Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(6)
Forma i typ
Książki
(6)
Dostępność
tylko na miejscu
(5)
dostępne
(3)
nieokreślona
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(2)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(2)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(5)
Autor
Jarosz Mirosław
(2)
Baum Karin
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Bułhak-Jachymczyk Barbara
(1)
Czeczelewski Jan
(1)
Fürstenberg Ewa
(1)
Gajewska Danuta
(1)
Grimm Peter
(1)
Nowitzki-Grimm Susanne
(1)
Ozimek Irena
(1)
Waigand-Brauner Melanie
(1)
Zając Adam
(1)
Ziemlański Światosław
(1)
Świątkowska Monika
(1)
Rok wydania
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(3)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Temat
ODŻYWIANIE
(5)
BIAŁA PODLASKA (woj. lubelskie ; okręg)
(1)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(1)
Fizjologia
(1)
KULTURA FIZYCZNA
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
Odżywianie
(1)
SPORT
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
UCZNIOWIE SZKÓŁ PODSTAWOWYCH
(1)
ŻYWNOŚĆ
(1)
Gatunek
PODRĘCZNIKI
(1)
PORADNIKI
(1)
Podręcznik
(1)
Słowo kluczowe
żywienie
(3)
składniki pokarmowe
(2)
suplement diety
(2)
badanie sposobu żywienia
(1)
białka pokarmowe
(1)
błonnik pokarmowy
(1)
cholesterol
(1)
choroby układu krążenia
(1)
dieta
(1)
jadłospis
(1)
ludzie starzy
(1)
medycyna żywienia
(1)
nadwaga
(1)
niedożywienie
(1)
normy żywienia
(1)
nowa żywność
(1)
osteoporoza
(1)
otyłość
(1)
składniki mineralne
(1)
sport wyczynowy
(1)
sportowcy
(1)
trening sportowy
(1)
tłuszcze
(1)
witaminy
(1)
węglowodany
(1)
znakowanie żywności
(1)
żywność modyfikowana genetycznie
(1)
żywność wzbogacona
(1)
6 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
Książka jest dziełem obejmującym najbardziej aktualne normy żywienia dla ludności Polski. Jest wynikiem badań i analiz zespołu pracowników Instytutu Żywności i Żywienia, popartych najnowszymi doświadczeniami i osiągnięciami uczonych z całego świata. Książka składa się z dwóch części. Część pierwsza jest w całości poświęcona podstawowym składnikom pokarmowym oraz witaminom, składnikom mineralnym oraz wodzie i elektrolitom. W części drugiej autorzy odnoszą się do następujących zagadnień:: zastosowanie norm w ocenie spożycia na poziomie indywidualnym i grupowym, normy żywienia w planowaniu spożycia żywności, normy na energię, rola żywienia i aktywności fizycznej w zapobieganiu nadwadze oraz chorobom przewlekłym, suplementy diety, żywność genetycznie zmodyfikowana.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Brak informacji o dostępności: sygn. P.17198 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10213.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11769.XVIII.10 [Czytelnia B], P.10212.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Książka
W koszyku
W książce zaprezentowano następujące treści: interpretacja norm żywieniowych, stan obecny i zalecenia na przyszłość, zapotrzebowanie człowieka na energię, węglowodany, tłuszcze, białko, witaminy- stan odżywienia i spożycie witamin w różnych grupach populacyjnych w Polsce w świetle piśmiennictwa, rola antyoksydantów żywieniowych w stanie zdrowia i choroby, składniki mineralne - ich znaczenie w żywieniu człowieka, gospodarka wodno - elektrolitowa organizmu człowieka, znaczenie wody i elektrolitów w żywieniu sportowców, żywienie a niedokrwistość.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 1269.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o żywieniu człowieka jest dziedziną interdyscyplinarną, ścisle związaną z chemią, biochemią, fizjologią, anatomią i ekotrofologią. Podręczny atlas żywienia obejmuje w formie zwięzłej, ale kompletnej i przejrzystej całość, według dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotyczącej podstaw wiedzy o żywieniu człowieka. Tekst ilustrują liczne tabele i wykresy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 13470.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Instytut Żywności i Żywienia Zaleca)
Bibliogr. s. 160-161.
Starzenie się jest procesem fizjologicznym i należy do kolejnych etapów ludzkiego życia. Nie możemy go uniknąć, ale dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia. Autorzy poradnika podają cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym. Zwracają uwagę na interakcje suplementów diety z przyjmowanymi lekami. Czytelnik znajdzie w naszej publikacji również przykładowe jadłospisy, które pomogą w codziennym komponowaniu posiłków. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia; mogą z niej korzystać zarówno pacjenci, jak i lekarze podstawowej opieki zdrowotnej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.14426.XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 15344.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 13803 [Magazyn 2] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Monografie i Opracowania / Akademia Wychowania Fizycznego J. Piłsudskiego w Warszawie. Zamiejscowy Wydział Wychowania Fizycznego w Białej Podlaskiej ; nr 1)
Celem pracy było określenie wpływu wybranych czynników demograficznych i socjoekonomicznych na sposób żywienia, stan odżywiania i aktywność fizyczną dzieci i młodzieży z regionu bialskiego. Na przykładzie wybranych populacji starano się wykazać istnienie związków między aktywnością fizyczną, sposobem żywienia oraz cechami somatycznymi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 6875.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej