Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(118)
Forma i typ
Książki
(117)
Publikacje fachowe
(10)
Publikacje dydaktyczne
(6)
Publikacje naukowe
(5)
Poradniki i przewodniki
(4)
Publikacje informacyjne
(3)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(120)
tylko na miejscu
(118)
wypożyczone
(14)
Placówka
Biblioteka Główna. Magazyny
(47)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
(87)
Biblioteka Główna. Czytelnie
(118)
Autor
Grzebisz Witold
(7)
Korbas Marek (1956- )
(5)
Danielewicz Jakub
(4)
Horoszkiewicz-Janka Joanna
(4)
Jajor Ewa
(4)
Księżak Jerzy (1958- )
(4)
Paradowski Adam
(4)
Ciołkowska-Paluch Grażyna
(3)
Czubiński Tomasz
(3)
Czyczewski Michał
(3)
Dworzańska Daria
(3)
Kotecki Andrzej (1952- )
(3)
Sobiech Łukasz (agronomia)
(3)
Strażyński Przemysław
(3)
Szczepaniak Witold
(3)
Węgorek Paweł
(3)
Zamojska Joanna
(3)
Bereś Paweł (1980- )
(2)
Biernacki Janusz (rolnictwo)
(2)
Bojarszczuk Jolanta
(2)
Czerpak Romuald (1940- )
(2)
Domański Piotr Julian (1952- )
(2)
Duczmal Karol W
(2)
Feledyn-Szewczyk Beata
(2)
Fiedorow Zofia
(2)
Gadomska Edyta
(2)
Grabiński Jerzy (rolnictwo)
(2)
Jabłońska-Trypuć Agata
(2)
Jasińska Zofia
(2)
Kardasz Przemysław
(2)
Kondracki Stanisław
(2)
Kopcewicz Jan
(2)
Kotecki Andrzej (agronomia)
(2)
Krasowicz Stanisław
(2)
Kryczyński Selim (1941- )
(2)
Lewak Stanisław (1930- )
(2)
Matyjaszczyk Ewa
(2)
Matyka Mariusz
(2)
Mrówczyński Marek (1951- )
(2)
Najewski Andrzej
(2)
Podleśny Janusz (1962- )
(2)
Puczel Urszula
(2)
Radziul Eugeniusz
(2)
Sawicka Barbara (1950- )
(2)
Skrzyczyńska Janina
(2)
Skrzypek Anna (rolnictwo)
(2)
Sugier Danuta
(2)
Tucholska Halina
(2)
Waźbińska Jadwiga
(2)
Weber Zbigniew
(2)
Zarzecka Krystyna (1956- )
(2)
Andrzejewska Jadwiga
(1)
Artyszak Arkadiusz
(1)
Bacler Barbara
(1)
Balcerzak Józef
(1)
Bartkowiak-Broda Iwona
(1)
Basak Alina
(1)
Bałazy Stanisław (1937- )
(1)
Bell J. N. B
(1)
Bernaciak Anna
(1)
Bielski Stanisław (agronomia)
(1)
Bobrecka-Jamro Dorota
(1)
Boczek Jan (1927- )
(1)
Borzęcka-Walker Magdalena
(1)
Borówczak Franciszek
(1)
Broniarz Jacek
(1)
Bross-Burkhardt Brunhilde (1956- )
(1)
Buczyńska Bożena
(1)
Budzyński Wojciech (1948-2018)
(1)
Budzyński Wojciech (agrotechnik)
(1)
Bunalski Marek
(1)
Chauhan Bhagirath Singh
(1)
Chmiel Henryk
(1)
Ciechanowicz Wiesław (1926- )
(1)
Czarnocka Agnieszka
(1)
Daleszyński Jacek
(1)
Danek Jan (1944- )
(1)
Drążkiewicz Katarzyna
(1)
Dubis Bogdan
(1)
Ellis Barbara W
(1)
Faber Antoni
(1)
Filipek Agnieszka (farmacja)
(1)
Fordoński Gabriel
(1)
Fotyma Mariusz
(1)
Frohne Dietrich
(1)
Gajtkowski Andrzej (1946- )
(1)
Gantner Magdalena (1967- )
(1)
Gaweł Eliza
(1)
Gayet Mireille (1943- )
(1)
Gałuszka Agnieszka
(1)
Golan Katarzyna
(1)
Gorzka Damian
(1)
Gołębniak Barbara
(1)
Grabowska Beata
(1)
Gruszczyk Małgorzata
(1)
Grzanka Monika (rolnictwo)
(1)
Grzesiuk Stanisław
(1)
Grzędzicka Emilia
(1)
Górecki Ryszard Józef
(1)
Górska-Drabik Edyta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(14)
2010 - 2019
(43)
2000 - 2009
(57)
1990 - 1999
(4)
Okres powstania dzieła
2001-
(29)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(116)
Anglia
(2)
Język
polski
(116)
angielski
(2)
Odbiorca
Rolnicy upraw polowych
(4)
Rolnicy
(3)
Szkoły wyższe
(3)
Ogrodnicy
(2)
Technikum
(2)
Agronomowie
(1)
Lekarze
(1)
Temat
ROŚLINY
(33)
Uprawa roślin
(18)
ROŚLINY OZDOBNE
(11)
Rośliny
(11)
Ochrona roślin
(10)
ROŚLINY LEKARSKIE
(9)
Owady szkodliwe
(7)
ROŚLINY UPRAWNE
(7)
Nawożenie
(6)
Rośliny uprawne
(6)
Choroby roślin
(5)
Integrowana ochrona roślin
(5)
ROLNICTWO
(5)
Rośliny lekarskie
(5)
BYLINY (bot.)
(4)
Chwasty
(4)
KOSMETYKI
(4)
Rolnictwo ekologiczne
(4)
ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU
(3)
Agrotechnika
(3)
Odmiany roślin
(3)
Rolnictwo
(3)
Ziołolecznictwo
(3)
BIOTECHNOLOGIA
(2)
Drzewa owocowe
(2)
Ekologia
(2)
NASIENNICTWO
(2)
Ogrodnictwo
(2)
Owoce
(2)
ROŚLINY ENERGETYCZNE
(2)
Rośliny jadalne
(2)
Sadownictwo
(2)
Truskawka
(2)
Warzywa
(2)
ZIOŁOLECZNICTWO
(2)
ZOOTECHNIKA
(2)
Żywność
(2)
AGROTURYSTYKA
(1)
ATLASY ROŚLIN
(1)
Agrochemia
(1)
Agrofagi
(1)
BAKTERIE
(1)
BAKTERIOZY
(1)
BIOMASA
(1)
BIOPALIWA
(1)
BOTANIKA
(1)
Białka
(1)
Burak cukrowy
(1)
CHOROBY ROŚLIN
(1)
CHOROBY WIRUSOWE
(1)
CHROMATOGRAFIA
(1)
CHWASTY
(1)
DRZEWA OWOCOWE
(1)
Dokumentacja
(1)
Drzewa ozdobne
(1)
EKOROZWÓJ
(1)
ENERGETYKA
(1)
ENERGETYKA ODNAWIALNA
(1)
EPIDEMIOLOGIA
(1)
Ekstrakty roślinne
(1)
Entomologia
(1)
Entomologia rolnicza
(1)
Farmakognozja
(1)
Fizjologia roślin
(1)
Fungicydy
(1)
GAZY
(1)
Gastronomia
(1)
Gleba
(1)
HERBICYDY
(1)
Herbicydy
(1)
Hodowla roślin
(1)
Hormony roślinne
(1)
Jeżyna
(1)
KRZYŻOWANIE ROŚLIN
(1)
Krzewy ozdobne
(1)
Kucharstwo
(1)
MELIORACJE ROLNE
(1)
MIÓD
(1)
Malina
(1)
Margaryna
(1)
Maszyny i narzędzia rolnicze
(1)
Mąka
(1)
NAWADNIANIE
(1)
NAWOŻENIE
(1)
Napoje
(1)
Nawadnianie
(1)
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
(1)
ODPOCZYNEK
(1)
OGNIWA PALIWOWE
(1)
OGRODNICTWO
(1)
OGRÓDKI SKALNE
(1)
Ogrodnictwo biodynamiczne
(1)
Oleje roślinne
(1)
Olejki eteryczne
(1)
Opryskiwanie roślin
(1)
Organizmy pożyteczne
(1)
PESTYCYDY
(1)
PODRÓŻNICTWO
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
POWIETRZE
(1)
Temat: czas
2001-
(3)
2001-0
(3)
1989-
(1)
Temat: miejsce
POLSKA
(1)
Polska
(1)
Gatunek
Podręcznik
(24)
PODRĘCZNIKI AKADEMICKIE
(9)
Poradnik
(7)
PODRĘCZNIKI dla SZKÓŁ ZAWODOWYCH
(5)
Poradniki
(4)
ATLASY ROŚLIN
(3)
PORADNIKI
(3)
Podręczniki akademickie
(3)
Vademecum
(3)
WYDAWNICTWA POPULARNE
(3)
Atlas chorób i szkodników roślin
(2)
MATERIAŁY KONFERENCYJNE
(2)
ATLAS CHORÓB I SZKODNIKÓW ROŚLIN
(1)
Atlas roślin
(1)
ENCYKLOPEDIE
(1)
KATALOGI
(1)
MATERIAŁY POMOCNICZE dla SZKÓŁ WYŻSZYCH
(1)
Opracowanie
(1)
PODRĘCZNIKI
(1)
PRACA ZBIOROWA
(1)
Podręczniki [Typ publikacji]
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Ćwiczenia i zadania
(1)
Dziedzina i ujęcie
Rolnictwo i leśnictwo
(38)
Biologia
(9)
Medycyna i zdrowie
(4)
Dom i ogród
(3)
Edukacja i pedagogika
(2)
Kulinaria
(2)
Ochrona środowiska
(2)
Historia
(1)
Inżynieria i technika
(1)
Nauka i badania
(1)
Słowo kluczowe
ochrona roślin
(16)
rośliny
(15)
choroby roślin
(14)
rośliny ozdobne
(12)
uprawa roślin
(12)
uprawa
(10)
rośliny uprawne
(9)
nawożenie
(8)
rolnictwo
(8)
rośliny okopowe
(8)
chwasty
(6)
fizjologia roślin
(6)
rośliny pastewne
(6)
szkodniki
(6)
zboże
(6)
zioła
(6)
byliny
(5)
nasiennictwo
(5)
produkcja roślinna
(5)
rolnictwo ekologiczne
(5)
rośliny przemysłowe
(5)
warzywa
(5)
fotosynteza
(4)
gleba
(4)
hodowla roślin
(4)
płodozmian
(4)
rośliny lecznicze
(4)
rośliny oleiste
(4)
rośliny zbożowe
(4)
rośliny zielarskie
(4)
ziołolecznictwo
(4)
architektura krajobrazu
(3)
biomasa
(3)
herbicydy
(3)
plonowanie roślin
(3)
rośliny strączkowe
(3)
uprawa roli
(3)
zachwaszczenie
(3)
środki ochrony roślin
(3)
agrotechnika
(2)
agroturystyka
(2)
atlas
(2)
biotechnologia
(2)
drzewa owocowe
(2)
fungicydy
(2)
gazy cieplarniane
(2)
hodowla zwierząt
(2)
integrowana ochrona roślin
(2)
klimat
(2)
materiał siewny
(2)
międzyplony
(2)
nawadnianie
(2)
nicienie
(2)
odmiana
(2)
odnawialne źródła energii
(2)
owoce
(2)
pszenica
(2)
roztocze
(2)
rośliny ogrodowe
(2)
rośliny rolnicze
(2)
rośliny transgeniczne
(2)
rośliny włókniste
(2)
rzepak
(2)
sadownictwo
(2)
trawy
(2)
truskawka
(2)
trwałe użytki zielone
(2)
warzywa dyniowate
(2)
wzrost roślin
(2)
zwalczanie
(2)
KRUS
(1)
agriculture
(1)
agrofagi
(1)
agronomic control
(1)
anatomia owadów
(1)
andropauza
(1)
badanie techniczne opryskiwaczy
(1)
bakteria owadobójcza
(1)
bezpieczeństwo żywnościowe
(1)
bhp
(1)
biological control
(1)
biologiczna uprawa
(1)
bioogrodnictwo
(1)
bioogród
(1)
biopaliwo
(1)
bioreaktory
(1)
botanika
(1)
burak cukrowy
(1)
błonkówki
(1)
chmiel
(1)
choroba
(1)
choroba reumatyczna
(1)
choroby ginekologiczne
(1)
choroby kukurydzy
(1)
choroby roślin okopowych
(1)
choroby roślin strączkowych
(1)
choroby rzepaku
(1)
choroby skóry
(1)
choroby układu krążenia
(1)
choroby układu moczowego
(1)
118 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
W drugim tomie Integrowanej ochrony upraw rolniczych przedstawiono w sposób wyczerpujący, umożliwiający zastosowanie w praktyce, integrowaną ochronę roślin na przykładzie pszenicy, kukurydzy, rzepaku i buraka cukrowego. Identyfikację opisanych agrofagów ułatwią liczne kolorowe fotografie zamieszczone w publikacji. Na końcu tomu zamieszczono rozporządzenie w sprawie wymagań integrowanej ochrony roślin, mające obowiązywać rolników od 1 stycznia 2014 roku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19593.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19592.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronie 224.
Atlas chorób roślin rolniczych to podręczny poradnik, dzięki któremu każdy rolnik z łatwością rozróżni choroby występujące na roślinach uprawnych. Zawiera opisy około 90 chorób występujących przede wszystkim w zbożach, kukurydzy, rzepaku, buraku cukrowym, ziemniaku, bobiku, łubinie i grochu. Podstawowym elementem charakterystyki patogena są objawy choroby na różnych częściach roślin uprawnych, tj. na siewkach, liściach, korzeniach, łodydze, kłosie czy źdźble. W poradniku pokrótce omówiono ponadto rozwój i źródło infekcji oraz czynniki sprzyjające rozwojowi choroby i jej występowaniu, a także szkodliwość poszczególnych patogenów (łącznie z progami ekonomicznej szkodliwości), terminy i metody zwalczania. Każdy opis wzbogacają kolorowe fotografie, na których przedstawiono omawiane objawy chorobowe.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18419.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce i grzbiecie podtytuł: "Poradnik dla plantatorów".
Bibliografia na stronach 454-455.
Niniejsze opracowanie (obecnie jako wydanie II) zostało przygotowane przez zespół autorski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. W książce, poza ogólnymi zagadnieniami, przedstawiono zasady uprawy ponad osiemdziesięciu gatunków ziół oraz uwzględniono zasady zbioru surowca ze stanowisk naturalnych. Należy jednak podkreślić, że ten ostatni sposób pozyskiwania surowca stracił na znaczeniu i obecnie przemysł farmaceutyczny zdecydowanie preferuje duże partie jednolitego surowca pochodzącego z uprawy. Wśród szerzej opisanych gatunków jest wiele nowych, które ze względu na walory lecznicze i rosnące zapotrzebowanie zasługują na wprowadzenie do uprawy w naszym kraju.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19999.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 20000.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18485.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: "Grand traité des fleurs comestibles : histoire et cuisine" 2018.
Indeks.
Sztuki stosowania kwiatów w kuchni nie traktuje się już jak wiedzy tajemnej. Kuchnia kwiatowa zadowala zmysły smaku i wzroku. Jest także interesująca ze względu na właściwości odżywcze. Kwiaty jadalne dostarczają witaminę C (ogórecznik, nasturcja, kwiat szczypiorku), witaminę D (nasturcja), witaminę A (kwiaty cukinii), witaminę E(róża, lawenda), potas (chryzantema, goździk), żelazo (ogórecznik), wapń (ketmia), fitozwiązki (nagietek, fiołek, mniszek lekarski, róża). Niezależnie od właściwości odżywczych kwiaty stosujemy głównie ze względu na ich piękno, świeżość i oryginalność - dla przyjemności. Gdy kwiaty pojawiają się na stole, wprowadzają element nowości, zaciekawienia i przekierowują uwagę biesiadników na siebie. Warto zatem choć trochę poznać historię kwiatów. Skąd pochodzą? Kiedy powstały i kto je przywiózł do naszego regionu? Do czego najpierw używano kwiatów? Jak je stosowano? Mireille Gayet - autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze. Proponuje około 300 nowych przepisów zarówno z poszczególnych kwiatów, jak i uniwersalnych na aromatyzowane sery, masła i miody, kiszonki z kwiatów, octy i oleje, wielokolorowe sałatki, przyprawy, kostki lodu z kwiatami, cukry kwiatowe, kwiaty krystalizowane, naleśniki oraz rozkosznie pachnące kremy, sosy czy zupy. Bardzo inspirujące są przepisy na herbatki wielokwiatowe, napoje, syropy, wina z bąbelkami i bez oraz nalewki i likiery. To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18135.XVII.6.2 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19982.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19981.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałach.
W pierwszym tomie Integrowanej ochrony upraw rolniczych podano podstawowe definicje i aktualne przepisy prawne. Opisano metody agrotechniczne, znaczenie odmian odpornych na choroby, metody biologiczne i ochronę organizmów pożytecznych oraz zapylaczy, sygnalizację agrofagów, technikę wykonywania zabiegów, odporność agrofagów, pozostałości środków ochrony roślin i mikotoksyny, prowadzenie dokumentacji stosowania integrowanej ochrony roślin. Na końcu każdego tomu zamieszczono rozporządzenie w sprawie wymagań integrowanej ochrony roślin, mające obowiązywać rolników od 1 stycznia 2014 roku.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19591.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19590.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas chwastów / Adam Paradowski. - Wydanie 2 poprawione i uzupełnione. - Warszawa : Hortpress, 2017. - 224 strony : ilustracje kolorowe ; 24x25 cm.
Atlas chwastów – to podręczny poradnik zawierający praktyczne informacje na podstawie, których każdy powinien z łatwością rozróżnić chwasty rosnące na polu, łące, w ogrodzie i sadzie. Publikacja ta zawiera opis ponad 100 pospolitych gatunków występujących przede wszystkim w uprawach rolniczych, ale również w sadowniczych i warzywnych. Podstawowym elementem tej charakterystyki jest wygląd młodych roślin w fazie siewki. Starsze chwasty scharakteryzowano, opisując ich pokrój oraz podstawowe organy (łodygi, liście, system korzeniowy, kwiaty, owoce i nasiona). Poza cechami morfologicznymi pokrótce omówiono też rozwój roślin, uwzględniając, przedstawiony graficznie, czas ich wschodów i kwitnienia. Informacje obejmują także podstawowe cechy oraz czynniki determinujące występowanie chwastów pod względem geograficznym, zwłaszcza środowiskowym, takie jak preferowane typy gleb, ich wilgotność, zasobność oraz najbardziej pożądane warunki otoczenia. Przedstawiono ponadto szkodliwość poszczególnych gatunków łącznie z progami szkodliwości, terminy i metody zwalczania. Dodatkowo przy każdym opisie zamieszczono kolorowe fotografie, na których są przedstawione siewki, rośliny dorosłe i nasiona chwastów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 17529.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17528.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia na stronach 364-371. Indeks.
Książka jest drugim tomem podręcznika pt. Nawożenie roślin uprawnych. Autor omawia podstawy teoretyczne diagnostyki nawozowej i jed­nocześnie wskazuje na rozwiązania praktyczne w zakresie nawożenia i gospodarki nawozowej w przedsiębiorstwie rolnym. Koncepcje gospodarki materią organiczną i składnikami mineralnymi przedstawia w formie algorytmów, które wraz z zamiesz­czonymi przykładami mają na celu przygotowanie przedsiębiorcy rolnego lub jego doradcy do opracowania zasad gospodarowania, dostosowanych z jednej strony do warunków siedliska, w jakich proces produkcyjny jest prowadzony, a z drugiej - do wymogów ochrony środowiska. Przedstawione zasady opracowywania systemów nawożenia sygnalizują czytelnikowi konieczność przygotowywania planów nawozo­wych na podstawie szczegółowej wiedzy o wielkości zasobów środków produkcji i sposobach określenia ich aktualnego potencjału produkcyjnego. W podręczniku podano również sposoby diagnozy jakościowej i ilościowej czynników ogranicza­jących realizację potencjału plonotwórczego uprawianych odmian.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 18453.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18452.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 97-103.
W 2009 roku w Unii Europejskiej przyjęto nowe akty prawne dotyczące ochrony roślin, których celem jest ochrona zdrowia ludzi i środowiska przed ewentualnymi zagrożenia mi związanymi ze stosowaniem pestycydów. Zgodnie z podaną w nich definicją „integrowana ochrona roślin" oznacza staranne rozważenie wszystkich dostępnych metod ochrony roślin , a następnie przedsięwzięcie właściwych środków mających na celu zahamowanie rozwoju populacji organizmów szkodliwych oraz utrzymanie stosowania środków ochrony roślin i innych form interwencji na ekonomicznie i ekologicznie uzasadnionym poziomie, a także zmniejszenie lub zminimalizowanie zagrożenia dla zdrowia ludzi i dla środowiska. Zatem ogromne znaczenie mają badania naukowe, w wyniku których opracowuje się, modernizuje i udoskonala metody obserwacji agrofagów roślin uprawnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.17524 [Magazyn 1], P.17521 [Magazyn 1], P.17522 [Magazyn 1], P.17520 [Magazyn 1], P.17523 [Magazyn 1], P.17519 [Magazyn 1] (6 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 18217.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18216.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. s. 339. Indeks.
Długo oczekiwany, nowoczesny podręcznik akademicki, w którym przedstawiono aktualną wiedzę z zakresu hodowli roślin, m.in. metody hodowli odmian konwencjonalnych i heterozyjnych, wykorzystanie mutacji i mieszańców oddalonych oraz metody hodowli gatunków rozmnażanych wegetatywnie. W podręczniku omówiono również wybrane zagadnienia z genetyki oraz zastosoşwania nowoczesnych metod biotechnologicznych w hodowli roślin rolniczych i ogrodniczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 14458.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas ziół / Emilia Grzędzicka. - Warszawa : Buchmann Sp. z o.o., 2008. - 240s. : il. ; 20 cm.
Gatunek
Słowo kluczowe: zioła
W ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwuje się modę na leczenie ziołami i zdobywanie wiedzy na ten temat. W XXI wieku człowiek na powrót dostrzega potrzebę częstszego kontaktu z naturą. Prezentowany atlas ziół zawiera przegląd stu popularnych roślin leczniczych oraz wiadomości dotyczące przyrządzania leków ziołowych. Atlas jest odpowiedzią na potrzeby użytkowników ziół, także niemających fachowego przygotowania botanicznego. Każdy z rozdziałów, dotyczących poszczególnych roślin, prezentuje przede wszystkim wiedzę praktyczną. W pierwszej kolejności podany jest krótki opis rośliny, następnie najbardziej istotne cechy przydatne w rozpoznawaniu w terenie. Dzięki przejrzystemu układowi, bez trudu można odnaleźć poszukiwany gatunek.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10948 [Magazyn 1], P.10949 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10947.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11924.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Atlas ziół / Marek Kosiński, Renata Krzyściak-Kosińska. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2008. - 272 s. : il. kolor. ; 21 cm.
Na okł. podtyt.: przydatny z natury rzeczy.
Indeks.
Atlas ziół to bogato ilustrowana książka, w której miłośnik przyrody znajdzie opis 200 gatunków roślin leczniczych, rosnących dziko lub uprawianych w naszej strefie klimatycznej. Niektóre z nich są ciągle wykorzystywane jako surowce w przemyśle farmaceutycznym, inne były lub są do dziś stosowane wyłącznie w medycynie ludowej. Oprócz istotnych informacji o siedlisku, surowcu zielarskim czy zastosowaniu leczniczym poszczególnych ziół można znaleźć ciekawostki dotyczące każdego gatunku oraz słowniczek trudniejszych pojęć. Książka na pewno przyda się tym, którzy chcą samodzielnie rozpoznawać, i być może stosować, napotkane rośliny lecznicze. Niewielkie rozmiary i bogata część ilustracyjna sprawiają, że będzie przydatna w trakcie wędrówek po lasach i łąkach. Atlas ziół jest idealną propozycją dla miłośników przyrody, nauczycieli i uczniów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10936 [Magazyn 1], P.10937 [Magazyn 1] (2 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.10935.XVIII.5 [Wypożyczalnia B] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11913.XVIII.5 [Czytelnia B] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Rośliny łąkowe / Zbigniew Nawara. - Warszawa : Multico Oficyna Wydawnicza, cop. 2006. - 272 s. : il. kolor. ; 22 cm.
(Flora Polski)
Bibliogr. s. 268. Indeksy.
Książka opisuje zachowaną jeszcze różnorodność gatunkową roślin tworzących zbiorowiska łąkowe, pochodzenie tych zbiorowisk oraz najważniejsze systemy podziału łąk i pastwisk stosowane w naukach przyrodniczych. Przewodnik przedstawia równieź fitosocjologiczną klasyfikację zbiorowisk roślinnych Polski z uwzględnieniem najważniejszych zbiorowisk spotykanych na łąkach. Są w nim informacje o zagroźeniach dla środowiska wynikających z niewłaściwego gospodarowania na użytkach łąkowych. Dla początkujących miłośników botaniki wyjaśnione zostały między innymi na rysunkach i zdjęciach, charakterystyczne cechy budowy traw i turzyc - roślin, które w znacznym stopniu tworzą ruń kaźdego zbiorowiska łąkowego. Podstawową część przewodnika stanowią opisy 256 gatunków roślin częściej lub rzadziej spotykanych na łąkach i pastwiskach. Rośliny te zostały podzielone na podstawie barwy kwiatu na sześć grup kolorystycznych, dzięki czemu w terenie łatwiej jest je rozpoznać i oznaczyć. Kaźdą grupę bez trudu moźna znależć w ksiąźce dzięki barwnym marginesom.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7576 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7577.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8576.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia strony 128-132. Indeks.
Książka przeznaczona jest zarówno dla miłośników roślin zielarskich uprawiających gatunki przyprawowe i lecznicze w ogrodach przydomowych, jak i studentów kierunków przyrodniczych i medycznych Celem opracowania jest kompleksowe omówienie najważniejszych w Polsce gatunków roslin olejkowych, zaczynając od pochodzenia, poprzez występowanie w stanie naturalnym, pis botaniczny, technologię uprawy, skład olejków, aż do pokazania możliwości wykorzystania poszczególnych gatunków w medycynie naturalnej, kosmetyce, aromaterapii, sztuce kulinarnej i ogrodowej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 19096.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19095.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia, netografia na stronach 496-504.
Podręcznik napisany przez zespół autorów zgodnie z najnowszym programem nauczania i przeznaczony dla uczniów szkół kształcących w zawodzie ‘technik rolnik’ na poziomie technikum w zakresie kwalifikacji: R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej i R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej. Część VI podręcznika obejmuje zagadnienia związane z technologią uprawy zbóż, roślin okopowych, przemysłowych i pastewnych oraz z zagospodarowaniem trwałych użytków zielonych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Magazyny
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.18140.XVII.5 [Magazyn 1] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 19994.XVII.5 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 19993.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliografia przy rozdziałąch
Rośliny uprawiane w gospodarstwach ekologicznych są narażone na niekorzystne oddziaływanie organizmów szkodliwych: chwastów, chorób i szkodników, podobnie jak roślin uprawiane w gospodarstwach konwencjonalnych. Występujące w przyrodzie mechanizmy samoregulacji sprzyjają ustabilizowaniu się pewnej równowagi na obszarach gdzie nie stosuje się środków chemicznych. Jednak mimo, tego straty plonu ponoszone w wyniku oddziaływania organizmów szkodliwych nie zawsze są możliwe do zaakceptowania przez rolników prowadzących gospodarstwa ekologiczne. Niniejsza monografia stanowi próbę całościowego podejścia do niezwykle złożonego problemu ochrony upraw ekologicznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18218.XVII.5 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zioła : uprawa i zastosowanie / Ewa Osińska, Wiesława Rosłon. - Warszawa : Hortpress, 2016. - 164 strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Bibliografia strony 161-163.
Książka zawiera szczegółowe informacje na temat biologii roślin zielarskich, technologii ich uprawy oraz metod zbioru, suszenia i przechowywania surowców. Opisano w niej substancje biologicznie aktywne występujące w ziołach oraz ich działanie. Autorki poruszyły w publikacji zagadnienia dotyczące znaczenia gospodarczego roślin zielarskich w Polsce oraz przedstawiły możliwości rozwoju uprawy i zagospodarowania surowców - do suszenia i na świeże zioła w doniczkach. Ponadto charakterystykę wybranych i zaprezentowanych - 32 gatunków ziół o największym znaczeniu gospodarczym - wzbogaca wiele zdjęć roślin w różnych fazach rozwoju.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 17608.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 17607.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bibliogr. przy rozdz.
Produkcja roślin oleistych na świecie, a także w Polsce - systematycznie rośnie. Nie ma innej grupy roślin rolniczych o tak dużej dynamice wzrostu zbiorów. Wynika to oczywiście z wszechstronności zastosowania ich biomasy - jako surowca do produkcji żywności strategicznej i funkcjonalnej, przypraw, farmaceutyków, kosmetyków, paszy dla zwierząt, tłuszczów technicznych, w tym głównie biopaliw, smarów, farb, emulgatorów i innych, a nowe osiągnięcia biotechnologii zwiększają możliwości ich zastosowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 11946.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Biotechnologia roślin / red. Stefan Malepszy. - Wyd. 1, 3 dodruk. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2007. - 607, [1] s. : il. ; 24 cm.
Bibliogr. przy rozdz.
Nowoczesna całościowa prezentacja aktualnych osiągnięć w biotechnologii roślin Książka jest jedynym w języku polskim podręcznikiem akademickim, który prezentuje zarówno podstawy, tj. aspekty metodyczne zaawansowanej biotechnologii roślin, jak i praktyczne zastosowania tej dyscypliny w rozmnażaniu hodowli i nasiennictwie, ochronie roślin przed chorobami, tworzeniu nowych odmian roślin uprawnych wykorzystywanych w rolnictwie, ogrodnictwie, medycynie i przemyśle farmaceutycznym.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.7323.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 8270.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Quickfinder)
Tyt. oryg.: Quickfinder Pflanzenschutz : die besten Mittel gegen Krankheiten und Schädlinge, 2007.
Indeks.
Niniejszy poradnik zawiera wyczerpujące wskazówki na temat ochrony roślin. Podzielony jest na trzy części: diagnostyczną, portretową i informacyjną. Część diagnostyczną opatrzono zdjęciami, część portretowa obejmuje ponad 120 dokładnych opisów szkodników i chorób roślin, ponadto zawiera porady, jak się ich pozbyć. W części informacyjnej umieszczono kalendarz występowania szkodników i chorób roślin oraz zestawienie najważniejszych środków do ich zwalczania.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Wypożyczalnie
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. P.11273.XVII.6.2 [Wypożyczalnia C] (1 egz.)
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 12379.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Książka
W koszyku
Okładka wliczona w paginację.
Bibliografia, netografia na stronach 265-266. Indeksy.
W "Vademecum ochrony i nawożenia" zawarta została tematyka związana z agrotechniką, w tym z płodozmianem, uprawą oraz siewem. Czytelnik odnajdzie również informacje dotyczące najnowszych odmian pszenicy ozimej i jarej oraz zrównoważonego nawożenia. "Vademecum" kończą informacje o adiuwantach, które pozwalają ograniczyć chemizację pszenicy, co wpisuje się w założenia integrowanej ochrony roślin.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Biblioteka Główna. Czytelnie
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 18488.XVII.6.2 [Czytelnia C] (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej