Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Dostępność
tylko na miejscu
(1)
Placówka
Biblioteka Główna. Czytelnie
(1)
Autor
Gawęcki Jan (1944- )
(1)
Gertig Henryk (1924- )
(1)
Rok wydania
2000 - 2009
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Temat
ODŻYWIANIE
(1)
SŁOWNIKI POLSKIE
(1)
1 wynik Filtruj
Książka
W koszyku
Inicjatywa opracowania słownika, obejmującego pojęcia związane z terminologią nauk żywieniowych, wyłoniła się na jednym z posiedzeń Komitetu Nauk Żywieniowych PAN jeszcze w latach osiemdziesiątych. Myślano wówczas głównie o ujednoliceniu pojęć, których coraz to przybywało wskutek dynamicznego rozwoju tych ważnych społecznie dyscyplin nauki, a które często są w dowolny sposób określane i interpre¬towane, jak np. termin błonnik pokarmowy czy żywność funkcjonalna. Redakcję słownika powierzono wówczas, nieżyjącemu już, prof. dr. Lechowi Hryniewieckiemu, który zwrócił się do członków Komitetu Żywienia Człowieka, reprezentujących różne specjalności nauk żywieniowych, z prośbą o przygotowanie definicji znanych im terminów. Niestety tylko niewielu członków Komitetu ustosunkowało się pozytywnie do tej propozycji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 2018.XVIII.10 [Czytelnia B] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej