Form of Work
Książki
(7)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(7)
only on-site
(7)
Branch
Magazyny
(1)
Wypożyczalnie
(6)
Czytelnie
(7)
Author
Skomiał Jacek
(3)
Chachułowa Jadwiga
(2)
Fabijańska Maria
(2)
Jamroz Dorota
(2)
Karaś Józef
(2)
Sokół Janusz L
(2)
Arkuszewska Ewa
(1)
Barszcz Marcin
(1)
Brzóska Franciszek (1947- )
(1)
Czech Anna (rolnictwo)
(1)
Dymnicka Maria
(1)
Dymnicka Marta
(1)
Fandrejewski Henryk
(1)
Fiedorowicz Szymon
(1)
Frankiewicz Andrzej (zootechnik)
(1)
Grela Eugeniusz (1952- )
(1)
Hanczakowska Ewa
(1)
Klocek Barbara
(1)
Kosieradzka Iwona
(1)
Kowalski Zygmunt M. (1957- )
(1)
Osięgłowski Stanisław
(1)
Potkański Andrzej (1935-2010)
(1)
Raj Stanisława
(1)
Rogulski Witold
(1)
Rutkowski Andrzej (1953-2020)
(1)
Sawosz Ewa
(1)
Siedlecki Jacek
(1)
Skiba Grzegorz (zootechnik)
(1)
Smulikowska Stefania
(1)
Sokół Janusz Leszek
(1)
Strzetelski Juliusz
(1)
Łozicki Andrzej
(1)
Year
2010 - 2019
(4)
2000 - 2009
(2)
1990 - 1999
(1)
Time Period of Creation
2001-
(5)
1989-2000
(1)
Country
Poland
(7)
Language
Polish
(7)
Audience Group
Hodowcy drobiu
(1)
Poziom nauczania
(1)
Szkoły wyższe
(1)
Subject
Pasza
(6)
Zwierzęta gospodarskie
(2)
Drób
(1)
PASZA
(1)
Przeżuwacze
(1)
ZWIERZĘTA GOSPODARSKIE
(1)
Świnia
(1)
Żywienie
(1)
Żywienie zwierząt
(1)
Genre/Form
Podręczniki akademickie
(2)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(1)
Podręcznik
(1)
Tablice i wzory
(1)
Domain
Rolnictwo i leśnictwo
(3)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(2)
7 results Filter
Book
In basket
Temat: Pasza
Słowo kluczowe: pasza ; nasiona
Bibliografia strony 215-216.
W wyniku postępu w nauce żywienia zwierząt opracowano w ostatnich latach wiele nowych systemów określania potrzeb pokarmowych zwierząt opartych na dokładniejszej znajomości przemian zachodzących w ich organizmach. Zmieniły się też poglądy na wartość odżywczą pasz, dzięki dokładniejszej znajomości ich składu chemicznego. Analiza podstawowa, w której oznaczano zawartość suchej masy, popiołu surowego, białka ogólnego, tłuszczu surowego i włókna surowego, chociaż stosowana do dzisiaj, uzupełniana jest wieloma innymi oznaczeniami, umożliwiającymi dokładniejsze oszacowanie wartości odżywczej pasz i ich przydatności w żywieniu różnych gatunków i grup produkcyjnych zwierząt.
This item is available in 3 branches. Expand the list to see details.
Magazyny
There are copies available to loan: sygn. P.18087 [Magazyn 1], P.18086 [Magazyn 1], P.18085 [Magazyn 1], P.18084 [Magazyn 1] (4 egz.)
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19831 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19830 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Paszoznawstwo / pod redakcją Doroty Jamroz. - Wydanie 2 zmienione - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2013. - XVIII, [2], 430, [1] strona : ilustracje ; 24 cm.
(Żywienie zwierząt i paszoznawstwo ; tom 3.)
Na grzbiecie wyłącznie tytuł całości.
Bibliografia strony 413-419. Indeks.
Troska o zdrowie człowieka, konsumenta produktów pochodzenia zwierzęcego i o dobrostan zwierząt wymagają ciągłego monitorowania wartości pokarmowej i jakości pasz oraz dodatków paszowych, a także doskonalenia systemu zapewniania ich bezpieczeństwa. Pasze i dodatki paszowe są niezbędne do zaspokajania potrzeb pokarmowych zwierząt, wpływają na wydajność i zdrowotność, a także na cechy użytkowe zwierząt oraz na jakość pozyskiwanych produktów pochodzenia zwierzęcego (mleko, mięso, jaja). W książce omówiono m.in.: wartości pokarmowe różnych materiałów paszowych - pojedynczych pasz, jak i mieszanek treściwych, koncentratów białkowych, a także różnych dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt, sposoby ich pozyskiwania, metody konserwacji i przetwarzania, obecność w nich substancji antyodżywczych i ich oddziaływanie na zdrowie zwierząt, związki chemiczne i preparaty biotechnologiczne, które mogą być pomocne w efektywnej produkcji zwierzęcej zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności, zagadnienia wynikające z najnowszych zmian przepisów Unii Europejskiej dotyczących pasz i uwarunkowań prawnych, higieny pasz, nadzoru weterynaryjnego nad produkcją pasz, pasze pochodzące z roślin genetycznie modyfikowanych (nowy rozdział) - temat szczególnie ważny, gdyż wyjaśnia problem produkcji bezpiecznej żywności dla człowieka. Podręcznik jest adresowany przede wszystkim do studentów: biologii i hodowli zwierząt, biotechnologii, medycyny weterynaryjnej, wydziałów rolniczych, zootechnicznych. Pomocny również dla pracowników ośrodków doradztwa rolniczego, producentów pasz i dodatków paszowych, hodowców zwierząt gospodarskich i towarzyszących. Może też zainteresować hobbystów i miłośników różnych gatunków zwierząt domowych, a także nas samych, jako konsumentów.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17614 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17613 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliogr. przy rozdz. Indeks.
Tom 2 przedstawia podstawy i sposób żywienia zwierząt gospodarskich, a więc: bydła, owiec, kóz, świń, koni, kur, indyków, gęsi, kaczek, ale także: królików, nutrii, bażantów, przepiórek, perlic, gołębi, strusi i zwierząt domowych, jak psy i koty. Znajdziemy też w nim informacje dotyczące żywienia zwierząt amatorskich, takich jak: ryby akwariowe, żółwie, jaszczurki i węże, chomiki, a także owadów użytkowych i ślimaków. Zasady żywienia są oparte na najnowszych, sprawdzonych zdobyczach wiedzy, z uwzględnieniem potrzeb pokarmowych, zapotrzebowania energetycznego według obowiązujących norm. Są również dostosowane do przepisów prawa paszowego i wymagań w zakresie ochrony środowiska rolniczego w Unii Europejskiej.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. P.8331 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 9692 XVII.6.1 [Czytelnia C], 9691 XVII.6.1 [Czytelnia C] (2 egz.)
Book
In basket
Temat: Pasza ; Świnia
Słowo kluczowe: świnie ; żywienie
Bibliografia strona 91-92.
W pogłowiu zwierząt hodowlanych nastąpił znaczący postęp w potencjale wzrostowym, umięśnieniu tuszy oraz plenności i płodności loch. W trosce o zdrowie konsumenta z żywienia świń wycofano mączki zwierzęce i antybiotykowe stymulatory wzrostu. Wprowadzono nowe regulacje prawne dotyczące dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska. Badania naukowe dostarczyły nowych informacji o strawności, wchłanianiu, metabolizmie i odkładaniu składników pokarmowych w ciele zwierząt oraz o systemach wartościowania pasz. Wszystko to stworzyło podstawy do bardziej precyzyjnego normowania składników pokarmowych w żywieniu zwierząt.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 17606 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17605 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Bibliografia strony [217]-219.
W ostatnich latach obserwuje się olbrzymi postęp w naukach przyrodniczych, rolniczych, w tym również w dziedzinie żywienia zwierząt. Oprócz przewartościowania niektórych pojęć pojawiły się zupełnie nowe zagadnienia i spojrzenia na nie. Dotyczy to m.in. roli i znaczenia mączek mięsnych i mięsno-kostnych dla zwierząt gospodarskich, które jeszcze do niedawna wysoko cenione, stały się, w ostatnim dosłownie czasie, dużym zagrożeniem nie tylko dla zwierząt (choroba szalonych krów - „BSE"), ale przez spożywanie produktów mięsnych także dla ludzi (choroba Creutzfeldta-Jakoba -„CJD").
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19832 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Wydanie 4. pt.: Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz : Normy Żywienia Drobiu : praca zbiorowa
Bibliografia, netografia, wykaz aktów prawnych na stronach 136-143.
Książka “Zalecenia żywieniowe i wartość pokarmowa pasz dla drobiu” to kompendium wiedzy na temat żywienia różnych gatunków drobiu. Polecana jest szczególnie pracownikom naukowym i studentom wydziałów: zootechnicznych, biologii i hodowli zwierząt, weterynaryjnych i rolniczych, pracownikom służb doradczych, producentom pasz i hodowcom drobiu.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 19635 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 19634 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
Book
In basket
Rozwój wiedzy z zakresu fizjologii żywienia i metod żywienia przeżuwaczy spowodował konieczność opracowania nowych zaleceń żywieniowych dla tych zwierząt. Obecne wydanie norm żywienia przeżuwaczy, w porównaniu do wydań z 2001 i 2009 roku, zostało znacznie poszerzone o szereg informacji z tej dziedziny wiedzy i obejmuje zalecenia żywieniowe dla wszystkich kategorii bydła ras mlecznych i mięsnych oraz owiec i kóz. W załączonych tabelach przedstawiono najnowsze dane, dotyczące wartości pokarmowej pasz zarówno francuskich, jak i krajowych.
This item is available in 2 branches. Expand the list to see details.
Wypożyczalnie
There are copies available to loan: sygn. 18510 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C], 18509 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C], 17604 XVII.6.1 [Wypożyczalnia C] (3 egz.)
Czytelnie
Copies are only available in the library: sygn. 17603 XVII.6.1 [Czytelnia C] (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again