Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(86)
E-booki
(3)
IBUK Libra
(3)
Publikacje dydaktyczne
(3)
Publikacje fachowe
(3)
Publikacje naukowe
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Status
available
(71)
only on-site
(69)
unavailable
(11)
unknown
(5)
Branch
Magazyny
(40)
Wypo┼╝yczalnie
(44)
Czytelnie
(72)
Author
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(10)
Brytek-Matera Anna
(4)
Gajewska Danuta
(4)
Jarosz Mirosław
(4)
Kunachowicz Hanna
(4)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Zi├│┼ékowska Beata (1967- )
(3)
Chmielewska Barbara
(2)
Ciborowski Artur
(2)
Fiedurek Jan (1950- )
(2)
Gertig Henryk (1924- )
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Krawczy┼äski Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Mroczkowska Dorota
(2)
Nadolna Irena
(2)
Popławska Helena
(2)
Przygoda Beata
(2)
Roszkowski Wojciech
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zaj─ůc Adam
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Andruszko Robert
(1)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Bean Anita
(1)
Bhargava Alok
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Broniecka Anna
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Celejowa Irena (1917- )
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Contento Isobel R
(1)
Corbin Charles B
(1)
Corbin William R
(1)
Cwojdzińska Anna
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Czeczelewski Jan
(1)
Czeczuk Anna
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Dmitruk Agnieszka
(1)
Dominik Piotr (technologia zywno┼Ťci)
(1)
Dzięcioł Katarzyna
(1)
Eugster Gabi
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
F├╝rstenberg Ewa
(1)
Gajda Robert
(1)
Gajda Robert (technolog ┼╝ywno┼Ťci)
(1)
Gdak Katarzyna
(1)
Grajeta Halina
(1)
Grimm Peter
(1)
Gromadzka-Ostrowska Joanna
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Guzowska Małgorzata
(1)
G├│rniak Krystyna (kultura fizyczna)
(1)
Głowacka Mariola
(1)
Haor Beata
(1)
Hołub Wojciech
(1)
Huk-Wieliczuk El┼╝bieta
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Jarosz Ewa (dietetyk)
(1)
Jarosz Miros┼éaw (1957- )
(1)
Je┼╝ewska-Zychowicz Marzena
(1)
Kanikowska Alina
(1)
Kargulewicz Bartłomiej
(1)
Kasperczyk Tadeusz (1948- )
(1)
Kibil Iwona
(1)
Kochman Dorota (biologia medyczna)
(1)
Kosm─Öda Aleksandra
(1)
Kowaleczko-Szumowska Monika
(1)
Kołodziejczyk Anna
(1)
Kołłajtis-Dołowy Anna
(1)
Kruskall Laura J. 1967-
(1)
Langley-Evans Simon
(1)
Lichota Małgorzata
(1)
Maciaszek Janusz
(1)
Mamcarz Artur (1958- )
(1)
Mazur Artur
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Mucha-Szajek Ewa
(1)
Nocuń Tomasz
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nowitzki-Grimm Susanne
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Ogińska-Bulik Nina
(1)
Ozimek Irena
(1)
Paluszkiewicz Piotr
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Year
2020 - 2021
(3)
2010 - 2019
(45)
2000 - 2009
(37)
1990 - 1999
(4)
Time Period of Creation
2001-
(13)
Country
Poland
(87)
Illinois
(1)
United Kingdom
(1)
Language
Polish
(86)
English
(3)
Audience Group
Szkoły wyższe
(3)
Dietetycy i ┼╝ywieniowcy
(2)
Opiekunki i opiekunowie dzieci─Öcy
(1)
Rodzice
(1)
Specjali┼Ťci zdrowia publicznego
(1)
Subject
OD┼╗YWIANIE
(62)
Od┼╝ywianie
(23)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(15)
DIETETYKA
(7)
OTY┼üO┼Ü─ć
(7)
Zdrowe od┼╝ywianie
(4)
┼╗ywno┼Ť─ç
(4)
BULIMIA
(3)
DZIECKO
(3)
KULTURA FIZYCZNA
(3)
TURYSTYKA
(3)
Zdrowy styl ┼╝ycia
(3)
ANOREKSJA
(2)
BUD┼╗ETY RODZINNE
(2)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
Dietetyka
(2)
Dzieci
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
MASA┼╗ SPORTOWY
(2)
MŁODZIEŻ
(2)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(2)
PODR─śCZNIKI
(2)
Promocja zdrowia
(2)
SPORTOWCY
(2)
SPO┼╗YCIE
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
URAZY
(2)
Zaburzenia od┼╝ywiania
(2)
Zdrowie publiczne
(2)
Zwyczaje ┼╝ywieniowe
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
AUTODESTRUKTYWNO┼Ü─ć
(1)
Aktywno┼Ť─ç fizyczna
(1)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
Biochemia
(1)
CHORZY
(1)
CIĄŻA
(1)
Chemia analityczna
(1)
Choroby cywilizacyjne
(1)
Choroby ludzi
(1)
Ci─ů┼╝a
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DOJRZEWANIE
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
Edukacja ┼╝ywieniowa
(1)
Fizjologia
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
HIGIENA
(1)
JAKO┼Ü─ć ┼╗YCIA
(1)
KOBIETA
(1)
KOBIETA CI─ś┼╗ARNA
(1)
Kosmetologia
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kultura fizyczna
(1)
LECZENIE ┼╗YWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
MASA┼╗
(1)
MEDYCYNA
(1)
Macierzyństwo
(1)
Metody badawcze
(1)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(1)
NAUCZYCIELE
(1)
NIERÓWNOŚCI SPOŁECZNE
(1)
NOWOTWORY
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
POSTAWA CIAŁA
(1)
PROMOCJA ZDROWIA
(1)
PRZEMIANA MATERII
(1)
PSYCHOTERAPIA
(1)
Piel─Ögniarstwo
(1)
RODZINA
(1)
ROZWÓJ FIZYCZNY DZIECKA
(1)
ROZWÓJ FIZYCZNY MŁODZIEŻY
(1)
RYTM BIOLOGICZNY
(1)
SAMOOKALECZENIE
(1)
SPORT
(1)
SPRAWNO┼Ü─ć FIZYCZNA
(1)
Skład chemiczny substancji
(1)
Składniki odżywcze
(1)
Sport
(1)
Sportowcy
(1)
Sprawno┼Ť─ç motoryczna
(1)
Staro┼Ť─ç
(1)
Starzenie si─Ö
(1)
SŁOWNIKI POLSKIE
(1)
Służba zdrowia
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Turystyka
(1)
UCZNIOWIE
(1)
UCZNIOWIE SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
(1)
UCZUCIA
(1)
Uczucia
(1)
Uzależnienie (nałóg)
(1)
WEGETARIANIZM
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
WYSIŁEK FIZYCZNY
(1)
Subject: time
2001-0
(3)
1989-
(1)
2001-
(1)
Subject: place
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okolice)
(1)
Genre/Form
Podr─Öcznik
(12)
PODR─śCZNIKI
(7)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Opracowanie
(3)
PORADNIKI
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
PODR─śCZNIKI dla SZK├ô┼ü ZAWODOWYCH
(2)
Poradnik
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
Jadłospis
(1)
Monografia
(1)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
Podr─Öczniki akademickie
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Raport z badań
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
─ćwiczenia i zadania
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(15)
Chemia
(2)
Kulinaria
(2)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Psychologia
(2)
Rolnictwo i le┼Ťnictwo
(1)
Styl ┼╝ycia, moda i uroda
(1)
Zarz─ůdzanie i marketing
(1)
99 results Filter
Book
In basket
Bibliografia strony: 151-152. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka zawiera dane o warto┼Ťci energetycznej i zawarto┼Ťci sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych w produktach spo┼╝ywczych i potrawach, wyra┼╝one w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spo┼╝ycia. Zamieszczony w tabelach procentowy udzia┼é energii z bia┼éka, t┼éuszczu i w─Öglowodan├│w u┼éatwia szybk─ů ocen─Ö, kt├│ry produkt czy potrawa s─ů nisko- lub wysokokaloryczne. W obecnym wydaniu zweryfikowano dane dotycz─ůce warto┼Ťci energetycznej, uwzgl─Ödniaj─ůc wsp├│┼éczynnik przeliczeniowy dla b┼éonnika pokarmowego oraz dodano rozdzia┼é zawieraj─ůcy sk┼éad naturalnych w├│d mineralnych, w├│d ┼║r├│dlanych i w├│d leczniczych wyst─Öpuj─ůcych na polskim rynku.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17344 [Magazyn 1], P.17343 [Magazyn 1], P.17342 [Magazyn 1] (3 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 17912 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17911 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o ┼╝ywieniu cz┼éowieka jest dziedzin─ů interdyscyplinarn─ů, ┼Ťcisle zwi─ůzan─ů z chemi─ů, biochemi─ů, fizjologi─ů, anatomi─ů i ekotrofologi─ů. Podr─Öczny atlas ┼╝ywienia obejmuje w formie zwi─Öz┼éej, ale kompletnej i przejrzystej ca┼éo┼Ť─ç, wed┼éug dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotycz─ůcej podstaw wiedzy o ┼╝ywieniu cz┼éowieka. Tekst ilustruj─ů liczne tabele i wykresy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13470 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 zmiemione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2010. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"┼╗ywienie cz┼éowieka" to seria podr─Öcznik├│w stanowi─ůcych wyczerpuj─ůce kompendia wiedzy z zakresu wsp├│┼éczesnej nauki o ┼╝ywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy om├│wili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz histori─Ö jej rozwoju, fizjologi─Ö trawienia i przyswajania po┼╝ywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, sk┼éadniki pokarmowe oraz warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i bezpiecze┼ästwo produkt├│w spo┼╝ywczych, normy ┼╝ywieniowe i planowanie ┼╝ywienia oraz ocen─Ö sposobu ┼╝ywienia i stanu od┼╝ywienia. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa tak napisana, aby pom├│c Czytelnikowi: zdoby─ç podstawow─ů wiedz─Ö o ┼╝ywieniu i ┼╝ywno┼Ťci oraz jej dotychczasowym rozwoju, w┼éa┼Ťciwie rozumie─ç potrzeby pokarmowe w┼éasnego organizmu i racjonalnie je zaspokaja─ç, nauczy─ç si─Ö, jak ┼╝ywi─ç innych i ocenia─ç efektywno┼Ť─ç tych dzia┼éa┼ä.
This item is available in 4 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11491 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11490 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11739 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. P.17210, P.17209
Book
In basket
Żywienie człowieka podstawy nauki o żywieniu. 1 / redakcja naukowa Jan Gawęcki. - Wydanie 3 - 2 dodruk - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. - 558, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia przy rozdziałach. Indeks.
"┼╗ywienie cz┼éowieka" to seria podr─Öcznik├│w stanowi─ůcych wyczerpuj─ůce kompendia wiedzy z zakresu wsp├│┼éczesnej nauki o ┼╝ywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy om├│wili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz histori─Ö jej rozwoju, fizjologi─Ö trawienia i przyswajania po┼╝ywienia, potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie, sk┼éadniki pokarmowe oraz warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i bezpiecze┼ästwo produkt├│w spo┼╝ywczych, nowrmy ┼╝ywieniowe i planowanie ┼╝ywienia oraz ocen─Ö sposobu ┼╝ywienia i stanu odzywienia. Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa tak napisana, aby pom├│c Czytelnikowi: zdoby─ç podstawow─ů wiedz─Ö o ┼╝ywieniu i ┼╝ywno┼Ťci oraz jej dotychczasowym rozwoju, w┼éa┼Ťciwie rozumie─ç potrzeby pokarmowe w┼éasnego organizmu i racjonalnie je zaspokaja─ç, nauczy─ç si─Ö, jak ┼╝ywi─ç innych i ocenia─ç efektywno┼Ť─ç tych dzia┼éa┼ä.
Book
In basket
Bibliogr. s. 145-153.
"Spos├│b ┼╝ywienia ma istotny wp┼éyw na funkcjonowanie organizmu, zapewniaj─ůc mu energi─Ö oraz sk┼éadniki od┼╝ywcze bior─ůce udzia┼é w procesach fizjologicznych. Nieprawid┼éowe zywienie jest przyczyn─ů wielu chor├│b, powstaj─ůcych zar├│wno jako rezultat nadmiaru, jak i niedoboru niekt├│rych sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych w diecie. Do chor├│b dietozale┼╝nych nale┼╝─ů nadwag i oty┼éo┼Ť─ç, choroby sercowo-naczymiowe, cukrzyca typu 2 oraz osteoporoza. Stwierdzone przez badaczy nieprawid┼éowo┼Ťci w sposobie ┼╝ywienia Polak├│w wymagaj─ů podj─Öcia dzia┼éa┼ä, w rezultacie kt├│rych zostan─ů ograniczone ich negatywne konsekwencje dla zdrowia. Aby ten cel osi─ůgn─ů─ç, nale┼╝y rozpozna─ç przyczyny niew┼éa┼Ťciwych z ┼╝ywieniowego punktu widzenia zachowa┼ä oraz zaproponowa─ç skuteczne strategie dokonywania zmian." (ze Wst─Öpu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.12174 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13298 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Stromata Anthropologica ISSN 1897-5666 ; 2.)
Jedzenie to temat fascynuj─ůcy, mo┼╝e by─ç przedmiotem bada┼ä przedstawicieli wielu dyscyplin naukowych, w ka┼╝dym razie z ca┼é─ů pewno┼Ťci─ů warto by┼éo zada─ç pytanie o kulinaria specjalistom reprezentuj─ůcym r├│┼╝ne dyscypliny humanistyczne i zajmuj─ůcym si─Ö r├│┼╝nymi okresami w historii kultury. W ten spos├│b prezentowana ksi─ů┼╝ka pozwala obejrze─ç frapuj─ůce nas zagadnienie w perspektywie historycznych przemian semantycznych i trwa┼éo┼Ťci samych przedstawie┼ä, ale te┼╝ daje mo┼╝liwo┼Ť─ç zobaczenia, jak pokarmowe motywy wykorzystywane bywaj─ů w dzie┼éach muzycznych, literackich, sztukach teatralnych i w filmie, w reklamie i popularnych programach kulinarnych. Tematyka wszystkich tekst├│w skoncentrowana jest wok├│┼é jedzenia i jest do┼Ť─ç r├│┼╝norodna, bo te┼╝ omawiany w─ůtek otwiera ca┼éy szereg wa┼╝nych dla kultury p├│l badawczych, jest pr├│b─ů pokazania jak w r├│┼╝nych kontekstach, w r├│┼╝nych kulturach i w r├│┼╝nym czasie historycznym w─ůtek jedzenia funkcjonuje i do jakich cel├│w bywa wykorzystywany. Ksi─ů┼╝k─Ö mo┼╝na czyta─ç jak opowie┼Ť─ç o znaczeniach, kt├│re funkcjonuj─ů, zanikaj─ů lub pojawiaj─ů si─Ö w r├│┼╝nych typach refleksji.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 6964 VI.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.16040 [Magazyn 1], P.12343 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12342 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B], P.12341 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13501 XVIII.10 [Czytelnia B], 13500 XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
No cover
Book
In basket
(Prace Instytutu Zarz─ůdzania i In┼╝ynierii Rolnej Pa┼ästwowej Wy┼╝szej Szko┼éy Zawodowej w Sulechowie ISSN 1895-3999)
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.5375 [Magazyn 1] (1 egz.)
Authority data
ODŻYWIANIE - zaburzenia (hasło przedmiotowe)
Authority data
ODŻYWIANIE - psychologia (hasło przedmiotowe)
Authority data
ODŻYWIANIE - higiena (hasło przedmiotowe)
Authority data
ODŻYWIANIE - fizjologia (hasło przedmiotowe)
Authority data
ODŻYWIANIE (hasło przedmiotowe)
Nieużywane formy hasła: ŻYWIENIE
Authority data
ODŻYWIANIE - socjologia (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
(Engram)
Bibliogr. s. [223]-258.
Ksi─ů┼╝ka dotyczy psychospo┼éecznego aspektu jedzenia pod wp┼éywem emocji. Wyja┼Ťnia, w jaki spos├│b jedzenie reguluje emocje i nastr├│j. Dowodzi, jak istotne dla prawid┼éowego funkcjonowania cz┼éowieka jest do┼Ťwiadczanie i radzenie sobie z w┼éasnymi emocjami, zw┼éaszcza w kontek┼Ťcie jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak r├│wnie┼╝ wyniki bada┼ä w┼éasnych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17065 III.9 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17064 III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Psychologia)
Tyt. oryg.: "The psychology of eating : from healthy to disordered behavior" 2010.
Bibliogr. s. 293-348. Indeksy.
Napisana ┼╝ywym i przyst─Öpnym j─Özykiem ksi─ů┼╝ka zawiera szczeg├│┼éowe om├│wienie najnowszych bada┼ä dotycz─ůcych zachowa┼ä zwi─ůzanych z jedzeniem. Chocia┼╝ w analizie tej rozleg┼éej dziedziny autorka nawi─ůzuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, to k┼éadzie nacisk przede wszystkim na psychologi─Ö od┼╝ywiania si─Ö, ujmowan─ů z punktu widzenia spo┼éecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zosta┼éy tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego od┼╝ywiania si─Ö, spos├│b dokonywania wybor├│w dotycz─ůcych jedzenie, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z cia┼éa, a tak┼╝e przyczyny oty┼éo┼Ťci, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14028 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11235 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12316 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Wydanie 2. odnosi si─Ö do orygina┼éu. Na ksi─ů┼╝ce tak┼╝e ISBN orygina┼éu.
Bibliografia na stronach 122-123. Indeks.
Prawid┼éowe ┼╝ywienie dzieci jest nieodzownym warunkiem ich zdrowia, a tak┼╝e prawid┼éowego rozwoju fizycznego i umys┼éowego. Choroby zwi─ůzane z nieprawid┼éowym od┼╝ywianiem maj─ů najcz─Ö┼Ťciej sw├│j pocz─ůtek ju┼╝ w dzieci┼ästwie, dlatego tak istotne jest kszta┼étowanie w┼éa┼Ťciwych nawyk├│w ┼╝ywieniowych od najm┼éodszych lat. Opr├│cz og├│lnych zasad zdrowego ┼╝ywienia w ksi─ů┼╝ce om├│wiono etapy ┼╝ywieniowe u dzieci i m┼éodzie┼╝y, zapotrzebowanie na sk┼éadniki pokarmowe i ich warto┼Ťci od┼╝ywcze. Opisano r├│wnie┼╝ podstawy psychologiczne ┼╝ywienia, najcz─Östsze zaburzenia od┼╝ywiania, a tak┼╝e szczeg├│lne zagadnienia, np. brain food ÔÇô sk┼éadniki pokarmowe stymuluj─ůce rozw├│j inteligencji, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonaln─ů i preparaty witaminowe w jad┼éospisie dzieci─Öcym.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 18836 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Brak informacji o dost─Öpno┼Ťci: sygn. 18835 XVIII.10
Book
In basket
Ksi─ů┼╝ka opisuje zasady ┼╝ywienia w zak┼éadach gastronomicznych, sk┼éadniki pokarmowe oraz dietetyk─Ö turystyki i r├│┼╝nych dyscyplin sportowych. W ksi─ů┼╝ce mo┼╝na pozna─ç nastepuj─ůce tematy: og├│lna charakterystyka us┼éug hotelarskich i turystycznych, techniki ┼╝ywienia w zak┼éadach hotelarskich, zasady organizacji ┼╝ywienia w zak┼éadach typu Snak-bar, po┼╝ywienie sportowc├│w i turyst├│w, sk┼éadniki od┼╝ywcze po┼╝ywienia, formy sportu i turystyki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. P.2737 XX.1 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik / Anita Bean ; przełożyła Ewa Wojtczak. - Wydanie 2. - Poznań : Zysk i S-ka Wydawnictwo, copyright 2014. - 359, [1] strona : ilustracje ; 23 cm.
Tytuł oryginalny: "The complete guide to sports nutrition" 2013.
Bibliografia strony 337-352. Indeks.
Publikacja, kt├│ra jest r├│wnocze┼Ťnie wyczerpuj─ůcym podr─Öcznikiem praktycznym i kompendium wiedzy teoretycznej, przekazuj─ůca cenne informacje w spos├│b interesuj─ůcy i przyst─Öpny dla wszystkich. Ksi─ů┼╝ka ta, napisana przez jedn─ů z czo┼éowych brytyjskich specjalistek od spraw ┼╝ywienia w sporcie, doskonale przys┼éu┼╝y si─Ö zar├│wno ka┼╝demu amatorowi aktywnego trybu ┼╝ycia, jak i zawodnikom pragn─ůcym osi─ůga─ç lepsze wyniki w swoich dyscyplinach. Obecne polskie wydanie (oparte na si├│dmym angielskim z 2013 roku) autorka wzbogaca o efekty najnowszych, nierzadko nowatorskich bada┼ä zwi─ůzanych ze zdrowiem i wydolno┼Ťci─ů sportow─ů, nie pozostawiaj─ůc bez odpowiedzi ┼╝adnych pyta┼ä czy w─ůtpliwo┼Ťci. Mo┼╝na tu znale┼║─ç praktyczne wskaz├│wki w nast─Öpuj─ůcych kwestiach: jak zwi─Ökszy─ç wytrzyma┼éo┼Ť─ç, si┼é─Ö i wydolno┼Ť─ç organizmu, jak obliczy─ç zapotrzebowanie organizmu na kalorie, w─Öglowodany oraz bia┼éka, jak poprawi─ç sylwetk─Ö, ile p┼éyn├│w wypija─ç i jak skutecznie nawodni─ç organizm.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17216 [Magazyn 1], P.17215 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17198 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17197 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
┼╗ywienie w sporcie / Irena Celejowa. - Wydanie 1 - 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014. - 295 stron : ilustracje ; 24 cm.
Bibliografia strony 291-295.
Wysi┼éek sportowy poci─ůga za sob─ů wielkie wydatki energetyczne. Przy wyr├│wnanym poziomie wyszkolenia zawodnik├│w w sporcie wysoko kwalifikowanym ┼╝ywienie cz─Östo staje si─Ö czynnikiem decyduj─ůcym o zwyci─Östwie w rywalizacji sportowej. Dlatego tak wa┼╝ne staje si─Ö odpowiednie komponowanie jad┼éospis├│w dla os├│b uprawiaj─ůcych poszczeg├│lne dyscypliny sportowe, trenuj─ůcych, przygotowuj─ůcych si─Ö do zawod├│w i bior─ůcych w nich udzia┼é, a tak┼╝e podr├│┼╝uj─ůcych po ca┼éym ┼Ťwiecie zgodnie z terminarzem imprez sportowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17214 [Magazyn 1], P.17213 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17196 XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17195 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again