Form of Work
Książki
(8)
Publikacje naukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Status
available
(8)
only on-site
(8)
Branch
Magazyny
(2)
Wypożyczalnie
(6)
Czytelnie
(8)
Author
Brytek-Matera Anna
(3)
Ziółkowska Beata (1967- )
(2)
Adamczyk-Zientara Małgorzata
(1)
Andruszko Robert
(1)
Cwojdzińska Anna
(1)
Czepczor Kamila
(1)
Gdak Katarzyna
(1)
Głowacka Mariola
(1)
Haor Beata
(1)
Kochman Dorota (biologia medyczna)
(1)
Mroczkowska Dorota
(1)
Ogden Jane (1966- )
(1)
Rybicka-Klimczyk Adriana
(1)
Wiatrowska Anna
(1)
Wycisk Jowita (1971- )
(1)
Year
2020 - 2021
(1)
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(3)
Time Period of Creation
2001-
(2)
Country
Poland
(8)
Language
Polish
(8)
Audience Group
Szkoły wyższe
(1)
Subject
ODŻYWIANIE
(6)
ANOREKSJA
(2)
BULIMIA
(2)
OBRAZ WŁASNEGO CIAŁA
(2)
OTYŁOŚĆ
(2)
Odżywianie
(2)
AUTODESTRUKTYWNOŚĆ
(1)
CHORZY
(1)
Dietetyka
(1)
KOBIETA
(1)
Kosmetologia
(1)
MŁODZIEŻ
(1)
NAUCZYCIELE
(1)
PSYCHOTERAPIA
(1)
Pielęgniarstwo
(1)
SAMOOKALECZENIE
(1)
Służba zdrowia
(1)
UCZNIOWIE
(1)
UCZUCIA
(1)
Uczucia
(1)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(1)
Zaburzenia odżywiania
(1)
Świadczenia zdrowotne
(1)
Subject: time
2001-0
(1)
Genre/Form
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(2)
Psychologia
(2)
Zarządzanie i marketing
(1)
9 results Filter
Authority data
ODŻYWIANIE - psychologia (hasło przedmiotowe)
Book
In basket
(Engram)
Bibliogr. s. [223]-258.
Książka dotyczy psychospołecznego aspektu jedzenia pod wpływem emocji. Wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie reguluje emocje i nastrój. Dowodzi, jak istotne dla prawidłowego funkcjonowania człowieka jest doświadczanie i radzenie sobie z własnymi emocjami, zwłaszcza w kontekście jedzenia. Przedstawia najnowsze badania z zakresu jedzenia emocjonalnego, jak również wyniki badań własnych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17065 III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17064 III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Psychologia)
Tyt. oryg.: "The psychology of eating : from healthy to disordered behavior" 2010.
Bibliogr. s. 293-348. Indeksy.
Napisana żywym i przystępnym językiem książka zawiera szczegółowe omówienie najnowszych badań dotyczących zachowań związanych z jedzeniem. Chociaż w analizie tej rozległej dziedziny autorka nawiązuje do socjologii, psychiatrii i innych pokrewnych dyscyplin, to kładzie nacisk przede wszystkim na psychologię odżywiania się, ujmowaną z punktu widzenia społecznego, zdrowotnego i klinicznego. Zostały tu poruszone takie tematy, jak istota zdrowego odżywiania się, sposób dokonywania wyborów dotyczących jedzenie, stosowanie diet czy kwestia niezadowolenia z ciała, a także przyczyny otyłości, bulimii i anoreksji oraz metody ich leczenia.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.14028 [Magazyn 1] (1 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.11235 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 12316 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Piśmiennictwo przy rozdziałach. Indeks.
Psychodietetyka to pierwszy w Polsce podręcznik zawierający wiedzę z zakresu żywienia człowieka, dietoprofilaktyki i dietoterapii, stylów jedzenia oraz podstaw prawa żywnościowego. Jest to kompleksowe kompendium z zakresu dietetyki, psychologii, medycyny i nauk o zdrowiu a także kultury fizycznej. Zawarte w nim zostały między innymi: Najnowsze wyniki badań dotyczące interakcji między lekami a żywnością, Relacja pomiędzy jedzeniem a emocjami. Metody leczenia otyłości. Metody i techniki pracy z osobami przejawiającymi różny poziom aktywności fizycznej, a także doświadczającymi trudności w kontrolowaniu jedzenia lub zmianie zachowań i nawyków żywieniowych.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.17963 [Magazyn 1], P.17962 [Magazyn 1] (2 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19482 XVIII.10 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19481 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Engram)
Zaburzenia żywienia oraz okaleczanie się często ze sobą współwystępują. Budzą lęk i niezrozumienie otoczenia, stanowiąc tym samym wyzwanie dla profesjonalistów zajmujących się pomaganiem. Tymczasem dla młodych ludzi zachowania te bywają drogą do realizacji ważnych potrzeb. Wzmacniają poczucie własnej wartości, bywają sposobem kontrolowania własnego życia lub strategią radzenia sobie z silnymi emocjami, które towarzyszą kryzysowi tożsamości okresu dorastania. Autorzy adresują książkę przede wszystkim do osób, które pozostają w kontakcie z młodzieżą i czują się odpowiedzialne za wspieranie prawidłowego jej rozwoju. Kierują ją do wychowawców, nauczycieli i opiekunów szkół, internatów, szpitali, świetlic socjoterapeutycznych i domów dziecka. Osoby te często jako pierwsze odbierają sygnały o autodestruktywnych tendencjach wychowanków. Z odpowiednią wiedzą mogą stać się nieocenionym źródłem wsparcia emocjonalnego i informacyjnego, przeciwdziałać pogłębianiu problemu, budzić motywację do korzystania z profesjonalnej pomocy oraz inicjować działania profilaktyczne wśród kolegów osób dotkniętych problemem autodestruktywności.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8696 III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10156 III.9 [Czytelnia B], 10155 III.9 [Czytelnia B] (2 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 159-165.
Autorka podjęła się analizy niezmiernie ważnego tematu. W analizie tej można spotkać się z wielką złożonością pojawiających się aspektów psychologicznych, socjologicznych, medycznych czy pedagogicznych. Rozprawa ta mająca znaczenie dla ustalenia planów terapii i rehabilitacji oraz profilaktyki i wychowania jest cenna zarówno ze względu na wielostronność podejścia do tematu jak i bogatą, rzeczową i wnikliwą analizę danych.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10869 XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
(Engram)
Bibliogr. s. 172-187. Indeks.
Lęk przed przybraniem na wadze, nadmierne zaabsorbowanie kształtem i masą ciała, nieustanne dążenie do posiadania szczupłej sylwetki i nieakceptowanie aktualnej, wyolbrzymianie rozmiarów własnego ciała prowadzą do postrzegania i oceniania go w kategoriach negatywnych. Problematyka książki dotyczy roli, jaką odgrywa wizerunek ciała w mechanizmie powstawania i rozwoju zaburzeń odżywiania. Omówione zostały m.in. czynniki determinujące negatywny obraz ciała, koncepcje psychologiczne warunkujące zaburzenia odżywiania w kontekście wizerunku własnego ciała, proces internalizacji ideału propagowanej współcześnie sylwetki, postawy wobec jedzenia, syndrom gotowości anorektycznej oraz metody pracy terapeutycznej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8841 III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 10351 III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Rozdziały lub artykuły tej książki skatalogowano pod własnymi tytułami. Dostępne pod tytułem pracy zbiorowej.
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych przy pracach.
Tematyka niniejszej monografii ujmuje wieloaspektowo świadczenia zdrowotne i kosmetologiczne. Stanowi zbiór tematyczny dotyczący biopsychospołecznego funkcjonowania człowieka w stanie zdrowia, w sytuacji róznych problemów klinicznych, warunków zawodowych oraz organizacji świadczeń. Charakterystka określonych problemów zdrowotnych i klinicznych wraz z propozycją działań prozdrowotnych, zamieszczonych w publikacji, mogą być praktycznie wykorzystane w pielęgniarstwie i kosmetologii.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 18889 XVIII.12.2 [Czytelnia B] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. s. 127-[131].
Poradnik, który oddajemy w ręce Czytelnika, w sposób przystępny ujmuje problematykę zaburzeń odżywiania. Intencją autorów jest, by książka służyła radą w trudnej walce z chorobą na wszystkich etapach - od zauważenia jej symptomów aż do pracy ze specjalistami: lekarzami rodzinnymi, psychiatrami, psychologami, dietetykami. Książka przekazuje niezbędne minimum wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych, obala mity dotyczące jedzenia, zaburzeń odżywiania oraz procesu leczenia, odpowiada na najczęściej zadawane pytania. Poradnik ma przygotować do pomocy, zachęcić, ośmielić do działania i współpracy, a ponadto uświadomić, że odpowiedzialnością za problemy z odżywianiem nie można obarczać wyłącznie rodziców i opiekunów. Szybko zmieniająca się rzeczywistość sprawia bowiem, że nie jesteśmy w stanie nad wszystkim zapanować. Ważne, aby w odpowiednim momencie z namysłem podejść do problemu i próbować go rozwiązać wspólnymi siłami.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8168 III.9 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9499 III.9 [Czytelnia B] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again