Form of Work
Ksi─ů┼╝ki
(43)
Publikacje dydaktyczne
(2)
Publikacje naukowe
(2)
E-booki
(1)
Status
only on-site
(36)
available
(34)
unavailable
(7)
unknown
(1)
Branch
Magazyny
(21)
Wypo┼╝yczalnie
(21)
Czytelnie
(36)
Author
Gaw─Öcki Jan (1944- )
(5)
Ciborowska Helena (1944- )
(3)
Gajewska Danuta
(3)
Hasik Jan M. (1922-2001)
(3)
Jarosz Mirosław
(3)
Kunachowicz Hanna
(3)
Ciborowski Artur
(2)
Hryniewiecki Lech (1929- )
(2)
Iwanow Krystyna
(2)
Krawczy┼äski Marian (1934- )
(2)
Magiera Leszek
(2)
Mossor-Pietraszewska Teresa
(2)
Nadolna Irena
(2)
Ostrowska Lucyna
(2)
Przygoda Beata
(2)
Rudnicka Anna (dietetyk)
(2)
Walaszek Robert
(2)
Zaj─ůc Adam
(2)
Baum Karin
(1)
Bawa Halilu Saeed
(1)
Biernat Jadwiga (1944- )
(1)
Biesalski Hans Konrad (1949- )
(1)
Biesalski U
(1)
Buczak Agnieszka
(1)
Chmielewska Barbara
(1)
Cichocka Aleksandra
(1)
Ciok Janusz
(1)
Czapski Janusz (1946- )
(1)
Czarniecka-Skubina Ewa
(1)
Dominik Piotr (technologia zywno┼Ťci)
(1)
Felińczak Anna
(1)
Fenczyn Jan
(1)
Fiedurek Jan (1950- )
(1)
F├╝rstenberg Ewa
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Grimm Peter
(1)
Grzesińska Wiesława
(1)
Grzymisławski Marian
(1)
Januszewicz Paweł
(1)
Je┼╝ewska-Zychowicz Marzena
(1)
Kasperczyk Tadeusz (1948- )
(1)
Mazur Artur
(1)
Mogiła-Lisowska Jolanta
(1)
Nocuń Tomasz
(1)
Nowak Dorota (nauki rolnicze)
(1)
Nowitzki-Grimm Susanne
(1)
Ozimek Irena
(1)
Peckenpaugh Nancy J
(1)
Pitchford Paul
(1)
Poprzęcki Stanisław
(1)
Popławska Helena
(1)
Przysławski Juliusz
(1)
Roszkowski Wojciech (1939- )
(1)
Rudnicka Anna
(1)
Skrodzka Zdzisława
(1)
Skrzypczak Karol
(1)
Socha Piotr
(1)
Spisacka Stanis┼éawa (1951- )
(1)
Szewczyński Jerzy
(1)
Szostak-W─Ögierek Dorota
(1)
Szponar Lucjan
(1)
Tauber Roman Dawid (1945- )
(1)
Waigand-Brauner Melanie
(1)
Wa┼Ťkiewicz Zbigniew
(1)
Zagroba Iwana
(1)
┼Üwi─ůtkowska Monika
(1)
Year
2020 - 2021
(2)
2010 - 2019
(17)
2000 - 2009
(21)
1990 - 1999
(4)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(44)
Language
Polish
(44)
Audience Group
Dietetycy i ┼╝ywieniowcy
(2)
Lekarze
(2)
Poziom nauczania szkoły wyższe
(2)
Studenci
(2)
Subject
OD┼╗YWIANIE
(41)
┼╗YWNO┼Ü─ć
(13)
DIETETYKA
(6)
OTY┼üO┼Ü─ć
(4)
DZIECKO
(3)
Dietetyka
(3)
DIETETYCZNE ŚRODKI SPOŻYWCZE
(2)
FIZYKOTERAPIA
(2)
Higiena
(2)
MASA┼╗ SPORTOWY
(2)
Od┼╝ywianie
(2)
PODR─śCZNIKI
(2)
SPORTOWCY
(2)
TABLICE i WZORY
(2)
URAZY
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
BUD┼╗ETY RODZINNE
(1)
CIĄŻA
(1)
DANE STATYSTYCZNE
(1)
DZIECKO WIEJSKIE
(1)
D┼üUGOWIECZNO┼Ü─ć
(1)
GASTRONOMIA
(1)
GOSPODARSTWO ROLNE
(1)
HIGIENA
(1)
KOBIETA CI─ś┼╗ARNA
(1)
LECZENIE ┼╗YWIENIOWE
(1)
LUDZIE STARZY
(1)
MASA┼╗
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
MŁODZIEŻ WIEJSKA
(1)
NOWOTWORY
(1)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
RYTM BIOLOGICZNY
(1)
SPORT
(1)
SPO┼╗YCIE
(1)
TRENING SPORTOWY
(1)
TURYSTYKA
(1)
TURYSTYKA KULINARNA
(1)
Turystyka
(1)
WEGETARIANIZM
(1)
ZDROWIE PUBLICZNE
(1)
Zdrowe od┼╝ywianie
(1)
┼╗YWIENIE
(1)
ŻYWNOŚC
(1)
┼╗ywno┼Ť─ç
(1)
Subject: time
2001-0
(2)
Genre/Form
PODR─śCZNIKI
(7)
PODR─śCZNIKI AKADEMICKIE
(5)
Monografia
(2)
PODR─śCZNIKI dla SZK├ô┼ü ZAWODOWYCH
(2)
PORADNIKI
(2)
Podr─Öcznik
(2)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(2)
PRZEPISY KULINARNE
(1)
TABLICE i WZORY
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(3)
44 results Filter
Book
In basket
Bibliogr. s. 145-153.
"Spos├│b ┼╝ywienia ma istotny wp┼éyw na funkcjonowanie organizmu, zapewniaj─ůc mu energi─Ö oraz sk┼éadniki od┼╝ywcze bior─ůce udzia┼é w procesach fizjologicznych. Nieprawid┼éowe zywienie jest przyczyn─ů wielu chor├│b, powstaj─ůcych zar├│wno jako rezultat nadmiaru, jak i niedoboru niekt├│rych sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych w diecie. Do chor├│b dietozale┼╝nych nale┼╝─ů nadwag i oty┼éo┼Ť─ç, choroby sercowo-naczymiowe, cukrzyca typu 2 oraz osteoporoza. Stwierdzone przez badaczy nieprawid┼éowo┼Ťci w sposobie ┼╝ywienia Polak├│w wymagaj─ů podj─Öcia dzia┼éa┼ä, w rezultacie kt├│rych zostan─ů ograniczone ich negatywne konsekwencje dla zdrowia. Aby ten cel osi─ůgn─ů─ç, nale┼╝y rozpozna─ç przyczyny niew┼éa┼Ťciwych z ┼╝ywieniowego punktu widzenia zachowa┼ä oraz zaproponowa─ç skuteczne strategie dokonywania zmian." (ze Wst─Öpu)
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12174.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13298.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.16040 [Magazyn 1], P.12343 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.12342.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B], P.12341.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (2 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13501.XVIII.10 [Czytelnia B], 13500.XVIII.10 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. Indeks.
To ju┼╝ czwarte wydanie podr─Öcznika cenionego przez student├│w i adept├│w dietetyki za jasno┼Ť─ç wywodu, u┼éatwiaj─ůc─ů nauk─Ö, i wszechstronno┼Ť─ç. Zawiera on: ÔÇó om├│wienie podstaw ┼╝ywienia cz┼éowieka ÔÇô od znaczenia sk┼éadnik├│w od┼╝ywczych, przez unormowania prawne, po zagadnienia zwi─ůzane z innowacjami w naukach biologicznych ÔÇó aktualn─ů klasyfikacj─Ö diet z ich szczeg├│┼éowymi charakterystykami ÔÇó om├│wienie zasad ┼╝ywienia w wybranych stanach patologicznych (np. w zatruciach pokarmowych oraz chorobach nowotworowych i neurologicznych), a tak┼╝e ┼╝ywienia dzieci zdrowych i chorych. Podr─Öcznik odpowiada obowi─ůzuj─ůcemu programowi nauczania. Zosta┼é zaktualizowany z uwzgl─Ödnieniem opinii czytelnik├│w i w oparciu o wnioski z praktyki akademickiej.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4467 [Magazyn 1], P.4466 [Magazyn 1], P.4465 [Magazyn 1], P.2327 [Magazyn 1] (4 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.11912 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.11911.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12732.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 659-660. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka sk┼éada si─Ö z czterech cz─Ö┼Ťci: podstawy ┼╝ywienia cz┼éowieka z elementami biochemii, klasyfikacja i charakterystyka wybranych diet, ┼╝ywienie w wybranych chorobach, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i chorych. Przy opracowaniu ksi─ů┼╝ki korzystano z najnowszych publikacji z zakresu ┼╝ywienia cz┼éowieka. Trzecie wydanie wzbogacono o zagadnienia: ┼╝ywienie sportowc├│w, ┼╝ywno┼Ť─ç funkcjonalna, ┼╝ywno┼Ť─ç genetycznie modyfikowana, bezpiecze┼ästwo i higiena ┼╝ywno┼Ťci w ┼Ťwietle ustawodawstwa, edukacja ┼╝ywieniowa, ┼╝ywienie w chorobie Le┼Ťniowskiego-Crohna, indeks glikemiczny, ┼╝ywienie w wybranych chorobach neurologicznych, ┼╝ywienie w chorobach nowotworowych, zaka┼╝eniach i zatruciach pokarmowych. Problemy dietetyczne w cukrzycy opracowano wed┼éug najnowszych zalece┼ä. Ksi─ů┼╝ka ta b─Ödzie pomocna w pracy dietetyk├│w, zywieniowc├│w, lekarzy i nauczycieli.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. 15623.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Oznaczono jak cz. 2, pocz. pt.: Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu
Ksi─ů┼╝ka zosta┼éa tak pomy┼Ťlana, aby pom├│c czytelnikowi: racjonalnie ┼╝ywi─ç siebie i innych, uwzgl─Ödniaj─ůc r├│┼╝ne uwarunkowania zwi─ůzane z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami ┼╝ycia; rozumie─ç rol─Ö ┼╝ywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najcz─Ö┼Ťciej wyst─Öpuj─ůcych chor├│b oraz prawid┼éowo stosowa─ç ┼╝ywienie pozajelitowe i dojelitowe; pozna─ç organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego ┼╝ywienia os├│b zdrowych i chorych. Autorzy om├│wili: zasady i praktyczne wskaz├│wki prawid┼éowego ┼╝ywienia w r├│┼╝nych okresach ┼╝ycia; rol─Ö ┼╝ywienia w profilaktyce i leczeniu najcz─Ö┼Ťciej wyst─Öpuj─ůcych chor├│b, jak niedo┼╝ywienie i oty┼éo┼Ť─ç, jad┼éowstr─Öt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby uk┼éadu kr─ů┼╝enia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia ┼╝ywieniowa; ┼╝ywienie pozajelitowe i dojelitowe; praktyczne wskaz├│wki do ┼╝ywienia cz┼éowieka chorego. Ksi─ů┼╝ka jest przeznaczona dla student├│w uniwersytet├│w przyrodniczych, medycznych, i innych uczelni wy┼╝szych realizuj─ůcych przedmioty z zakresu ┼╝ywienia, a tak┼╝e dla os├│b praktycznie zajmuj─ůcych si─Ö tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyk├│w, ┼╝ywieniowc├│w, technolog├│w ┼╝ywno┼Ťci oraz personelu szpitali, sanatori├│w i dom├│w opieki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 2017.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 205-209.
Problematyka wp┼éywu ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia na zdrowie cz┼éowieka stawia ci─ůgle nowe wyzwania i jest poszerzana o aktualn─ů wiedz─Ö. W monografii przedstawiono zagadnienia popularyzuj─ůce pewne postawy i zachowania zwi─ůzane z oddzia┼éywaniem ┼╝ywno┼Ťci i wp┼éywaj─ůce na zdrowie cz┼éowieka. Zawiera ona najwa┼╝niejsze informacje dotycz─ůce sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci i ich wp┼éywu zar├│wno na kondycj─Ö fizyczn─ů, jak i psychiczn─ů cz┼éowieka. Wa┼╝nym elementem merytorycznym opracowania s─ů rozdzia┼éy dotycz─ůce racjonalnego od┼╝ywiania, stosunek do r├│┼╝nych diet (w tym wegetarianizmu), ┼╝ywno┼Ťci funkcjonalnej oraz modyfikowanej genetycznie. Uzupe┼énieniem tych informacji jest charakterystyka antyod┼╝ywczych sk┼éadnik├│w ┼╝ywno┼Ťci oraz zalet konsumpcji owoc├│w i warzyw.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10262 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10261.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11790.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 179-188.
Zagadnienie podj─Öte przez autora obejmuje zasady i organizacj─Ö ┼╝ywienia w turystyce. W opracowaniu opisane zosta┼éy rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposob├│w ┼╝ywienia turyst├│w, zasady ┼╝ywienia w oparciu o normy ┼╝ywienia, rodzaje ┼╝ywno┼Ťci przeznaczonej dla turyst├│w, organizacja ┼╝ywienia w r├│┼╝nych formach turystyki m. in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.12747 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11341.XX.8 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12525.XX.8 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
┼╗ywienie, ┼╝ywno┼Ť─ç a zdrowie / Jadwiga Biernat. - Wroc┼éaw : "Astrum", 2001. - 443 s. : tab. ; 21 cm.
(Kreatywno┼Ť─ç)
Bibliogr.
Prawid┼éowe od┼╝ywianie si─Ö jest warunkiem zdrowia i prze┼╝ycia, ale dla wielu ludzi jedzenie jest tak┼╝e jedn─ů z g┼é├│wnych przyjemno┼Ťci ┼╝ycia. Ksi─ů┼╝ka ta przedstawia od podstaw zagadnienia dotycz─ůce ┼╝ywienia i ┼╝ywno┼Ťci. Opisuje co tak naprawd─Ö ludzie jedz─ů (om├│wienie poszczeg├│lnych grup produkt├│w spo┼╝ywczych), jakie sk┼éadniki od┼╝ywcze s─ů niezb─Ödne do ┼╝ycia, w jaki spos├│b po┼╝ywienie mo┼╝e wp┼éywa─ç na zdrowie i urod─Ö, jakie zanieczyszczenia i dodatki do ┼╝ywno┼Ťci mog─ů by─ç niebezpieczne dla zdrowia. Zapoznaje z przyk┼éadami diet zalecanymi w terapii r├│┼╝nych schorze┼ä. Omawia r├│wnie┼╝ dobre i z┼ée aspekty odmiennych sposob├│w od┼╝ywiania - wegetarianizmu, makrobiotyki. Wiadomo┼Ťci o ┼╝ywieniu i ┼╝ywno┼Ťci zawarte w tej ksi─ů┼╝ce s─ů niezb─Ödne dla dietetyk├│w i ┼╝ywieniowc├│w, ale mog─ů by─ç przydatne tak┼╝e dla piel─Ögniarek, lekarzy i farmaceut├│w.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.4674 [Magazyn 1] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 5046.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Ksi─ů┼╝ka omawia: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz histori─Ö jej rozwoju; fizjologi─Ö trawienia i przyswajania po┼╝ywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; sk┼éadniki pokarmowe oraz warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů i bezpiecze┼ästwo produkt├│w spo┼╝ywczych; normy ┼╝ywieniowe i planowanie ┼╝ywienia; ocen─Ö sposobu ┼╝ywienia i stanu od┼╝ywienia. Podr─Öcznik zosta┼é tak napisany, aby pom├│c czytelnikowi: zdoby─ç podstawow─ů wiedz─ů o ┼╝ywieniu i ┼╝ywno┼Ťci oraz jej dotychczasowym rozwoju, w┼éa┼Ťciwie rozumie─ç potrzeby pokarmowe w┼éasnego organizmu i racjonalnie je zaspokaja─ç, nauczy─ç si─Ö, jak ┼╝ywi─ç innych i ocenia─ç efektywno┼Ť─ç tych dzia┼éa┼ä. Ksi─ů┼╝ka przeznaczona dla student├│w uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytet├│w i innych, a tak┼╝e ┼╝ywieniowc├│w, dietetyk├│w, lekarzy i organizator├│w turystyki.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 2016.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Dietetyka / Jan M. Hasik, Lech Hryniewiecki, Marian Grzymisławski. - Wyd. 3. - Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 1999. - 286, [1] s. : tab. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
W ksi─ů┼╝ce zaprezentowano najnowsze pogl─ůdy na ┼╝ywienie cz┼éowieka doros┼éego. Autorzy odchodz─ů w niej od dawniej stosowanych podzia┼é├│w diet, zale┼╝nych od jednostki chorobowej, stosuj─ůc nomenklatur─Ö zgodn─ů z zaleceniami odpowiednich komisji ┼Üwiatowej Organizacji Zdrowia, a wi─Öc np. dieta bogatot┼éuszczowa, ubogoresztkowa, niskoenergetyczna itd. Du┼╝y nacisk po┼éo┼╝ono na ┼╝ywienie poza-jelitowe, dojelitowe i w nowotworach przewodu pokarmowego.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 1268.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Zdrowie publiczne ; 1)
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Prawid┼éowe ┼╝ywienie oraz prawid┼éowe nawyki ┼╝ywieniowe s─ů jednymi z najistotniejszych czynnik├│w maj─ůcych wp┼éyw na dobry stan zdrowia w ka┼╝dym okresie ┼╝ycia, a zw┼éaszcza w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu. W┼éa┼Ťciwe zachowania ┼╝ywieniowe w okresie ci─ů┼╝y, laktacji, wczesnego dzieci┼ästwa, a tak┼╝e u m┼éodzie┼╝y szkolnej i akademickiej. Niniejsza publikacja opisuje rol─Ö ┼╝ywienia w szeroko poj─Ötym zdrowiu publicznym, pomagaj─ůc zrozumie─ç najwa┼╝niejsze przyczyny niekoniecznie prawid┼éowych zachowa┼ä ┼╝ywieniowych, oraz podsuwa Czytelnikowi praktyczne rozwi─ůzania dla ich przezwyci─Ö┼╝enia. Niniejsza ksia┼╝ka stanowi pierwsz─ů cz─Ö┼Ť─ç ksi─ů┼╝ek tego wydawnictwa o zdrowiu publicznym.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.10106 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.10107.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 11697.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Na s. red. ISBN oryg.
Bibliogr. s. 383-384. Indeks.
Nauka o ┼╝ywieniu cz┼éowieka jest dziedzin─ů interdyscyplinarn─ů, ┼Ťcisle zwi─ůzan─ů z chemi─ů, biochemi─ů, fizjologi─ů, anatomi─ů i ekotrofologi─ů. Podr─Öczny atlas ┼╝ywienia obejmuje w formie zwi─Öz┼éej, ale kompletnej i przejrzystej ca┼éo┼Ť─ç, wed┼éug dzisiejszego stanu wiedzy, nauki dotycz─ůcej podstaw wiedzy o ┼╝ywieniu cz┼éowieka. Tekst ilustruj─ů liczne tabele i wykresy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13470.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Biblioteczka Olimpiady Wiedzy o ┼╗ywieniu i ┼╗ywno┼Ťci ; 10)
Bibliogr. s. 131-134.
G┼é├│wnym celem ksi─ů┼╝ki jest przybli┼╝enie Czytelnikowi poj─Öcia racjonalnego ┼╝ywienia, tego jak osi─ůgni─Öcia biologii, chemii i innych nauk przyrodniczych implementowane s─ů do nauki o ┼╝ywieniu i jak ta nauka stara si─Ö kreowa─ç w spo┼éecze┼ästwie zdrowy model spo┼╝ycia ┼╝ywno┼Ťci. Kluczow─ů pozycj─Ö w tym wzgl─Ödzie zajmuj─ů normy ┼╝ywieniowe, w kt├│rych zawiera si─Ö wsp├│┼éczesna i najbardziej wiarygodna wiedza o potrzebach pokarmowych cz┼éowieka i profilaktyce zdrowotnej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11840.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 13014.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz.
Podr─Öcznik dotycz─ůcy odnowy psychosomatycznej: omawia rytmy biologiczne, zwi─ůzek ┼╝ywienia ze zdrowiem cz┼éowieka, zagadnienia odnowy psychicznej i biologicznej oraz masa┼╝ klasyczny i punktowy.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 1261.XVIII.6 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Podr─Öcznik ten jest ┼Ťwietn─ů encyklopedi─ů obecnego stanu wiedzy na temat ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia. Obejmuje on szeroki wachlarz hase┼é z tej dziedziny. Ka┼╝de has┼éo opracowane jest bardzo jasno, kompetentnie i zwi─Ö┼║le. Podr─Öcznik ten polecaNY jest r├│wnie┼╝ wielu ludziom, m┼éodym i doros┼éym, kt├│rzy chc─ů pog┼é─Öbi─ç swoj─ů wiedz─Ö na temat ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywienia. Obecnie ka┼╝dy Polak uwa┼╝a, ┼╝e zna si─Ö na ┼╝ywno┼Ťci i ┼╝ywieniu. Zadaniem naszym jest weryfikacja tej, g┼é├│wnie gazetowej wiedzy.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. 4978 [Magazyn 2] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.4586.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12936.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Autorzy w spos├│b przyst─Öpny i interesuj─ůcy przedstawiaj─ů najnowsz─ů wiedz─Ö na temt r├│┼╝nych rodzaj├│w ┼╝ywno┼Ťci, jej tradycyjnych i nowoczesnych technologii wytwarzania oraz jako┼Ťci i bezpiecze┼ästwa dla konsumenta. Zapoznaj─ů Czytelnika z naukowymi tajnikami prawid┼éowego ┼╝ywienia oraz wyja┼Ťniaj─ů biologiczne, medyczne i ekologiczne uwarunkowania zdrowia, podkre┼Ťlaj─ůc istniej─ůce mi─Ödzy nimi powi─ůzania.
Book
In basket
Bibliogr. s. 448-451. Indeks.
Nowoczesny i przejrzysty podr─Öcznik, w kt├│rym om├│wiono podstawowe sk┼éadniki od┼╝ywcze, witaminy i sk┼éadniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono te┼╝ g┼é├│wne grupy produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych, ich warto┼Ť─ç od┼╝ywcz─ů, wyst─Öpowanie i po┼╝─ůdan─ů wielko┼Ť─ç spo┼╝ycia. Cenne jest uwzgl─Ödnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczeg├│ln─ů uwag─Ö zwr├│cono na racjonalny spos├│b od┼╝ywiania si─Ö r├│┼╝nych grup ludno┼Ťci, metody oceny sposobu ┼╝ywienia i stanu od┼╝ywienia oraz rol─Ö dietetyki w profilaktyce chor├│b cywilizacyjnych. Jeden z rozdzia┼é├│w po┼Ťwi─Öcono r├│┼╝nym rodzajom wsp├│┼écze┼Ťnie stosowanych diet oraz alternatywnym sposobom ┼╝ywienia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14323 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
All copies are currently on loan: sygn. P.11723.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12914.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 235-240. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka ma charakter kompendium, kt├│re dostarcza aktualnych i niezb─Ödnych informacji dotycz─ůcych zasad ┼╝ywienia dzieci zar├│wno zdrowych, jak i chorych, a tak┼╝e diet─Ö kobiety ci─Ö┼╝arnej i jej wp┼éyw na rozw├│j dziecka. Wiele miejsca po┼Ťwi─Öcono zagadnieniom zwi─ůzanym z ┼╝ywieniem niemowl─ůt oraz dzieci i m┼éodzie┼╝y. Zakres omawianej tematyki jest bardzo obszerny, obejmuje wiedz─Ö niezb─Ödn─ů w pracy lekarza pediatry, lekarza pierwszego kontaktu oraz w profilaktycznej dzia┼éalno┼Ťci piel─Ögniarek.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.8924 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8923.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10483.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Ksi─ů┼╝ka ma charakter kompendium, zawiera uaktualnione informacje o prawid┼éowym ┼╝ywieniu dzieci i m┼éodzie┼╝y. Zagadnienia w niej zawarte zosta┼éy podzielone na trzy dzia┼éy: og├│lne zasady zywienia, ┼╝ywienie dzieci zdrowych i leczenie ┼╝ywieniowe dzieci chorych. Zawarto┼Ť─ç merytoryczna jest zgodna ze stanem wsp├│┼éczesnej wiedzy, aktualnie obowi─ůzuj─ůcymi normami ┼╝ywieniowymi, standardami i zaleceniami ESPGHAN, APA, I┼╗I┼╗ i/lub zespo┼é├│w Krajowego Konsultanta w dziedzinie pediatrii. Znaczna cz─Ö┼Ť─ç publikacji obejmuje zasady planowania i realizacji ┼╝ywienia dzieci w przebiegu r├│znych stan├│w chorobowych (m.in. alergia pokarmowa, cukrzyca typu 1, choroby uk┼éadu nerwowego) jak r├│wnie┼╝ w zaburzeniach ┼╝ywienia (m.in. anoreksja, nadwaga, niedo┼╝ywienie, oty┼éo┼Ť─ç). Ksi─ů┼╝ka napisana jest zrozumia┼éym j─Özykiem, zagadnienia pogrupowane s─ů dodatkowo w 117 tabelach i zobrazowane rycinami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypo┼╝yczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.15040.XVIII.10 [Wypo┼╝yczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 15932.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again