
(1)
Dieta paleo
(1)
Dieta płodności
(1)
Dziecko chore
(1)
Fenyloketonuria
(1)
Jakość życia
(1)
Jelita
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Makijaż medyczny
(1)
Mikrobiom człowieka
(1)
Niepłodność
(1)
Nieswoiste zapalenia jelit
(1)
Obraz własnego ciała
(1)
Oddziały intensywnej opieki medycznej (OIOM)
(1)
Odżywianie
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Profilaktyka onkologiczna
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Płodność
(1)
Suplementy diety
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Zaburzenia psychiczne
(1)
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO)
(1)
Łuszczyca
(1)
Żywienie
(1)
Żywność
(1)
Gatunek
Poradnik
(8)
Podręcznik
(4)
Praca zbiorowa
(4)
Opracowanie
(3)
Jadłospis
(1)
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(17)
Kulinaria
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(9)
dieta
(7)
leczenie żywieniowe
(4)
dzieci
(3)
choroby
(2)
chorzy
(2)
ciąża
(2)
cukrzyca typu 1
(2)
leczenie onkologiczne
(2)
nowotwór
(2)
psychologia
(2)
składniki mineralne
(2)
witaminy
(2)
atopowe zapalenie skóry
(1)
białka
(1)
biochemia
(1)
choroba nowotworowa
(1)
cukrzyca
(1)
dermatologia
(1)
dieta Paleo
(1)
dieta eliminacyjna
(1)
dieta niskofenyloalaninowa
(1)
dietetyka
(1)
dietoprofilaktyka
(1)
dietoterapia
(1)
diety
(1)
fenyloketonuria
(1)
karmienie
(1)
kobieta ciężarna
(1)
kobieta karmiąca
(1)
kobiety
(1)
mikrobiom
(1)
młodzież
(1)
neurologia
(1)
niemowlę
(1)
niepłodność
(1)
odżywianie
(1)
onkologia
(1)
opieka dietetyczna
(1)
osoby starsze
(1)
pacjenci
(1)
psychiatria
(1)
styl życia
(1)
suplementacja
(1)
tłuszcze
(1)
wątroba
(1)
węglowodany
(1)
zaburzenia odżywiania
(1)
zapotrzebowanie energetyczne
(1)
zioła
(1)
łuszczyca
(1)
żywienie dojelitowe
(1)
żywienie pozajelitowe
(1)
21 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The Supplement handbook : a trusted expert's guide to what works & what's worthless for more than 100 conditions.
Indeks.
Książka zawiera porady dotyczące leczenia suplementami ponad stu przypadłości – od zapalenia stawów, przez zgagę, wysoki poziom cholesterolu, po migrenę i łuszczycę.Czy złocień pomaga na bóle migrenowe? Jakie witaminy utrzymają skórę w dobrym stanie? Które zioła poprawiają nastrój? Kiedy suplementy są niebezpieczne, a kiedy są wyrzuceniem pieniędzy w błoto?Autor, dr. Moyad jest jedynym lekarzem w Stanach Zjednoczonych, dzięki specjalnie utworzonemu stanowisku może w pełni poświęcić się badaniu witamin, minerałów, ziół oraz innych suplementów. Od przeszło 25 lat zgłębia tę fascynującą dziedzinę, korzysta z suplementów w swojej codziennej praktyce i podróżuje z wykładami kierowanymi do lekarzy i pacjentów, poszerzając ich wiedzę i uświadamiając, jakie substancje z wachlarza dostępnych leków oraz suplementów mogą pomóc, a którymi nie warto zawracać sobie głowy.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18605.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22051.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22050.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta eliminacyjna / Joanna Dronka-Skrzypczak. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2020. - 187, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Bibliografia na stronach 183-184. Indeks.
Książka, która rozwiewa wątpliwości na temat tego czy i kiedy dieta eliminacyjna jest niedoborowa. Kiedy eliminujemy pokarmy z diety? Dlaczego tak wiele osób się na to decyduje? Co na ten temat mówi nauka? I najważniejsze - jak podejść do tematu, żeby faktycznie sobie pomóc, a nie zaszkodzić? Poradnik napisany z myślą o osobach, które głównie z powodów zdrowotnych, czasowo lub na stałe, eliminują poszczególne produkty lub grupy produktów z jadłospisu. Przyczyn takiej decyzji może być wiele - od względów zdrowotnych, aż po świadomość ekologiczną czy przekonania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22036.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22035.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Podręcznik Dietetyka w chorobach nowotworowych to kompendium wiedzy poruszające cały kompleks zagadnień związanych z szeroko pojętą problematyką dieta-nowotwory. Stanowi niezbędne w codziennej praktyce wytyczne dotyczące dietoterapii u chorych na nowotwory, będąc zbiorem przydatnych wskazówek do udzielania porad dietetycznych, które z jednej strony pozwolą zminimalizować ryzyko wystąpienia nowotworu (dietoprofilaktyka pierwotna), a z drugiej strony pozwolą na udzielenie porad dotyczących właściwego odżywiania po leczeniu onkologicznym (dietoprofilaktyka wtórna).
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21730.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21729.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Współczesna dietoterapia / redakcja naukowa dr hab. Ewa Lange prof. SGGW, dr hab. lek. Dariusz Włodarek prof. SGGW. - Wydanie II rozszerzone i uaktualnione. - Warszawa : PZWL, 2023. - XV, [1], 597, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Publikacja o nowym tytule „Współczesna dietoterapia” to nowa odsłona książki „Dietoterapia”, która cieszy się niesłabnącą popularnością, zarówno wśród studentów kierunków żywieniowych i dietetycznych, jak i innych osób, których kształcenie związane jest z naukami o zdrowiu oraz studentów studiów podyplomowych związanych z poradnictwem dietetycznym. Postęp prac badawczych związanych z dietoprofilaktyką, interwencją dietetyczną w różnych stanach chorobowych, jak i modyfikacją zarówno zaleceń diagnostycznych, jak i standardów opieki w poszczególnych dietozależnych stanach patologicznych i jednostkach chorobowych spowodował potrzebę aktualizacji publikacji.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18621.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18620.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22149.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22148.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka dostępna w strefie B.
Bibliogr. s. 146-147.
"Cel autorów stanowi popularyzacja zasad leczenia dietą niskofenyloalaninową w oparciu o system wymienników fenyloalaninowych. Czytelnik jest zapoznawany krok po kroku z wymiennikami WPhe oraz przyporządkowanymi im kolorami, co ułatwia orientację w bezpieczeństwie spożycia róznych produktów, algorytmami budowania diety i sprawdzonymi przepisami kulinarnymi" [rec. Kamil K. Hozyasz]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18365.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18367.XVIII.10 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20890.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20889.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - eBook został przygotowany na podstawie wydania papierowego z 2021 r., (wyd. I). - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Do udostępniania na czytniku e-book.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. E.144.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w chorobie nowotworowej / redakcja naukowa dr hab. n. med. Krzysztof Jan Koper, prof. UMK. - Wydanie I. - Warszawa : PZWL, 2021. - XVI, 142 strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie przy rozdziałach.
W publikacji zaprezentowano zagadnienia dotyczące postępowania dietetycznego u pacjentów poddawanych terapiom onkologicznym. Autorami są praktycy, którzy na co dzień zajmują się opieką nad chorymi leczonymi onkologicznie. W tym kompleksowym, specjalistycznym opracowaniu przedstawiono najważniejsze zagadnienia dotyczące żywienia w chorobie nowotworowej, m.in. rolę dietetyka, zasady racjonalnego odżywiania w chorobie nowotworowej, wpływ leczenia chirurgicznego i radioterapii na żywienie pacjentów, znaczenie diet w trakcie leczenia onkologicznego oraz wzbogacenie ich doustnymi suplementami pokarmowymi, mity i stereotypy żywieniowe. Publikacja będzie przydatna dla pielęgniarek, dietetyków i innych członków zespołu terapeutycznego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18290.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20478.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20477.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta dla płodności / Sylwia Leszczyńska. - Wydanie II uzupełnione i poprawione. - Warszawa : Zwierciadło, 2021. - 304 strony : ilustracje ; 24 cm.
Rok wydania na podstawie strony wydawcy.
Rok wydania na podstawie internetowej strony wydawcy. Na stronie tytułowej i okładce: Kompendium wiedzy, sprawdzone przepisy, porady specjalistów.
Bibliografia na stronach 297-304.
Styl życia, w tym dieta i aktywność fizyczna, mają ogromny wpływ na płodność. Dieta dla płodności to kompendium wiedzy na temat wpływu diety na poprawę funkcji rozrodczych, kompleksowe menu wspomagające płodność, wskazówki odnośnie zalecanej aktywności fizycznej oraz porady specjalistów z wielu dziedzin. Dieta dla płodności to niezbędnik dla kobiet i mężczyzn, którzy: zmagają się z obniżoną płodnością i niepłodnością, chcą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, pragną podarować dziecku zdrowie na starcie, chcą odżywiać się zdrowo w okresie przygotowania do ciąży.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22049.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22048.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The autoimmune paleo cookbook : an allergen - free approach to managing chronic illness.
Bibliografia na stronie 340.
Dieta Paleo i protokół autoimmunologiczny dowiedz się, jak skutecznie pokonać choroby przewlekłe Całkowity brak energii, ospałość, stałe odczuwanie zimna i zmęczenia, wypadanie włosów, bóle, stany zapalne i alergie, słaba odporność, depresja. Jeśli chorujesz na którąkolwiek z chorób autoagresywnych, doskonale wiesz, o czym mowa. Choroba Hashimoto, celiakia, łuszczyca, cukrzyca, stwardnienie rozsiane, bielactwo, toczeń, sarkoidoza to tylko niektóre z chorób autoimmunologicznych, jakie są często diagnozowane. I to u coraz młodszych osób! Medycyna konwencjonalna nie znalazła jeszcze na nie skutecznego lekarstwa. Jak miliony ludzi na świecie, pewnie także i Ty zadajesz sobie pytanie: co mogę zrobić, aby poczuć się lepiej? Powinieneś przyjrzeć się swojemu jadłospisowi. Uwierz, że jedzenie ma znaczenie. Dzięki tej książce przekonasz się, jaki dobroczynny wpływ na Twoje zdrowie będzie miało przejście na dietę Paleo oraz to, że zastosujesz protokół autoimmunologiczny, który pomoże w wyleczeniu jelit. Eksperci od zdrowego ożywiania coraz częściej wskazują bowiem na związek chorób autoimmunologicznych z kondycją jelit, ich przepuszczalnością czy dysbiozą. Zdrowe odżywianie i zmiana stylu życia prostsze niż kiedykolwiek! Podstawą uzdrowienia chorób przewlekłych jest dieta naszych przodków, czyli popularna i sprawdzona dieta Paleo. Jakie są zasady diety Paleo? W skrócie: wyrzucasz ze swojej lodówki i spiżarni wszystkie produkty zbożowe, rafinowany cukier, oleje roślinne, nabiał, gotowe dania, żywność wzbogacaną chemicznie. Stawiasz na mięso zwierząt pochodzących z wolnego wypasu, ryby poławiane w ich naturalnym środowisku, podroby, bulion kostny, sfermentowaną żywność, warzywa i owoce. Autorka, która wygrała z chorobą Hashimoto i celiakią, w tej książce przekona Cię, że warto pójść o krok dalej i zastosować protokół autoimmunologiczny. Polega on na wykluczeniu z jadłospisu także jajek, orzechów, nasion i warzyw psiankowatych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 22053.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22052.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie człowieka zdrowego i chorego. 2 / redaktorzy naukowi Marian Grzymisławski, Małgorzata Moszak. - Wydanie III. - Warszawa : PWN, 2022. - XX, 619 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie, wykazy aktów prawnych przy rozdziałach. Indeks.
Zgodnie z tytułem drugi tom prezentuje wiedzę z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia; rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia żywieniowa; żywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego. Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia; rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe, poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia osób zdrowych i chorych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18528.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18527.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18529.XVIII.10 [Magazyn 1], P.18519.XVIII.10 [Magazyn 1] (4 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21748.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21747.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1179.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1178.XVIII.10 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (2 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1177.XVIII.10 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka wypełnia dotychczasową dotkliwą lukę na rynku wydawniczym i wychodzi naprzeciw potrzebom pacjentów. W przystępnej formie -w postaci pytań i odpowiedzi -zapoznaje czytelników z istotą choroby, jej przyczynami, różnorodnością obrazu klinicznego oraz możliwościami leczenia dietetycznego i rokowaniem. Przedstawia także sprawdzone przepisy kulinarne. W książce podkreśla się dużą skuteczność leczenia celiakii, alergii pokarmowej i nietolerancji laktozy pod warunkiem przestrzegania zasad dietetycznych. Pacjenci muszą uwierzyć, że efekty leczenia zaleta, w dużej mierze od nich samych. Stosowanie się do przedstawionych w tej publikacji zaleceń zapewni im nie tylko prawidłowy rozwój fizyczny, lecz również psychiczny i społeczny.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. P.2326.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dietetyka : żywienie zdrowego i chorego człowieka / Helena Ciborowska, Artur Ciborowski. - Wydanie V rozszerzone i uaktualnione - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL, 2022. - XXV, [1], 895 stron : fotografie, ilustracje, wykres ; 24 cm.
W książce wyłącznie błędnie przypisany ISBN.
Bibliografia na stronach 873-877. Indeks
Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka to już piąte wydanie cenionego przez studentów i adeptów dietetyki podręcznika. Zawiera aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo­gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce omówiono podstawy żywienia człowieka – od znaczenia składników odżywczych przez unormowania prawne, po zagadnienia związane z innowacjami w naukach biologicznych. Przedstawiono aktualną klasyfikację diet z ich szczegółową charakterystyką, wadami i zaletami tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono również zasady żywienia w wybranych stanach patologicznych np. u pacjentów chorych neurologicznie, kardiologicznie, pacjentów z chorobami metabolicznymi, pacjentów po zabiegach chirurgicznych, czy chorych onkologicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych i w różnych sytuacjach klinicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18591.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21996.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21995.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie przy rozdziałach. Indeks.
Dietetyka w psychiatrii i neurologii jest książką z zakresu edukacji żywieniowej przeznaczoną nie tylko dla lekarzy psychiatrów, lekarzy rodzinnych, dietetyków, psychologów, studentów medycyny, lecz także dla samych pacjentów oraz ich rodzin. Zawiera zarówno uwagi teoretyczne, jak i praktyczne dotyczące odmienności żywieniowych osób cierpiących na choroby psychiczne i/lub neurologiczne. Uczy zasad prawidłowego żywienia, konstruowania poszczególnych posiłków oraz wypracowywania nawyku planowania i przygotowywania jadłospisów składających się z trzech głównych posiłków oraz dwóch małych (ale zaplanowanych) przekąsek, z podaniem konkretnych przykładów dziennych racji pokarmowych w danej jednostce chorobowej, wyszczególnieniem produktów zalecanych do spożycia oraz tych, których należałoby unikać. Przy każdej jednostce chorobowej zwrócono uwagę na najczęściej popełniane błędy żywieniowe stwierdzane w badaniach naukowych. Jednolita edukacja całych zespołów terapeutycznych - lekarza, psychologa, dietetyka i innych specjalistów, powinna pozwolić na dobrą współpracę w zakresie poradnictwa żywieniowego z pacjentem i jego rodziną. Natomiast pacjent i jego otoczenie mają możliwość praktycznego wykorzystania tej wiedzy, zapoznając się z pojęciem kaloryczności i składu produktów oraz potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18590.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 21994.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 21993.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(World Review of Nutrition and Dietetics ; 105)
Na książce także ISBN oryginału.
Bibliografia przy pracach. Indeksy.
W ostatnim czasie znacznie zmienił się profil pacjentów leczonych na oddziałach intensywnej terapii (OIT). Są to obecnie osoby coraz starsze, cierpiące na więcej niż jedną chorobę ostrą i przewlekłą, często po wielu zabiegach operacyjnych. Mimo tego, dzięki nowym osiągnięciom naukowym, zaangażowaniu w proces terapeutyczny systemów komputerowych i zaawansowanych technologii udaje się jednak stale poprawiać ich wyniki leczenia. Gigantyczny postęp dotyczy również leczenia żywieniowego.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18320.XVIII.10 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 20580.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 20579.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografie, netografie przy rozdziałach.
Monografia przedstawia temat autoimmunologicznych chorób dermatologicznych takich jak atopowe zapalenie skóry (AZS) oraz łuszczyca w nurcie holistycznym, łącząc aspekty kosmetologiczny, dietetyczny, psychologicznyoraz wizerunkowy. Publikacja skierowana jest do kosmetologów i kosmetyczek zajmujących się pielęgnacją skór zmienionych chorobowo, z atopią oraz łuszczycowych, dietetyków, psychologów, terapeutów, wisażystów, specjalistów w zakresie makijażu medycznego, studentów jak również innych osób zainteresowanych podejmowaną tematyką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22700.XVIII.1.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej / redakcja naukowa prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska. - Wydanie I - 3 dodruk. - Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2022. - XXI, [1], 431, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografie, netografie przy rozdziałach. Indeks.
Temat mikrobioty jelitowej i jej zaburzeń jest obecnie jednym z najbardziej „gorących” zagadnień medycznych. Prace naukowe opublikowane w ostatnich 10 latach, pozwoliły zrozumieć jak znaczny może być wpływ mikroorganizmów jelitowych na procesy fizjologiczne i patologiczne w organizmie człowieka. Wyniki badań pokazują, że zmiany mikrobiomu jelitowego mają wpływ na rozwój schorzeń układu pokarmowego, nerwowego, ruchu i wiele innych. Publikacja porusza zagadnienia dotyczące żywienia w zaburzeniach mikrobioty jelitowej. Są one kluczowe w terapii pacjentów i wprowadzeniu odpowiednich diet o charakterze klinicznym, diet antyzapalnych, diety śródziemnomorskiej. W książce przedstawiono również tak ważny kliniczny aspekt zaburzeń mikrobioty jelitowej, które mogą prowadzić do chorób zapalnych jelita, zespołu jelita drażliwego, niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby, SIBO, chorób nowotworowych czy zaburzeń psychicznych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 22008.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 22007.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronie 359.
Cukrzyca typu 1. Rodzinny poradnik cukrzycowy, w otwarty sposób mówi o chorobie i o tym, co się z nią wiąże. Pokazuje możliwie wszystkie, realne sytuacje dnia codziennego, tak by móc sobie z nimi radzić i by cała rodzina po diagnozie szybko zaczęła normalnie funkcjonować i cieszyć się życiem. Prezentuje stanowisko rodziców, ale również lekarza diabetologa, który aktywnie uczestniczy w życiu wszystkich rodzin cukrzycowych. Dotyka nie tylko fizycznej sfery związanej z chorobą przewlekłą. Silnie pochyla się też nad aspektem psychologicznym, bo życie z cukrzycą, (często też dodatkowymi chorobami autoimmunologicznymi), jest dużym obciążeniem fizycznym i psychicznym, nie tylko dla organizmu dziecka, ale całej rodziny. Książka, którą trzymasz w rękach zawiera wskazówki, doświadczenia i sytuacje, które są, lub na pewnym etapie życia, będą Ci bliskie. Znajdziesz tu również ciekawostki i odpowiedzi na trudne pytania, które często zadają dzieci, a także porady jak radzić sobie z problemami, z którymi my, dorośli również się borykamy. Czytając, zrozumiesz co w cukrzycy jest ważne, jak uniknąć komplikacji w terapii i jak poradzić sobie z niesfornym, młodym buntownikiem. Poradnik edukujący nie tylko rodziców i dziecko, ale też najbliższe otoczenie, w którym funkcjonuje mały diabetyk. Książka przydatna będzie również dla edukatorów diabetologicznych jako polecenie źródła wiedzy dla rodzin z problemem cukrzycy typu 1.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18422.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, wykaz aktów prawnych na stronie 359.
Cukrzyca typu 1. Rodzinny poradnik cukrzycowy, w otwarty sposób mówi o chorobie i o tym, co się z nią wiąże. Pokazuje możliwie wszystkie, realne sytuacje dnia codziennego, tak by móc sobie z nimi radzić i by cała rodzina po diagnozie szybko zaczęła normalnie funkcjonować i cieszyć się życiem. Prezentuje stanowisko rodziców, ale również lekarza diabetologa, który aktywnie uczestniczy w życiu wszystkich rodzin cukrzycowych. Dotyka nie tylko fizycznej sfery związanej z chorobą przewlekłą. Silnie pochyla się też nad aspektem psychologicznym, bo życie z cukrzycą, (często też dodatkowymi chorobami autoimmunologicznymi), jest dużym obciążeniem fizycznym i psychicznym, nie tylko dla organizmu dziecka, ale całej rodziny. Książka, którą trzymasz w rękach zawiera wskazówki, doświadczenia i sytuacje, które są, lub na pewnym etapie życia, będą Ci bliskie. Znajdziesz tu również ciekawostki i odpowiedzi na trudne pytania, które często zadają dzieci, a także porady jak radzić sobie z problemami, z którymi my, dorośli również się borykamy. Czytając, zrozumiesz co w cukrzycy jest ważne, jak uniknąć komplikacji w terapii i jak poradzić sobie z niesfornym, młodym buntownikiem. Poradnik edukujący nie tylko rodziców i dziecko, ale też najbliższe otoczenie, w którym funkcjonuje mały diabetyk. Książka przydatna będzie również dla edukatorów diabetologicznych jako polecenie źródła wiedzy dla rodzin z problemem cukrzycy typu 1.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Filia Radzyń Podlaski. Wypożyczalnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1029.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1030.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski], F.1028.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia. Filia Radzyń Podlaski] (3 egz.)
Filia Radzyń Podlaski. Czytelnia
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. F.1027.XVIII.1.1 [Czytelnia. Filia Radzyń Podlaski] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 206. Indeks.
Książka dla kobiet chorujących na cukrzycę, o cukrzycy takiej, jaka ona jest. O tym, jak sobie z nią radzić i nie dać się zwariować. Jest to poradnik łamiący niesprawiedliwe stereotypy i wszystkie mity na temat cukrzycy, które krążą w świadomości ludzi. Mówi o chorobie wszystko, co dorosła kobieta powinna o niej wiedzieć, a może nawet więcej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19304.XVIII.1.1 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19303.XVIII.1.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Dietetyka. Kompendium to podręcznik zawierający aktualną wiedzę o żywieniu człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego, w różnych grupach wiekowych i stanach fizjolo¬gicznych, zwracający uwagę na ważne problemy współczesnej dietetyki. W książce przedstawiono poglądy naukowe na temat różnych diet niekonwencjonalnych, w tym weganizmu i wegetarianizmu, omówiono wady i zalety tych diet, a także współczesne możliwości zastosowania ich u pacjenta. Omówiono zalecenia naukowe w dietach sportowców, zasady żywienia kobiety ciężarnej i karmiącej piersią, osób starszych, pacjentów chorych psychicznie. Publikacja zawiera również aktualną wiedzę dotyczącą żywienia dzieci i młodzieży, zaburzeń odżywiania w różnych grupach wiekowych, zasady postępowania z pacjentami leczonymi chirurgicznie jak również problemy żywieniowe pacjentów chorujących onkologicznie. Książkę kierujemy do studentów Uniwersytetów Medycznych, zarówno wy¬działów lekarskich, jak i kierunku dietetyka, dietetyków, a także lekarzy wielu specjal¬ności.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Całodobowy dostęp do pełnego tekstu, poza siecią Uczelni, poprzez login i hasło jak do konta bibliotecznego.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej